Реклама
Реклама
Реклама

Іноземні громадяни та особи без громадянства в Росії - перебування іноземних громадян на території РФ. Категорії тимчасово проживають іноземців

  1. Права і обов'язки іноземців
  2. тимчасове перебування
  3. Тимчасове проживання

Зміст статті

В результаті інтеграції з країнами світової спільноти на території Росії стало проживати велика кількість іноземних громадян. Хто вони такі і якими права мають розберемо далі.

Можливо вам буде цікаво: Можливо вам буде цікаво:

Під поняттям «іноземний громадянин» мається на увазі фізична особа, яка не є громадянином РФ і має громадянство або підданство іншої держави. Свою особистість він може засвідчити паспортом, виданому в іноземній державі або ж іншим документом.

Іноземцями вважаються:

  • співробітники консульських дипломатичних установ, а також члени їх сімей;
  • іноземні громадяни, які постійно проживають на території РФ і мають дозвіл і вид на проживання;
  • тимчасово перебувають особи (туристи, діячі науки і мистецтва, бізнесмени, родичі російських громадян, члени екіпажів іноземних морських суден і літаків).

До категорії іноземних громадян в РФ можна також віднести біженців, правове становище яких регламентовано спеціальним актом, і апатридів - осіб без громадянства.

Апатридом вважається фізична особа, яка не є громадянином жодної держави. Свою особистість він може підтвердити видом на проживання, дозвіл на тимчасове проживання або документом, що засвідчує його особу і виданими іноземною державою.

Права і обов'язки іноземців

Іноземні громадяни та особи без громадянства в Росії користуються однаковим правовим становищем. Це регламентовано в ФЗ від 25.07.2002 №115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації».

Також в п. 3 ст. 62 Конституції РФ сказано, що:

"Іноземні громадяни та особи без громадянства мають Російської Федерації правами і несуть обов'язки нарівні з громадянами Російської Федерації, крім випадків, встановлених федеральним законом або міжнародним договором Російської Федерації."

Наприклад, іноземці не можуть брати участь в референдумах, перебувати в політичних партіях, займати деякі державні посади, бути покликаними на військову службу і т. Д. Їх правове становище безпосередньо залежить від того, проживають вони в Росії постійно або перебувають тимчасово.

Термін перебування іноземця в межах кордону Росії залежить від мети, з-за якої він сюди приїхав. Розберемо все більш детально.

тимчасове перебування

Тривалість тимчасового перебування іноземного громадянина в Російській Федерації визначається терміном дії візи, яка йому видана. Даний термін не може перевищувати 90 діб. При запрошеннях діє повідомний порядок, тобто сторона, що запрошує повинна попереджати про це відповідний орган. Для іноземців, які уклали трудовий договір або угоду з виконання робіт, тривалість перебування продовжується на термін дії договору, але не може бути більше 1 року.

Іноземні громадяни, які тимчасово перебувають на території РФ, зобов'язані виїхати з країни, як тільки закінчиться дія візи або інший термін тимчасового перебування. Якщо даний термін скорочено, то іноземець зобов'язаний виїхати з Росії протягом 3-х днів.

Якщо були порушені терміни перебування, то до іноземців може бути застосована депортація - адміністративне видворення за межі Росії без судового рішення. Заходи по видворенню здійснюють федеральні органи - ФСБ, МВС, Федеральна служба з контролю за оборотом наркотиків і ін.

Тимчасове проживання

Тимчасове перебування іноземця в Росії дещо відрізняється від тимчасового перебування. Дозвіл на проживання може бути видано на 3 роки. Протягом цього періоду тимчасово проживає іноземний громадянин може отримати посвідку на проживання, який дає право на постійне проживання в РФ. Вид на проживання діє 5 років і може постійно продовжуватися.

Вид на проживання діє 5 років і може постійно продовжуватися

Ч.1 ст. 6 Федерального закону за №115:

"Дозвіл на тимчасове проживання може бути видано іноземному громадянину в межах квоти, затвердженої Урядом Російської Федерації, якщо інше не встановлено цим Законом. Термін дії дозволу на тимчасове проживання становить три роки."

Квоту стверджують щорічно для кожного суб'єкта окремо. У 2018 році по всій Росії заплановано надати 90360 квот.