Реклама
Реклама
Реклама

Подробиці вбивства блогера в парку Горького: підозрюваних відпустили

Свідки НП вважають, що злочинці могли причепитися до кого завгодно

Молодий петербуржець Стас, популярний блогер, який має близько 17 тисяч передплатників в Інстаграме, перебрався в Москву 1 лютого 2016 року. «Їду, щоб рости і творити» - згадують його слова товариші хлопця з Північної столиці.

«Стас - дуже яскрава людина, і завжди його оточували такі ж люди. Через півтора місяці пошуків наш хлопчик почав працювати у батька свого кращого друга - актора із серіалу «Ранетки», - згадують родичі. Як розповів батько Стаса, молода людина працював у фірмі, що займається здачею нерухомості в подобову оренду. За словами друзів, хлопець працював керуючим, керував прибиральниками, координував заселення і виїзд клієнтів. «Він навіть в Пітер приїжджав, щоб відкрити там ІП під цю справу», - розповідають товариші. У Москві Станіслав разом з дівчиною Аліною в складчину знімав квартиру на Новому Арбаті за 60 тисяч рублів. «Раніше він жив там з другом Глібом, у якого мама працює гримером в« Останкіно », але потім вони щось не поділили - і Гліб з'їхав. Зі Стасом я познайомилася по оголошенню, де було сказано, що він шукає сусідів. Я в'їхала, і ми жили в одній квартирі, ділячи квартплату навпіл. Цікавий молодий чоловік, був хорошим другом », - згадує дівчина.

В ніч з 12 на 13 серпня Стас гуляв по парку Горького в компанії друзів. Стас і його приятель, студент медичного інституту москвич Амаль, трохи відстали від інших і йшли по Пушкінській набережній в сторону парку «Музеон». Стас всупереч чуткам був одягнений досить зазвичай - сіра футболка, джинсові шорти, очки- «нулевка» з прозорим склом, класична «джентльменська» бежева капелюх ...

Стас всупереч чуткам був одягнений досить зазвичай - сіра футболка, джинсові шорти, очки- «нулевка» з прозорим склом, класична «джентльменська» бежева капелюх

фото: Наталя Мущінкіна

Місце трагедії.

Саме до капелюха і причепилися компанія з трьох молодих людей. Вони сиділи на лавочці біля кафе «Чайна висота», пили горілку і запивали її водою. «Спочатку вони просто стали чіплятися: мовляв, а що в тебе за капелюх, дай поносити! Потім ні з того ні з сього один з них, найвищий, перегородив нам дорогу і скинув зі Стаса капелюх і розтоптав його окуляри », - розповідає Амаль. Приятель Думкіна, в минулому боксер, відразу перегородив дорогу двом його друзям, які почали підходити. Агресор розвернувся і пішов геть. Стас пішов за ним і хотів зупинити його, намагаючись взяти за руку, але цей хлопець різко розвернувся і два рази вдарив нашого друга в голову. Стас як стояв, так і впав на асфальт, - розповів друг. - Я побіг за нападником, теж вдарив його, але мене збили з ніг. Коли я встав, перехожі тримали за руки двох, але головний, який вдарив Стаса, втік ».

Коли я встав, перехожі тримали за руки двох, але головний, який вдарив Стаса, втік »

Стаса вбили через цю капелюхи. Фото: соцмережі

«Швидка» доставила Думкіна із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, переломом тім'яної кістки в 1-у міськлікарню. За словами батька блогера, про трагедію вони з дружиною дізналися від приятеля Стаса. «Він подзвонив нам, і ми тут же в ніч на машині зірвалися в Москву. Наш син лежав у комі в реанімації. Через тиждень після нападу, 20 серпня, він помер », - стримуючи сльози, розповідає Віталій Думкіна. За його словами, в Москві він зіткнувся з повною байдужістю і стіною нерозуміння.

«По-перше, зі мною як з батьком загиблого взагалі ніхто не зв'язувався і ні про що не повідомляв. По-друге, на місці, коли я отримував копію постанови про порушення кримінальної справи за ст. 111 ч. 1 ( «Умисне заподіяння шкоди здоров'ю»), слідчий мені сказала, що зробить запити на перегляд відеокамер, але, як з'ясувалося пізніше, коли я звернувся в прокуратуру - ніяких запитів вона не робила (втім, адміністрація парку запевняє, що відеозапис все ж передали правоохоронцям. - Прим. авт.). Уже другий слідчий, коли Стас помер і стаття була змінена на 111 ч. 4 ( «Умисне заподіяння шкоди здоров'ю, що призвело з необережності смерть потерпілого»), коли я намагався дізнатися у нього про хід справи і висловити своє обурення з приводу бездіяльності, взагалі сказав мені, що не буде лизати мені дупу! », - обурюється Віталій Думкіна.

», - обурюється Віталій Думкіна

фото: Наталя Мущінкіна

У момент НП охоронець явно дивився не в ту сторону.

Прес-релізи московського управління СКР та адміністрації ЦПКіВ в зв'язку з трагедією виглядають дуже переконливо. «За версією слідства, 13 серпня 2017 року невідомі особи, перебуваючи в одному з парків, розташованих по вулиці Кримський Вал, використовуючи формальний привід, вступили в конфлікт з молодим чоловіком, 1988 року народження. Після завдали йому численних ударів в область голови. Потерпілий був доставлений в лікарню, де, не приходячи до тями, помер ». Це цитата з повідомлення слідчих. А ось подробиці від керівництва парку: «Близько 10 млн городян і гостей столиці приходять в парк в літній період. При цьому це одне з найбезпечніших місць нашого міста. Випадки правопорушень поодинокі. І для нас цей перший настільки трагічний випадок також є жахливим за своєю несподіванки ... »

Все так. Але якщо почитати відгуки москвичів на подію, то відразу звертаєш увагу на якесь лукавство з боку адміністрації. У тому числі і з приводу «самого безпечного місця».

Вхід в ЦПКіВ - вільний, і це добре. Але ніякого фейс-контролю немає, і на територію може спокійно пройти хоч п'яний, хоч наркоман, хоч (не дай бог!) Терорист.

Читайте матеріал: "Опублікована відеозапис смертельного побиття блогера в московському парку Горького"

Охорона не в змозі повноцінно контролювати гігантську територію парку, особливо в темний час доби. Випадок з Думкіна наочно показав це.

Камери відеоспостереження не моніторять в режимі онлайн: в іншому випадку конфлікт на набережній помітили б відразу ж.

Тривожні кнопки в парку встановлені так, що переважна більшість громадян про них не знає.

Ми заглянули в журнал подій парку - взяли навмання кілька літніх днів. 27 червня - затриманий св наркотиків, 14 липня - крадіжка мобільного телефону, 2 серпня - пам'ятний випадок з журналістом НТВ, 3 серпня - крадіжка рюкзака, 10 серпня - крадіжка велосипеда, 19 серпня - групова бійка. Безумовно, розсадником криміналу ЦПКіВ назвати не можна. Але і на «одне з найбезпечніших місць» міста парк, мабуть, не тягне.

Втім, чорт з ним, з прес-релізом - його врешті-решт можна переписати. Засмучує інше. Чи не устрій батько Стаса галас в Інтернеті - парк так і жив би в щасливому невіданні. А в Слідчому комітеті покривалося б пилом справу про «складному» вбивстві - в центрі Москви, на очах десятків свідків. Відзначимо, що, за нашими даними, тих двох, яких затримали свідки бійки, після допиту благополучно відпустили. Вони заявили, що не знають свого супутника, який завдав фатального удару.