Реклама
Реклама
Реклама

Як діють національні школи за кордоном? Вчимося у Швейцарії.

У 1991 році в Латвії було близько 250 російських шкіл (точне число, на жаль, ми свого часу не зафіксували) У 1991 році в Латвії було близько 250 російських шкіл (точне число, на жаль, ми свого часу не зафіксували). У 1998/1999 році, за статистикою МОН, їх стало вже 195, латиських - 728, в 2011/2012 навчальному році їх було вже 99 (включно з приватними), латиських - 641. Школи продовжують закриватися, причому російські - з нищівною стрімкістю. Жахливий критерій для закриття школи в Ризі - наявність менше 300 учнів. Ми вважаємо, що одним із способів збереження навчання в школі російською мовою є створення Росією національної російської школи за кордоном. Як це роблять інші країни? Ознайомимося з досвідом крихітної Швейцарії.

За кордоном в даний час є 18 швейцарських шкіл:
Сім в Європі: Бергамо, Катанія, Мілан (з відділенням в Комо), Рим, Барселона і Мадрид.
Вісім в Латинській Америці: Мехіко (з відділеннями в Куернавака і Керетаро), Богота, Ліма, Сантьяго, Сан Паоло (з відділенням в Куритибі). Один в Африці: Аккра. Два в Азії: Бангкок і Сінгапур. Нещодавно відкрилася школа з 15-ю швейцарськими учнями у В'єтнамі.
Школи в Аккрі, Бергамо, Катанії і Сінгапурі викладають за програмами середньої школи рівня I. Всі інші працюють з дітьми від дитячого садка до рівня II середньої школи (нижча ступінь бакалавра), тобто, надає професійну освіту.

В цілому 7,500 учнів, з яких 1,800 швейцарці, отримують багатомовне освіту (німецька, англійська, французька та національну мову країни перебування).

Школами керують структури самоврядування кантонів, які інвестують в них. Швейцарський уряд платить 25-30% експлуатаційних витрат (в порівнянні з 50% до 1988 р).
Однак, федеральний внесок 20 мільйонів швейцарських франків (20.4 мільйона доларів), гарантований.
Гнучкість - ключове слово в перегляді сьогоднішнього становища. В даний час, щоб бути визнаною урядом і отримати субсидію, швейцарська школа за кордоном повинна - серед інших вимог - мати принаймні 12 швейцарських учнів (раніше було 25), що становить принаймні 30 відсотків усіх учнів (20 відсотків, коли є більше ніж 60 учнів). Готується новий закон знизив би це мінімальне відношення. Розробники нової концепції мають намір змінити, або навіть скасувати обов'язковий відсоток присутності в швейцарській школі за кордоном своїх громадян, для того, щоб залучити туди більшу кількість дітей країни проживання-НЕ швейцарців.

У різних країнах по-різному ставляться до іноземних школам, наприклад, швейцарська школа в Барселоні традиційно володіє чудовою репутацією серед привілейованих каталонських сімей, які хочуть, щоб у їхніх дітей були міжнародні кар'єри. У той же час, в Сінгапурі місцевим жителям забороняють навчання в закордонних школах, в яких можуть навчатися тільки діти емігрантів.
У пояснювальних документах уряд Швейцарії повідомляє, що "присутність освітніх установ буде особливо бажано в країнах, таких як Китай, Індія, Південна Корея, В'єтнам і Росія".

"Це - те, де майбутнє," сказав Деррік Відмер, президент організації «Освіта Швейцарії», (назва асоціації швейцарських шкіл за кордоном). На швейцарські школи за кордоном дивляться з надією як грають велику роль "в нашій економічній і культурній зовнішній політиці", говорилося в урядовому повідомленні.
Обговорюється також питання, вирішення якого не доручене міністерства повинні бути ці школи. В даний час це - міністерство внутрішніх справ, але розробники нової концепції пропонують передати це міністерству закордонних справ, також покласти відповідальність на міністерство економіки.
Таким чином, в даний час діють 18 швейцарських шкіл у всьому світі, які отримують 20 мільйонів швейцарських франків ($ 21.29 мільйона) в субсидіях. Якщо новий проект буде прийнятий парламентом, то вони отримають менше фінансування, але їм будуть дані більше прав автономії в комплектуванні складу учнів.
Школи будуть також розглядатися розширенням швейцарської зовнішньої політики. Бюджетні гроші, зекономлені завдяки більш низьким субсидіям, підуть на відкриття нових шкіл в регіонах, які розглядаються в якості важливих для швейцарських інтересів.
Об'єднання швейцарців за кордоном, яке представляє більш ніж 700,000 громадян у всьому світі, вважає, що школи - ідеальна платформа, щоб стверджувати присутність Швейцарії за кордоном. Це також розглядається як просування швейцарської системи професійного навчання.

Тетяна Фаворська.

джерело:
http: //www.swissinfo.ch/eng/politics/foreign_affairs/Swiss_schools_abroa ...

Як це роблять інші країни?