Реклама
Реклама
Реклама

Як виглядає електронний паспорт громадянина РФ в 2019 році

  1. Що таке електронний паспорт
  2. Переваги нового документа
  3. Коли очікується випуск карт
  4. алгоритм отримання
  5. З якого віку видаватимуть паспорт нового зразка
  6. Як часто потрібно міняти
  7. Хто може бачити особисті дані
  8. Наслідки впровадження електронних паспортів

Впровадження IT в усі сфери життя не могло не торкнутися і питання ідентифікації особистості громадянина РФ. Використання інформаційних технологій дозволяє кожному резиденту Російської Федерації простіше і ефективніше взаємодіяти з державними та недержавними інстанціями, користуватися їх послугами і вносити дані про зміни в статусі громадянина в єдину базу даних. Серед актуальних можливостей IT незабаром стане доступний і електронний паспорт громадянина РФ.

Що таке електронний паспорт

Що таке електронний паспорт

Електронний паспорт громадянина - ініціатива Мінекономрозвитку, покликана спростити і вдосконалити процеси надання різних державних послуг населенню. Але досвід впровадження і використання персональних носіїв в якості універсальних засвідчують документів уже мав місце: з 2012 по 2019 рік уряд випускало т.зв. УЕК - Універсальні електронні карти. Вони представляли собою цифрові носії біометричних, банківських, соціальних та інших даних громадян. З 1 січня 2019 року випуск УЕК припинений, натомість їх планувалася видача паспортів нового зразка.

У той же час УЕК будуть дійсні і можуть використовуватися в якості додаткового універсального документа до 2021 року. Щодо питання, коли в Росії почнуть видавати електронні паспорти, точних даних поки немає. Планувалося, що видача почнеться в 2019 році, як логічне завершення випуску Універсальних пластикових карт. Однак введення електронних паспортів в Росії (не плутати з біометричними закордонними паспортами) було перенесено на 2019 рік. Точну дату початку випуску карт поки не називають, але є обнадійлива інформація, що до 2019 року всі росіяни матимуть на руках пластикові паспорти.

Поки залишається чекати старту реалізації масштабного державного проекту, бюджет якого становить не менше 2 млн рублів. Але зараз ще невідомо, які документи потрібні для першого отримання паспорта . Передбачається, що процес оформлення буде простим, і для видачі паспорта знадобиться:

  • документ старого зразка;
  • заяву на видачу нової версії документа;
  • оплата державного мита.

Важливо! Отримання нового засвідчує документа передбачає здачу старого паперового зразка, тому що за законом РФ громадянин не може мати відразу два посвідчення особи.

Переваги нового документа

Власники УЕК, число яких на території РФ на 1 січня 2019 року склало 650 тисяч осіб, знають, чим відрізняється паспорт нового зразка від старого. Так само як і Універсальна електронна карта, новий паспорт являє собою пластиковий носій у форматі звичайної банківської карти (87 * 54 мм). У неї впроваджений мікрочіп із записаною туди інформацією про власника. Наявність цифрового носія інформації має ряд вагомих переваг перед старим паперовим аналогом:

  • мікрочіп дозволяє записувати і зчитувати набагато більше відомостей про власника (крім біометричних даних, на носії можуть бути зашифровані будь-які значні відомості, починаючи з банківського рахунку і закінчуючи медичною страховкою);
  • паспорт нового покоління більш компактний і універсальний у використанні, з його допомогою можна оплачувати проїзд в метро, ​​здійснювати платежі і покупки, авторизуватися на порталі Державних послуг;
  • в разі втрати носія його власник може самостійно заблокувати його через особистий кабінет або за телефоном гарячої лінії (це дозволяє уникнути маніпуляцій з викраденими документами зловмисниками).

Можливість авторизації на порталі держпослуги - важлива перевага електронного паспорта, яким не володіє УЕК. Оскільки серед основних даних, записаних на мікрочіпі, буде і електронний цифровий підпис (ЕЦП) громадянина, з її допомогою стане можлива ідентифікація користувача в системі.

Для зчитування даних, записаних на внутрішній паспорт , Потрібні спеціальні пристрої (інфомати, банкомати, термінали), за допомогою яких здійснюється доступ до баз даних відповідних державних інстанцій.

Коли очікується випуск карт

Коли очікується випуск карт

Про те, як зробити електронний паспорт, поки немає офіційних відомостей. Як і для документа старого зразка, для отримання нового електронного паспорта необхідно звернутися в Управління з питань міграції Міністерства внутрішніх справ РФ. Оскільки раніше анонсоване початок видачі електронних документів було перенесено на 2019 рік без конкретної дати, то точних відомостей про можливості отримати новий пластиковий зразок посвідчення ще немає.

Власники УЕК можуть не турбуватися, тому що універсальні карти все ще дійсні і можуть використовуватися паралельно з паперовим носієм ще 5 років. Але важливо розуміти, що Універсальна електронна карта не є повноцінним засвідчує документом для громадянина. Замінити нею паспорт можна, тому не слід позбавлятися від старого паперового аналога. Паспорт громадянина РФ - єдиний документ, який має повну юридичну силу в усіх державних і приватних інстанціях. Відповідь на питання, який документ крім паспорта посвідчує особу , Однозначний: це тільки паспорт. Посвідчення водія, СНІЛС, поліс ОМС та інші документи є допоміжними.

алгоритм отримання

Про те, як отримати електронний паспорт громадянина РФ, точних вказівок немає, оскільки процес видачі документа ще не розпочато. Імовірно, що для отримання потрібно написати заяву про видачу паспорта нового покоління - у відділенні ГУВМ за місцем проживання, на порталі державних послуг або в сервісному центрі «Мої документи» (МФЦ).

Держмито за електронний паспорт була заявлена ​​ще ФМС (тепер ГУМВ МВС) в розмірі 700 рублів. В даний час точної інформації про суму державного мита також немає. Про те, як внести на електронний носій важливі дані про банківські рахунки, страховку, як вписати дитину в паспорт батьків , Стане відомо в момент початку масового випуску документів в наступному році.

З якого віку видаватимуть паспорт нового зразка

На відміну від документів старого зразка, нові електронні посвідчення громадянина РФ можна буде отримувати раніше 14-річного віку за бажанням батьків / опікунів. Для неповнолітніх осіб формат нового документа буде трохи спрощений: на ньому не буде фотографії, а з основних відомостей будуть тільки біометричні дані (ПІБ, дата і місце народження, стать), а також інформація про батьків (законних представників) дитини.

Як часто потрібно міняти

Точних даних про термін дії нового зразка також немає. Швидше за все, він буде більше, ніж термін дії Універсальних електронних карт, що становить всього 5 років. У будь-якому випадку на лицьовій стороні пластикового носія буде записаний термін, протягом якого документ буде дійсним, що дасть власнику можливість контролювати процес переоформлення та заздалегідь подати заявку на отримання нового документа.

Хто може бачити особисті дані

Багатьох громадян турбує питання захисту персональних даних і можливості несанкціонованого доступу до особистої інформації через електронні бази даних. Розробники поспішають заспокоїти майбутніх власників: для отримання доступу до інформації на цифровому носії буде використовувати ПІН-код, а при необхідності користувач зможе заблокувати окремі опції в особистому кабінеті, якщо вони не потрібні. Використовувати новий електронний паспорт може тільки власник, а також особа, уповноважена надавати державні послуги.

Наслідки впровадження електронних паспортів

Ініціатива впровадження документа нового зразка продиктована безліччю факторів, починаючи від доцільності відповідати технологічному прогресу і закінчуючи потребою в підвищенні ефективності отримання та передачі інформації між ключовими державними інстанціями. Поки що рано говорити про наслідки впровадження електронних паспортів.

Ініціатори проекту розглядають новий зразок як більш зручний і універсальний документ, покликаний полегшити життя своєму власникові. Дійсно, за допомогою паспорта можна здійснювати безліч дій: отримувати інформацію про ІПН, СНІЛС, доступ до банківського рахунку без інших паперових носіїв. Але в той же час втрата картки може тимчасово позбавити людину багатьох можливостей.

З 2019 року в Росії почнуть видавати електронні паспорти: Відео