Реклама
Реклама
Реклама

За яку суму боргу не випускають за кордон?


Якщо раніше будь-який громадянин РФ їдучи за межі країни взагалі не замислювався про те, чи є у нього неоплачені штрафи, податки, збори, то зараз ситуація повністю змінилася. З метою підвищення взімаемості обов'язкових платежів на користь держави законодавчо закріплена норма, що дозволяє забороняти виїзд за кордон при наявності боргів по платежах. Також заборонений виїзд за кордон, особам, щодо яких відкрито виконавче провадження.

Максимальною величиною простроченої заборгованості, наявність якої не стане перешкодою для перетину кордону, встановлено суму 10000 рублів.

Тобто будь-який громадянин, який не сплатив штрафи, податки, має заборгованості в рамках відкритого виконавчого провадження, не зможе виїхати за межі РФ, якщо сумарно його борг перевищує цю величину. Відповідно, будь-який громадянин, величина наявної заборгованості якого не перевищує суму 10000 рублів, вільний вільно перетинати кордон і ніхто не має права чинити йому в цьому перешкоди.

Наявність заборгованості по штрафам, податків і зборів

Платежі на користь держави обов'язкові для будь-якого громадянина РФ і якщо він ухиляється від цього, одним із способів впливу може стати обмеження можливості вільного заходу кордону. Подібний захід стала можливою, оскільки прикордонна і міграційна служба користуються базами даних податкової служби.

При перетині кордону, особа, яка має неоплачені збори на користь держави, буде виявлено представниками прикордонної або митної служби і йому буде надано офіційне роз'яснення факту заборони на покидання меж країни. Багато громадян наївно вважають, що навіть в такій ситуації є вихід. Досить оплатити борг прямо в аеропорту або на вокзалі.

Насправді це не так. Сплатити борг, звичайно, можна. Для цього сучасні засоби надають широкі можливості: від платіжних терміналів і банкоматів до онлайн-сервісів для мобільних пристроїв. Але навіть якщо платіж буде здійснений в найкоротші терміни, занесення змін в базу даних боржників відбудеться не відразу. На це може знадобитися до двох тижнів (середня тривалість подібної операції складає десять днів). А поки дані в базі не змінені, представники прикордонної служби не має права випускати громадянина за кордон і квитанція про оплату боргу в цьому випадку не буде мати ніякого значення.

Будь-якій людині, що збирається за кордон, слід заздалегідь уважно перевірити, чи є у нього прострочені заборгованості за державними зборами. Зробити це можна, як при особистому відвідуванні податкової служби, так і на її офіційному сайті в мережі Інтернет.

Наявність заборгованості по виконавчому провадженню


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Дана ситуація практично повністю ідентична попередньої з тією лише різницею, що інформацію про наявність боргу надає служба судових приставів. Саме служба судових приставів в рамках виконавчого провадження має право обмежувати виїзд громадянина за кордон, а зовсім не суд, як вважають деякі.

Дізнатися про наявність заборгованості за виконавчим листом можна в офісі служби судових приставів або на офіційному сайті організації. Як і у випадку зі штрафами, слід враховувати, що після виплати боргу пройде час, перш ніж будуть внесені зміни в базу даних. На це відводиться термін до двох тижнів, але частіше за все дані змінюються протягом десяти днів.

Тому, для того, щоб не потрапити в неприємну ситуацію прямо в аеропорту або на вокзалі, слід заздалегідь прояснити питання про наявність простроченої заборгованості.

Як сплатити заборгованість?

Варіантів оплати наявної заборгованості багато і кожна людина вибирає той, який найбільше його влаштовує:

  • по квитанції, отриманої від судових приставів;
  • в відділеннях банку;
  • через платіжні термінали за реквізитами податкової служби або служби судових приставів;
  • за допомогою платіжних онлайн-сервісів ( «мобільний банк» і так далі);
  • за допомогою електронних грошей (QIWI, Webmoney, Яндекс-гроші та інші).

Що робити якщо за кордон не випускають помилково?

При тому, що ймовірність збігу даних боржника і іншої людини здається досить можливої ​​насправді такі ситуації трапляються вкрай рідко. Адже дані бази неплатників містять не тільки ім'я, прізвище та по батькові, а й повну дату народження.

Збіги в таких умовах, природно, малоймовірні. Якщо все ж представник прикордонної або митної служби висуває необгрунтовані претензії, слід звернутися до начальника зміни. Начальник зміни зобов'язаний в найкоротші терміни розібратися в ситуації і прийняти рішення про пропуск громадянина через кордон.

Вираховувати суму боргу і розраховувати, що при неперевищення допустимої величини боргу 10000 рублів можна безперешкодно покинути країну не варто. Адміністративне законодавство передбачає накладення додаткового штрафу в двократному розмірі від попереднього при його несвоєчасній оплаті. Тобто, вже в аеропорту можна дізнатися, що сума штрафу зросла вдвічі і перевищила допустимі значення, що дозволяють безперешкодно покинути країну.


Поділитися в соціальних мережах

Як сплатити заборгованість?
Що робити якщо за кордон не випускають помилково?