Реклама
Реклама
Реклама

Черга на житло молодій сім'ї - порядок постановки - Перекоп.ру

  1. Встати в чергу на житло молодій сім'ї
  2. Цільова програма забезпечення житлом молодих сімей
  3. Отримання субсидії за програмою молода сім'я
  4. Документи для отримання субсидії молодій сім'ї
  5. Особисті документи родини
  6. Документи про реєстрацію

Держава в рамках соціальної підтримки молодих сімей встановило можливість отримати державну допомогу в придбанні власного житла. З мають право на державну підтримку у придбанні квартир встановлюється черговість отримання субсидії.

Для того, щоб стати в чергу на житло молодій сім'ї, необхідно надати на розгляд до адміністрації певні документи і відповідати ряду умов. Державна субсидія для багатьох молодих сімей є єдиною можливістю придбати квартиру.

Встати в чергу на житло молодій сім'ї

Надання державних субсидій ведеться в рамках державної програми «Молода сім'я». Офіційна назва даної програми - підпрограма федеральної цільової програми «Житло» на 2015-2020 рр. «Забезпечення житлом молодих сімей».

Держава надає допомогу в придбанні житла у вигляді субсидії. При цьому для отримання такої підтримки необхідною умовою є наявність у сім'ї власних коштів або іпотечного кредиту, також приймається материнський капітал.

Для відповідності даній цільовій програмі молоді сім'ї повинні мати вік не більше 35 років на момент отримання субсидії.

З огляду на, що процес розгляду документів може розтягнутися на півроку, необхідно подавати заяву сильно заздалегідь. Сім'я для отримання субсидії не обов'язково може бути повною.

Молода сім'я обов'язково повинна складатися з громадян Росії. Якщо один з її членів не є громадянином, він в розрахунку субсидії не враховується.

Молода сім'я повинна бути визнана висновком комісії потребує поліпшення умов проживання.

Перевага в отриманні субсидії мають багатодітні сім'ї. Підтвердженням права на субсидію буде свідоцтво про право власності на куплене або побудоване житло.

Цільова програма забезпечення житлом молодих сімей

  1. Для молодих сімей, у яких у власності немає свого житла.
  2. Для молодих сімей, які проживають в квартирі, площа якої менше, ніж встановлений норматив площі житлового приміщення на одну людину. Нормативи різняться в різних регіонах, але в середньому для сім'ї з 3 і більше осіб норматив дорівнює 18 кв. м. на людину
  3. Для тих, хто проживає у ветхому та потребує капітального ремонту житло

Сім'я отримує субсидію на поліпшення своїх житлових умов один раз. Тому перед видачею субсидії перевіряється, чи не отримували члени сім'ї таку субсидію раніше.

Отримання субсидії за програмою молода сім'я

Постановка в чергу на поліпшення житлових умов провадиться в місцевій адміністрації. У ній необхідно написати заяву на отримання субсидії за зразком.

До заяви додаються документи, що підтверджують необхідність поліпшення умов життя (наприклад, відсутність власного житла, або наявність житла, в якому норма квадратних метрів на людину менше встановленого нормативу; житло визнано старим і т.д.). Соціальні нормативи на житлову площу можна уточнити в житловому відділі адміністрації міста або селища. Вони регулюються окремо в кожному регіоні РФ своїми законодавчими актами.

Вони регулюються окремо в кожному регіоні РФ своїми законодавчими актами

Коли документи приймаються, через 10 робочих днів, тобто через 2 тижні, виноситься рішення про постановку молодої сім'ї в чергу на поліпшення житлових умов або про відмову в цьому. При задоволенні запиту настає час очікування черги на виділення коштів з бюджету на субсидію.

В середньому субсидія може закрити тільки частина коштів на покупку квартири. Для сім'ї з двох чоловік субсидія може скласти 30% від ціни квартири. При одній дитині субсидія буде більше - до 35%.

Решту грошей сім'я вносить з особистих заощаджень, материнського капіталу і коштів іпотечного кредитування.

Документи для отримання субсидії молодій сім'ї

Оскільки вимоги в різних регіонах до наданих документів можуть відрізнятися, уявімо середній список. Точний перелік завжди можна уточнити в місцевій адміністрації.

Особисті документи родини

  • Паспорти з копіями.
  • Свідоцтво про народження дитини та копія.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу.

Документи про фінанси молодої сім'ї

Довідка за формою 2-ПДФО. Дана довідка потрібна, якщо будуть залучені кошти банку за договором іпотечного кредитування. В цьому випадку Довідка містить обоє.

Документи про реєстрацію

  • Виписка з будинкової книги або довідка про склад сім'ї. Для приватного будинку надається сама домова книга.
  • Акт обстеження умов проживання молодої сім'ї або акт визнання житла старим і непридатним для проживання.
  • Іноді вимагають довідку про відсутність заборгованостей за комунальні послуги. Однак відсутність такої довідки не може служити підставою для відмови у взятті в чергу на поліпшення умов проживання.

Документи про те, що у власності сім'ї немає інших об'єктів нерухомості

Згідно з програмою «Забезпечення житлом молодих сімей» рішення адміністрації про постановку в чергу повинно прийматися не більше ніж за 10 робочих днів з моменту подачі заяви. Після цього протягом 5 днів адміністрація повинна письмово повідомити сім'ю про прийняте рішення.

Якщо рішення позитивне, молода сім'я отримує свідоцтво - сертифікат, який необхідно реалізувати протягом найближчих двох місяців, тому що через 2 місяці сертифікат анулюється. Сертифікат передається в банк, де на ім'я власника сертифіката відкривається спеціальний рахунок, на який безготівково держава перераховує гроші. При покупці житла кошти з цього рахунку перераховуються на рахунок продавця.