Реклама
Реклама
Реклама

«Стройтрансгаз» побудує порт в Геленджику без конкурсу

Будівництвом берегової і морської інфраструктури в порту Геленджик займеться АТ «Стройтрансгаз» (входить в Volga Group Геннадія Тимченко). Про це пишуть «Ведомости» . Компанія визначена єдиним виконавцем на відповідних держзакупівлі в 2018-2019 рр. Розпорядження про це підписав 18 серпня прем'єр-міністр Дмитро Медведєв.

Ціна проекту не розкривається. «Проект передбачає комплексну забудову: апартаменти, готельний комплекс, акватермальний комплекс з цілорічними критими і відкритими басейнами з морською водою, марину і морський пасажирський порт», - цитувало слова заступника губернатора Краснодарського краю Василя Швеця в травні 2018 р агентство ТАСС. Розмір необхідних інвестицій тоді ж оцінювався в суму до 12,5 млрд руб., Повідомляло агентство. На сайті Федерального агентства морського і річкового транспорту (Росморречфлот) сказано, що 5 млрд руб. на проект буде виділено з бюджету, ще до 4,4 млрд руб. складуть приватні інвестиції. У конкурсній документації на проектування комплексу зазначено, що гранична кошторисна вартість будівництва складає 5 млрд руб. в цінах 2012, випливає з матеріалів порталу держзакупівель. При цьому в розпорядженні уряду говориться, що держконтракт «Будтрансгазу» і Росморречфлота допускає перегляд термінів, обсягу і вартості робіт в межах бюджетного фінансування.

Проект має на увазі, що в Геленджику буде побудовано вантажний порт з причалами, пасажирський вокзал, криті та відкриті склади і окрема стоянка для яхт (до 200 місць). Пропускна здатність вантажного порту - до 800 000 т в рік, пасажирського терміналу - до 19 600 чоловік. Крім того, передбачається, що новий порт повинен буде представляти інтерес для туристів: проект включає в себе будівництво готелів, ресторанів і спортивно-розважальних комплексів, повідомляв Росморречфлот. «Згідно із законом причали і гідротехнічні споруди не можуть належати нікому, крім держави, і повинні фінансуватися з бюджету. Інша інфраструктура може бути побудована інвестором », - пояснює генеральний директор дослідницького агентства Infranews Олексій Безбородов.

Що таке «Стройтрансгаз»

«Стройтрансгаз» - один з найбільших будівельних підрядників, в 2017 році компанія отримала держконтракти на суму 21,4 млрд руб. Ще одна компанія Тимченко, «Стройтранснефтегаз» (31,5% належить Volga Group), - один з найбільших підрядників «Газпрому» (вартість контрактів в 2016 р - 238,6 млрд руб., В 2017 р - 44,1 млрд руб.).

Починаючи з 2013 р було організовано 44 конкурсу на проведення проектних та вишукувальних робіт. Їх загальна вартість - близько 250 млн руб. Найдорожчий контракт - на проектування комплексу - вартістю 130 млн руб. отримав в 2013 р «Ленморнііпроект» з Санкт-Петербурга. В кінці 2017 р ФГУП «Росморпорт» (підвідомча Росморречфлот) повідомило, що проектування берегової і морської інфраструктури в порту Геленджика завершено. У травні адміністрація краю підписала угоду з ТОВ «Морський порт Геленджик» (належить «ТРК інвесту», «Дабл-ю ес кепітал Венчурс» і ЗАТ «Геленджикский морський порт») про зведення берегової інфраструктури. Контракти на її будівництво дістануться швидше за все того ж «Стройтрансгаз», очікує Безбородов. «Залучення однієї будівельної компанії на державні контракти було, ймовірно, спільним рішенням інвестора і Росморречфлота», - припускає експерт.

У «Стройтрансгаз», ТОВ «Морський порт Геленджик», «Ленморнііпроект», Росморречфлот і адміністрації Геленджика не відповіли на запит «Ведомостей». У Мінтрансі відмовилися від докладних коментарів.


Теги: