Реклама
Реклама
Реклама

Заміна закордонного паспорта в 2019 році: чи можна робити новий якщо старий ще діє

  1. Коли необхідно міняти закордонний паспорт
  2. Вибір виду документа
  3. Заміна після закінчення терміну
  4. Помилка в закордонному паспорті
  5. Пройдіть соціологічне опитування!
  6. процедура обміну
  7. Заміна через портал держпослуг
  8. Терміни і вартість заміни
  9. Заміна закордонного паспорта дитині
  10. термінова заміна

Закордонний паспорт - це невід'ємний атрибут сучасного життя, документ, який завжди повинен бути під рукою. Тому дуже важливо стежити за тим, щоб він відповідав усім вимогам, інакше їм не можна буде скористатися через недійсності. Заміна закордонного паспорта в 2019 році проводиться з кількох причин, основні з яких, а також саму процедуру обміну ми детально розглянемо нижче.

Заміна закордонного паспорта в 2019 році проводиться з кількох причин, основні з яких, а також саму процедуру обміну ми детально розглянемо нижче

Коли необхідно міняти закордонний паспорт

Закінчення строку придатності документа є найочевиднішим приводом замінити його на новий. Однак існує ще ряд причин, коли закордонний паспорт вважається недійсним і підлягає обміну. Серед них можна назвати:

  • відсутність вільних сторінок. Як правило, приймаючи паспорт для вклеювання візи, консульські служби вимагають наявності як мінімум двох чистих сторінок у документі, які необхідні як для проставлення візових дозволів, так і для відміток прикордонних служб;
  • зміна прізвища, імені, по батькові. Якщо людина має намір змінити свої персональні дані, наприклад, прізвище після вступу в шлюб, він зобов'язаний отримати новий внутрішній паспорт. При цьому заміна закордонного паспорта не ставиться в провину йому в обов'язок, і він спокійно може залишати межі своєї країни зі старим документом. Незважаючи на розбіжність даних, згідно із законом закордонний паспорт буде залишатися дійсним до закінчення терміну його дії. Однак, щоб уникнути бюрократичної плутанини, все ж рекомендується мати паспорт з актуальними даними;

Дізнайтеся детальніше про те, як проводиться заміна закордонного паспорта при зміні прізвища після заміжжя в 2019 році .

  • радикальна зміна зовнішності. Дана причина є, скоріше, бажанням людини, ніж його обов'язком. Зовнішність - це суб'єктивний фактор, і критерії її зміни не можуть бути прописані в законодавстві. Однак якщо на фотографії в паспорті його власника важко дізнатися, документ краще замінити, щоб уникнути будь-яких підозр з боку прикордонників;
  • є ситуації, коли можна просто поміняти закордонний паспорт на новий, а бувають випадки, коли це потрібно зробити в обов'язковому порядку. До таких належить псування документа. Нерідкі ситуації, коли під час поїздок паспорта падають в воду, рвуться або піддаються іншим механічних пошкоджень. Якщо документ змінив форму, в ньому відсутні сторінки або їх частини, записи стали складним для розуміння, паспорт вважається недійсним і підлягає заміні;
  • втрата документа. Якщо ніяк не виходить знайти свій закордонний паспорт і є підозра, що він був загублений, необхідно негайно повідомити про це в міграційну службу за місцем свого проживання або перебування. Співробітники ГУВМ МВС Росії, які взяли заяву про зникнення документа , Оголошують його недійсним і видають довідку, яка потрібна для оформлення нового. Якщо закордонний паспорт загублений за межами Російської Федерації, його власник повинен відразу ж повідомити про це посольство або консульство РФ на території даної держави.

Таким чином, на питання про те, чи можна поміняти закордонний паспорт раніше закінчення терміну його дії, слід відповісти ствердно. Правда, існує ймовірність зіткнутися з небажанням співробітників міграційної служби приймати у вас документи. При достроковому зверненні вони вимагають наявності вагомої причини, в якості якої може виступити одна з перерахованих вище, і її обгрунтування в письмовій заяві.

Однак деякі життєві обставини є винятком з правил. Наприклад, якщо людині має бути тривале відрядження за кордон, а терміну дії його актуального паспорта може не вистачити на всю поїздку. Чи можна зробити новий закордонний паспорт, якщо старий ще діє? Законом це не заборонено, більш того, на даний момент не існує будь-яких обмежень для передчасної заміни даного документа.

Тому якщо після викладу всіх обставин співробітник міграційної служби не бажає приймати у вас заяву, можна сміливо звертатися до начальника підрозділу для вирішення цього питання.

Дізнайтеся докладніше про те, як отримати другий закордонний паспорт при наявності першого .

Отже, за скільки до закінчення терміну дії можна поміняти закордонний паспорт? У будь-який момент, якщо на те є вагомі підстави. У разі відсутності причин, описаних вище, заяву на заміну документа візьмуть без проблем, якщо до закінчення терміну дії актуального паспорта залишається менше 6 місяців.

Вибір виду документа

На сьогоднішній день громадяни РФ мають право самостійно вибирати, який закордонний паспорт вони хочуть отримати - нового або старого формату. При цьому обидва види документа мають однакову юридичну силу. Але щоб розуміти, в чому полягає їх відмінність, а також в якому разі краще оформляти той чи інший тип документа, слід знати більше і провести порівняння закордонного паспорта нового і старого зразка .

Змінюючи документ, багато хто замислюється над тим, чи можна продовжити закордонний паспорт старого зразка. Слід зазначити, що такого поняття, як продовження паспорта, не існує. При будь-яких обставинах відбувається оформлення нового закордонного паспорта.

Якщо співробітники підрозділу ГУВМ МВС наполягають на оформленні якогось певного типу документа, дані дії можна розцінювати як незаконні і звертатися до вищестоящих органів.

Слід мати на увазі, що заміна закордонного паспорта на біометричний не є загальним обов'язком. Також не має значення, який тип паспорта був у вас до переоформлення.

Якщо заявник вважає, що йому потрібно зробити документ старого зразка після того, як у нього вже був «новий», він має право так вчинити. Однак слід врахувати, що переоформити закордонний паспорт старого зразка можна лише на п'ять років, тому в міграційну службу доведеться звертатися в два рази частіше, ніж у випадку отримання біометричного документа , Термін дії якого 10 років.

Проте в деяких випадках даний факт може бути перевагою. Наприклад, дітям краще оформляти паспорт на більш короткий термін, оскільки з віком зовнішність малюків сильно змінюється і їх складно дізнатися на фотографії.

Заміна після закінчення терміну

На сторінці з персональними даними в будь-якому паспорті можна побачити дві дати - видачі документа і закінчення терміну його дії. Але це не означає, що їм вдасться скористатися від першого до останнього дня. Зрозуміло, закордонний паспорт необхідно замінити після закінчення терміну його дії. Однак на практиці документ нерідко виявляється недійсним раніше вказаної дати.

Зокрема, консульські служби не оформляють візи , Якщо до закінчення терміну придатності паспорта залишається занадто мало часу. Багато з них вимагають, щоб часовий запас дії документа був як мінімум 3 місяці після повернення на батьківщину із закордонної поїздки.

Слід мати на увазі, що обмін закордонного паспорта можна зробити за 6 місяців до терміну закінчення його дії. І хоча з тимчасовим запасом на півроку можна безперешкодно користуватися документом, якщо подорожі в доступному для огляду майбутньому не плануються, паспорт можна анулювати і обміняти його на новий, як якщо б він був простроченим.

Що робити, якщо закінчився термін дії закордонного паспорта? Необхідно звернутися до відділення ГУВМ МВС за місцем прописки чи проживання для оформлення нового документа. Ніяких штрафних санкцій за несвоєчасно обмінений документ не існує. Володіння закордонним паспортом - право громадян Російської Федерації, але не їх обов'язок. Тому вони можуть обмінювати або оформляти цей документ у будь-який зручний для них час.

Як і де поміняти прострочений закордонний паспорт, людина вирішує на свій розсуд. Швидше і зручніше це робити за місцем прописки. Але якщо немає можливості відвідати саме таке відділення міграційної служби, можна звернутися в будь-яке інше за місцем перебування, в тому числі в іншому місті.

Читайте докладніше про оформленні закордонного паспорта в іншому місті .

Оформити новий паспорт можна і за межами Росії, звернувшись до консульської служби при посольстві РФ.

Іноді люди цікавляться: якщо закінчився термін дії закордонного паспорта, як його продовжити? На жаль, функція пролонгації документа не передбачена. Продовження в даному випадку мається на увазі отримання нового паспорта.

Помилка в закордонному паспорті

При оформленні документа іноді трапляється, що посадові особи міграційної служби допускають помилки. Тому при отриманні готового паспорта його потрібно уважно оглянути і ретельно перевірити правильність внесених до нього відомостей. Особливу увагу слід звернути на персональні дані заявника та їх відповідність реальним відомостями, наявність помарок, виправлень, незрозумілих записів і позначок, а також будь-якого технічного браку.

Якщо в закордонному паспорті помилка, він вважається недійсним і підлягає заміні. При цьому повторно подавати документи і сплачувати державне мито не потрібно - необхідно лише принести одну фотографію (при оформленні паспорта старого зразка). Згідно з правилами, після усунення всіх помилок або шлюбу новий закордонний паспорт повинен бути оформлений в найкоротші терміни - від кількох годин до кількох днів.

У зв'язку з введенням нового стандарту транслітерації багатьом заявникам здається, що в їх персональних даних (імені та прізвища) допущені помилки. Однак надані заявником відомості переводяться програмою автоматично, тому будь-які помилки виключаються. Тобто, якщо дані російською мовою були подані вірно, то латинськими буквами вони передаються коректно. Слід мати на увазі, що через зміну правил написання допускається, що ім'я та прізвище в новому паспорті можуть писатися інакше, ніж в раніше виданому.

Заміна закордонного паспорта в ГУВМ (раніше УФМС) через транслітерації може бути здійснена тільки в разі надання переконливих доказів необхідності даної процедури.

Якщо у заявника є діючі документи, наприклад, вид на проживання в іноземній державі або квиток на літак з персональними даними, написаними латинськими буквами іншим чином, йому можуть піти назустріч і залишити в новому документі стару транслітерацію.

Пройдіть соціологічне опитування!

документи

Як вже було сказано вище, пролонгація паспорта передбачає його оформлення з нуля. При цьому не має значення, чи був заявник володарем закордонний раніше або це його перша спроба отримати заповітну скориночку для подорожей за кордон. Тому документи на продовження закордонного паспорта слід підготувати такі ж, як при первинній подачі заявки.

Дізнайтеся, які потрібні документи для оформлення закордонного паспорта .

Перш ніж приступити до збору необхідних паперів, потрібно остаточно визначитися з тим, паспорт якого зразка належить зробити. Перелік документів для оформлення обох видів паспортів (біометричного і старого зразка) в основному збігається, але є і деякі відмінності.

Список документів для заміни закордонного паспорта після закінчення терміну (старого зразка):

А які документи потрібні, щоб поміняти закордонний паспорт з біометричними даними? Перелік паперів такий же, однак фотографії будуть потрібні в кількості двох штук, а не трьох, державне мито складе 5000 рублів, а анкета має інший вигляд і правила заповнення .

Слід зазначити, що анкета на заміну закордонного паспорта після закінчення терміну є «обличчям» заявника. У ній вказується вся персональна інформація, яка необхідна для прийняття рішення про те, чи може громадянин залишати межі Російської Федерації. Тому дуже важливо дотримуватися чітким інструкціям при її заповненні. Навіть неправильно обраний шрифт може послужити причиною відмови в оформленні документа.

Заява на заміну закордонного паспорта після закінчення терміну може містити додаткові аркуші, якщо вся необхідна інформація не вмістилася в відведених для цього графах.

Зокрема, в додатку №2 вказуються всі прізвища заявника (якщо вони змінювалися більш ніж один раз). В додатку №2А перераховуються всі місця роботи за останні 10 років. А в додатку №2Б - неповнолітні діти, яких планується вписати в паспорт (старого зразка).

А в   додатку №2Б   - неповнолітні діти, яких планується вписати в паспорт (старого зразка)

Що ще потрібно для заміни закордонного паспорта після закінчення терміну? Залежно від життєвої ситуації можуть знадобитися:

  • свідоцтво про шлюб або розлучення (якщо причиною оформлення нового документа є зміна прізвища);
  • довідка з медичної установи, що засвідчує зміну зовнішності або статі;
  • докази необхідності тривалого перебування за кордоном, під час якого термін дії паспорта завершиться (наприклад, контракт на працевлаштування);
  • пенсійне посвідчення, якщо заявник перебуває в такому віці, коли він не може вказати трудову діяльність за останні 10 років;
  • докази необхідності іншого способу транслітерації персональних даних;
  • докази необхідності термінового розгляду документів (хвороба або смерть родича за кордоном).

Всі документи, необхідні для заміни закордонного паспорта після закінчення терміну дії, перераховані вище. Однак про всяк випадок при собі потрібно мати копії наступних паперів:

  • всіх заповнених сторінок внутрішнього паспорта;
  • військового квитка;
  • документа, що є підставою для термінового розгляду документів;
  • документів, що підтверджують необхідність іншого способу транслітерації.

процедура обміну

Як отримати новий закордонний паспорт замість старого і в чому полягає процедура обміну? Якщо заявнику вже доводилося оформляти даний документ, то весь процес повинен бути йому добре знайомий. Подавати заяву і пакет паперів на біометричний паспорт нового покоління можна особисто, відвідавши підрозділ міграційної служби, або онлайн - за допомогою порталу держпослуг. При оформленні паспорта старого зразка, крім цього, можна звертатися в багатофункціональні центри .

Як оновити закордонний паспорт у міграційній службі? На офіційному сайті ГУВМ МВС Росії представлена ​​інтерактивна карта, на якій можна знайти найближчий територіальний орган міграційної служби за місцем вашої прописки або перебування. Вибравши потрібний регіон, слід вивчити детальну інформацію про роботу місцевого підрозділу.

Вирішивши оформити паспорт безпосередньо у відділенні міграційної служби, необхідно взяти талон на прийом або записатися в електронну чергу в інтернеті. Після візиту в призначений час і подачі на обробку пакету документів співробітники повідомлять, коли можна буде отримати новий паспорт. Готовий документ видається при пред'явленні внутрішнього паспорта громадянина РФ.

Забирають чи старий закордонний паспорт при подачі документів на новий?

Відповідно до закону, старий паспорт підлягає вилученню, якщо на момент видачі нового він все ще є дійсним. Однак якщо в старому документі є візи, термін яких ще не минув, паспорт можуть залишити.

Для цього необхідно написати заяву в довільній формі, вказавши причину необхідності збереження документа. Закордонний паспорт повернуть власнику, проставивши штамп «Анульовано» на сторінці з підписом і вирізавши звідти номер документа.

Що робити з простроченим закордонним паспортом, кожна людина має право вирішувати самостійно. Документ з вичерпаним терміном дії не вилучається. Проте рекомендується його не викидати.

Заміна через портал держпослуг

Хорошою альтернативою для тих, хто не хоче втрачати час на походи в ГУВМ МВС і стояння в чергах, є можливість поміняти закордонний паспорт після закінчення його терміну дії через інтернет. Портал державних послуг був спеціально створений для того, щоб розвантажити відділення міграційної служби і полегшити процес оформлення документів для громадян Росії.

Дізнатися про те, як поміняти закордонний паспорт після закінчення терміну через держпослуги, можна на самому сайті. У відповідному розділі представлена ​​докладна інформація про надання даної послуги: список необхідних документів, вартість та порядок оплати, терміни оформлення і багато іншого. У тому числі вказані причини, за якими можна отримати відмову в наданні послуги.

У тому числі вказані причини, за якими можна отримати відмову в наданні послуги

Заміна закордонного паспорта після закінчення терміну через держпослуги можлива після попередньої реєстрації на порталі. Під час реєстрації краще вказувати всі можливі особисті дані. Це допоможе заощадити час в майбутньому, так як за допомогою даного сайту можна не тільки оновити закордонний паспорт (як старого, так і нового зразка), але і вирішити багато інших бюрократичні питання.

Продовжіті закордонний паспорт онлайн держпослугі дозволяють лишь частково. Основна частина процесу дійсно проводиться за допомогою інтернету, проте відвідати місцеве відділення міграційної служби все одно доведеться: по-перше, для подачі пакета з оригіналами документів, а по-друге, для отримання готового паспорта.

Дізнайтеся докладніше про те, як зробити закордонний паспорт через держпослуги .

Терміни і вартість заміни

Адміністративним регламентом МВС РФ встановлені чіткі терміни заміни закордонного паспорта після закінчення терміну його дії, аналогічні за тривалістю оформлення нового документа. Вони складають від одного до чотирьох місяців, в залежності від місця звернення та інших обставин. Час обчислюється з дня подачі заяви:

  • один місяць - за місцем прописки;
  • чотири місяці - за місцем фактичного проживання;
  • три місяці - при наявності допуску до секретних відомостей.

Незважаючи на чітко прописані терміни, процедура іноді затягується, а іноді, навпаки, проходить швидше, якщо бажаючих отримати паспорт не надто багато. Тому, якщо є можливість, краще подавати документи в низький туристичний сезон, тобто навесні або восени.

Дізнайтеся більше про те, які терміни виготовлення закордонного паспорта .

Забрати готовий документ можна в будь-який зручний час. Якщо немає можливості приїхати за ним відразу після оформлення, не варто переживати, що він буде утилізовано. Паспорти зберігаються повний термін їх дії, тобто протягом 5 років - документи старого зразка і 10 років - біометричні.

Інше важливе питання: скільки коштує продовжити закордонний паспорт. Від оплати звільнено тільки жителі Калінінградської області - всі інші зобов'язані сплатити державне мито. Ціна оформлення біометричного паспорта становить 5000 рублів для повнолітніх громадян і 2500 рублів - для дітей віком до 14 років.

Скільки коштує поміняти закордонний паспорт старого зразка? Для дітей молодше 14 років вартість становить 1000 рублів, для всіх інших - 2000 рублів. При внесенні відомостей про дітей, наданих не в момент подачі заяви, доведеться додатково сплатити 500 рублів.

Рекомендуємо дізнатися докладніше про те, скільки коштує закордонний паспорт .

Заміна закордонного паспорта дитині

Заміна закордонного паспорта дитині

Якщо в паспорти батьків не внесена інформація про дітей і вони мають власні документи для виїзду за кордон, потрібно заміна закордонного паспорта після закінчення терміну дитині. Дана процедура мало чим відрізняється від аналогічної для повнолітніх громадян. Існують лише деякі відмінності в пакеті документів, які необхідно підготувати.

Існують лише деякі відмінності в пакеті документів, які необхідно підготувати

Вирішуючи, як поміняти закордонний паспорт дитині до 14 років, важливо визначитися з видом документа. Слід мати на увазі, що дітям молодшого віку рекомендується оформляти паспорт старого зразка, оскільки зовнішність дітей швидко змінюється і документ доведеться міняти після закінчення невеликого проміжку часу. Тому переплачувати за паспорт нового покоління не має сенсу.

Продовження закордонного паспорта для громадян РФ до 14 років не вимагає особистої присутності дитини. Тому батьки можуть пройти весь процес оформлення самостійно в будь-який зручний для них час, не тягаючи з собою дитину по різних інстанціях.

Отримайте детальну інформацію про те, як оформити закордонний паспорт дитині .

термінова заміна

Терміново поміняти закордонний паспорт можливо тільки при наявності вагомих причин. До них відносяться:

  • необхідність екстреного лікування в зарубіжній клініці;
  • важка хвороба або смерть родича, що вимагають виїзду за межі РФ.

У цьому випадку новий документ може бути виготовлений протягом трьох робочих днів. В інших випадках підрозділи міграційної служби відмовляють в прискореному оформленні офіційно.

Проте продовжити закордонний паспорт терміново беруться деякі фірми. Як правило, подібні організації є лише у великих містах країни. Їхні послуги коштують недешево, але вони обіцяють оформлення документа всього за кілька днів (від чотирьох до двадцяти). Варто бути вкрай обережними, звертаючись в подібні фірми, оскільки існує велика ймовірність зіткнутися з шахраями.

Дізнайтеся всі деталі про те, як замовити термінове оформлення закордонного паспорта .

Чи можна зробити новий закордонний паспорт, якщо старий ще діє?
Отже, за скільки до закінчення терміну дії можна поміняти закордонний паспорт?
Що робити, якщо закінчився термін дії закордонного паспорта?
Іноді люди цікавляться: якщо закінчився термін дії закордонного паспорта, як його продовжити?
Що ще потрібно для заміни закордонного паспорта після закінчення терміну?
Як оновити закордонний паспорт у міграційній службі?
Забирають чи старий закордонний паспорт при подачі документів на новий?
Скільки коштує поміняти закордонний паспорт старого зразка?