Реклама
Реклама
Реклама

Куди рухається луганська нерухомість?

25.04.2006 / Андрій Діхтяренко 25

Парадокс: нове якісне житло може обійтися луганчанам дешевше, ніж ходові розвалюхи-хрущовки.

ЦІНИ: Камо грядеши?

За останні кілька років Луганськ пережив справжній квартирний бум. Так, за 2005 рік нерухомість в обласному центрі подорожчала на 70 відсотків. Куди там нафтовому барель! До кінця року один квадратний метр на Південних кварталах виріс в ціні з 254 до 435 доларів, на Східних - з 242 до 411 «зелених», а в центрі міста - з 380 до 611 умовних одиниць. Дивно, що найбільший стрибок цін відбувся в традиційно мертвий для ріелторів період літніх відпусток - квартири дорожчали в середньому на десять відсотків за місяць! Ціни росли, а попит не падав.

Чому ж луганчани стали масово скуповувати житло? На думку аналітиків будівельної корпорації «МИСК», основні причини ажіотажу наступні.

По-перше, неабияк підігріла ринок нестабільна політична та економічна ситуація в країні та регіоні, що склалася до і після президентських виборів. Пам'ятайте спроби банків заморозити валютні депозити і ревальвацію гривні? В результаті населення вирішило, що нерухомість - чи не останній більш-менш надійний спосіб вкладення і заощадження коштів.

По-друге, перелякані громадяни кинулися в обійми банків, що пропонують систему іпотечного кредитування. Середній рівень заробітків в регіоні не дозволяє населенню вільно викладати за квартиру відразу по кілька десятків тисяч доларів, і іпотека видалася багатьом паличкою-виручалочкою - завдяки банківським кредитам щасливими володарями квартир ставали мешканці з доходами від 1000-1500 грн. на людину.

Третя причина зростання цін - слабкий розвиток первинного ринку нерухомості в обласному центрі. Нове житло практично не будувалося - в півмільйонному місті будівельними компаніями здавалося всього кілька сотень нових квартир в рік.

По-четверте, ажіотаж підігрівався ... ажіотажем. Зростання цін привернув на житловий ринок величезну армію посередників, які робили все можливе, щоб грою на підвищення забезпечувати собі швидкий і стабільний заробіток. Доводи "Дорого? Через місяць буде ще дорожче!" спрацьовували на все сто. Фахівці Головного управління економіки Луганської облдержадміністрації стверджують, що в 2005 році в Луганській області кількість приватних підприємців, що працюють посередниками на ринку нерухомості, значно перевищила кількість зайнятих у виробництві. Тенденція, однако!

А що ж в цьому році? Представники луганських агентств нерухомості відзначають, що на початку 2006 р на вторинному ринку житла було відносне затишшя - в першому кварталі кількість угод по нерухомості значно скоротилося. Причину назвати нескладно. Учасники ринку побоювалися здійснювати купівлю-продаж перед обличчям повної невідомості про майбутню розстановку політичних сил і можливий економічному курсі. Проте, ціни вперто повзли вгору. З початку січня до кінця березня вартість квадратного метра в Луганську в середньому зросла з 486 до 512 $ (на 5,3%). Помітною тенденцією на вторинному ринку стало виділення окремого сегменту «елітних квартир» великих площ. Це, як правило, квартири без ремонту площею від 100 квадратів, розташовані в центрі (наприклад, райони, прозвані в народі «Дворянське гніздо», «Графські руїни»). Вартість квадратного метра в таких квартирах зараз сягає 1300 $. Значить, є потреба в елітних гніздечках?

Практично всі луганські ріелтори висловлюють думку, що в квітні-травні, з остаточної "утруска" влади має відбутися пожвавлення на ринку нерухомості. Виникає питання: як поведуть себе ціни? І які апартаменти будуть користуватися найбільшим попитом? Ризикнемо припустити, що тут нас чекають сюрпризи. І ось чому.

ЛУГАНСЬК, БУДУЙСЯ!

2006 рік може стати переломним етапом для ріелторів - «третій фактор» зростання цін на вторинному ринку може зійти нанівець. Будівельні корпорації, схоже, зацікавилися Луганському всерйоз. І є всі передумови, що ціновий ажіотаж із вторинного ринку перекинеться на «первинку».

Так, на початок поточного року в місті було розгорнуто кілька діючих проектів з будівництва нового житла на продаж. У поданій таблиці читач може оцінити плюси і мінуси п'яти найбільш розкручених зводяться житлових комплексів, а також проаналізувати пропоновані забудовниками ціни.

Від редакції додамо, що «Оксфорд» - це унікальне для Луганська житло елітної категорії: обгороджена територія близько 6 га, охорона, служба консьєржів, дитячі та спортивні майданчики, комплексний благоустрій і озеленення, власна інфраструктура.

Житло, пропоноване «Укркомунбанком» також позиціонується як елітне, правда, інфраструктура тут не на вищому рівні, - зате центр ...

Будівництво двох об'єктів від «Східної брами» ведеться на замовлення Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Ціна квадрата нижче, ніж у в житло «елітному». При цьому можна замовити індивідуальну обробку або взагалі відмовитися від неї (за винятком газового котла, металевих дверей і склопакетів), що враховується при остаточному визначенні вартості квартири. Мінуси є, але вони компенсуються прийнятною ціною.

І, нарешті, об'єкт в районі пам'ятника «Трудівнику Луганщини». Позиціонується як перший в Луганську клубний будинок елітного рівня. Центр, автостоянка. Головний мінус - все ж дорогувато для перебудованого гуртожитку ...

Як бачимо, на даний момент ціни на нові квартири в Луганську коливаються в межах 565 - 1000 $ за квадратний метр. За «старі метри» просять від 435 до 1300 «зелених».

Шановні читачі, поміркуйте самі, що станеться, коли перші проекти з будівництва нового житла в Луганську почнуть масово здаватися під ключ (згідно з прогнозами, другий-третій квартал поточного року)?

Прогноз: луганчани різко охолонуть до розсипаються на очах хрущовок і квартирах поліпшеного планування з поточними стелями. Нове якісне житло впевнено тіснить «вторинку». І це цілком закономірно. Адже, питається, за що ми зараз платимо десятки тисяч доларів? Разом з жаданими квадратами особистого житла купуються протікаючі труби і діряві дахи, аварійні газопроводи, під'їзди з бомжами і двори, що нагадують навіть в центрі, скоріше, смітник, ніж зону відпочинку. Близько сімдесяти відсотків постійно зростаючого в ціні житлового фонду Луганська, згідно з даними облдержадміністрації, потребують капітального ремонту, грошей на проведення робіт у міста немає і не передбачається. І це значить, що від неприємних комунальних «сюрпризів» і навіть трагедій в майбутньому жителі луганських багатоповерхівок не застраховані (вибухи будинків ще свіжі в пам'яті луганчан).

Про те, що у первинного ринку нерухомості в Луганську відмінні перспективи, свідчить багато. У цьому напрямку активно працює обласна влада. Так, на розвиток пільгового житлового будівництва на Луганщині з бюджету виділяється 14,25 млн. Грн. Комплексної регіональної програми житлового будівництва на 2006 рік передбачено введення в експлуатацію 275 тисяч квадратних метрів житлових об'єктів. Розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля в березні створено робочу групу сприяння розвитку житлового будівництва в Луганській області для координації дій органів державної влади, замовників, підрядних організацій та підприємств будіндустрії щодо залучення інвестицій в житлове будівництво.

І дійсно, в місті активно розгортається будівництво нових будинків. Так, на замовлення Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву розпочато зведення 9-поверхового багатосекційного будинку (40 тис.м2) в районі ЛВВАУШ і в 2006 році планується будівництво на 4,5 га в районі Гострої могили. Правда, реалізація квартир в цих двох об'єктах буде проходити тільки в рамках державної програми молодіжного кредитування і у вільному продажу вони не з'являться. Ще в поточному році в кварталі Зарічний почнеться будівництво 9-поверхового будинку за програмою «Житло для військових»; корпорація «Східна Брама» планує почати будівництво ЖК "Діброва" (вул. 26-ти Бакинських комісарів); ТФ «Бонум» з 2006 р починає будівництво багатофункціонального комплексу в Артемівському районі по вул. 2-а Червонопрапорна; в березні ХК «Київміськбуд» подала заявку в Луганський міськвиконком на відведення земельних ділянок загальною площею 200 га під житлове будівництво ... Довгоочікуваний будівельний бум почався!

Пройде небагато часу, і луганчани будуть з усмішкою згадувати часи, коли хрущовки стрімко дорожчали, а нове житло коштувало майже стільки ж.

джерело:

УРА-Информ.Донбасс

Якщо ви помітили орфографічну, стилістичну або іншу помилку на цій сторінці, просто виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter.

ЦІНИ: Камо грядеши?
Чому ж луганчани стали масово скуповувати житло?
Пам'ятайте спроби банків заморозити валютні депозити і ревальвацію гривні?
Доводи "Дорого?
А що ж в цьому році?
Значить, є потреба в елітних гніздечках?
Виникає питання: як поведуть себе ціни?
І які апартаменти будуть користуватися найбільшим попитом?
Шановні читачі, поміркуйте самі, що станеться, коли перші проекти з будівництва нового житла в Луганську почнуть масово здаватися під ключ (згідно з прогнозами, другий-третій квартал поточного року)?
Адже, питається, за що ми зараз платимо десятки тисяч доларів?