Реклама
Реклама
Реклама

Рибак рибака

  1. Роман
  2. Андрій Новосьолов
  3. Сергій Григор'єв
  4. Максим, Наталія та Артем Красюк
  5. Айгуль Адикеева

Риболовля - одне з найдавніших занять людини. Процес лову риби настільки захоплюючий, що з часом у деяких він перетворюється на справжню пристрасть і головне хобі. Завдяки інтернету в наші дні такі захоплені рибалки без проблем можуть знайти однодумців.

Завдяки інтернету в наші дні такі захоплені рибалки без проблем можуть знайти однодумців

Роман

рибалка і відеоблогер

За допомогою своїх відео я хочу донести до людей позитивні моменти риболовлі, долучити їх до цього цікавого заняття, щоб вони стали ближче до природи і добрішим до оточуючих, в свою чергу привчали б до цього своїх дітей і прищеплювали їм дбайливе ставлення до навколишнього світу.

Роман, в мережі більш відомий під ніком Romik Dikiy, вже два роки веде канал про рибалку та полювання. Він став досить популярним серед алматинцев, віддають перевагу активному відпочинку. Риболовлею Роман захопився ще в дитинстві.

- Мої батько і дід возили мене на риболовлю з двох років. У більш дорослому віці я вже свідомо їздив на Або і Капчагай з батьками або друзями. Після цього в житті настав такий період, коли робота, турботи по покупці і облаштування житла, створення сім'ї не залишили вільного часу. В один із днів я подумав, що вже давно не відпочивав, і вирішив поїхати на рибалку. Спочатку зміна обстановки увігнала мене в депресію - настільки сильним був контраст між міською метушнею і спокійним відпочинком на природі. З того часу я поміняв свій спосіб життя і тепер регулярно виїжджаю за місто, щоб вирватися з робочих буднів. Їжджу на риболовлю раз в 2-3 тижні, незалежно від завантаженості.

- Риболовля для мене - це спосіб розслабитися і розвантажити мізки після важкої роботи. Я люблю тишу і спокій. Крім того, це заняття корисно для здоров'я, адже перебуваючи в умовах дикої природи, отримуєш величезну кількість сонячних, водних і повітряних ванн, ти постійно чимось зайнятий і фізично активний. Після риболовлі організм стає набагато сильніше і витривалішими. Ну і, звичайно, не можна не згадати азарт рибного лову й полювання, який закладений в людини природою і виходить з глибини століть.

Ну і, звичайно, не можна не згадати азарт рибного лову й полювання, який закладений в людини природою і виходить з глибини століть

З початку 2014 року Шухевич почав знімати відеозвіти про свої виїзди і викладати їх на YouTube. незабаром його канал став набирати популярність серед місцевих рибалок. Роман знімає ролики за допомогою екшн-камери, закріпленої на голові, вудці або нерухомою підставці. Зараз він планує придбати дзеркальну камеру, щоб поліпшити якість роликів.

- В один прекрасний момент мені захотілося поділитися з іншими своїми враженнями від виїздів на риболовлю. Я пробував знімати відео, але у мене це не особливо виходило. Крім того, вони були зіпсовані ненормативною лексикою і іншим «сміттям». Якось закинув цю справу, але в одну з зим, десь півтора роки тому, я дуже скучив за річної риболовлі, зайшов в інтернет і подивився там пару відео якогось російського рибалки, отримавши при цьому величезне задоволення. Я надихнувся цим прикладом і пізніше зняв кілька своїх виїздів, завантаживши їх в інтернет. У мережі майже не було роликів про риболовлю в нашому регіоні, і багато користувачів оцінили мої звіти. Зараз на водоймах мене навіть почали впізнавати по голосу або машині, яка іноді потрапляє в кадр. Така популярність навіть трохи бентежить, особливо коли хочеться побути на природі на самоті. Кілька разів я виїжджав на спільні риболовлі зі своїми передплатниками. Завдяки каналу у мене стали з'являтися нові знайомі, яким також не байдужа ця тема. Спілкування з людьми, які добре розуміють один одного, завжди приносить задоволення.

Роман найчастіше рибалить в Прибалхашье, в протоках річки Або і іноді в платних водоймах. Рік тому він виїжджав до Таїланду, де в штучних водоймах ловив екзотичну рибу з усього світу. Однак рідні простори все ж більше подобаються рибалці.

- У нашому регіоні можна і потрібно рибалити. Багато людей, далекі від риболовлі і рідко виїжджають на природу, навіть не підозрюють, як багато навколо нас красивих і цікавих місць. Пам'ятаю, як їздили з одним молодим чоловіком на Топар. Він вперше поїхав на риболовлю і з подивом спостерігав за місцевими красотами. За допомогою своїх відео я хочу донести до людей позитивні моменти риболовлі, долучити їх до цього цікавого заняття, щоб вони стали ближче до природи і добрішим до оточуючих, в свою чергу привчали б до цього своїх дітей і прищеплювали їм дбайливе ставлення до навколишнього світу.

За словами Романа, фінансові витрати на снасті та інше спорядження залежать від потреб і рівня комфорту, звичного для самого рибалки. Під час виїздів наш герой користується звичайними, що не спортивними снастями. Він любить ловити на донку і фідер, але не нехтує і спінінгом, не обмежуючи себе якимось одним способом лову.

- Для гарної риболовлі не потрібно великих коштів або дорогих вудок. Потрібна лише тяга до цього заняття. Якщо вона буде, то з'являться і спорядження, і хороші улови.

Андрій Новосьолов

засновник рибальського клубу і сайту «баличок»

Багато новачків, відвідуючи наші заходи, кажуть, що між членами клубу склалася атмосфера великої родини.

З розвитком інтернету ентузіастам риболовлі стало простіше спілкуватися і знаходити один одного. У мережі можна зустріти чимало тематичних форумів і сайтів, присвячених риболовлі та полювання. У казахстанському сегменті інтернету одним з найбільших є сайт клубу «баличок» . Він був відкритий ще в 2005 році і до цих пір зберігає солідну аудиторію для настільки тематичного ресурсу. За створенням і розвитком сайту стоїть невелика група ентузіастів, до числа яких належить і Андрій.

- На рибалку я почав їздити з раннього дитинства. Ми виїжджали на найближчі від міста озера. Потім я читав багато літератури з риболовлі, але помічав, що найчастіше дані не відповідають реаліям нашого регіону. Самостійно переписував деякі тематичні статті під наші умови. У 2004-2005 роках, на зорі розвитку казахстанського сегмента інтернету, я часто бродив по російським рибальським ресурсів і зауважив, що нічого подібного в Казахстані немає. Вивчивши деяку літературу по створенню сайтів, я відкрив рибальський сайт і форум при ньому. Поступово на ньому стало збиратися все більше людей. Сайт став майданчиком, де місцеві рибалки спілкувалися, ділилися новинами, знаходили однодумців і домовлялися про спільні виїзди на водойми.

Андрій Новосьолов

Щотижня в четвер активісти клубу збираються разом, обговорюючи плани на майбутні риболовлі і організацію заходів клубу. Вони проводять відкриті турніри і сімейні фестивалі.

- Спочатку ми виїжджали на риболовлі по 5-6 машин. Зараз іноді їздимо караваном по 10 автомобілів. На наші змагання приїжджають люди з різних регіонів країни і навіть жителі далекого зарубіжжя, які колись виїхали з Казахстану і відчувають ностальгію по наших місцях. У своїх заходах ми завжди робимо упор на сімейний відпочинок, намагаючись зайняти чимось дітей і дружин учасників. Наприклад, раз на рік ми проводимо ретро-фестиваль, під час якого рибалимо з простими бамбуковими снастями, як колись робили наші діди. Я знаю, що наш сайт читають навіть люди у віці, що не орієнтуються в мережі. Вони просять онуків роздруковувати для них сторінки з корисною інформацією.

Вони просять онуків роздруковувати для них сторінки з корисною інформацією

спійманий змееголов

Андрій каже, що для нього зараз головним в риболовлі стали не великі улови, а відпочинок на природі в компанії хороших друзів і знайомих. З багатьма з них він познайомився завдяки сайту і риболовного клубу.

- Після знайомства через рибальський клуб люди починають спілкуватися сім'ями. Багато новачків, відвідуючи наші заходи, кажуть, що між членами клубу склалася атмосфера великої родини.

Багато новачків, відвідуючи наші заходи, кажуть, що між членами клубу склалася атмосфера великої родини

Наш герой зауважує, що головними проблемами для любителів рибної ловлі в нашому регіоні стали засміченість водойм і браконьєрство.

- Зараз для хорошої рибалки доводиться їздити в район Прибалхашья. В радіусі 300 кілометрів все берега перетворені на сміттєзвалища. Браконьєри з числа місцевих жителів і приїжджих з допомогою сіток та електровудок вибивають всю рибу, спустошуючи озера і річки. Ми на своєму прикладі намагаємося показати, як потрібно дбайливо ставитися до природи. На форумі є окрема тема, де люди викладають фото того, як прибирають чуже сміття з берега. Ми намагаємося заохочувати їх в цьому і навіть проводимо конкурси з очищення водойм. Зараз всі великі озера і річки в нашому регіоні знаходяться під великим пресингом. Риби стає все менше. Залишається тільки ловити в платних водоймах, які зарибнюють штучно.

Під час лову сома

На риболовлі у Андрія і його друзів відбувалося чимало кумедних випадків. Найчастіше успіх рибалок залежав від природних явищ.

- Пам'ятаю, одного разу ми виїжджали на риболовлю в дельту Або і після приїзду виявили, що там проходять полчища сарани. Сарана має властивість рухатися вузькою смугою, з'їдаючи все на своєму шляху. Ми попливли рибалити, а повернувшись до табору, побачили, як сарана перепливала річку. На поверхні води накопичилася величезна кількість риби, яка під'їдала комах. Тоді я вперше бачив, як 10-15-кілограмові соми буквально виходили на берег, з'їдаючи сарану з очеретів. Це була одна з найбільш вдалих наших рибалок. Друзі ловили сомів під 50 кіло, а я сам тягнув сома на 30 кілограмів. Боровся з ним майже 20 хвилин.

Боровся з ним майже 20 хвилин

Сергій Григор'єв

пенсіонер, рибалка

Серед інших способів проведення часу виділяється рибалка. Поряд з альпінізмом, пішим туризмом і полюванням вона дає дивовижне відчуття єднання з природою і споглядання її красот. Кажуть, що день на рибалці не зараховується в рахунок життя, а, навпаки, продовжує її.

Сергій Анатолійович захопився риболовлею ще в ранньому дитинстві, коли жив в Львівському радгоспі на березі Ішима. З малих років він спостерігав за місцевими чоловіками, які ловили красноперку. Через рік хлопчина вже самостійно, без спінінга і катушки, голими руками ловив 2-3-кілограмових щук. З роками захоплення нікуди не пропало, і багато років по тому, переїхавши в Алмати, він почав регулярно виїжджати на рибалку на навколишні водойми.

- Життя дуже цікава і багатогранна штука, і є багато захоплень, що приносять людям задоволення. Серед інших способів проведення часу виділяється рибалка. Поряд з альпінізмом, пішим туризмом і полюванням вона дає дивовижне відчуття єднання з природою і споглядання її красот. Кажуть, що день на рибалці не зараховується в рахунок життя, а, навпаки, продовжує її. У дитинстві я дуже любив риболовлю, але в більш зрілі роки більше захопився полюванням. Я працював і жив в Тургайской області, а там в степах багатющі угіддя для різного звіра і птиці. Особливо любив полювання на гусей. Іноді після роботи ми і на риболовлю виїжджали. Увечері за дві години доїжджали з Аркалика до берега річки Терісаккан і вудили там линів.

Сергій Григор'єв

З віком Сергію Анатолійовичу стало складніше вибиратися на полювання. Риболовля стала для нього однією з головних радостей життя.

- Завдяки риболовлі ти можеш не просто споглядати природу, а й брати участь в її розвитку. На рибалці я черпаю заряд бадьорості та енергії з навколишнього світу. Крім того, це заняття дає можливість знайомитися і спілкуватися з людьми, так як по суті є колективним. Я вважаю, що немає кращого способу дізнатися людини, ніж пожити з ним протягом кількох днів на природі.

Я вважаю, що немає кращого способу дізнатися людини, ніж пожити з ним протягом кількох днів на природі

З появою тематичних сайтів і форумів таким людям, як Сергій Анатолійович, стало простіше знаходити однодумців, так само захоплених риболовлею.

- Раніше ми черпали інформацію з нечисленних журналів на кшталт видання «Рибалка-спортсмен», які можна було дістати з великими труднощами. Зараз в інтернеті є багато сайтів, присвячених цій темі. Одного разу я натрапив в мережі на сайт клубу «баличок». Я дуже вдячний його творцям за години спілкування з незрівнянними людьми, ентузіастами, захоплюються риболовлею. Користувачі постійно викладають на сайті свої враження і звіти з риболовлі в наших місцях. Мене дуже радує, що серед них так багато молоді, об'єднаної любов'ю до рідних країв. Вони організовують турніри і конкурси, фестивалі для сімей, де цю любов прищеплюють також і своїм дітям. Головною ідеєю риболовлі зараз стало отримання задоволення від процесу, а улови відійшли на другий план. Найчастіше ми відпускаємо спійману рибу. На сайті навіть є окрема гілка «Злови-відпусти», де викладають фото випущених трофеїв.

- Зараз я найчастіше рибалю в протоках Або чи на Балхаші. Іноді, коли здоров'я не дозволяє обтяжувати себе труднощами, виїжджаю на платні водойми. На жаль, у нас значно зменшився обсяг уловів. Браконьєри вибивають рибу в пониззі Або. Від електровудок гине молодняк, і риба позбавляється репродуктивних здібностей. Крім того, з радянських часом була закинута робота по розведенню риби. Зараз я б радив виїжджати на північний берег Капчагая, а також на Балхаш в район селища Улькен.

Зараз я б радив виїжджати на північний берег Капчагая, а також на Балхаш в район селища Улькен

За безліч сезонів у Сергія Володимировича накопичилося чимало дивовижних і забавних рибальських байок. Він до цих пір не може забути випадку, коли кілька років тому на його гачок попався осетер.

Він до цих пір не може забути випадку, коли кілька років тому на його гачок попався осетер

- Найбільша кількість адреналіну на рибалці отримуєш, коли несподівано попадається велика риба, але ти не можеш її вивудити. Одного разу ми з приятелем рибалили в дельті Або за Баканас. Була ніч, і мій приятель ліг спати. Я ловив на фідер воблу. Раптом бачу, як снасть рвонула з підставки. Спочатку навіть вирішив, що це зачіп, але вудлище зігнулося, і щось потягнуло волосінь на дно. У темряві я не бачив, що тягну до берега, але це щось раптом вистрибнув з води. Вже біля самого берега я помітив обриси білого тіла довжиною близько метра, коли риба раптово зірвалася з гачка. Досади моїй не було меж. Пізніше дізнався у хлопців, що в тому місці іноді ловлять осетрів. Я майже впевнений, що це була саме ця риба.

Я майже впевнений, що це була саме ця риба

Максим, Наталія та Артем Красюк

Драйв від того, як після довгої підготовки, підбору снастей, наживки ти нарешті ловиш рибу, важко з чимось порівняти. Крім того, риболовля - це хороший спосіб провести час на природі з сім'єю.

Сім'ю Красюк сміливо можна назвати рибальського. Максим разом з батьком з дитинства виїжджав на риболовлю. Дядько Наталії був завзятим рибалкою і мисливцем і іноді брав із собою племінницю. Однак глибоко і по-справжньому риболовлею подружжя захопилися в більш пізні роки. Вони почали залучати до цього заняття свого сина з малих років.

- Приблизно з 2008 року ми часто виїжджали на відпочинок до Таїланду і В'єтнаму. Простого лежання на пляжі нам було недостатньо, ми любимо більш активний відпочинок, але замість екскурсій брали тури на риболовлю на море і в місцевих водоймах. Риболовля в цих місцях, і особливо в морі - це зовсім інші відчуття. Риба попадається незнайома і дуже красива, а витягування її з глибини приносить велике задоволення. Після одного з таких зарубіжних виїздів не захотілося чекати наступної риболовлі цілий рік, і ми почали вивчати варіанти з місцевими водоймами. Спочатку їздили на озера і річки поблизу від Алмати, але пізніше стали здійснювати виїзди на далекі кордони. Згодом придбали всі необхідні снасті. Зараз їздимо на риболовлю практично щотижня на два-три дні. Для нас це найкращий варіант сімейного відпочинку, - розповідає Наталя Красюк.

Для нас це найкращий варіант сімейного відпочинку, - розповідає Наталя Красюк

Максим Красюк і його син Артем

Кілька років тому всі члени сім'ї Красюк стали активними учасниками риболовного клубу. На сайті вони дізнаються про нові місцях і домовляються про спільні виїзди. Максим і Наталя разом з сином Артемом регулярно беруть участь в аматорських змаганнях і фестивалях, організованих клубом. Найчастіше вони їздять на Балхаш в район Приозерска, а також на платні рибальські бази. Однак навіть якщо їздити «дикуном», такий сімейний виїзд обходиться мінімум в 30 тисяч тенге. Для лову риби понад 5 кілограмів також потрібно покупка ліцензії, ціна на яку починається від 1 000 тенге.

Наталія Красюк

Наталя не боїться побутових труднощів риболовлі і готова проміняти затишок домашнього вогнища на адреналін, який відчуваєш при витягуванні великої риби.

- Драйв від того, як після довгої підготовки, підбору снастей, наживки ти нарешті ловиш рибу, важко з чимось порівняти. Крім того, риболовля - це хороший спосіб провести час на природі з сім'єю. Звичайно, якщо не хочеш піклуватися про облаштування намети і приготуванні їжі, завжди можна поїхати рибалити на базу, однак навіть у диких умовах при ретельній підготовці можливий комфортний сімейний відпочинок.

Звичайно, якщо не хочеш піклуватися про облаштування намети і приготуванні їжі, завжди можна поїхати рибалити на базу, однак навіть у диких умовах при ретельній підготовці можливий комфортний сімейний відпочинок

Артем, як і його батьки, з захопленням рибалить. У свої юні роки він вже ставав призером різних турнірів і ловив сомів вагою по 6 кіло.

- Мені подобається сам процес риболовлі і адреналін від вивудження риби. Ще я люблю відпускати спійману рибу. Батько навчив мене збирати снасті, і тепер я роблю це самостійно. У школі розповідаю друзям про свої поїздки і навіть пишу твори про це. Люблю ловити сазанів, сомів і змееголовов на спінінг. У В'єтнамі я ловив піраній і місцевих сомів.

Іноді буває трохи нудно подовгу сидіти з вудкою, якщо нічого не клює, але винагородою за це може стати несподівана клювання. З спійманої риби ми готуємо юшку. Найбільше мені подобається юшка з сома.

Найбільше мені подобається юшка з сома

Під час сімейних виїздів у наших героїв траплялося чимало кумедних історій.

- Одного разу, коли вітягувала з човни, як мені здавалось, невеликого змієголова, з води здалася Величезна паща. Це БУВ 10-кілограмовій сом. Від несподіванкі я даже впала з човни у воду. У підсумку ми все-таки витягли того сома. Пам'ятаю ще, як після чергової зимової риболовлі ми привезли з собою в пакеті змееголовов. На наступний ранок, коли я поїхала на роботу, дуже злякалася - щось зелене ворухнулося під сидінням. Виявилося, що один з змееголовов вибрався з пакета і сховався в машині, - розповідає Наталя.

- Досить часто бувають випадки, коли риба тягне вудки. Один раз вудка попливла прямо зі стійки. Потім вона зачепилася за іншу снасть. Ми витягли спочатку першу вудку, а потім і рибу, яка вкрала її у нас. Пам'ятаю, як маму одного разу мало не забрало на човні в Балхаш. Вдалося зачепити човен гачком і підтягти її до берега. Після цього вона навчилася самостійно керувати човном, - згадує Артем.

Після цього вона навчилася самостійно керувати човном, - згадує Артем

Айгуль Адикеева

рибалка зі стажем

На рибалці ти відволікаєшся від міської суєти. Ти не думаєш про роботу або домашніх клопотах, всі твої думки спрямовані лише на те, щоб зловити гарну рибу. Коли виїжджаєш в компанії, охоплює азарт і здоровий дух суперництва.

Айгуль ніколи серйозно не займалася риболовлею, поки не вирішила привчати до цього заняття свою дочку. У підсумку вона сама з головою занурилося в цю справу і вже понад 17 років регулярно виїжджає на навколишні водойми, на своєму прикладі доводячи, що рибалка - це аж ніяк не «не жіноча справа».

- Коли діти у мене і моїх друзів почали підростати, ми вирішили привчати їх до активного відпочинку, виїжджаючи на водойми. Там, звичайно, не обходилося без риболовлі, і з часом я втягнулася в цю справу. Зараз, як тільки з'являється вільний час, на своїй машині виїжджаю на Балхаш або на Або. Зазвичай три-чотири рази за місяць обов'язково їжджу на риболовлю. Іноді компанію мені становить дочка, заради якої я свого часу і навчилася рибної ловлі.

За словами Айгуль, зараз жінки-рибалки вже майже нікого не дивують. Багато її подруги і знайомі їздять на риболовлю з чоловіками або дітьми.

- Пам'ятаю, перший час достатньо було приїхати на водойму, дістати вудку, і відразу ловила на собі здивовані погляди чоловіків. В їх очах читалося: «Та що вона може зловити?», Але коли у мене клювало частіше, їх здивування зростала, і вони підходили розпитувати, як мені це вдається. На рибалці ти відволікаєшся від міської суєти. Ти не думаєш про роботу або домашніх клопотах, всі твої думки спрямовані лише на те, щоб зловити гарну рибу. Коли виїжджаєш в компанії, охоплює азарт і здоровий дух суперництва. Ти немов граєш з рибою, намагаючись обдурити її і приманити до себе.

Айгуль не лякають труднощі, пов'язані з проживанням на природі. У молодості вона часто надовго виїжджала рибалити «дикуном», досліджуючи нові водойми. Зараз намагається вибирати тільки перевірені місця, де гарантовано буде хороший кльов.

- Зараз є багато сучасного обладнання, значно полегшує процес облаштування табору на природі. Наприклад, сучасну намет поставити набагато простіше, ніж старі намети з кілочками. До того ж, фізичні навантаження на природі в розумних межах дуже корисні для здоров'я.

Айгуль Адикеева

Залежно від сезону і виду риби, яку вона бажає зловити, Айгуль рибалить в різних місцях.

- Я не можу назвати рибу, яку мені найприємніше ловити. Влітку в основному виїжджаю на сазана і амура, а восени і навесні ловлю хижаків на спінінг. Мені подобається риболовля на Балхаші з боку дельти або в околицях села Улькен. Коли у мене зовсім немає часу, їжджу на рибальські бази. Можу порадити базу «Хвиля» на Балхаші.

Можу порадити базу «Хвиля» на Балхаші

На зимовій риболовлі

- Кілька місяців тому я звикла до зимової риболовлі. До цього боялася виходити на лід, але зараз в компанії не відмовляюся від цього виду лову. Буває складно рубати лунки, але з цим завжди можуть допомогти чоловіки. Мене ніколи не бентежили виїзди на природу в чоловічій компанії. Іноді, звичайно, в пориві емоцій можна від супутників і мат почути, але як азартний рибалка я їх добре розумію.

Більшість моїх знайомих - люди непитущі, так що і з цим ніяких проблем у нас не буває.

Більшість моїх знайомих - люди непитущі, так що і з цим ніяких проблем у нас не буває

Як захоплений рибалка Айгуль особливо ніколи не ганялася за трофеями, однак їй доводилося ловити амурів вагою в 17 кілограмів. Іноді, правда, риба брала гору, тягнучи з собою снасті.

- На рибалці потрібно бути дуже уважним. Мало не догледів - і вудка вже може опинитися у воді. За два минулих сезону у мене двічі тягли снасті. В основному це роблять двокілограмові сазанчики. В останній раз саму рибу мені все ж вдалося вивудити, але вудка потонула на глибині шести метрів.

Фотогалерея

Дивіться також

Автор: Тимур Батиршін, фото з особистого архіву героїв

Если ви нашли помилки в тексті, віділіть ее Ведмедики и натісніть Ctrl + Enter

В їх очах читалося: «Та що вона може зловити?