Реклама
Реклама
Реклама

Як роблять лазерну операцію на очі?

  1. Суть і переваги лазерної операції на очах
  2. Види лазерних операцій: яку методику вибрати?
  3. Як роблять операцію на очі за методикою ФРК?
  4. Як проводиться операція за методикою LASIK?
  5. Як виконується корекція зору по методиці фемто-ЛАСИК?
  6. Особливості проведення операції Супер ЛАСИК
  7. Як проводять операцію на очах за методикою LASEK?

Останнім словом в офтальмологічній корекції сьогодні є лазерні операції на очах. З їх допомогою можна виправити порушення рефракції, повернувши собі чітке і контрастне зір. У сучасній офтальмології існує кілька видів операцій по лазерної технології. Як їх проводять, розповімо в цій статті.

Суть і переваги лазерної операції на очах

При нормальному зорі світлові промені, які надходять в людське око, збираються в одній точці на сітківці. При короткозорості, гиперметропии, астигматизмі правильність фокусування порушується, тому людина бачить розмите або подвійне зображення.

Суть лазерної операції на очі полягає в тому, щоб змінити силу заломлення зорових органів і знову «зібрати» промені в одній точці на сітківці.
З цією метою лазер впливає на рогову оболонку, яка є важливою заломлюючої середовищем очі, і коригує її форму, випаровуючи найтонші шари тканини.
Можна виділити кілька переваг рефракційної операції перед очкової або контактної корекцією:

  • чітке зір повертається раз і назавжди;
  • немає необхідності замовляти і регулярно носити оптичні вироби;
  • свобода дій людини не обмежена засобами оптичної корекції.

чітке зір повертається раз і назавжди;   немає необхідності замовляти і регулярно носити оптичні вироби;   свобода дій людини не обмежена засобами оптичної корекції

Види лазерних операцій: яку методику вибрати?

У рефракційної лазерної хірургії існують різні види операцій на очах, які відрізняються за методикою виконання.

Фоторефракціонная кератектомія, або ФРК - лазерна методика, яка почала використовуватися раніше інших, в кінці 20 століття. Сьогодні, з появою нових технологій, застосовується все рідше - в основному за медичними показаннями. Її головним недоліком є ​​хворобливий період загоєння рогової оболонки і велика травматичність у порівнянні з іншими методами.
ЛАСИК і фемто-Ласіков - одні з найпопулярніших на сьогоднішній день видів лазерних операцій. Проводяться на внутрішніх шарах рогівки, менш травматичні в порівнянні з ФРК і характеризуються швидким реабілітаційним періодом.

Супер ЛАСИК - сучасна методика, при якій враховуються індивідуальні особливості рогової оболонки і аберації (спотворення) вищого порядку
Супер ЛАСИК - сучасна методика, при якій враховуються індивідуальні особливості рогової оболонки і аберації (спотворення) вищого порядку. Дозволяє домогтися зору високої чіткості вже через годину після операції.
Рідше використовуються інші лазерні методики: LASEK, Epi Lasik, SMILE. За якою методикою проводити операцію в кожному конкретному випадку, визначає лікар-офтальмолог.

Як роблять операцію на очі за методикою ФРК?

Фоторефракціонная кератектомія проводиться на поверхневих шарах рогової оболонки за допомогою ексимерного лазера. Методика ФРК має чіткий алгоритм проведення.

  • Пацієнту закопують очі краплями-анестетиками і встановлюють векорасшірітель для запобігання моргання під час операції.
  • Потім лікар проводить центрування положення очі, для чого пацієнт повинен сконцентрувати погляд на світиться точці в спеціальному приладі. При необхідності зафіксувати очей в нерухомому положенні допомагає вакуумне кільце.

При необхідності зафіксувати очей в нерухомому положенні допомагає вакуумне кільце

  • Офтальмохірург видаляє епітелій з тієї ділянки рогової оболонки, де буде проводитися корекція.
  • Під контролем лікаря ексимерний лазер змінює форму рогівки по раніше заданим параметрам.
  • По завершенні операції рогову оболонку промивають спеціальним розчином і закопують в очі пацієнтові протизапальний препарат.
  • Щоб поверхня очі швидше заживала і пацієнт відчував менше дискомфортних відчуттів в процесі відновлення поверхневого шару рогівки, на період реабілітації призначають обов'язкове носіння бандажних лінз.

Як проводиться операція за методикою LASIK?

Підготовчі заходи (знеболювання, розширення століття, центрування очей) аналогічні підготовці до ФРК.

Основна відмінність полягає в основній частині операції.

Основна відмінність полягає в основній частині операції

  • За допомогою мікрокератома офтальмохірург формує з поверхневого шару рогівки клапоть товщиною від 130 до 150 мікрон і відгинає його, щоб відкрити лазеру доступ до внутрішніх шарів рогової оболонки.
  • Лазерний промінь впливає на відкриту ділянку, випаровуючи частину клітин і тим самим формуючи нову поверхню.
  • Після виконаної корекції офтальмохірург повертає клапоть на колишнє місце і фіксує його за допомогою природного колагену.
  • Операцію такого типу називають безшовної, тому що прооперований ділянку герметизується самостійно і немає необхідності в накладенні хірургічних швів.
  • Наступний етап - промивання рогівки і закопування протизапальних засобів, які прискорять загоєння.
  • Аналогічним чином коректують форму рогівки на другому оці.

Аналогічним чином коректують форму рогівки на другому оці

ЛАСИК є широко поширеною методикою корекції зору з кількох причин.

  • Сама операція не вимагає госпіталізації і проводиться за один день.
  • Пацієнт починає чітко бачити практично відразу - вже через годину-дві після операції.
  • Оскільки при LASIK корекція не зачіпає поверхневі шари рогівки, загоєння проходить більш швидко і безболісно, ​​ніж при ФРК.
  • Проводити операцію за цією методикою можна відразу на двох очах.

Як виконується корекція зору по методиці фемто-ЛАСИК?

Інакше методику фемто-ЛАСИК називають фемтолазерним супроводом лазерної корекції зору. По суті, вона має лише одна принципова відмінність від популярного ЛАСІК. Формування клаптика рогівки на першому етапі операції виконується не за допомогою механічних інструментів, а безконтактним способом за допомогою фемтосекундного лазера.

  • Інфрачервоний промінь фемтолазера не ріже, а делікатно розшаровує тканини за допомогою мікропухирців, які утворюються при його впливі на рогівку. Такий метод дозволяє домогтися ідеально гладкою і рівній поверхні в зоні розшарування.
  • Фемтолазер формує рогівковий клапоть по точно заданих параметрах конкретного пацієнта. За допомогою механічних інструментів можна домогтися такої точності. Після Femto-LASIK відновлення зору відбувається в найкоротші терміни, а період реабілітації скорочується до мінімуму.
  • На інших етапах операція за методикою Femto-LASIK ідентична лазерної корекції LASIK.

Особливості проведення операції Супер ЛАСИК

Супер ЛАСИК - це не стандартний, а персоналізований спосіб лазерної корекції зору, при якому можна домогтися 100% -ної компенсації всіх спотворень в зоровій системі конкретної людини.
Перед проведенням операції пацієнтові обстежують очі на аберрометра - спеціальному діагностичному приладі, який виявляє всі оптичні спотворення (аберації). У кожної людини вони індивідуальні, як відбитки пальців.

Спеціальна програма аналізує отримані дані і моделює таку форму рогівки, яка допоможе найбільш повно скорегувати всі наявні аберації
Спеціальна програма аналізує отримані дані і моделює таку форму рогівки, яка допоможе найбільш повно скорегувати всі наявні аберації. Безпосередньо лазерна корекція проводиться з урахуванням складеної моделі за методикою LASIK.
Такий спосіб виправити зорові порушення особливо рекомендований людям, чия професійна діяльність безпосередньо залежить від якості зору.

Як проводять операцію на очах за методикою LASEK?

Лікар може вибрати такий спосіб лазерної корекції в тому випадку, якщо у людини є протипоказання до процедур ФРК або ЛАСИК. Операція ЛАСЕК проводиться в кілька етапів:

  • Лікар відокремлює епітеліальний клапоть рогівки.
  • На передніх шарах рогової оболонки виконується лазерна корекція.
  • Коли коригування форми рогівки завершена, клапоть повертають на колишнє місце.
  • Для захисту очі на нього надягають м'яку бандажну лінзу на термін до п'яти днів.
  • Повторюють маніпуляції для другого ока.

Повторюють маніпуляції для другого ока

Головна відмінність ЛАСЕК від інших методик полягає в тому, що лазер впливає лише на поверхневий шар рогівки, тому його призначають при стоншених рогових оболонках. Оскільки епітелій не видаляється повністю, як при ФРК, загоєння відбувається швидше і менш болісно.

Оскільки епітелій не видаляється повністю, як при ФРК, загоєння відбувається швидше і менш болісно

Всі операції з лазерної корекції зору мають свої переваги, в кожному конкретному випадку офтальмолог робить вибір з урахуванням особливостей конкретної людини. Іноді пацієнтові в принципі протипоказана рефракції хірургія, і тоді кращим способом корекції зору стають контактні лінзи від надійних брендів - Johnson & Johnson , CooperVision, Bausch & Lomb .

Як роблять операцію на очі за методикою ФРК?
Як проводиться операція за методикою LASIK?
Як виконується корекція зору по методиці фемто-ЛАСИК?
Види лазерних операцій: яку методику вибрати?
Як роблять операцію на очі за методикою ФРК?
Як проводиться операція за методикою LASIK?
Як виконується корекція зору по методиці фемто-ЛАСИК?
Як проводять операцію на очах за методикою LASEK?