Реклама
Реклама
Реклама

Гаряча лінія для скарг на керуючу компанію. Куди поскаржитися на керуючу компанію ЖКГ? Чому не можна відразу звернутися зі скаргою до суду або прокуратуру? Куди скаржитися на дії керуючої компанії, в які органи

  1. Чи варто скаржитися на керуючу компанію?
  2. На що можна скаржитися?
  3. Як правильно скласти і подати скаргу в керуючу компанію
  4. Скарга директору КК
  5. Як підготувати скаргу директору КК
  6. Куди скаржитися на бездіяльність керуючої компанії?
  7. Звернення в житлову інспекцію
  8. Звернення в Роспотребнадзор
  9. Звернення до прокуратури
  10. Як подати скаргу на керуючу компанію до суду?

Управління багатоквартирним будинків - досить складний процес , Які вимагає знання маси нормативних актів. Організація, з якою укладено договір на ведення багатоквартирного будинку , Може не справлятися з обов'язками через некомпетентність працівників, брак коштів. Або ж займатися елементарним шахрайством. У цій статті ми відповімо на питання куди скаржитися на керуючу компанію. Також пропонуємо зразок скарги, який потрібно переписати відповідно з вашою проблемою.

Чи варто скаржитися на керуючу компанію?

Важливо! Слід мати на увазі, що:

  • Кожен випадок унікальний і індивідуальний.
  • Ретельне вивчення питання не завжди гарантує позитивний результат справи. Він залежить від безлічі факторів.

Щоб отримати максимально докладну консультацію зі свого питання, вам досить вибрати будь-який з запропонованих варіантів:

мешканці багатоквартирних будинків повинні розуміти, що законодавство в сфері ще не розвинене на достатньому для самоусунення від процесу рівні. Без уваги і скарг до керуючої компанії можна отримати неналежної якості послугу і довести до реальних проблем з грошима і здоров'ям. Тому краще не зволікати і звертатися відразу - по нашій інструкції.

На що можна скаржитися?

Основні вимоги, які пред'являються до дій керуючої компанії, можна дізнатися з восьмого розділу Житлового кодексу Російської Федерації . Так як в основному мова в скаргах йде про невиконання зобов'язань, сплачених рядком в платіжці «утримання житла», то варто уважно вивчити Постанова Уряду РФ №290, в якому перераховано мінімальний перелік всіх дій керуючої компанії, спрямований на забезпечення належного рівня утримання багатоквартирного будинку.

Найбільш популярні типи скарг:

Неналежний рівень виконання житлово комунальних послуг У постанові №290 можна уточнити, в яких обсягах і з якою періодичністю керуюча компанія повинна виконувати ті чи інші роботи. Причому варто враховувати, що в основному в переліках зазначений не точний термін , А просто фраза - «при виявленні», тому в скарзі буде досить послатися на той чи інший розділ постанови Відсутність або погана підготовка до опалювального сезону В різноманітних муніципальних утвореннях влада сама призначають дату, з якої в багатоквартирних будинках повинно з'явитися опалення. Доведеться вивчити локальні нормативні акти, які містить цей сайт уряду або адміністрації вашого регіону. Також в новинах можна дізнатися, коли керуюча компанія повинна підготувати все обладнання до опалювального сезону Відсутність звіту керуючої компанії або недостатня інформативність цього звіту У договорі, укладеному з керуючою організацією на управлінням вашим будинком, повинна бути прописана періодичність звіту КК про діяльність з утримання житла. Детальніше про це можна дізнатися в ст.162 ЖК РФ Відсутність збори багатоквартирного будинку або порушення при проведенні зборів за допомогою КК Десять відсотків власників житлового будинку можуть звернутися до керуючої компанії з вимогою провести загальні збори власників квартир в цьому будинку і винести на голосування ті чи інші питання. Якщо керуюча компанія ігнорує це прийменникові або проводить збори без протоколу або з іншими процесуальними порушеннями , Це може стати приводом для скарги. Детальніше про процес загальних зборів можна дізнатися в статті №44 ЖК РФ

Як правильно скласти і подати скаргу в керуючу компанію

Вашим будинком займається керуюча компанія - відповідно, перша інстанція у відповіді на питання куди скаржитися на керуючу компанію - це керівник цієї організації. Так як подібні скарги відносяться до цивільному виробництва , За винятком кримінальних і адміністративних претензій, то доведеться спочатку підготувати претензію директору КК.

Скарга директору КК

Багато мешканців багатоквартирних будинків, особливо старих п'ятиповерхівок і дев'ятиповерхівок, вважають, що звертатися в компанії, що управляють марно. За деяким винятком це дійсно вірна позиція, але часто керівник організації зацікавлений у вирішенні претензій мешканців, інакше він може втратити ліцензію на роботу.

Також варто враховувати, що з 1 січня в сфері споживчого ринку вступили в силу поправки до ФЗ №227, який допомагає бізнесу захищати свої інтереси. Так як керуюча компанія зараз носить статус того ж бізнесу, то норми діють і на процес спілкування з організаціями в цій сфері.

Суть нововведення:

  • Спочатку ми звертаємося з претензією в організацію, з якою виник конфлікт
  • І тільки після цього потрібно звертатися до контролюючих та інших державних органів


Спочатку ми звертаємося з претензією в організацію, з якою виник конфлікт   І тільки після цього потрібно звертатися до контролюючих та інших державних органів

Відповідно, готуємо скаргу директору КК. У ній потрібно враховувати:

  • У процесі «Подача скарги» - «Обробка скарги» ваші взаємини регулюються законом про захист прав споживачів. Тому всі терміни, алгоритми та інші тонкощі потрібно вивчати саме в цьому нормативному документі.
  • Звернення повинно бути саме претензією, а не скаргою або проханням. Ми вимагаємо і висловлюємо претензію - саме так потрібно спілкуватися з КК.
  • Закон передбачає 10 днів на обробку вашої претензії і дачу вам відповіді
  • Вам потрібно готувати відразу дві копії претензії. Важливо отримати штамп про прийом або іншим чином зафіксувати час і дату, коли ви подали скаргу. Можна прийти особисто і вимагати розпису директора чи іншого уповноваженої особи . Або ж просто надіслати рекомендованим листом
  • Потрібно вказати спосіб, за яким управляє компанія буде зв'язуватися з вами і давати відповідь.

Як підготувати скаргу директору КК

Особливих вимог до оформлення скарги закон не пред'являє, але є певні вимоги, які дозволять вам добитися результату, не втрачаючи часу на переписування звернення.

Потрібно знати, що сама форма скарги - абсолютно довільна. Неважливо, як писати скаргу - від руки або роздруковувати. головне:

  • на платіжному документі можна дізнатися точну назву керуючої компанії
  • На сайті керуючої компанії потрібно дізнатися ім'я, прізвище та по батькові директора.
  • Постарайтеся привести посилання на санітарні норми і правила, які порушила керуюча компанія, на житловий кодекс або постанова уряду №290.
  • Предмет вашого звернення повинен бути написаний без емоцій, чітко і по справі. Необов'язково використовувати особливі юридичні конструкції , Можна задовольнятися простим поясненням причин і наслідків.

В цілому скаргу директору КК можна позначити простим алгоритмом : «У нас є договір і вимоги закону, В будинку не проводиться то-то і те-то. Це порушує закон і наші права. Це порушує ваші зобов'язання за договором. Виправте ситуацію ».

Важливо: в цивільному процесі людина або організація, які порушили умови договору, зобов'язані нести відповідальність, якщо не доведуть свою невинність. Це так звана презумпція провини, регульована визначенням РІШЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО сУДУ РФ від 19.02.2003 № 79-О.

Варто враховувати, що відповідь керуюча компанія може дати, але за фактом проблема буде не вирішена. У такій ситуації нам потрібно розібратися, куди скаржитися на бездіяльність керуючої компанії. Закон передбачає декілька організацій, які працюють із захистом прав громадян на цьому ринку.

Куди скаржитися на бездіяльність керуючої компанії?

Куди можна скаржитися на керуючу компанію, якщо директор відмовляється виконувати обов'язки з утримання та ремонту житла, відмовляється відповідати на претензії і здійснює інші порушення ваших прав? Є кілька варіантів:

  • Госжілінспекціі
  • управління Росспоживнагляду
  • прокуратура
  • Звернення до суду

Давайте розглянемо окремо тонкощі скарг в ту чи іншу інстанцію. Варто додати, що зміст скарги практично не відрізняється від скарги в керуючу компанію. Більш того, до звернення в будь-який з органів варто прикріплювати копії претензій, спрямованих директору КК.

Звернення в житлову інспекцію

Державна Житлова інспекція проводить дії з нагляду відразу за декількома правилами і законами, за якими працює керуюча компанія.

  • Контролюється термін і якість підготовки до опалювального сезону, ведеться робота з КК, які ігнорують вимоги по підготовці до сезону
  • Контролюється отримання власниками житла комунальних послуг
  • Перевіряється, чи правильно виконуються правила експлуатації житла
  • Уточнюються терміни і норми по стандартам використання житла

Також Госжілінспекціі відповідає за контроль над правомірністю скликань загальних зустрічей-зборів мешканців. У разі, якщо відбуваються порушення процесу вибору керуючої компанії - стежить і діє також житлова інспекція. цей наглядовий орган має право застосовувати заходи щодо керуючої компанії, починаючи від попереджень та приписи і закінчуючи штрафами і виходом на процес позбавлення керуючої організації її ліцензії на право керування будь-якими багатоквартирними будинками. Також за рішенням після перевірки жилинспекции директор організації може бути дискваліфікований. Є у відомства повноваження залучення до іншої адміністративної відповідальності .

Готуючи скаргу в Госжілінспекціі, потрібно вставити в «шапку» заяви ПІБ посадової особи, якій пишеться звернення. Якщо це невідомо, можна просто написати - керівнику територіального управління . Дізнатися адресу інспекції в вашому регіоні можна на офіційному сайті відомства.

Інші особливості написання скарги на керуючу компанію в жілінспекциі:

  • Скарга повинна бути написана власником квартири в будинку, або його довіреною особою
  • Необов'язково вказувати точну адресу вашої КК, досить повної назви (Можна переписати з платіжної квитанції)
  • Варто вказати, що КК повинна керуватися стаття 161 ЖК РФ - в ній йдеться про те, що КК повинна забезпечувати безпечні та сприятливі умови для громадян - власників житла. Вказівка ​​потрібної статті на початку заяви допоможе вам налаштуватися на діловий тон і покаже серйозність звернення інспекторам
  • Можна скласти список обов'язків, які ігнорує КК, але не обов'язково. Можна просто вказати на проблему
  • Варто вказати, що ви неодноразово зверталися до директора КК, але він ігнорував ваші звернення - вже за це передбачена відповідальність
  • Не варто писати, що повинні робити інспектора - зону їх відповідальність визначає посадова особа ГЖІ

Не забудьте прикріпити до скарги всі можливі докази проблеми - починаючи від копій ваших звернень і відповідей КК і закінчуючи роздруківками фотографій, які підтверджують проблему.

Звернення в Роспотребнадзор

Куди скаржитися на тарифи керуючої компанії, якщо вони завищені, нічим не обгрунтовані і не регулюються законним шляхом ? Потрібно йти в управлінням Росспоживнагляду по вашому регіону. дізнатися точний фізична адреса , Сайт територіального підрозділу та інші контакти можна на спеціальній сторінці порталу відомства.

Крім тарифів, Росспоживнагляд може допомогти ще в ряді ситуацій і проблем:

  • Якщо є непорозуміння і розбіжності при складання договору на управління багатоквартирним будинком - він складається між власниками і самої КК;
  • Якщо директор керуючої організації відмовляється надавати відомості про обсяг, якість і терміни проведення робіт, передбачених постановою №290 уряду РФ;
  • У ситуації, коли КК відмовляється надавати інформацію про стан справ з платними комунальними послугами
  • Якщо директор відмовляється надавати бухгалтерську та економічну звітність
  • Є розбіжності й сумніви в правдивості даних, що надаються директором КК

Потрібно пам'ятати, що Росспоживнагляд зможе провести позапланову перевірку тільки після вашої заяви, підкріпленого інформацією, що по вашій претензії на адресу директора КК прийнято негативне рішення або ж зовсім не була отримана відповідь. Куди треба скаржитися на керуючу компанію, якщо її директор надає інформацію про зроблені роботах, але це фактично не відповідає реальності? Також в управління Росспоживнагляду.

Важливо: порядок ФЗ №277 про правила поводження спочатку з претензією в КК, а потім в державне відомство, можна ігнорувати в ситуації з можливим заподіянням шкоди здоров'ю. Наприклад, якщо у будинку початку обвалюватися дах.

Які дані потрібні Росспоживнагляду:

  • Вказати свої контактні і паспортні дані
  • Описати суть проблеми, приклавши переписку з директором КК
  • Додати матеріали, що підтверджують ваші висновки: фотографії, заяви, експертні висновки , якщо є

Якщо ви пишете заяву в Роспотребнадзор і просите провести позапланову перевірку з приводу завищення тарифів, не забудьте написати розрахунок з вимогою повернути вам зайво сплачені кошти. Так і пишемо: «У вересні і жовтні прийшли дві платіжки з сумою в 900 рублів за кожен місяць. Сума за нашими тарифами - 500 рублів. Тому я переплатив за два місяці - 400 + 400 = 800 рублів. Прошу примусити керуючу компанію таку-то повернути гроші ».

В цьому проявляється більш широка ступінь застосування повноважень управління Росспоживнагляду в порівнянні з Госжілінспекціей - звертайся в нагляду за потребринка, ви можете пробувати повернути гроші. Також в кінці скарги вкажіть, що КК зобов'язана вказувати вам послугу сумлінно відповідно до ст. 4 ФЗ «Про захист прав споживачів». Термін розгляду скарги в потребнадзоре - максимум 30 днів, але зазвичай результат приходить раніше.

Потрібно враховувати, що Росспоживнагляд може відмовитися від перевірки вашої скарги, якщо в ній не буде міститися:

  • ПІБ заявника та його адреси разом з підписом
  • Чіткої і розбірливого тексту - тому скарги в Росспоживнагляд рекомендується готувати за допомогою комп'ютера і принтера, або ж відразу відправляти онлайн-звернення з офіційного сайту - але для цього потрібна реєстрація на порталі «держпослуги». У разі відсутності реєстрації процес сповільнюється.
  • Ваша заява дублюється з раніше поданими
  • Є що ображають інших осіб або працівників організації формулювання

Звернення до прокуратури

Звертатися в прокуратуру слід, якщо ви вже пройшли стадію листування з керуючою компанією, направили заяви в Госжілінспекціі і Росспоживнагляд, але відповіді ніде не отримали.

В прокуратуру слід звертатися, якщо керуюча компанія вже виробила порушення, по ній прийнято рішення одним з контролюючих органів, був виписаний штраф або уявлення, але все було проігноровано. Також в прокуратуру слід звертатися в разі грубих порушень КК. Поняття «грубі» не регулюється нормативними актами - скоріше, мова йде про явне великому завищенні тарифів, наприклад, відразу на 100%. Або відверте ігнорування обов'язків директором КК тривалий час.

Звертатися слід в прокуратуру району, в якій розташований ваш будинок. Якщо скарга була проігнорована - то в обласну прокуратуру . Якщо ж відразу йти на високий рівень , То заява може бути перенаправлено в район, і термін розгляду затягнеться.

На відповідь у співробітників прокуратури є 30 днів. Звернення до прокуратури пишеться в вільній формі , Без зазначення будь-то законів - встановити все це належить самим працівників наглядового відомства.

Як подати скаргу на керуючу компанію до суду?

Судове взаємодія з КК варто починати, якщо є реальні докази заподіяння шкоди - інакше кажучи, в разі цивільних правовідносин . Різні неустойки вважаються в кожному окремому випадку по різному. Деякі ситуації, в яких слід:

  • Ви направили звернення з приводу сухих гілок, але їх не встигли зрізати, вони впали і заподіяли шкоду здоров'ю. Можна докласти чеки за лікування і стягувати їх з КК
  • Через течі в даху ваше житло затопило. Можна підрахувати шкоди і пред'явити позов КК

Чи варто скаржитися на керуючу компанію?
На що можна скаржитися?
Чи варто скаржитися на керуючу компанію?
На що можна скаржитися?
Куди скаржитися на бездіяльність керуючої компанії?
Куди можна скаржитися на керуючу компанію, якщо директор відмовляється виконувати обов'язки з утримання та ремонту житла, відмовляється відповідати на претензії і здійснює інші порушення ваших прав?
Куди треба скаржитися на керуючу компанію, якщо її директор надає інформацію про зроблені роботах, але це фактично не відповідає реальності?
Як подати скаргу на керуючу компанію до суду?