Реклама
Реклама
Реклама

"Зміна N 3 до СНиП 2.08.02-89 * Громадські будівлі і споруди"

Прийнято і введено в дію

Постановою Держбуду РФ

від 26 січня 1999 р N 4

Введено в дію

з 1 березня 1999 року

Доповнити передмову:

"Розділ 4. Вимоги доступності для маломобільних відвідувачів.

Розроблено ГУП "Науково-проектний інститут навчально-виховних, торговельно-побутових та дозвіллєвих будівель (Інститутом громадських будівель)", бувши. ЦНІЇЕП навчальних будівель (кер. Розробки канд. Архіт. А.М. Гарнець).

Внесений Управлінням стандартизації, технічного нормування і сертифікації Держбуду Росії.

Підготовлено до затвердження Управлінням архітектури (В.А. Цвєтков, М.М. Якимова) та Управлінням стандартизації, технічного нормування і сертифікації (Л.А. Вікторова) Держбуду Росії, Управлінням соціального захисту і реабілітації інвалідів (Ю.В. Колосов) Міністерства праці та соціального розвитку РФ ".

П. 1.3 * викласти в новій редакції:

"При проектуванні будинків, груп приміщень або окремих приміщень громадського призначення, призначених для безпосереднього обслуговування населення і доступних, відповідно до завдання на проектування, для інвалідів та інших маломобільних груп відвідувачів (глядачів, покупців, учнів і т.д.), слід керуватися вимогами розділу 4 цих норм і СП 32-101 "Вимоги доступності громадських будівель і споруд для інвалідів та інших маломобільних відвідувачів".

У п. 1.142 * виключити прим. 3.

Текст доповнити розділом 4 "Вимоги доступності для маломобільних відвідувачів"

4. Вимоги доступності для маломобільних відвідувачів

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1. При проектуванні громадських будівель і споруд, як правило, слід створювати рівні можливості отримання послуг усіма категоріями населення, в тому числі і маломобільними. <*>

Перелік об'єктів (будівель, споруд, приміщень, місць обслуговування), доступних маломобільних відвідувачам, встановлюється завданням на проектування, затвердженого в установленому порядку за погодженням з територіальним органом соціального захисту населення та з урахуванням думки громадських об'єднань інвалідів.

Примітка. Будинки спеціалізованих закладів для інвалідів та людей похилого віку проектуються за спеціальними нормами.

4.2. Вимоги цього розділу поширюються тільки на функціонально-планувальні елементи будинків, споруд і приміщень (надалі - будівлі), доступних для маломобільних відвідувачів: вхідні вузли, внутрішні комунікації, приміщення (зони) обслуговування відвідувачів, а також їх інформаційне та інженерне облаштування.

При цьому необхідність і ступінь (форми) адаптації будівель, що мають історичну, художню або архітектурну цінність, узгоджуються з органом охорони пам'яток відповідного рівня.

4.3. Якість проектних рішень громадських будівель, доступних для маломобільних відвідувачів, має досягатися при дотриманні наступних обов'язкових вимог: досяжності місця обслуговування, забезпечення безперешкодного переміщення відвідувачів; безпеки шляхів руху, місць обслуговування і відпочинку відвідувачів; забезпечення своєчасного отримання повноцінної та якісної інформації відвідувачами; комфортності середовища перебування і обслуговування відвідувачів.

Проектні рішення, проектовані пристрої і заходи, призначені для маломобільних відвідувачів, не повинні знижувати ефективність експлуатації будівель, а також зручність отримання послуг іншими категоріями відвідувачів.

ДОСТУПНІСТЬ

4.4. У проектах повинен бути передбачений, відповідно до містобудівних вимог, безперешкодний і зручний доступ маломобільних відвідувачів по ділянці установи або підприємства.

4.5. У будівлі має бути не менше одного входу з поверхні землі, пристосованого для маломобільних відвідувачів, а також з кожного підземного або надземного переходу, з'єднаного з цим будинком і доступного для маломобільних відвідувачів.

При наявності контролю на вході слід, в необхідній кількості, передбачати контрольні пристрої, пристосовані для пропуску різних категорій інвалідів.

4.6. Дверні і відкриті прорізи в стіні повинні мати ширину в чистоті не менше 0,9 м. При глибині ніші відкритого прорізу більше 1,0 м її ширину слід приймати по ширині комунікаційного проходу, але не менше 1,2 м.

Дверні прорізи, як правило, не повинні мати порогів і перепадів висот. При необхідності влаштування порогів їх висота або перепад висот не повинні перевищувати 0,025 м.

4.7. Ширина смуги руху комунікаційного проходу в чистоті, як в будівлі, так і на ділянці, повинна бути при русі крісла-коляски в одному напрямку не менше 1,5 м, а при зустрічному русі - не менше 1,8 м.

Ширина галерей, а також балконів і лоджій (в санаторіях, готелях і т.п.) повинна бути не менше 1,5 м у просвіті.

Підходи до різного обладнання і меблів, використовуваної маломобільними відвідувачами, повинні мати ширину не менше 0,9 м.

4.8. Розміри простору для маневрування крісел-колясок при повороті на 90 ° слід приймати не менше 1,4 х 1,4 м, а при розвороті на 180 ° - не менше 1,4 х 1,5 м.

У тупикових коридорах необхідно забезпечити можливість повного розвороту крісла-коляски при радіусі розвороту не менше 0,75 м.

Глибина простору для маневрування крісла-коляски перед дверима при відчиненні "від себе" повинна бути не менше 1,2 м, а при відчиненні "до себе" - не менше 1,5 м.

4.9. Приміщення, зони та місця надання послуг, відвідувані маломобільними відвідувачами, слід, як правило, розміщувати на рівні, найближчому до поверхні землі. В інших випадках слід передбачати - сходи, пандуси, ліфти та інші пристосування для переміщення маломобільних відвідувачів.

4.10. Ширина проступів внутрішніх сходів повинна бути не менше 0,3 м, а висота підйому сходинок - не більше 0,15 м. Для зовнішніх відкритих сходів рекомендується приймати ширину проступів не менше 0,4 м, висоту підйомів сходинок - не більше 0,12 м . При розрахунковій ширині сходів більше 2,5 м слід передбачати додаткові розділові поручні.

4.11. Ширина пандуса при односторонньому русі повинна бути не менше 1 м, а при двосторонньому русі - не менше 1,8 м.

Всі поздовжні ухили на шляхах руху не повинні перевищувати відповідні параметри, дозволені для пандусів.

Максимальна висота одного пандуса не повинна перевищувати 0,8 м при уклоні не більше 8%. При перепаді висот підлоги на шляхах руху 0,2 м і менше допускається збільшувати уклон пандуса до 10%.

4.12. Майданчик для повороту повинна бути однакової ширини з маршем сходів чи пандуса і мати глибину на горизонтальній ділянці не менше 1,5 м.

Поперечний ухил ступенів, пандусів і вхідних майданчиків не повинен перевищувати 2%.

4.13. Габарити кабіни ліфта, призначеного для користування відвідувачами на кріслах-колясках, повинні мати розміри в чистоті не менше, м: ширину - 1,1; глибину - 1,5; ширину дверного отвору - 0,9.

Глибина простору перед входом в ліфт з автоматичними дверима, що використовується відвідувачами на кріслах-колясках, повинна бути не менше 1,4 м, а ширина - на 0,25 м ширше двері ліфта з кожної сторони.

4.14. При відсутності в приміщенні ліфтів і неможливості влаштування пандуса слід передбачати установку спеціального підйомника або ліфта, пристосованого для індивідуального користування відвідувачами на кріслах-колясках. Виходи з нього слід розташовувати в рівні поверхів, що мають приміщення, відвідувані інвалідами.

БЕЗПЕКА

4.15. Розміщуються біля зовнішньої сторони будівель вхідні майданчики, сходи і підйомні пристрої для маломобільних відвідувачів повинні бути захищені від атмосферних опадів (як мінімум мати навіси).

Поверхні покриття на шляхах руху зазначених елементів повинні бути міцними, не допускати ковзання при намоканні і не ускладнювати рух маломобільних відвідувачів.

4.16. Шляхи руху маломобільних відвідувачів усередині будівлі: габарити, ухили, виступи, отвори слід проектувати відповідно до вимог нормативних документів до шляхів евакуації людей з будівлі з урахуванням розрахункових умов для аварійних ситуацій.

Не допускається в розрахунку шляхів евакуації маломобільних відвідувачів враховувати сходи 3-го типу.

Пандус, що слугує шляхом евакуації з другого поверху і більш високих поверхів, повинен бути безпосередньо пов'язаний з виходом назовні з будівлі.

4.17. Конструктивні елементи будівель, а також пристрої, розміщені в габаритах шляхів руху, на стінах та інших вертикальних поверхнях на висоті від 0,7 м до: всередині будівлі - 2 м від рівня підлоги; поза будівлею - 2,1 м від рівня пішохідного шляху, не повинні виступати більш ніж на 0,1 м. При розміщенні пристроїв, покажчиків на розташованій окремо опорі вони не повинні виступати більш ніж на 0,3 м.

Під маршем відкритих сходів і іншими виступаючими елементами будинку, що мають висоту менше 1,9 м, слід встановлювати попереджувальні бар'єри, огорожі і т.п.

4.18. На шляхах руху маломобільних відвідувачів не допускається застосовувати двері і хвіртки на хитних петлях і двері-вертушки. Для полотна двері рекомендується застосовувати фіксатори в положеннях - "відкрито" і "закрито". Автоматичні двері та двері з силовим приводом для закривання слід застосовувати з затримкою закривання не менше 5 секунд.

При влаштуванні на шляхах евакуації автоматичного і напівавтоматичного двері її слід дублювати прорізами з орними полотнами.

4.19. Прозорі огорожі і двері слід виконувати з ударно міцного матеріалу. Нижню частину дверей на висоту 0,3 м слід захищати протиударною смугою.

На поверхнях прозорих огороджень і дверей слід наносити контрастне маркірування, низ якої повинен бути на рівні 1,5 м від площини підлоги.

4.20. Уздовж обох боків усіх сходів і пандусів, а також біля всіх перепадів висот більше 0,45 м повинні встановлюватися огорожі з поручнями. Поручні перил у пандусів слід, як правило, розташовувати на висоті 0,7 і 0,9 м, а у сходів на висоті 0,9 м.

Поручень перил з внутрішнього боку сходів повинен бути безперервним по всій висоті. Поручень з кожного боку маршу або похилої частини пандуса повинен бути довшим їх на 0,3 м.

4.21. Усі сходинки в межах маршу і сходової клітки, а також зовнішніх сходів повинні бути однакової геометрії і розмірів по ширині проступи і висоті підйому.

По краях ширини маршів, уздовж пандуса і перепаду висот горизонтальної поверхні більше 0,45 м повинні бути передбачені бортики висотою не менше 0,05 м для запобігання зісковзуванню ноги, тростини, милиці або коляски.

4.22. Розрахункове число людей - співробітників і відвідувачів, в тому числі маломобільних, в приміщеннях в тупиковий коридор, не повинно перевищувати 30 осіб.

4.23. В аудиторіях з амфітеатром, для глядачів і лекційних залах біля місць або зон для глядачів на кріслах-колясках слід передбачати заходи безпеки (огорожа, буферна смуга, поребрик тощо).

4.24. Замкнуті простори, де маломобільний відвідувач може виявитися один (кабіна ліфта, кабіна туалету і т.п.), повинні бути обладнані (при наявності таких пристроїв в будівлі) екстреної двостороннім зв'язком з диспетчером або черговим, в тому числі для осіб з вадами слуху. У таких приміщеннях повинно передбачатися аварійне освітлення.

ІНФОРМАТИВНІСТЬ

4.25. Інформація повинна бути доступна для всіх категорій маломобільних відвідувачів. Система інформативних засобів громадського будівлі повинна бути безперервною, що забезпечує своєчасне орієнтування відвідувача, а також однозначне впізнання їм об'єктів і місць відвідування.

4.26. Вхідні вузли, комунікації, приміщення і зони обслуговування, доступні для маломобільних відвідувачів, а також місця, призначені для стоянки автомашин інвалідів, повинні позначатися знаками встановленого міжнародного зразка. Там слід передбачати візуальну, звукову і дотикальну системи інформації про вид і місце послуг, що надаються і про можливість небезпеки.

4.27. У приміщеннях і зонах, що відвідуються маломобільними відвідувачами, слід передбачати дубльовану (звукову і візуальну) сигналізацію, що підключається до системи оповіщення людей про пожежу.

Світлові сигнали у вигляді світних знаків повинні включатися одночасно з звуковими сигналами. Частота мерехтіння світлових сигналів повинна бути нижче 5 Гц.

Світлова та звукова інформативна сигналізація повинна бути передбачена біля кожних дверей ліфта, призначеного для маломобільних відвідувачів.

4.28. Для безпомилкового орієнтування візуальна інформація повинна розташовуватися на контрастному тлі і на добре помітною висоті, з розмірами знаків, що відповідають відстані розгляду.

Допускається обмежувати використання візуальної інформації в приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер'єрів, в експозиційних залах художніх об'єктів (художні музеї, виставки і т.п.), застосовуючи інші інформаційні засоби.

4.29. Відмінні розпізнавальні поверхні, які служать контактними попередженнями для сліпих, повинні бути єдиними в межах будинку або комплексу будинків житлового району.

Кнопки управління ліфтом, іншими механізмами та приладами повинні мати рельєфні позначення. На перилах повинні бути рельєфні позначення поверхів.

4.30. Ділянки підлоги на відстані 0,6 м до входу на сходи, пандуси і до повороту комунікаційних шляхів, а також перед дверними прорізами повинні мати поверхню з вираженим рифленням і контрастним кольором, допускається передбачати світлові маячки.

КОМФОРТНІСТЬ

4.31. На кожному поверсі, доступному для маломобільних відвідувачів, слід передбачати зони відпочинку на 2 - 3 місця, в тому числі і для інвалідів на кріслах-колясках.

4.32. При наявності декількох ідентичних місць (приладів, пристроїв тощо) обслуговування відвідувачів 5% із загального числа, але не менше одного, повинні бути запроектовані так, щоб інвалід міг скористатися ним.

4.33. Біля столів, прилавків і інших місць обслуговування, біля настінних приладів, апаратів і пристроїв, якими користуються маломобільні відвідувачі, слід передбачати вільний простір розмірами в плані не менше 0,9 х 1,5 м.

4.34. При проектуванні інтер'єрів, підборі і розстановці технологічного та іншого обладнання, приладів і пристроїв слід виходити з того, що зона досяжності для відвідувача у кріслі-колясці повинна знаходитися в межах:

при розташуванні збоку від відвідувача - не вище 1,4 м і не нижче 0,3 м від підлоги;

при фронтальному підході - не вище 1,2 м і не нижче 0,4 м.

Поверхня столів індивідуального користування та інших місць обслуговування, використовуваних відвідувачами на кріслах-колясках, повинна знаходитися на висоті не більше 0,8 м над рівнем підлоги.

4.35. Прилади для відкривання і закривання дверей, горизонтальні поручні, а також ручки, важелі, крани, кнопки та інші пристрої, якими можуть скористатися маломобільні відвідувачі всередині і поза будівлею, слід встановлювати на висоті не більше 1,1 м і не менше 0,85 м від статі.

Для дверей, розташованих у куті коридору або приміщення, відстань від ручки дверей до бічної стіни повинна бути не менше 0,6 м.

4.36. У вбиральнях для відвідувачів, крім установ, зазначених в п. 3.51 даного СНиП, необхідно передбачати для маломобільних відвідувачів не менше однієї спеціалізованої туалетного кабіни. При відсутності вбиралень для відвідувачів спеціалізовані туалетні кабіни слід передбачати при розрахунковій чисельності відвідувачів понад 50 осіб або при знаходженні відвідувача в будинку більше 1 години.

Вбиральні і кімнати з умивальниками для відвідувачів повинні розташовуватися в місцях, зручних для маломобільних категорій відвідувачів.

Розміри спеціалізованої туалетного кабіни не менше, м: ширина - 1,65, глибина - 1,8. Двері повинні відкриватися назовні.

4.37. У раковинах рекомендується застосування водопровідних кранів важільної або натискної дії, а при можливості - керованих електронними системами.

Управління спуском води в унітазі рекомендується розташовувати на бічній стіні кабіни.

4.38. В аудиторіях, для глядачів і лекційних залах місткістю більше 50 осіб, обладнаних фіксованими сидячими місцями, необхідно передбачати не менше 4% крісел із вмонтованими системами індивідуального прослуховування.

Допускається застосовувати в залах індукційний контур чи інші інженерні системи для індивідуальних бездротових пристроїв. Ці місця слід розташовувати в зоні гарної видимості сцени і сурдоперекладача.

4.39. Норму освітленості місць і комунікацій, відвідуваних маломобільними відвідувачами, слід підвищувати на один ступінь в приміщеннях, де вони можуть перебувати.

Перепад освітленості між сусідніми приміщеннями, зонами не повинен бути більше, ніж 1: 4. "

---------------------------------

<*> До категорії маломобільних відвідувачів слід відносити інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору і дефектами слуху, а також осіб похилого віку та тимчасово непрацездатних.

Завантажити:
Завантажити:   Зміна N 3 до СНиП 2 Зміна N 3 до СНиП 2.08.02-89 * Громадські будівлі та споруди
Зміна N 3 до СНиП 2.08.02-89 * Громадські будівлі та споруди