Реклама
Реклама
Реклама

ЯК ВІДДАТИ ДИТИНИ В ДИТЯЧИЙ САДОК?

Надходження в дитячий сад - це хвилююча подія в житті малюка і його батьків. Відразу ж виникає багато питань: коли краще віддати дитину в садок, як правильно це зробити, які документи при цьому необхідні і багато іншого. Про це і не тільки «Вечірці» розповіла завідуюча ДУО «Ясла-садок № 42» Світлана Гребеняк.
- Світлана Геннадіївна, один з головних питань, яким задаються батьки: чи варто віддавати дитину в дитячий сад? І якщо так, то в якому віці це краще робити?
- На мій погляд, садок дитині необхідний. Там малюки вчаться спілкуватися, швидше розвиваються і заводять своїх перших друзів. Мама не може дати своїй дитині те, що дає йому спілкування з іншими дітками. У садку у них режим, вони вчаться посидючості. А як дитина зможе висидіти урок в школі, якщо він до цього не буде підготовлений?
До того ж важливо, щоб дитина виховувалася творчо. У садку малюки малюють, роблять вироби, клеять, ліплять, розвивають музичні здібності. І в цьому величезний плюс садка.
Найбільш відповідний вік, щоб віддати дитину в дитсадок - 3 роки. У цьому віці він швидше звикає до садка, і період адаптації проходить легше. Хоча в нашому саду є група для дітей від 2 до 3 років, так звана, перша молодша. А взагалі, в Гомелі є сади, куди беруть діток, починаючи з одного року.
- Як правильно записати своє чадо в садок, щоб у нього гарантовано було місце?
- Цим питанням краще зайнятися відразу після виписки з пологового будинку. Чим раніше ви займете чергу, тим більше шансів, що ви потрапите саме в той сад, в який хочете. Це особливо важливо для сімей, які живуть в нових мікрорайонах, адже там садків або немає, або не вистачає.
Перше, що потрібно зробити, це внести дані малюка в банк даних дітей дошкільного віку. Це робиться в адміністрації вашого району абсолютно безкоштовно. Туди ж подається заява із зазначенням, в якій сад хочете влаштувати дитину. Варто відзначити, що в цьому випадку прописка має значення. Хоча є ситуації, які можуть розглядатися індивідуально.
- Напевно, в адміністрацію необхідно представляти якийсь пакет документів ...
- З документів знадобляться тільки свідоцтво про народження дитини та паспорт одного з батьків.
Після необхідно отримати направлення в районному управлінні освіти. Хочу зазначити, що для батьків, які вирішили віддати свою дитину в дитячий сад у вересні цього року, потрібно поквапитися. У серпні місць в бажаний сад вже може не бути.
Рекомендую відразу після запису в адміністрації свого району отримати направлення і протягом 15 днів віднести його в свій дитячий садок.
- Аж надто просто і легко все виходить. Невже всі бюрократичні процедури на цьому закінчуються?
- Ні, насправді батькам доведеться ще трохи побігати, щоб зібрати документи для вступу в дитячий садок. Так виглядає повний пакет: напрям з адміністрації свого району, довідка про склад сім'ї та місце проживання, медична карта дитини (видається в поліклініці після обходу всіх необхідних лікарів), довідка від педіатра, що підтверджує, що дитина здорова і може перебувати в дитячому колективі (дійсна три дні), заяву з проханням зарахувати в дошкільний заклад освіти (пишеться на місці при подачі всіх документів).

- Світлана Геннадіївна, на вашу думку, сьогоднішня дітвора відрізняється від тієї, яка ходила в дитячий садок 7-10 років тому?
- Так, безсумнівно. Зараз діти більш комп'ютеризовані. Майже у всіх є доступ до комп'ютерів, планшетів, а це не зовсім добре. Замість того, щоб позайматися ліпленням або почитати книги, молоді батьки дозволяють грати в комп'ютер на шкоду дитячому саморозвитку. Раніше батьки своїм дітям приділяли більше уваги, тепер їх вихованням займається комп'ютер.

- Як сьогоднішні діти ставляться до своїх вихователям?
- Ви знаєте, якщо у батьків і вихователя налагоджене спілкування, вони один одному допомагають, то і малюк буде його поважати. А якщо мама з татом вдома негативно висловлюються про вихователя, то і у дитини автоматично складеться негативна думка про нього.
Мені зараз згадався випадок, якій стався у нас в саду. У дитини на занятті щось не виходило, він рознервувався і вихователь сказав: «У невмілих руки не болять». Прийшовши додому ввечері, мама попросила тата щось зробити по дому, а він не хотів. Тоді малюк підійшов до батька і сказав: «Папа, у невмілих руки не болять». Батько розсміявся, встав і зробив все, що просила мама.
- Останнім часом новомодна тенденція - приватні дитячі садки. Чи вважаєте Ви їх поява необхідністю або це просто зайве виманювання грошей?
- Думаю, що такі сади свого роду «паличка-виручалочка» для тих батьків, які хочуть організувати для своєї дитини додаткові заняття або живуть далеко від звичайного дитсадка.
Звичайно, не у всіх є можливість віддати туди дитину, адже такі сади дорожче державних. Але у кожного з батьків є право на вибір.
Перевага приватних садочків в тому, що в групі всього по 5-7 чоловік, а це дає можливість приділяти малюкам максимум уваги і займатися з кожним індивідуально.

Валентина Аношко
Фото Івана КУЗМЕНКОВА
Вікторія Романенко, психолог ясел-садка № 141:
- Дитина від народження до трьох років сильно пов'язаний зі своєю мамою. Малюкові затишно, спокійно, комфортно там, де є вона. Як правило, діти цього віку добре відчувають своїх матерів, вловлюють їх настрій. Тому самопочуття і поведінка дитини може бути прямо пов'язане із самопочуттям і настроєм матері.
Добре, якщо мама може собі дозволити перебувати в декретній відпустці три роки, і більшу частину свого часу присвячувати розвитку і вихованню дитини. Тоді між малюком і мамою будуються міцні, теплі, довірчі відносини (також у дитини сформується базова довіра до навколишнього світу). Дитина, переситився маминим суспільством, природним чином проявить інтерес до спілкування з іншими дітьми, і його перехід з дому в дитячий сад буде спокійним і позитивно забарвленим. Але в будь-якому випадку добре, якщо мама і тато будуть поступово готувати малюка до того, що незабаром він буде відвідувати дитячий сад. Можна розповідати дитині про те, що його чекає в дитячому садку, як там весело, цікаво. Також можна захопити малюка, розповівши йому про те, чого він зможе навчитися, відвідуючи дитячий сад.
Добре, якщо в садку є адаптаційна група, яку можна відвідувати разом з малюком за пару місяців до його самостійного походу в дитячий сад. З досвіду ведення такої групи можу сказати, що діти у віці від трьох років вже після пари тижнів спільних з батьками занять спокійно залишаються без батьків. Більш того, не хочуть йти додому, і просять побути в саду ще трохи. З дітьми від року до двох ситуація інша: їм комфортно тільки в присутності мами. Ці діти починають тривожитися, якщо не виявляють маму поруч з собою протягом 5-10 хвилин. Це пов'язано з тим, що між малюком і мамою в цьому віці міцний зв'язок, яка особливо необхідна малюкові, щоб відчувати себе в безпеці.
Якщо батьки вирішують віддати дитину в дитячий сад до трьох років, то їм потрібно бути готовими до певних труднощів. Діти в ясельних групах гостро переживають розлуку з мамою, часто згадують її протягом дня, часто плачуть, можуть відмовлятися від їжі. Адже вихователю важко приділити достатньо часу і уваги кожній дитині, як це може дозволити собі мама. Тому, якщо немає гострої необхідності віддавати дитину в садок до трьох років, то краще цього не робити. Більш того, діти гостро відчувають, коли їх віддають в дитячий сад без видимої на те причини. Наприклад, мама не працює, а дитину в дитячий сад водить. Такий малюк обов'язково проявить всі ознаки дезадаптації, буде страждати, не розуміючи, чому змушений розлучатися з мамою.
Якщо дитину віддали в дитячий сад після трьох років, але йому важко адаптуватися, він плаче, не хоче туди йти, то треба знайти причину і постаратися усунути її. Можливо, дитині не підходить обраний вихователь (за темпераментом, стилю спілкування), або ображають інші діти, або щось не подобається. Поговоріть з малюком, з'ясуйте причину, постарайтеся допомогти дитині. Попросіть психолога поспостерігати за ним протягом дня. Зверніться за допомогою до вихователя. І завжди пам'ятайте, що ваша дитина гідний поваги і комфортного існування, але в силу віку йому не завжди легко прийняти щось або відстояти свої права, тому допомагайте йому. Будьте уважні до своєї дитини, і тоді вам буде простіше зрозуміти і допомогти йому.
Існують різні альтернативні варіанти класичного дитячого садка: приватні дитячі садки, розвиваючі групи для дітей. На мій погляд, їх перевага в тому, що є можливість приділяти більше часу кожній дитині. При цьому діти отримують більше уваги, вчаться взаємодіяти з дорослими і однолітками. Обстановка при цьому більш комфортна, домашня. До кожної дитини підбирається індивідуальний підхід. Я б віддала перевагу саме таким формам організації дитячого розвитку і виховання.

При використанні матеріалів посилання на сайт є обов'язковим.

Переглядів: 1054

Світлана Геннадіївна, один з головних питань, яким задаються батьки: чи варто віддавати дитину в дитячий сад?
І якщо так, то в якому віці це краще робити?
А як дитина зможе висидіти урок в школі, якщо він до цього не буде підготовлений?
Як правильно записати своє чадо в садок, щоб у нього гарантовано було місце?
Невже всі бюрократичні процедури на цьому закінчуються?
Світлана Геннадіївна, на вашу думку, сьогоднішня дітвора відрізняється від тієї, яка ходила в дитячий садок 7-10 років тому?
Як сьогоднішні діти ставляться до своїх вихователям?
Чи вважаєте Ви їх поява необхідністю або це просто зайве виманювання грошей?