Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека за кордоном для росіян

  1. 1. Болгарія
  2. 2. Іспанія
  3. 3. Німеччина
  4. 4. Іт алія
  5. 5. Чорногорія
  6. 6. Туреччина
  7. 7. Чехія
  8. 8. Греція
  9. 9. Латвія
  10. 10. Франція

Багато росіян знайомі з іпотекою. Російської іпотекою. Про кредитування нерухомості за кордоном знають одиниці. Починаючи цикл матеріалів про іпотеку за кордоном, Prian.ru склав десятку найпопулярніших у співвітчизників країн і з'ясував базові умови іноземних банків - то, що пропонують росіянам.

Цим вступним матеріалом ми відкриваємо серію статей, присвячених сьогоднішньому стану іпотечного ринку в різних країнах світу.

Багато росіян знайомі з іпотекою 1. Болгарія

Як часто росіяни беруть іпотеку: Рідко, найчастіше виявляється достатньо власних коштів.
Чи складно отримати кредит: На практиці не складніше, ніж будь-якому іншому іноземцю в Болгарії.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Сонячний берег, Бургас, Несебр, Святий Влас, Поморіє, Золоті піски.
Базові умови: (ці параметри усереднені, більш докладно про них ми розповімо в наших наступних статтях)

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 30% Процентні ставки Від 7% річних Термін видачі позики До 30 років Можливість дострокового погашення Є

Росіяни нечасто вдаються до кредитів на покупку нерухомості в Болгарії, частіше користуються розстрочкою від забудовника (продавця), яку за домовленістю вони можуть отримати. Болгарські банки видають кредити далеко не під любо нерухомість. Основний критерій - ліквідність об'єкта, що купується. Банку важливо знати, що робити з об'єктом, якщо позичальник припинить платежі по кредиту, і чи зможе він швидко і за гарною ціною продати решту на його балансі нерухомість. Тому вони не люблять кредитувати нетипові об'єкти, ліквідність і реальну ринкову вартість яких важко оцінити. Ось чому простіше взяти кредит під квартиру, ніж під будинок в сільській місцевості.

2. Іспанія

Як часто росіяни беруть іпотеку: За оцінками експертів в 30-50% випадків.
Чи складно отримати кредит: Щодо нескладно, оскільки вони мають репутацію надійних позичальників у порівнянні з іспанцями.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: курорти Коста-Дорада, Коста-Брава, Коста-дель-Соль, Коста-Бланка.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 40% (плюс оплата податків 10-12% від вартості). Процентні ставки 4-6% річних Термін видачі позики До 20 років Можливість дострокового погашення Є, майже завжди без комісії

Кредит в Іспанії можна отримати тільки під житлову нерухомість. Комерційне кредитування ведеться з побоюванням. Для гарантованого оформлення позики в Іспанії ріелтори радять, щоб дохід був більше щомісячного платежу не в три рази, а більше. Через три місяці після прострочення виплат по іпотеці на об'єкт можуть накласти арешт. Банк, за великим рахунком, не зацікавлений в судовій тяганині, тому буде наполягати на терміновому продажі об'єкта з погашенням кредиту.

3. Німеччина

Як часто росіяни беруть іпотеку: Вкрай рідко
Чи складно отримати кредит: Щодо складно.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Мюнхен, Берлін, Франкфурт, Гамбург.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 40-50% Процентні ставки 2,5-4% річних Термін видачі позики До 35 років Можливість дострокового погашення Є, з виплатою штрафу

У Німеччині у вас не вийде взяти кредит на недорогу нерухомість. При оформленні іпотеки сума позикових коштів повинна бути не менше € 30 тис. Євро, тобто сам об'єкт повинен коштувати приблизно від € 60 тис. І вище. Один і той же банк може видавати кредити під різний відсоток в залежності від умов договору, а також "рейтингу" заявника. Рейтинг клієнта складається з багатьох складових, в тому числі його платоспроможності та терміну, протягом якого заявник був клієнтом даного банку.

4. Іт алія

Як часто росіяни беруть іпотеку: Цікавляться приблизно в половині випадків, беруть рідше.
Чи складно отримати кредит: Складно, зате на деякі об'єкти є можливість отримати безвідсоткову розстрочку на строк до п'яти років.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: північні озера, великі міста (Рим, Мілан), Тоскана, Лігурія, Калабрія.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 60-80% Процентні ставки 5% річних Термін видачі позики До 40 років Можливість дострокового погашення Є

В Італії кредитується тільки дорога нерухомість. Мінімальна сума іпотечного кредиту становить в середньому € 100 000. Тобто сума угоди повинна становити € 150-170 тисяч. Зате позики видаються на термін до 40 років, що дозволяє зменшити щомісячні внески. Отримання іпотеки ріелтори рекомендують довірити професійному іпотечного брокера. Як правило, він бере комісію 1% від суми кредиту, в разі позитивного рішення банку. Отримання іпотеки в цьому випадку не гарантовано, але все ж ймовірність відмов в рази нижче, комісію брокеру при цьому ви платите тільки за позитивного результату.


5. Чорногорія

Як часто росіяни беруть іпотеку: Рідко, вважають за краще домовлятися про розстрочення із забудовником.
Чи складно отримати кредит: Складно, оскільки кредити видає один банк, і фінансує він тільки акредитовані у себе об'єкти.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Будва, Херцег-Нови, Петровац, Бечічі, Бар.

Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 50% Процентні ставки 7% річних Термін видачі позики До 25 років Можливість дострокового погашення Є

На сьогоднішній день в Чорногорії тільки один банк надає іпотечні кредити нерезидентам, в тому числі - росіянам. На вторинному ринку нерухомості Чорногорії оформити іпотеку практично неможливо. У разі отримання кредиту об'єкт необхідно обов'язково застрахувати, а також зареєструвати обтяження на нерухомість на користь банку в Міністерстві юстиції Чорногорії. Причиною відмови в наданні позики може стати відсутність акредитації об'єкта, що купується позичальником, в банку, в якому запитується кредит. Тому при виборі нерухомості необхідно отримати в банку перелік акредитованих об'єктів. Якщо придбаний об'єкт потрапляє в цей список - шанси істотно збільшуються.

6. Туреччина

Як часто росіяни беруть іпотеку: Найчастіше користуються можливістю розстрочки.
Чи складно отримати кредит: Нескладно.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Аланья, Анталья, Мерсин, Кемер, Белек.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 50% Процентні ставки 7,5-9% річних Термін видачі позики До 10 років Можливість дострокового погашення Є, можливі штрафні санкції в 2% від залишкової вартості кредиту

Мінімального обмеження в сумі кредиту при наданні іпотеки в Туреччині немає, ви можете взяти в банку навіть невелику суму, наприклад, € 10 000. Турецькі фінансові установи кредитують практично всі об'єкти нерухомості, різниця може бути тільки в кількості власних коштів, надання яких вони вимагають від покупця.

7. Чехія

Як часто росіяни беруть іпотеку: Часто
Чи складно отримати кредит: Щодо нескладно.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Прага, Карлові Вари.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 50-60% Процентні ставки 4-6% річних Термін видачі позики До 30 років Можливість дострокового погашення Є, залежить від термінів фіксації

За оцнекам експертів в Чехії до 80% росіян або тільки цікавляться чи використовують можливість отримання іпотеки. Місцеві банки видають кредити охоче і без особливих додаткових проблем. Практично будь-які об'єкти кредитуються, якщо не видає іпотеку один банк, то з великою ймовірністю надасть інший. У Чехії велике значення при отриманні іпотечного кредиту має вік позичальника.


8. Греція

Як часто росіяни беруть іпотеку: Не беруть, тому що не мають такої можливості.
Чи складно отримати кредит: На даний момент, кредити іноземцям не видають у зв'язку з важкою економічною ситуацією.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Родос, Корфу, Крит.

Зараз іпотечні кредити в Греції на покупку нерухомості не видає жоден банк. Альтернативою є розстрочка. Забудовники часто можуть надати безвідсоткову розстрочку на термін до 6-8 місяців. При розстрочці від 1 до 3 років вони беруть 6% річних. За вторинної нерухомості ситуація трохи інша, тут власники воліють дати знижку побільше, але продати об'єкт відразу і не чекати виплат протягом довгого часу. Все є предметом переговорів.

9. Латвія

Як часто росіяни беруть іпотеку: Вкрай рідко, не більше 5% угод проходять з іпотекою.
Чи складно отримати кредит: Нескладно, в разі якщо об'єкт знаходиться в Ризі або Юрмалі.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Рига і Юрмала.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 50-60% Процентні ставки 5-7% річних Термін видачі позики До 10 років - стандартні умови, але залежить від віку позичальника Можливість дострокового погашення Є, без штрафних санкцій

Лише кожен п'ятий росіянин цікавиться можливістю взяти кредит в Латвії, а на практиці беруть іпотеку набагато рідше, до позикових коштів вдаються всього 2% покупців. Місцеві банки кредитують в основному тільки нерухомість в Ризі та Юрмалі, все інше - з працею.

10. Франція

Як часто росіяни беруть іпотеку: Регулярно.
Чи складно отримати кредит: Нескладно, якщо у вас гарна кредитна історія і хороша платоспроможність.
Найпопулярніші місця для покупки нерухомості: Париж і Лазурний берег.
Базові умови:

Власний капітал (% від вартості нерухомості) 30-50% Процентні ставки 2,7-3,5% річних Термін видачі позики До 30 років Можливість дострокового погашення Є

На думку деяких експертів, мало не 80% росіян при купівлі нерухомості у Франції користуються іпотекою. Багатьох приваблюють, по-перше, низькі процентні ставки. По-друге, можливість оптимізувати оподаткування, яка з'являється завдяки кредиту. Щоб виплатити повну суму позикового капіталу, позичальник повинен відкладати кошти на спеціально передбачений для цієї мети ощадний рахунок. На цей рахунок робляться щомісячні внески протягом всього терміну іпотеки, так, як це відбувається при погашенні класичного кредиту.

Автор Ольга Давидова

Висловлюємо подяку в підготовці матеріалу наступним експертам: Ангел Радославом - "Болгарстрой", Дмитро Іванов - "Dilani Business Group", Любов Баумгертнер - "L & B Immobiliya", Катерина Данекіна - "Love Calabria", Антон Шамарін - "Value One", Олександра Кабакчі - "RestProperty", Тетяна Асташина - "Празький лев", Юлія Смагіна - "Albatros Property", Андрій Козел - "Realia", Олександр Мацулевич - "Service Azur".
Фото Філіп Березін, Ілля Огородніков, Віталій Жуков, Анастасія Фалей, Дар'я Грібуніна, Наталя Шіхалова, Ольга Давидова

Шановні читачі! Цією статтею ми відкриваємо серію матеріалів про отримання іпотечного кредиту в найпопулярніших у росіян країнах світу. Якщо ця тема цікавить Вас, задавайте свої запитання в коментарях до цього матеріалу. Ми обов'язково відповімо на них в наступних статтях.

Умови цитування матеріалів Prian.ru