Реклама
Реклама
Реклама

У курців значно знижується рівень «гормону задоволення»

Деякі дослідники вважають, що нікотинова залежність формується через порушення в системі обробки дофаміну. Однак автори нового дослідження стверджують, що дефіцит дофаміну виникає через паління, а не провокує шкідливу звичку.

Shutterstock Shutterstock

Німецькі вчені з'ясували, що нейромедіатор дофамін, який бере участь в системі внутрішнього заохочення і формуванні умовних рефлексів, повертається до нормального рівня через три місяці після відмови від куріння. На думку вчених, це може свідчити про те, що рівень дофаміну безпосередньо залежить від споживання нікотину. Результати дослідження в журналі Biological Psychiatry.

У дослідженні брали участь 30 курців і 15 некурящих добровольців. Заміри робилися за допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ) з різницею в три місяці. Протягом цього часу 15 курців повинні були утримуватися від куріння, не використовувати при цьому нікотинові жуйки і подібні замінники.

Первісне сканування показало зниження дофаміну у курців на 15-20% в порівнянні з некурящими. Дослідники очікували, що ці показники збережуться навіть після відмови від куріння і тим самим підтвердиться існуючу думку про те, що дефіцит дофаміну є фактором, що вказує на схильність до нікотинової залежності. На їхнє здивування, рівень дофаміну у колишніх курців нормалізувався через три місяці.

Вчені вважають, отримані дані свідчать про те, що дефіцит дофаміну у курців є наслідком споживання нікотину, а не причиною. Оскільки дефіцит дофаміну зберігається три місяці, саме в цей час людина найбільше схильний до рецидивів. На думку дослідників, отримані дані дають надію розробити дійсно ефективний засіб, що допомагає кинути палити.

Раніше вчені з Великобританії виявили , Що курці на 70% частіше страждають від депресії і тривожності, ніж некурящі.