Реклама
Реклама
Реклама

Держмито за реєстрацію за місцем проживання

  1. визначення понять
  2. Процедура оформлення прописки
  3. Держмито за реєстрацію за місцем проживання
  4. Розміри в 2019 році
  5. Порядок оплати та реквізити банків

Обов'язок по закріпленню громадянина за певною адресою проживання тимчасово або постійно закріплена законом РФ про свободу пересування по території країни. Тому пізнання в сфері норм міграційного права будуть корисні будь-якій людині.

Поінформованість в порядок проставлення штампа в паспорті або оформленні свідоцтва про реєстрацію за місцем проживання допоможе позбутися від додаткових витрат при отриманні консультації юристів про процес проходження процедури прописки або при зверненні до посередницьким фірмам, що надають послуги подібного типу.

З метою здійснення всіх запропонованих законом дій по реєстрації суб'єкта за місцем його постійного проживання, необхідно вміти розмежовувати такі поняття як «місце проживання», «прописка», «реєстрація» і «місце перебування».

визначення понять

Російський закон розділяє 2 види поняття реєстрації: за місцем постійного проживання в вигляді штампа, що проставляється у посвідченні особи громадянина, і тимчасову (За місцем перебування), що має обмежений термін дії і видається особі в формі окремого документа.

Постійна реєстрація не обмежена періодом її дії і не закінчується (не переривається) в разі оформлення зацікавленою особою тимчасової прописки за іншою адресою (в іншому суб'єкті РФ). Для прописки за місцем перебування характерно її автоматичне анулювання (припинення дії) в разі настання дати, зазначеної в її бланку в якості закінчення терміну реєстрації. При цьому тимчасову прописку можна продовжувати.

Адреса житлового приміщення, де громадянин проживає на постійній основі або досить тривалий період часу, і яким він володіє на будь-якому праві (соціальний найм, власність, безоплатне користування), називається його місцем проживання.

В якості такої нерухомості може виступати не тільки житловий будинок і квартира, але і приміщення спеціалізованого фонду: притулки, будинки інвалідів і громадян похилого віку, гуртожитки співробітників організацій, на балансі яких вони числяться.

Обов'язок по закріпленню громадянина за певною адресою проживання тимчасово або постійно закріплена законом РФ про свободу пересування по території країни

Зразок заповнення квитанції держмита на прописку в квартирі

Процедура оформлення прописки

Залежно від органу, до якого звернувся громадянин з метою оформлення реєстрації за місцем проживання, буде відрізнятися порядок оформлення такої процедури.

У 2019 такі послуги надають:

Крім зазначених способів існує можливість дистанційного подання документів в ФМС шляхом поштового відправлення або в електронній формі за допомогою сайту держпослуг. Часовий проміжок, який займає процес реєстрації як дорослого громадянина, так і неповнолітнього, є невеликим. Найбільш трудомісткими вважаються дії зі збору необхідної документації.

Слід зазначити, що порядок реєстрації новонародженого за місцем його проживання не передбачає отримання попередньої згоди власника приміщення (квартиронаймача при сонцайме) за умови наявності за вказаною адресою прописки у одного із законних представників дитини.

Раніше отримання такої згоди було обов'язковим. Таким чином, батько або мати мають право прописати свою дитину за адресою своєї реєстрації без участі власника житла (навіть якщо останній проти реєстрації). Якщо власник не уявляє документи на житлову нерухомість, то орган реєстраційного обліку самостійно запитує необхідну інформацію.

Законодавець не обмежує громадян у можливості мати реєстрацію в будь-якому придатному для проживання об'єкті - це може бути дача або інша нерухомість, незалежно від її площі і кількості прописаних в ній осіб.

для неприватизованих квартир існує можливість у основного квартиронаймача реєструвати в житло членів його сім'ї без повідомлення та отримання на те згоди власника - муніципального освіти. для реєстрації в муніципальному житлі сторонніх осіб необхідно отримати позитивне рішення Департаменту з житлової політики при Адміністрації.

Реєстрація в СНТ Реєстрація в СНТ

можлива в тому випадку, якщо житлова споруда відповідає всім необхідним критеріям.

Читайте тут , Скільки днів робиться реєстрація.

Держмито за реєстрацію за місцем проживання

При реєстрації на постійній основі держмито за вчинення такої процедури з фізичних осіб не стягується. За раніше діючим міграційного законодавства вартість такої прописки становила 100 руб. Тому громадяни в даний час часто думають, що такий обов'язок у них залишилася.

Слід запам'ятати, що податковим законодавством, актуальним на 2019 рік, сплата обов'язкового збору для вчинення дій по реєстрації не передбачена.

Фізичні особи (в тому числі новонароджені і неповнолітні діти, а також дорослі громадяни при зміні адреси реєстрації) прописуються за місцем свого проживання абсолютно безкоштовно. Зняття з обліку також відбувається без справляння збору.

Слід мати на увазі, що прописка новонародженого має ряд нюансів:

  • Малолітній повинен бути прописаний разом з батьками (хоча б одним з них), при цьому, якщо житлове приміщення є чийсь власністю (не закон представників дитини), він не буде мати права на частку в нерухомості. З муніципальним житлом ситуація інакша, і в разі прописки в такому приміщенні дитини він буде обов'язковим учасником процесу його приватизації.
  • Виселити або зняти неповнолітнього жителя з обліку (навіть в судовому порядку) досить проблематично для власника приміщення, а в квартирі, де власником є ​​муніципалітет, неможливо.
  • Зняття з обліку особи до 14 років відбувається тільки при одночасній його реєстрації за іншим місцем проживання одного з її законних представників.
  • Якщо той з батьків неповнолітнього має тимчасову реєстрацію, то маленький громадянин не може бути прописаний до нього на постійній основі. При цьому постійна реєстрація батька за місцем проживання наділяє неповнолітнього таким правом.

Таким чином, аналіз російського законодавства, що регулює процеси міграційного обліку громадян на території РФ, дає підстави вважати, що реєстрація громадян за місцем проживання не є платною процедурою.

Особливістю буде здійснення процесу реєстрації іноземного громадянина за місцем його проживання, така прописка обійдеться іноземцеві в суму 350 рублів, що сплачується в процесі здачі документів в ФМС. При цьому розмір мита може відрізнятися в різних суб'єктах РФ.

Оскільки процедура реєстрації та дітей, і дорослих в РФ, які мають громадянство країни, безкоштовна, то вимога працівниками обліку оплатити послугу буде незаконним і кримінально караним діянням, кваліфікується як вимагання.

Розміри в 2019 році

Оформлення прописки громадянина за місцем проживання (постійна реєстрація) вимагає від особи зібрати і здати пакет необхідних документів за місцем обліку з обов'язковим заповненням бланка строго звітності має назву заяву про реєстрацію. Такий список документації є закритим і строго регламентованим законом.

Багато громадян за старою звичкою намагаються відшукати в нормах Адміністративного регламенту ФМС статтю про розмір та порядок сплати держмита за вчинення дій по реєстрації.

Раніше така норма існувала, але після тривалого періоду часу втратила свою актуальність, оскільки зросла зацікавленість держави в контролі за міграційними процесами громадян, внаслідок чого процедура прописки значно спростилася. Тому держмито за тимчасову реєстрацію за місцем проживання, як і за постійну, не стягується, тобто процедура реєстрації стала повністю безкоштовною. При цьому така дрібниця дозволяє більшості людей економити кошти і час при здійсненні облікової процедури.

В якості довідкової інформації можна навести дані про те, що раніше розмір мита становив 1% від МРОТ, який був встановлений в окремому регіоні проживання, що було досить значною сумою.

У планах ФМС 2013 року було заплановано знову перехід на платну систему реєстраційних дій шляхом введення обов'язкового податкового збору за прописку в сумі 200 руб. Однак поправки в закон так і не були внесені, в зв'язку з чим на території РФ громадяни продовжують абсолютно безкоштовно отримувати відмітку про постійну реєстрацію в паспорті, яка оформляється шляхом проставлення штампа або видачею свідоцтва встановленого зразка.

Винятком стали іноземні громадяни та апатриди (особи без громадянства), приплив яких зростає з кожним роком. Для них російським законом встановлюється розмір обов'язкового збору, що сплачується до федерального бюджету для здійснення прописки, в сумі 350 рублів. Документ про сплату іноземним мігрантам необхідно в обов'язковому порядку прикріплювати до здає на реєстрацію пакету документів.

Порядок оплати та реквізити банків

Обличчям, що оплачують держмито, завжди виступає суб'єкт, який звертається за отриманням держпослуги. Незалежно від того, хто вносить грошові кошти в касу, платником у відповідному документі повинен бути зазначений громадянин, який звернувся із заявою про реєстрацію. Якщо в платіжний документ в графу «Платник» внесені дані іншої особи, такий документ не буде прийнятий ФМС як підтверджуючий оплату збору.

Мито державний платіж за реєстрацію або зняття з обліку за місцем проживання (перебування в разі оформлення тимчасової прописки) в межах кордонів Росії з громадян нашої країни незалежно від їх статевої приналежності і віку, не стягується.

Особи, які не мають документального підтвердження своєї належності до громадянства будь-якої держави, або іноземні громадяни, починаючи з 1 січня 2015 року, оплачують мита збір при здійсненні реєстраційних дій на території РФ, сума якого становить 350 рублів.

Оплата держмита за реєстрацію за місцем проживання в сучасних умовах не складе зацікавленій особі особливих зусиль, для цього йому буде необхідно:

  1. Отримати платіжні реквізити в відділенні ФМС або завантажити бланк квитанції на офіційному сайті служби.
  2. Здійснити оплату будь-яким зручним способом:
    • в будь-якому відділенні банку або поштовому відділенні при пред'явленні документа, що посвідчує особу;
    • шляхом внесення грошей при заповненні необхідних реквізитів через платіжний термінал;
    • сплативши збір в мережі інтернет на сайті ФНС при використанні системи електронного банкінгу або віртуальних гаманців.