Реклама
Реклама
Реклама

МЗС розповів, що робити в разі втрати паспорта за кордоном

У разі втрати громадянином України закордонного паспорта під час перебування за кордоном необхідно звертатися в українське посольство або консульство для отримання посвідчення особи.

Про це йдеться в роз'ясненні Департаменту консульської служби МЗС, опублікованому в Facebook.

"У разі втрати паспорта за кордоном і необхідності терміново повернутися на Батьківщину громадянину України може бути оформлено посвідчення особи на повернення в Україну", - відзначили в МЗС.

У разі втрати громадянином України закордонного паспорта під час перебування за кордоном необхідно звертатися в українське посольство або консульство для отримання посвідчення особи

Для оформлення посвідчення заявник повинен подати до дипломатичної установи заяву-анкету; документ, виданий компетентним органом іноземної держави, яке підтверджує факт звернення особи про втрату документа, і документ, що засвідчує особу і підтверджує її громадянство України.

Якщо оформляється посвідчення дитині або дані про дитину вносяться в посвідчення законного представника, потрібно надати свідоцтво про народження дитини.

Також необхідно буде подати фотокартки і документ, що підтверджує сплату консульського збору.

У МЗС помітили, що оформлення та видача посвідчення здійснюються протягом одного робочого дня, але не більше п'яти робочих днів з дня подання всіх документів.

Читайте також: «Багато документів не буває», або Як вибити компенсації у авіаперевізника

У разі необхідності направлення письмового запиту до територіальних підрозділів Державної міграційної служби України з метою ідентифікації особистості термін оформлення посвідчення може бути продовжений до моменту отримання відповіді на такий запит, але не більше 30 днів.

Разом з тим в МЗС підкреслили, що в разі, коли громадянин України втратив документ в країні, на території якої відсутня дипломатична установа, оформлене посвідчення може бути доставлено заявнику засобами поштового зв'язку, якщо це дозволяється законодавством такої країни.