Реклама
Реклама
Реклама

Як вести себе на іспиті?

  1. Поведінка на письмовому іспиті
  2. Поведінка на усному іспиті

Рівень стресу значно підвищується на усних іспитах, коли вирішальне значення мають і психологічна стійкість, і володіння мовою, і вміння правильно побудувати свою відповідь і продемонструвати свої знання. Дещо менше стрес на письмових екзаменах, в тому числі і на ЄДІ.

Поведінка на письмовому іспиті Рівень стресу значно підвищується на усних іспитах, коли вирішальне значення мають і психологічна стійкість, і володіння мовою, і вміння правильно побудувати свою відповідь і продемонструвати свої знання

  • Якщо відчуваєш, що тобою опановує паніка, негайно скажи самому собі "Стоп!" Це слово потрібно вимовити вголос як команду.

Завжди пам'ятай: все, що відбувається в твоєму організмі, повністю управляється твоїми думками, потрібно лише правильно підібрати фразу, программирующую твою свідомість, наприклад: «Я спокійний», «Я легко відповім на всі питання», «Я все знаю».

  • Після цього приведи в норму своє дихання: кілька разів зроби глибокий вдих і повільний видих. Ти підготувався до іспиту, тепер настав час реалізувати свої знання.

  • Постарайся не реагувати на відволікаючі моменти (звуки і рух в аудиторії і т.п.) і максимально зосередитися на виконуваній роботі.

  • Пробіги очима весь тест, щоб зрозуміти, якого типу завдання в ньому містяться, це допоможе налаштуватися на роботу.

  • Не поспішай з відповідями, уважно читай питання до кінця, щоб повністю зрозуміти його сенс.

  • Якщо не знаєш відповіді на запитання чи не впевнений в ньому, пропусти його і відзнач, щоб потім до нього повернутися.

  • Якщо не зміг протягом відведеного часу відповісти на питання, залишається тільки покластися на свою інтуїцію і вказати найбільш ймовірний варіант.

Поведінка на усному іспиті

  • Не лякайся, якщо виявиться, що ти не дуже добре знаєш квиток. Максимально використовуй всю що зберігається в твоїй пам'яті інформацію з питань квитка. Зосередь свою увагу не на тому, що ти не знаєш, а на тому, що ти можеш сказати.

  • Збираючись відповідати на квиток, настрій себе, повторивши кілька разів відповідну формулу самонавіювання, наприклад: «Я можу говорити спокійно, впевнено і чітко», «Я правильно відповім на всі питання».

  • Поза при відповіді повинна бути вільною і природною. Постарайся не проявляти своє хвилювання: той, хто менше хвилюється, більше знає. Чи не ховай погляд, встанови зоровий контакт з викладачем. Так ти зможеш контролювати ситуацію і показати, що не боїшся. Не треба дивитися екзаменатора в лоб або наскрізь. Погляд повинен бути уважним і рухомим. Використовуй всю свою чарівність, веди себе впевнено, але не розв'язно.

  • Врахуй, що до чіткого бадьорого викладу навіть кількох тез викладач поставиться більш прихильно, ніж розлогого монологу, викладеному боязким плутаним шепотом. Сприймай свою відповідь, як думки вголос.

  • Якщо ти повністю підготувався до відповіді, але у вирішальний момент від хвилювання у тебе немов мова прилип до неба і ти не можеш зв'язати двох слів, зупинись на кілька секунд! Переведи подих, зосередься і почни говорити більш повільно: швидка, але безладна мова не дасть доброго результату.

Переведи подих, зосередься і почни говорити більш повільно: швидка, але безладна мова не дасть доброго результату

Дивись на все в перспективі. В даний момент іспити здаються тобі найбільш значною подією, але з точки зору всього твого подальшого життя - це всього лише рішення черговий життєвої завдання. Скільки їх ще буде - цих завдань!

Подібний стрес відчувають не тільки школярі та студенти перед іспитами, а й водії, вперше здають на права, початківці хірурги, актори перед виходом на сцену, люди, які прийшли на співбесіду до потенційного роботодавця ...

Хвилювання, будь воно викликано майбутнім іспитом або іншою важливою подією, цілком природне явище. Головне, щоб воно не «перехоплює через край» і не перетворювалося в паніку, а дозволяло мобілізувати свої сили і домагатися найкращого результату.

Наталя Врублівці,

джерело: www.inha.ru

__________________________

Це може бути інтерес ним: