Реклама
Реклама
Реклама

Документи для укладення шлюбу з іноземцем в Росії

  1. Порядок укладення шлюбу з іноземним громадянином в Росії
  2. законодавче регулювання
  3. Підготовка необхідних документів
  4. Заява на реєстрацію шлюбу
  5. Квитанція про оплату держмита
  6. Документ про припинення попереднього шлюбу
  7. Довідка з місця проживання іноземного громадянина
  8. Віза, яка підтверджує право нареченого чи нареченої перебувати на території РФ
  9. Офіційна весільна церемонія за кордоном
  10. Заява про намір оформити союз
  11. Необхідні документи
  12. Країни з полегшеним режимом укладення шлюбу
  13. Інтернаціональний шлюб: плюси і мінуси

Ст

Ст. 62 Конституції РФ зрівнює в правах громадян РФ і іноземців, які легально перебувають на території Росії. Це означає, зокрема, що наші співвітчизники можуть укладати шлюби з жителями інших країн. Реєстрація проводиться за російськими законами, але з урахуванням вимог іноземної держави. Це трохи ускладнює стандартну процедуру, в основному через необхідність збирати великий пакет довідок і свідоцтв. Як проводиться укладання шлюбу з іноземцем в Росії: документи, терміни, вартість?

Порядок укладення шлюбу з іноземним громадянином в Росії

Одруження на території Росії проводяться за законодавством РФ, незалежно від громадянства нареченого і нареченої. Нові сім'ї з іноземцями створюються на наступних принципах:

  • добровільність;
  • одношлюбність;
  • досягнення майбутнім подружжям повноліття. В окремих випадках допускається створення сім'ї в 16 років;
  • заборона на шлюб між найближчими родичами (батьками, дітьми, бабусями, дідусями, онуками, братами і сестрами, в тому числі зведеними);
  • дієздатність нареченого і нареченої в психічному плані.

І якщо відповідність громадянина Росії цим принципам перевірити просто, то від іноземців вимагають розширений пакет документів для підтвердження. В іншому порядок укладення союзу стандартний.

Підстава одруження - спільне добровільне заяву нареченого і нареченої. У призначений день (зазвичай через місяць) молодята приходять в ЗАГС. Реєстратор проводить церемонію: готує 2 примірника акта про укладення шлюбу, просить нареченого і наречену розписатися в них. Акти і свідоцтва скріплює гербовою печаткою. За бажанням майбутнього подружжя проводиться святкова церемонія.

Штамп в паспорті громадянина Росії проставляється в той же день (в паспорт іноземця інформація не вноситься). Оформивши документи, співробітник РАГСу урочисто зачитує слова акта про укладення шлюбу і просить молодят розписатися за отримані свідоцтва. З цього моменту наречений і наречена - законне подружжя.

Увага! Висновок інтернаціонального шлюбу громадянина Росії з вихідцем з більшості країн СНД проходить в будь-якому РАГСі. Союз з іноземцем - жителем далекого зарубіжжя і Прибалтики - тільки в деяких відділеннях.

У Москві це «Савеловський» Палац одруження № 4 (вул. Бутирська, д. 17). У Санкт-Петербурзі - відділи ЗАГС № 1 (вул. Англійська наб., Д. 28), № 2 (вул. Фурштатская, д. 52) та № 3 (м Пушкін, вул. Садова, буд. 22). Жителям інших міст Росії треба дізнаватися цю інформацію в регіональних Комітетах у справах реєстрації актів цивільного стану.

законодавче регулювання

Правила, порядок, строки і вартість укладання шлюбу регулюють:

  • Сімейний кодекс РФ, гл. 3. В ст. 156-159 СК РФ особливо описуються відносини за участю іноземців;
  • ФЗ № 143 від 15.11.1997, ст 24-30 ;
  • Наказ Мін'юсту Росії від 29.11.2011 N 412 "Про затвердження Адміністративного регламенту надання адміністративної послуги з державної реєстрації актів цивільного стану органами, які здійснюють державну реєстрацію актів цивільного стану на території Російської Федерації" детально розписує порядок проведення процедури;
  • міжнародні договори Росії.

2011 N 412 Про затвердження Адміністративного регламенту надання адміністративної послуги з державної реєстрації актів цивільного стану органами, які здійснюють державну реєстрацію актів цивільного стану на території Російської Федерації детально розписує порядок проведення процедури;   міжнародні договори Росії

Обидва майбутніх чоловіка повинні відповідати принципам вступу в шлюб, прийнятим в РФ. Крім того, для іноземця повинні дотримуватися умови, що діють в його рідній державі. Наприклад, якщо громадяни Росії одружуються з 18 років, то укладення шлюбу між нашою співвітчизницею і китайцем того ж віку неможливо, так як по сімейним кодексом КНР створювати сім'ю чоловік має право з 22 років.

Те ж стосується осіб без громадянства (осіб без громадянства), які постійно проживають за кордоном. Якщо наречений або наречена мають паспорта різних країн, вони самі мають право вибрати, за умовами якої держави вступати в шлюб.

Виняток становлять випадки, коли іноземець має громадянство Росії. До такого молодятам застосовується тільки сімейного права РФ.

Шлюб, укладений за кордоном, визнають чинним у Росії при відсутності перешкоджають обставин ( ст. 14 СК РФ ). Якщо реєстрація з іноземцем пройшла за законами його країни, обоє відповідають вимогам Сімейного кодексу РФ, союз буде визнаний офіційно після легалізації всіх документів.

Підготовка необхідних документів

Для укладення шлюбу від іноземця вимагають розширений пакет документів. Деякі з них можна замовити в консульстві його рідної країни в Росії (дозвіл, довідку про громадянський стан). Всі папери повинні бути легалізовані та перекладені.

Правила легалізації документа залежать від країни його виготовлення:

держави

Як повинен бути легалізований документ

Приєдналися до гаагській конвенції від 05.10.1961 (115 учасників, в тому числі США, Франція, Німеччина)

Завіряється апостилем - спеціальним штампом, який проставляють уповноважені органи країни виготовлення

Приєдналися до мінської конвенції від 22.01.1993 (країни СНД окрім Прибалтики)

Приймається без додаткового засвідчення і має таку ж офіційну силу в Росії, як і в країні виготовлення

Які уклали двосторонні договори з Росією: Албанія, Алжир, Болгарія, Угорщина, В'єтнам, Іспанія, країни Прибалтики та ін. (26 держав)

решта держав

Легалізується в консульських відділах. Це більш складний тип запевнення - поетапна перевірка документів у всіх можливих держорганах

Всі свідоцтва і довідки, видані закордонними держорганами і консульствами, повинні бути переведені на російську. Переклад запевняють нотаріально. Тобто в ЗАГС іноземець подає 2 документа: легалізований оригінал і переклад.

Заява на реєстрацію шлюбу

Заява на реєстрацію шлюбу

Заява про бажання вступити в шлюб подається майбутнім подружжям:

  • особисто в органи РАГСу;
  • через федеральний або регіональний портал держпослуг. Наречений і наречена скріплюють заяву своєї простий електронним цифровим підписом;
  • через МФЦ.

Що обов'язково вказують в заяві:

  • ПІБ, біографічні дані. Іноземець вписує, як в перекладі;
  • громадянство;
  • адреса постійної прописки;
  • сімейний стан на момент реєстрації (розлучений, вдів, в шлюбі не перебував);
  • прізвища, які обирають майбутнє подружжя;
  • реквізити, що засвідчують особу. Для іноземців це внутрішній паспорт його країни з нотаріальною завіреною копією-перекладом.

Якщо хтось із молодят не може особисто підійти в ЗАГС, він має право заповнити свою частину заяви і засвідчити підпис нотаріально. Потім другий вписує інформацію про себе і разом з іншими документами відносить заяву реєстратору.

Квитанція про оплату держмита

Укладення шлюбу з іноземним громадянином в РФ накладається адміністративний збір згідно ст. 333.26 НК РФ . У 2018 р майбутнє подружжя повинні сплатити в казну держави 350 руб.

Квитанцію подають разом з іншими документами. Якщо молодята звертаються із заявою і оплачують мито через портал держпослуг, вони отримують знижку в розмірі 30% (перераховують 245 руб.) Згідно п. 4 ст. 333.35 НК РФ .

В якості одержувача платежу вказують відділення РАГСу. Його реквізити можна взяти при подачі заяви, потім від руки заповнити квитанцію і оплатити в будь-якому офісі Ощадбанку. При зверненні через портал держпослуг реквізити підтягуються автоматично, коли наречені зазначають Палац одруження, в якому хочуть зареєструватися.

Документ про припинення попереднього шлюбу

Якщо майбутній чоловік раніше був у шлюбі, він зобов'язаний подати документ про те, що цей шлюб розірвано або припинено. Це стосується як громадян Росії, так і іноземців.

Таким документом може бути:

  • свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • свідоцтво про смерть (для вдівців);
  • судовий акт про визнання шлюбу недійсним.

Наприклад, французькі наречені можуть уявити рішення територіального апеляційного суду про розлучення, апостилізована і перекладене на російську. До цього документа додається довідка про громадянський стан, видана мерією їх населених пунктів або консульством Франції.

Важливо! Громадянину Росії не потрібно надавати документ про припинення попереднього шлюбу, якщо він розривав його в тому ж РАГСі, в якому укладав. Співробітники відділення самі перевірять інформацію.

Довідка з місця проживання іноземного громадянина

Цей документ офіційно підтверджує, що іноземець може укласти союз із законодавства своєї країни. Довідка видається органом державної влади або диппредставництвом, легалізується і перекладається.

Все той же приклад: наречений або наречена з Франції можуть замовити дозвіл в консульському відділі посольства Республіки в Росії. Процедура оформлення документа займає до 2 місяців. Спочатку консул запрошує майбутнього подружжя на співбесіду, де задає провокаційні питання. Його мета - з'ясувати, чи не вступає чи росіянин в шлюб з метою отримати європейський вид на проживання.

А потім переказують в мерію за місцем постійного проживання іноземця. Там перевіряється вся інформація і публікується оголошення про майбутнє весілля (процедура «заручин»). Якщо заперечень не надійшло, мерія оформляє дозвіл і відправляє в посольство в Росії.

Віза, яка підтверджує право нареченого чи нареченої перебувати на території РФ

Документом, що підтверджує легальність перебування іноземця на території Росії, можуть служити:

  • віза;
  • вид на проживання (ВНЖ);
  • дозвіл на тимчасове проживання (РВП).

Його зажадають від будь-якого іноземця, за винятком громадян держав, з якими у РФ діє безвізовий режим.

Для укладення шлюбу з іноземцем в Росії краще запросити приватну візу, діючу до 90 днів. Для її оформлення потрібно запрошення, які виписує МЗС за клопотанням громадянина РФ. Спеціальних «віз нареченої», як в США, в Росії не існує.

Порада! Для реєстрації іноземець може оформити і звичайну туристичну візу в Росію. Але треба пам'ятати, що вона діє не більше 30 днів.

Офіційна весільна церемонія за кордоном

Офіційна весільна церемонія за кордоном

Офіційну церемонію між громадянином Росії і іноземцем можна провести за кордоном. Для цього вже наш співвітчизник повинен зібрати необхідні документи, легалізувати їх і перевести.

Укладення шлюбу за кордоном можна провести в представництвах Росії: ФЗ № 154 від 05.07.2010 наділяє консулів правом реєструвати акти громадянського стану. Так як в дипломатичних будівлях діють закони РФ, документи будуть потрібні ті ж, що і для весілля з іноземцем на території нашої країни.

Заява про намір оформити союз

У більшості країн, де прийняті світські церемонії одруження, за 1-3 місяці до весілля обидва молодят становлять спільну заяву про намір оформити союз. Його разом із зібраними документами подають до реєструючого державний орган, найчастіше це місцева адміністрація або мерія.

Деякі країни пред'являють особливі вимоги до іноземців, що бажають вступити в шлюб з місцевими жителями. До них відносять, наприклад, обов'язкову співбесіду з метою перевірити, чи не прагне він таким способом прорубати собі «вікно» за кордон. Іноді подану заяву - це підстава для оформлення спеціальної «візи нареченої».

Необхідні документи

При укладанні шлюбу з іноземцем за кордоном громадянин Росії збирає такі документи:

  • внутрішній паспорт;
  • довідку про громадянський стан (про відсутність шлюбу). Вона видається консульськими відділами наших диппредставництв. Термін дії документа - 3 місяці;
  • свідоцтво про народження російського зразка. Документи у вигляді «книжечок», видані в СРСР, не можуть бути апостилізовану;
  • медвисновок про стан здоров'я (про відсутність ВІЛ);
  • довідку про несудимість. Її можна замовити в нашому диппредставництві або в поліції на території Росії і ін.

Всі документи треба легалізувати і перевести на мову країни, в держоргані якого укладається шлюб.

Країни з полегшеним режимом укладення шлюбу

Країни з полегшеним режимом укладення шлюбу

Існують держави, де не прийнята офіційна, світська реєстрації шлюбу з подачею документів і заповненням заяви. Найчастіше такі союзи складно, а часом неможливо надалі легалізувати в Росії.

Наприклад, в Лас-Вегасі для одружень з іноземцями потрібні тільки паспорта (закордонного паспорта) обох майбутніх подружжя. Інших документів, навіть візи, не потрібно. Такий союз буде вважатися цілком законним на території США, тоді як в Росії він спричинить правові наслідки тільки після процедури легалізації (для цього на свідоцтві повинен стояти апостиль).

У багатьох ісламських країнах в ходу тільки релігійні обряди, часто просто з оголошенням про одруження без оформлення будь-яких документів. Шлюб з іноземцем, укладений за мусульманськими звичаями за кордоном, в РФ легалізувати дуже складно. Доведеться довести в тому числі, що росіянка для чоловіка - єдина дружина.

Щоб після святкової церемонії не виникло труднощів з державним визнанням союзу, краще заздалегідь провести реєстрацію в присутності консула РФ. Весілля з іноземцем за кордоном - це не тільки незвичайний, екзотичний обряд, але і досить складна процедура збору і подачі документів, отримання всіх дозволів. Проте багато пар знаходять свої плюси в інтернаціональних шлюбах.

Інтернаціональний шлюб: плюси і мінуси

Один з авторитетних європейських дослідників провів опитування більш 250 міжнаціональних пар (громадяни Росії і ЄС). Виявилося, що наші співвітчизники бачать багато плюсів в шлюбах з іноземцями (крім любові, сумісності і бажання «виділитися»):

  • можливість потрапити за кордон, влаштуватися в інший, більш благополучній країні;
  • поліпшення матеріального становища;
  • спрощене отримання візи і ВНЖ на батьківщині іноземця;
  • можливість вибрати громадянство майбутніх дітей;
  • захоплення екзотикою, «чужість» представника іншого соціуму і ін.

Але не можна не враховувати і мінуси інтернаціональних спілок:

  • складності при отриманні опіки над дитиною в разі розлучення, оформленні аліментів;
  • різниця менталітетів, незвичне ставлення іноземців до оточуючих, членам сім'ї, грошей або дітям;
  • Журба по батьківщині;
  • мовний бар'єр;
  • правовий статус іноземця в чужій країні, після розлучення різко погіршується.

складності при отриманні опіки над дитиною в разі розлучення, оформленні аліментів;   різниця менталітетів, незвичне ставлення іноземців до оточуючих, членам сім'ї, грошей або дітям;   Журба по батьківщині;   мовний бар'єр;   правовий статус іноземця в чужій країні, після розлучення різко погіршується

Проте, за даними Росстату, за першу половину 2017 р статистика з міжнаціональних шлюбів більш оптимістична, ніж щодо спілок двох росіян. При цьому основна причина розлучень - це те, що наші співвітчизники дізнаються про спосіб життя іноземців тільки по фільмах і книгах, мають стереотипи і неминуче стикаються з «інший» реальністю.

У разі розлучення до розчарування в шлюбі можуть додатися труднощі з держорганами обох країн. Щоб мінімізувати їх, реєстрацію слід провести правильно, а шлюб легалізувати в тому і в іншому державі. Вирішивши, що весілля буде проходити в Росії, потрібно заздалегідь отримати інструкцію у консула, який представляє батьківщину іноземця, а також подивитися корисні відео, наприклад

Як проводиться укладання шлюбу з іноземцем в Росії: документи, терміни, вартість?