Реклама
Реклама
Реклама

Функції державного управління землями і їх характеристика

3. Функції державного управління землями і їх характеристика

Зміст державного управління землями складають функції управління, тобто види діяльності, необхідні для організації раціонального використання та охорони земель. Вид і характер цих функцій визначаються соціально-економічними і науково-технічними вимогами, що пред'являються до організації раціонального використання та охорони земель. Права і обов'язки відповідних органів управління щодо здійснення цих функцій визначають їх компетенцію в галузі управління використанням і охороною земель [16, ст. 40].

До функцій управління землями належать такі [15, с.79]:

1) планування і прогнозування використання і охорони земель;

2) розподіл і перерозподіл земель;

3) облік земель та ведення державного земельного кадастру;

4) землевпорядкування;

5) моніторинг земель;

6) державний контроль за використанням та охороною земель;

7) вирішення земельних спорів.

Перша з функцій такого управління - планування і прогнозування використання і охорони земель - є найголовнішою за своїм значенням, оскільки дозволяє державним органам вчасно реагувати на зміни світових тенденцій в області земельно-власницьких відносин, визначати характер правовідносин держави та інших суб'єктів права з приводу земельних відносин.

Крім того, на результати такої діяльності будується вся політика державних органів при здійсненні інших своїх функцій в галузі охорони і використання земельних ресурсів, вирішуються питання розподілу і перерозподілу земель як за категоріями власників, так і по видах і категоріях земель [23, с. 96].

Розподіл і перерозподіл земель є найважливішою функцією державного управління землями, в процесі якої визначається правовий режим земель. Під розподілом і перерозподілом земель розуміється сукупність дій державних органів, спрямованих на виникнення, зміни та припинення права власності на землю, права землеволодіння і права землекористування, що визначають їх юридичну долю.

При цьому така функція державного управління в галузі використання і охорони земель включає в себе наступні заходи [23, с. 96]:

- передача земельних ділянок у власність;

- надання земельних ділянок у тимчасове володіння і користування;

- вилучення земельних ділянок для державних і громадських потреб.

Відповідно до постанови Ради Міністрів Республіки Білорусь від 20 квітня 1993р. "Про державні кадастри природних ресурсів" державний земельний кадастр є різновидом природоресурсове кадастрів.

Земельний кадастр з'явився одночасно з виникненням держави і розвитком системи оподаткування земель як джерела доходу. У процесі ведення земельного кадастру здійснюються організаційно - правові заходи щодо вивчення, обліку, опису та економічній оцінці земель [12, п. 3.12].

Земельний кадастр являє собою звід систематизованих і достовірних даних про всі землях Республіки Білорусь, як використовуваних, так і невикористовуваних. Як загальнодержавна система обліку та оцінки земель державного земельного кадастру базується на таких основних принципах:

1) єдність системи земельного кадастру;

2) повнота відомостей земельного кадастру;

3) достовірність відомостей земельного кадастру;

4) безперервність ведення земельного кадастру;

5) сумісність і порівнянність земельно-кадастрової інформації з даними інших пріродноресурсовое кадастрів.

Як пріродноресурсовое кадастр державний земельний кадастр являє собою сукупність відомостей і документів про правове становище, природному стані і господарському використанні земель. Земельний кадастр є єдиним офіційним джерелом відомостей про землі, які використовуються при здійсненні інших функцій управління землями.

Зміст земельного кадастру визначається ст. 84 Кодексу Республіки Білорусь про землю і постановою Ради Міністрів Республіки Білорусь від 31 грудня 1991р. "Про порядок ведення державного земельного кадастру та моніторингу земель".

На підставі цих документів земельний кадастр включає 4 елементи:

дані про розподіл земель по суб'єктам і об'єктам на підставі реєстрації прав на земельну ділянки;

дані про розподіл земель за категоріями на підставі їх фактичного стану і використання (державний облік землі);

дані про якісний стан земель в залежності від їх природно-природних властивостей .;

дані про економічну оцінку земель як засобу виробництва та просторового базису [23, с. 97].

Державний земельний кадастр складається з:

- єдиного реєстру адміністративно-територіальних і територіальних одиниць Республіки Білорусь;

- єдиного державного реєстру нерухомого майна, прав на нього та угод з ним;

- реєстру цін на земельні ділянки;

- регістра вартості земельних ділянок;

- реєстру земельних ресурсів Республіки Білорусь.

Все земельно-кадастрові відомості документуються за єдиними для Республіки Білорусь формам (в текстовому, графічному та електронному вигляді). Організація проведення моніторингу земель здійснюється Державним комітетом з майна Республіки Білорусь за рахунок коштів республіканського бюджету (ст. 83 Кодексу Республіки Білорусь про землю).

Земельно-кадастрова документація ведеться на всіх рівнях управління землями і включає:

• первинні документи на землі, що знаходяться у володінні, користуванні і власності;

• державні земельно-кадастрові книги земель, що знаходяться у віданні сільських, селищних виконавчих і розпорядчих органів:

• державні земельно-кадастрові книги, міста;

• державний земельний кадастр області, міста Мінська;

• державний земельний кадастр республіки.

Основний документ - земельно-кадастрова книга зі вставними листами. Земельний кадастр ведеться територіальними кадастровими органами або землевпорядною службою місцевих виконавчих органів місцевого самоврядування в відповідно до кадастровим розподілом території Республіки Білорусь.

Земельний кадастр призначений для реалізації земельного законодавства, регулювання земельних відносин, забезпечення раціонального використання земельних ресурсів, тому він є необхідним елементом на всіх етапах державного управління землями.

Відомості державного земельного кадастру носять відкритий характер, за винятком відомостей, віднесених законодавством до державних секретів та інформації, поширення якої обмежено з метою захисту прав і захищаються законом інтересів громадян.

Вичерпні переліки документів, необхідних для отримання громадянами відомостей державного земельного кадастру, визначаються законами, нормативними правовими актами Президента Республіки Білорусь та Ради Міністрів Республіки Білорусь, якщо інше не встановлено Президентом Республіки Білорусь.

Переліки документів, необхідних для отримання юридичними особами, індивідуальними підприємцями відомостей державного земельного кадастру, визначаються Радою Міністрів Республіки Білорусь.

Крім ведення державного земельного кадастру в Республіці Білорусь передбачені і заходи із землеустрою, що також можна віднести до функцій органів державної влади в галузі охорони і використання земель [16, ст. 55].

Землевпорядкування включає в себе:

- розробку проектів регіональних схем використання і охорони земельних ресурсів, схем землеустрою адміністративно-територіальних і територіальних одиниць, територій особливого державного регулювання;

- розробку проектів міжгосподарського землеустрою, в тому числі проектів відведення земельних ділянок, оформлення технічної документації та встановлення (відновлення) на місцевості меж об'єктів землеустрою;

- розробку проектів внутрішньогосподарського землеустрою сільськогосподарських організацій, в тому числі селянських (фермерських) господарств, проектів організації і пристрої територій населених пунктів, садівничих товариств, дачних кооперативів, особливо охоронюваних природних територій та інших територіальних одиниць;

- розробку робочих проектів з рекультивації земель, земельних контурів, захисту грунтів від ерозії та інших шкідливих впливів, збереження і підвищення родючості грунтів та інших корисних властивостей земель, а також інших проектів, пов'язаних з охороною і поліпшенням земель;

- проведення інвентаризації земель, систематичне виявлення невикористовуваних або використовуються не за цільовим призначенням земель;

- проведення геодезичних і картографічних робіт, ґрунтових, геоботанічних та інших обстежень і вишукувань, здійснюваних для цілей землеустрою, складання кадастрових та інших тематичних карт (планів) і атласів стану і використання земельних ресурсів;

- авторський нагляд за реалізацією схем і проектів землеустрою;

- здійснення землевпорядних заходів при проведенні моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру, в тому числі при проведенні кадастрової оцінки земель, земельних ділянок, здійсненні державного контролю за використанням та охороною земель;

- виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, а також розробку і модернізацію апаратно-програмного комплексу (програмного забезпечення), необхідних для здійснення землевпорядних заходів;

- підготовку землевпорядних матеріалів по вирішенню земельних спорів.

Порядок проведення землеустрою встановлюється Державним комітетом з майна Республіки Білорусь [5, ст. 78].

Моніторинг земель є видом моніторингу навколишнього середовища.

Об'єктом моніторингу земель є землі Республіки Білорусь.

Організація проведення моніторингу земель здійснюється Державним комітетом з майна Республіки Білорусь за рахунок коштів республіканського бюджету.

Порядок проведення моніторингу земель і використання його даних встановлюється Радою Міністрів Республіки Білорусь [5, ст. 83].

Завдання моніторингу - виявлення змін в земельному фонді, оцінка цих змін і їх наслідків, забезпечення власників, власників, користувачів землі, контрольних органів даними про землю, вироблення рекомендацій для усунення негативних наслідків господарської діяльності [15, с.80].

Об'єктом моніторингу земель є всі землі Республіки Білорусь. Він здійснюється за рахунок коштів республіканського бюджету, і порядок здійснення моніторингу земель встановлюються Радою Міністрів Республіки Білорусь.

Як і земельний кадастр, моніторинг призначений для:

- забезпечення Рад депутатів, зацікавлених підприємств, установ, організацій і громадян відомостями про землю;

- обґрунтування розмірів плати за землю;

- оцінки господарської діяльності;

- здійснення інших заходів, пов'язаних з використанням земель [23, с. 99].

Державний контроль за використанням та охороною земель здійснюється з метою дотримання всіма громадянами, індивідуальними підприємцями і юридичними особами встановленого порядку користування землями, земельними ділянками, а також інших правил і норм, передбачених законодавством про охорону і використання земель.

Державний контроль за використанням та охороною земель здійснюється Державним комітетом з майна Республіки Білорусь, Міністерством природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Республіки Білорусь та їх територіальними органами, іншими державними органами, посадовими особами відповідно до цього Кодексу та іншими актами законодавства.

Порядок здійснення державного контролю за використанням та охороною земель встановлюється Кабінетом Міністрів України [5, ст. 90].

Розгляд земельних спорів також є однією з функцій державного управління в галузі охорони і використання земельних ресурсів [23, с. 104].

Земельні спори, вирішуються переважно обласним, Київською міською, міським (міста обласного підпорядкування), районним, сільським, селищним виконавчим комітетом відповідно до його компетенцією і (або) в судовому порядку.

Земельні спори, пов'язані з правом приватної власності на земельні ділянки, з успадкуванням земельних ділянок, суперечки між особами, які мають капітальні будови (будівлі, споруди) у спільній власності, і суперечки, пов'язані з відшкодуванням збитків, вирішуються в судовому порядку [5, ст. 92].

Земельні спори розглядаються обласними, Київською міською, міськими (міст обласного підпорядкування), районними, сільськими, селищними виконавчими комітетами за заявою однієї із зацікавлених сторін. Земельний спір розглядається в присутності зацікавлених сторін (їх представників), а також осіб, в інтересах яких встановлено обмеження (обтяження) прав на земельну ділянку, в тому числі земельний сервітут, та інших зацікавлених осіб. Зацікавлені сторони і особи повинні бути повідомлені про час і місце розгляду земельного спору не пізніше ніж за три дні до його розгляду.

Порядок розгляду земельних спорів визначено на законодавчому рівні, що свідчить про важливість регулювання та цього питання в області державного управління охорони і використання земельних ресурсів.

Обласний, Мінський міський, міський (міста обласного підпорядкування), районний, сільський, селищний виконавчий комітет, який розглядає земельний спір, приймає рішення, що передбачає порядок його виконання та заходи щодо забезпечення відновлення порушених прав землекористувачів, яке не пізніше п'яти робочих днів направляється кожної зі сторін , які брали участь у земельному спорі.

Таким чином, державні органи займають провідне місце в управлінні земельним фондом. При цьому, з метою найбільш ефективного управління земельними ресурсами країни - ці органи покликані виконувати ряд перерахованих вище функцій. Для цього, на законодавчому рівні вибудувана струнка система з органів державної влади (як місцевих, так і державних - аж до Президента Республіки Білорусь), які в рамках своїх повноважень виконують визначені законом функції. Тут можна відзначити діяльність як спеціалізованих державних органів, так і органів загальної юрисдикції [15, с.80].

Державне регулювання та управління в галузі використання і охорони земель здійснюють Президент Республіки Білорусь, Рада Міністрів Республіки Білорусь, Державний комітет з майна Республіки Білорусь, інші спеціально уповноважені республіканські органи державного управління, обласні, Мінський міський, міські (міст обласного підпорядкування), районні, сільські , селищні та міські виконавчі комітети відповідно до їх компетенції, передбаченої цим Кодексом та іншими актами законодавства [5, ст. 23].

Державне управління землями - це врегульована нормами права виконавчо-розпорядча діяльність державних органів щодо організації раціонального використання та охорони земель.

Суворе правове визначення такої діяльності держави свідчить про те величезну увагу, яку держава в особі державних органів приділяє забезпеченню найбільш раціонального і ефективного використання земельних ресурсів держави.

Статус землі в суспільстві як загального умови праці та засоби виробництва та іншої соціальної діяльності об'єктивно визначає такий принцип земельного права, як державне управління землями. На підтвердження цих слів діє і розвинена, чітко визначена, система органів державної влади.


висновок

Відповідно до ст. 6 Кодексу Республіки Білорусь про землю землі Республіки Білорусь діляться на наступні категорії:

- землі сільськогосподарського призначення;

- землі населених пунктів, садівничих товариств, дачних кооперативів;

- землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення;

- землі природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення;

- землі лісового фонду;

- землі водного фонду;

- землі запасу.

При цьому, землі, земельні ділянки розподіляються по зазначеним категоріям залежно від їх основного цільового призначення та визначеного відповідно до законодавства правового режиму їх використання та охорони.

Тут слід сказати, що структура земельного фонду Республіки Білорусь не є оригінальною. Аналізуючи норми земельного права іноземних держав, слід визнати, що така структура зустрічається і в Росії, Україні, Казахстані, інших державах колишнього СРСР, що, треба думати свідчить про деяку виправданості такого поділу, його універсальності.

Розподіл земельного фонду Республіки Білорусь по видах і категоріях проводиться виключно органами державної влади. При цьому, дані про такий перерозподіл (переході земель з однієї категорії в іншу) до органів центральної влади передаються місцевими виконавчими і розпорядчими органами, які мають певні повноваження щодо вирішення таких питань.

З метою найбільш ефективного регулювання в галузі охорони і використання землі органи державної влади наділені рядом владних повноважень для виконання покладених на них відповідних функцій.

Серед таких функцій можна виділити наступні:

1) планування і прогнозування використання і охорони земель;

2) розподіл і перерозподіл земель;

3) облік земель та ведення державного земельного кадастру;

4) землевпорядкування;

5) моніторинг земель;

6) державний контроль за використанням та охороною земель;

7) вирішення земельних спорів.

Виконання всіх цих функцій покладено виключно на органи державної влади. Недержавним організаціям, і, тим більше, фізичним особам, такі повноваження надані бути не можуть за визначенням.

Таким чином, управління земельним фондом - найважливіша складова частина соціального управління в суспільстві в цілому. Мета управління земельним фондом полягає в організації раціонального, ефективного використання земель та їх охорони.

Об'єктом управління є діяльність в сфері землеволодіння, землекористування та охорони земель. Об'єктом управління є діяльність в сфері землеволодіння, землекористування та охорони земель До недавнього часу управління визначалося як "безпосереднє завідування землею". При цьому підкреслювалося, що воно здійснюється спеціально уповноваженими органами, в основі правоохоронної діяльності яких лежить державний примус.

У земельному праві управління земельним фондом розглядається в декількох аспектах.

Як самостійний інститут - це сукупність норм, що встановлюють порядок обліку земель та ведення земельного кадастру; моніторинг земель; проведення землеустрою та планування земель населених пунктів; здійснення контролю за використанням земель; відтворення земельних ресурсів; вирішення земельних спорів.

Цей самостійний правовий інститут включає дві групи норм: матеріальні і процесуальні. Матеріальна група норм регламентує права і обов'язки організацій і громадян, що беруть участь в управлінні. Процесуальна група норм визначає порядок виникнення, зміни та припинення цих прав і обов'язків. Без наявності процесуальної форми матеріальне утримання управління земельним фондом не мало б коштів реалізації.

Управління земельним фондом - це підзаконна виконавчо-розпорядча діяльність органів держави, спрямована на організацію раціонального використання і охорону земель.

Нарешті, управління полягає у виконанні відповідними органами управлінських функцій.


Список використаної літератури

1. Конституція Республіки Білорусь 1994р. зі змінами та доповненнями, прийнятими на республіканському референдумі 24.11.1996г. і 17.10.2004г. - Мн .: Амалфея, 2006.

2. Цивільний кодекс Республіки Білорусь №218-З від 07 грудня 1998 року в редакції Закону від 20.06.2008г. №347-З (Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь, 2008 р № 157, 2/1444).

3. Водний кодекс Республіки Білорусь №191-3 від 15.07.1998г. зі змінами та доповненнями в редакції від 08.07.2008г. №373-З (Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь, 2008 р № 172, 2/1470).

4. Лісовий кодекс Республіки Білорусь №420-3 від 14.07.2000г. зі змінами та доповненнями в редакції від 24.12.2007г. №299-З (Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь, 2008 р № 3, 2/1396).

5. Кодекс Республіки Білорусь про землю від 23.07.2008 року №425-З.

6. Закон Республіки Білорусь «Про державну реєстрацію нерухомого майна» від 22.07.2002 року №133-З у редакції Закону Республіки Білорусь від 8 липня 2008 року № 378-З (Національний реєстр правових актів Республіки Білорусь, 2008 р № 172 , 2/1475).

7. Закон Республіки Білорусь «Про особистих підсобних господарствах громадян» від 11.11.2002 року №149-З.

8. Указ Президента Республіки Білорусь від 19 березня 2007 р №130 "Про деякі питання регулювання земельних відносин"

9. Указ Президента Республіки Білорусь від 12 січня 2007 г. №20 "Про особливості передачі земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, в іпотеку для отримання банківського кредиту"

10. Указ Президента Республіки Білорусь від 14 листопада 2006 р №671 "Про деякі особливості порядку вилучення і надання земельних ділянок"

11. Постанова Ради Міністрів Республіки Білорусь від 21 лютого 2007 р №227 "Про затвердження Положення про порядок організації та проведення аукціонів на право укладення договорів оренди земельних ділянок, внесення змін, доповнень та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Ради Міністрів Республіки Білорусь"

12. Постанова Ради Міністрів Республіки Білорусь від 21 грудня 2006 р №1703 "Про надання відомостей державного земельного кадастру"

13. Постанова Ради Міністрів Республіки Білорусь від 24 листопада 2006 р №1578 "Про вилучення земельних ділянок з розряду земель відчуження і переведення їх в розряд земель обмеженого господарського користування"

14. Коментар до Цивільного кодексу Республіки Білорусь. У 2кнігах. Кн.1 / відп. ред. В.Ф. Чигир. Мн .: Амалфея, 2000..

15. Бакіновская О.А. Земельне право. Відповіді на екзаменаційні питання. Мн .: Тетра Системс, 2006.

16. Гавриленко В.Г. Енциклопедія земельного права / В.Г.Гавріленко, Н.І. Ядевіч. - Мн .: біп-С, 1999..

17. Гусєв Р.К. Земельне право: Уч. посібник / Московська Державна Юридична Академія - М .: Контракт, 2000..

18. Лещіловскій П.В., Догіль Л.Ф., Тонковіч В.С. Економіка підприємств і галузей АПК. - Мінськ: БГЕУ, 2008.

19. Микулич А.В. Мотиваційний механізм в АПК. - Мн .: БГЕУ, 2001..

20. Нечаєва Е. Ліквідувати прогалини законодавства // - газета «Білоруська нива» - №№186-187 - 2002.

21. Прохорова Н.А. Поняття «управління» в земельному праві // Держава і право - 2003 - № 6.

22. Свиридов М.М. Земельні відносини та їх державне регулювання в перехідній економіці Росії. Кострома., 1999..

23. Станкевич Н.Г. Земельне право Республіки Білорусь. Навчальний посібник. - Мн .: Амалфея, 2000..

24. Улюкаєв В.Х. Земельне право: Підручник. 3-е изд., Испр. и доп. - М .: Билина, 2002.


додаток А

Структура земельного фонду Республіки Білорусь за видами земель (на 01.01.2009)

2009)


додаток В

Структура земельного фонду Республіки Білорусь за видами земель і її зміна в 2007 р

Вид земель Площа, тис. Га 2008 2007 +/- в 2008 р в порівнянні з 2007 р +/- в 2007 році в порівнянні з 2006 р Сільськогосподарські землі 8968,0 8984,9 -16, 9 -26,6 Лісові землі і землі під деревами та кущами 9008,1 8979,9 +28,2 +87,6 землі під болотами 894,6 901,5 -6,9 +1,4 землі під водними об'єктами 469 , 9 469,6 +0,3 -7,1

Землі під дорогами

і іншими транспортними шляхами

386,1 371,9 +14,2 +7,5 Землі під забудовою 331,5 327,6 +3,9 +3,7 Землі під вулицями, площами та іншими місцями загального користування 147,0 142,5 +4, 5 -5,8 Порушені, невикористовувані і інші землі 554,6 581,9 -27,3 -60,7
розділ: Держава і право
Кількість знаків з пробілами: 58036
Кількість таблиць: 1
Кількість збережений: 1

... корисні копалини, торф, лісові угіддя, водні об'єкти, а також експлуатувати інші корисні властивості землі. Вони мають право зводити житлові, виробничі та інші будівлі і споруди. Правовий режим земель оборони відрізняє те, що не тільки на суміжних з ними земельних ділянках, а й на самих цих землях можуть бути встановлені особливі (заборонені) зони. Межі внутрішніх заборонених зон ...

... в оренду. Для виробничих цілей громадяни, які ведуть селянське господарство, можуть додатково орендувати земельні ділянки. Порядок і умови надання земель для ведення селянського господарства визначаються законодавством Республіки Білорусь. Деякі категорії громадян мають переважне право на отримання земельної ділянки для ведення селянського господарства. Такими ...

... -просветітельние установи. До земель селищ міського типу належать усі землі в межах селищної риси. На землі селищ міського типу поширюються всі положення ст.105-115 Кодексу про землю Республіки Білорусь, що регулюють правовий режим земель міст. До земель сільських населених пунктів належать усі землі, що знаходяться в межах кордонів сільського населеного пункту. Межі ...

... Землям заповідників належить головна роль в структурі земель природоохоронного призначення. В силу ст. 18 Закону Республіки Білорусь "Про особливо охоронюваних природних територіях" заповідником є ​​територія, оголошена з метою збереження в природному стані природних комплексів і об'єктів, вивчення генетичного фонду тваринного і рослинного світу, типових і унікальних екологічних ...