Реклама
Реклама
Реклама

Коли співробітникам поліції дозволять виїзд за кордон

  1. Причини заборони від'їзду з країни в іноземні держави для МВС
  2. Які ступені секретності даних утримають на батьківщині
  3. В які країни виїзд співробітникам поліції не рекомендований
  4. До яких країн можна виїжджати
  5. Що необхідно для подолання бар'єру на виїзд з РФ
  6. крок №1
  7. крок №2
  8. крок №3
  9. крок №4
  10. крок №5
  11. висновок

Уряд Росії неодноразово виносив на обговорення законопроект з пропозицією про заборону на виїзд за кордон співробітникам поліції і кадровикам силових відомств. Це відбувалося до 2014 року, коли Крим не був приєднаний до території РФ. На поточний момент урядовці змушені були прийняти відповідну постанову.

Подібні заходи викликані на грунті негативного ставлення країн Заходу і Європи до Російської Федерації, і на думку законодавців, є актуальними в сучасній політичній кон'юнктурі. Антиросійські санкції знаходять все більш широке коло прихильників. Винятком не стали і держави колишнього соціалістичного табору.

Разом з тим, залишилися іноземні території, відвідування яких дозволительно для кадровиків МВС, на думку керівництва країни. Однак не можна виключати той факт, що даний перелік країн здатний поміняти свій регламент на підставі зовнішніх політичних чинників.

Причини заборони від'їзду з країни в іноземні держави для МВС

Причини заборони від'їзду з країни в іноземні держави для МВС

Не можна трактувати постанову уряду, як повна заборона на вибування з країни в іноземні держави для російських поліцейських. Швидше за все його допускається тлумачити, як звуження списку держав, де службовець МВС РФ буде знаходитися в безпеці. Переворот на Україні на початку 2014 року сформував міцну основу для чинного положення.

Крім того, Міністерство Закордонних Справ підтвердило побоювання за службовців МВС, і винесло попередження наступного характеру: в деяких країнах безпеку поліцейських з РФ може знаходитися під великим сумнівом.

Дані попередження були сприйняті відомствами МВС на рівні наказу, і всі співробітники підрозділів були змушені віддати в відділ кадрів наявні на руках закордонні паспорти.

Дані попередження були сприйняті відомствами МВС на рівні наказу, і всі співробітники підрозділів були змушені віддати в відділ кадрів наявні на руках закордонні паспорти

Серед головних причин, що забороняють виїзд за кордон силовикам, можна вважати наступні положення:

  • Виключити можливі провокації з співробітниками поліції РФ на території зарубіжної держави, що входить в міжнародний договір про екстрадицію на чолі з США;
  • Нерозголошення державної таємниці. Особливий пункт положення, він поширюється на державних службовців, які безпосередньо чи опосередковано мають доступ до секретних матеріалів або важливої ​​інформації. Однак, цей пункт не радикальний і за індивідуальним клопотанням, розгляд заявки буде оброблено вищим начальством;
  • Убезпечити самих поліцейських, які перебувають в країнах, де присутні русофобські настрої і велика ймовірність конфліктної ситуації. Ступінь володіння інформацією може зіграти ключову роль в екстреному випадку.

Ступінь володіння інформацією може зіграти ключову роль в екстреному випадку

Закон про обмеження на вибування з території РФ кадровикам поліції не існує. Мав місце лише законопроект, який не був розглянутий. Прийнята постанова носить рекомендований характер і буквально виповнюється керівництвом МВС. Звідси випливає висновок, що суворої заборони на виїзд не існує. Але закордонні паспорти були зібрані.

Єдиним органом влади, який може обмежити співробітника поліція в рамках зарубіжного відпочинку, є його безпосереднє начальство. Десь до цієї постанови поставилися без особливих змін, а десь прийняли рекомендації уряду буквально, як наказ.

Для таких відділень МВС залишається чекати, коли політична ситуація зміниться і співробітникам поліції дадуть згоду на закордонний відпочинок. Можливо дозволять виїзд за кордон і кадровикам державних секретних підприємств.

На останню категорію працівників поширюється урядову заборону, прописаний в ФЗ № 5485-1 від 21.07.1993 «Про державну таємницю». Зараз для них найбільш складні часи, але при індивідуальному підході завдання про виїзд цілком може бути вирішена.

Остання спроба обговорення законопроекту «про заборону на виїзд за кордон співробітників поліції і представників окремих посад в МВС» Федеральними зборами пройшла в березні 2017 року. Ключовою частиною документа можна вважати наступне: виключення з органів МВС власників різних ВНЖ і типових дозволів для проживання на території зарубіжної держави.

Законопроект був вивчений і відправлений на доопрацювання з вимогою пояснити, які посади відповідають обмеження на виїзд і за яких умов. До іншим пунктам законопроекту, претензій від депутатського корпусу пред'явлено не було. З прийняттям цього закону, в трудовому контракті силовиків з'явиться додатковий пункт про тимчасове стримування на вибування з РФ в зарубіжні країни.

Які ступені секретності даних утримають на батьківщині

Які ступені секретності даних утримають на батьківщині

Чому співробітникам силових відомств і працівникам поліції заборонений виїзд за кордон виключаючи події 2014 року, а точніше приєднання Криму? Відповідаємо: все працівники МВС, ФСБ чи закритих підприємств стають володарями важливою або секретної інформації за службовим обов'язком. Є три ступені державних секретів, які не підлягають розголошенню ні за яких обставин:

  1. «Таємно» - під цим відбитком ховається інформація для співробітників правоохоронної системи і вона розрахована для службового поводження;
  2. «Цілком таємно» - документи, помічені цим грифом, можуть стати доступні для трудівників оперативно-розшукової системи, а також для працівників у відомствах з виконання покарань;
  3. «Особливої ​​важливості» - до цієї категорії інформації є доступ тільки у командного складу вищої ланки і керівників стратегічних відомств.

В які країни виїзд співробітникам поліції не рекомендований

В які країни виїзд співробітникам поліції не рекомендований

Якщо трудівник МВС не отримував доступ до інформації з відбитком секретності, то до його особистості не буде застосований обмежувальний бар'єр для вибування з РФ. Швидше за все, така обставина буде носити необов'язковий характер.

Однак, державна служба в окремих силових відомствах носить індивідуальний характер і рекомендації трактуються, як накази, а в деяких випадках в зворотному порядку. Але виключення в підрозділах можуть бути зроблені в залежності від політики командного складу.

Найбільш негативним напрямком для проведення відпочинку є країни НАТО. До них можна додати держави, які уклали з США договір обопільною екстрадиції. Для відпочинку краще вибирати дружні РФ країни або знаходяться в нейтральному положення до ситуації, яка відбувається в геополітиці.

Для відпочинку краще вибирати дружні РФ країни або знаходяться в нейтральному положення до ситуації, яка відбувається в геополітиці

На 2018 рік, точний перелік не рекомендованих країн для відвідування російськими поліцейськими не має публікації. А ось список з 166-та іноземних держав для прокурорів є, він розміщений в наказі Генпрокуратури № 201 від 24.04.2014 (Про обмеження виїзду за кордон прокурорам органів і установ прокуратури РФ).

На підставі схожості силових відомств, фахівці роблять припущення, що для поліції список країн буде ідентичний. Поки, службовці МВС мають відкриту можливість відвідувати 32 країни на підставі наказу №360 від 21.08.2015.

До яких країн можна виїжджати

В кінці літа 2015 року, керівництво МВС внесло перелік тих держав, в які буде безпечно виїжджати на відпочинок кадровикам поліції. Це положення закріплене в наказі №360. Основна частина цих держав знаходиться на Близькому сході і в Південно-східній Азії. Але є представники Африканського материка. Також можливо відвідати південну Америку. Відданими до РФ залишилися країни СНД, відвідування яких носить рекомендаційний характер.

Про те, куди можна відправитися з Росії без закордонного паспорта читайте за посиланням .

Про те, куди можна відправитися з Росії без закордонного паспорта читайте   за посиланням

Що необхідно для подолання бар'єру на виїзд з РФ

Службовці МВС були змушені підкоритися наказу і здати свої закордонні паспорти до відділу кадрів. Знову прибувають молоді співробітники зобов'язані підкоритися аналогічного вимогу і протягом п'яти діб після працевлаштування здати закордонний паспорт.

Процес отримання схвального рішення від керівництва для відвідин однієї і країн, що входять в список наказу №360, не повинен виявитися складним. Щоб домогтися від командування згоду на відвідини не рекомендованого держави доведеться неабияк постаратися. Належить зробити наступні кроки:

крок №1

крок №1

Написати рапорт на ім'я обіймає керівну посаду особи відповідно до встановленого законом регламенту. У рапорті вказати пункт призначення і мета візиту. Маршрут бажано описати максимально докладно. Рапорт можна підкріпити документами і серйозними доводами, якими можуть стати:

  • Невідкладне лікування, яке можливо тільки в іноземних клініках;
  • Необхідність особистої присутності для оформлення спадщини;
  • Необхідність особистої участі у відчуженні закордонного майна, офіційно закріпленого за співробітником МВС;
  • Побачення з важкохворими членами сім'ї, що проживають в країнах потенційного противника.

крок №2

Дочекатися рішення від начальства в письмовій формі, де керівник підтверджує ознайомлення з документом і дає позитивну відповідь на звернення співробітника. З даними відповіддю працівник МВС прямує за своїм закордонним паспортом.

крок №3

крок №3

Співробітник поліції пред'являє документ, що підтверджує рішення начальника в той відділ, куди був зданий його закордонний паспорт. В обмін на папір він отримує документ.

крок №4

По поверненню з іноземної держави, необхідно негайно здати закордонний паспорт назад у відділ кадрів.

крок №5

Надати керівництву докладну доповідь про поїздку з уточненням найменших фактів. Це сприяє довірчого відношенню і надалі буде позитивно враховано керівним складом.

Максимальний термін перебування працівника МВС за кордоном 15 діб. Якщо регламентований період занадто малий для врегулювання особистих справ, то в клопотанні вказується необхідний термін. Дане питання не підлягає вирішенню на рівні безпосереднього керівництва і робиться запит до вищестоящого начальства. Якщо службовець поліції перевищить покладений період відсутності на батьківщині, то на нього буде накладено штраф з наступним виключенням з органів МВС.

висновок

висновок

Щодо точно сказати, коли відкриють виїзд за кордон державним працівникам, службовцям та співробітникам поліцііпрактіческі неможливо. Політична атмосфера регулярно входить в нову фазу напруження. Проти РФ вводитися все більше санкцій і зниження ескалації конфліктів не намічається. Захід все більше обростає союзниками в країнах східної Європи, що мало приємно для жителів з СРСР.

Уряд РФ намагається зробити все можливе для організації гідного відпочинку своїх громадян на національних курортах. Однак, всі починання зводяться до безпідставного стрибка цін в зоні відпочинку і зниження рівня сервісних послуг. А в ті країни, куди дозволений виїзд за кордон, через відсутність гідного рівня обслуговування або навпаки високих цін, співробітникам поліції їхати не хочеться.

Варто відзначити ще один важливий факт. Дружини і діти кадровиків МВС також не мають можливості відпочивати в які не рекомендовані країнах. Хоча це положення і відноситься до рекомендованої установці, на практиці, щоб уникнути неприємностей на службі у чоловіка, необхідно дотримуватися народного правила: «Чоловік і дружина - одна душа».

Про всіх підставах для заборони на виїзд за кордон читайте за посиланням .