Реклама
Реклама
Реклама

В Україні вступили в силу нові правила виїзду дітей за кордон

Якщо мова йде про короткострокову поїздку, один з батьків зможе самостійно прийняти рішення про туристичний, освітній або іншого роду подорож дитини за кордон Якщо мова йде про короткострокову поїздку, один з батьків зможе самостійно прийняти рішення про туристичний, освітній або іншого роду подорож дитини за кордон   З відкритих джерел   В Україні вступив в силу закон №   2475-VIII   про посилення відповідальності недобросовісних батьків і новий порядок виїзду дітей за кордон

З відкритих джерел

В Україні вступив в силу закон № 2475-VIII про посилення відповідальності недобросовісних батьків і новий порядок виїзду дітей за кордон. Місяць тому документ опублікували в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Відповідно до закону, той з батьків, з ким живе дитина, може самостійно вирішити, що дочка або син поїде за кордон на термін до місяця - вчитися, відпочивати і подорожувати, лікуватися та інше. Зокрема, якщо другий з батьків сумлінно виплачує аліменти і не ховається - йому треба повідомити про те, куди і на який період їде дитина.

Один з батьків, з ким проживає дитина, може прийняти рішення про виїзд дитини на більший термін, якщо інший з батьків не платить аліменти від чотирьох місяців.

З іншого боку, поїхати за кордон з дитиною може і той з батьків, хто проживає окремо - якщо він сумлінно платить аліменти. Для цього він повинен надіслати рекомендованого листа з повідомленням про вручення колишньому чоловікові. Протягом 10 днів має прийти нотаріально завірений дозвіл, в іншому випадку можна звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без дозволу іншого з батьків.

Закон також посилює відповідальність недобросовісних батьків. Зокрема, якщо боржник по аліментах протягом двох днів без поважних причин не спадає на суспільно корисні роботи - вважається, що він ухиляється від них, а це ще одна стаття адмінкодексу. Вона передбачає адмінарешт до 10 діб.

У разі, якщо після такого арешту осіб без поважних причин більше двох разів протягом місяця не виходить на суспільно корисні роботи або відмовляється працювати, або з'явився на робоче місце нетверезим - це вже "злісне ухилення" і кримінал. Покарання - позбавлення волі до 2 років.

Відповідно до закону, людині можуть відмовити в реєстрації змін про учасників юрособи в зв'язку зі зміною частки, якщо мова йде про засновника або учасника юрособи, який заборгував зі сплати аліментів.

Такому боржникові можуть відмовити в перереєстрації або зняття з обліку автомобіля для його подальшого продажу - причому територіальні органи МВС зобов'язані повідомити про цю машину державну виконавчу службу або приватного виконавця.

Крім того, збільшили штрафи для недобросовісних батьків, які не утворюють необхідних умов життя, навчання та виховання дітей. Якщо раніше мова йшла про суму в сотні гривень, то відповідно до закону штраф становить від 850 до 1700 грн, а за повторне порушення протягом року - від 1700 до 5100 грн.

Раніше, якщо неповнолітній здійснював адміністративне порушення - батьки повинні були заплатити від 51 до 85 грн штрафу; суми збільшили до 850-1700 грн.

У разі кримінального порушення дитиною, який ще не несе відповідальності, його батькам раніше загрожував штраф від 170 до 340 грн, а відповідно до цього закону - від 1700 до 5100 грн.

Якщо один з батьків не виплачує гроші на утримання тяжко хворої дитини - санкції почнуться уже при 3 місяці заборгованості. В цьому випадку порушнику загрожують суспільно корисні роботи на строк 120-240 годин. Якщо протягом двох місяців після виконання таких громадських робіт людина не сплатив суму аліментів - нове покарання передбачатиме роботи на строк 240-360 годин (максимум - це 45 робочих днів по 8 годин).

Згідно з документом, важко хворий - це дитина, яка страждає через важкі перинатальних уражень нервової системи, важких вроджених вад розвитку, рідкісних Орфа захворювань, онкологічних, онкогематологічних захворювань, дитячого церебрального паралічу, важких психічних розладів, цукрового діабету I типу (інсулінозалежні), гострих або хронічних захворювань нирок IV ступеня, або ж якщо дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу або паліативної допомоги.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла цей закон в 3 липня 2018 року 230 голосами народних депутатів. Документ опублікували в офіційному парламентському виданні "Голос України" 28 липня.