Реклама
Реклама
Реклама

Оформлення субсидій на оплату житлово комунальних послуг у 2017 році

  1. Хто може розраховувати на субсидії?
  2. Порядок надання субсидій. куди звертатися
  3. Необхідні документи
  4. Особливості столичного регіону

Субсидії - це виплати, покладені громадянам, які витрачають на оплату ЖКП значну частину свого сімейного доходу, що перевищує встановлену величину Субсидії - це виплати, покладені громадянам, які витрачають на оплату ЖКП значну частину свого сімейного доходу, що перевищує встановлену величину. Оформлення субсидій на оплату житлово комунальних послуг знаходиться у відомстві регіональних органів влади. Саме ж наявність таких виплат гарантовано Житловим Кодексом РФ, головним чином статтею № 159, а також рядом інших законів і нормативних актів.

Хто може розраховувати на субсидії?

Оформлення субсидій на оплату житлово комунальних послуг є лише певним переліком осіб, які можуть на це претендувати. Вони вказані в п. 2 ст. 159 ЖК РФ. До них відносяться:

  • особи, які проживають в державних або муніципальних квартирах за договором соціального найму;
  • користувачі житлоплощі з приватних фондів;
  • члени житлових кооперативів;
  • володарі приватизованого житла, незалежно від його типу.

Оформлення субсидій є і всім членам сім'ї зазначених вище громадян, звичайно, якщо вони постійно спільно проживають на одній житлоплощі.

Має сенс перерахувати ті випадки, коли не можна буде оформити субсидію. У спрощеному вигляді - це всі, хто не підпадає під перераховані вище категорії. Приватні ж випадки такі:

  • власники житлового приміщення, які уклали з наймачем договір довічної оренди (стали т. н. рантьє). Обумовлено це тим, що дані громадяни в своїх квартирах не проживають зовсім, що є обов'язковою умовою для заяви на субсидію;
  • орендарі житла на короткостроковій основі (не має значення, чи є власник приватною особою або ж передбачає щорічний / фондом). Іншими словами, коли Ви просто знімаєте квартиру в приватному порядку - не можете розраховувати на субсидію навіть при повністю офіційному оформленні договору;
  • оформивши т.зв. договір піднайму з приватним або державним житловим фондом, тому що даний вид житла вважається знімним.

Перед тим, як оформити субсидію на оплату комунальних послуг, потрібно переконатися у відсутності яких би то не було заборгованостей по цим самим послуг. Справа в тому, що законом передбачена можливість призупинення виплати субсидій, або ж відмова в праві на їх отримання. Пов'язано це з фінансовою стороною питання:

  • виникла заборгованість з оплати ЖКП (від 2-х місяців). Таким чином, на обличчя нецільове витрачання наданої Вам субсидії, що прямо порушує п. 3 типового заяви;
  • укладено двосторонню угоду на поступове погашення боргу в юридичному відділі вашої КК. Поки борг все ще існує, отримання субсидії будуть неможливо.

Важливим фактором у цьому моменті є елементарне наявність російського громадянства. На території РФ субсидії отримувати можуть тільки її постійні резиденти. Іноземці ж такої можливості позбавлені, незалежно від причини і тривалість перебування. Проте, п. 12 ст. 159 ЖК РФ вказує, що Росія залишає за собою право на укладення двосторонніх міжнародних договорів про зворотне (вже існують угоди з республікою Білорусь і Киргизією).

Більш докладно дізнайтеся про   обов'язки керуючої компанії ЖКГ Більш докладно дізнайтеся про обов'язки керуючої компанії ЖКГ .

Кому належать пільги на комунальні послуги можна дізнатися тут .

Порядок надання субсидій. куди звертатися

Субсидії можуть бути призначені органом місцевої влади, тільки після розгляду відповідного прохання, що надійшло від зацікавленого громадянина (п. 3 ст. 159 ЖК РФ). Звідси випливає, що ніяке «автоматичне» нарахування проводитися не може.

Сама заява є типовим, встановлено спеціальним Наказом Мінрегіону Росії № 58. Зразок заяви оформлення субсидії можна скачати тут .

Оформляється субсидія на шість місяців, що і вказується в цьому проханні (виняток - самотньо проживають пенсіонери, які не працюють).

Віднести заяву можна в ту організацію, яка в вашому регіоні займається соціальним захистом населення. У Москві це спеціально створений «Міський центр житлових субсидій». У регіонах найчастіше звертаються в гір. адміністрацію, органи соц. захисту. Зробити це можна в такий спосіб:

  • особисто прийшовши на прийом до чиновників, попередньо зібравши всі необхідні документи;
  • відправивши рекомендованим листом поштою документи і відповідну заяву;
  • звернувшись через сайт держпослуг, або офіційний портал вашого міста;
  • прийти в МФЦ (з 1 січня 2017 року можна звернутися в будь-який центр на території країни, якщо є така необхідність).

Увага! Прийнявши всі документи і заяву, комісія зобов'язана прийняти рішення по оформленню субсидій на оплату житлово комунальних послуг протягом 10 днів. Воно може бути і негативним (поширені причини: неправильно розрахований дохід, що виникла заборгованість по оплаті ЖКП і т.д.). Якщо рішення комісії було позитивним, а заява подана до 15 числа, то субсидію нарахують вже в цьому місяці.

Необхідні документи

Повний перелік паперів буде залежати від кількості членів сім'ї, наявності неповнолітніх / інших утриманців і т.д. Рідше - від регіону проживання. У загальному вигляді він виглядає наступним чином:

  • цивільний паспорт заявника та членів сім'ї з ним проживають;
  • на неповнолітніх надаються свідоцтва про народження;
  • СНІЛС заявника;
  • правовстановлюючий документ на житло (договір купівлі-продажу, дарча, довідка про вступ в спадок і т.д.), або на право в ньому знаходиться (договір довічної ренти);
  • довідка про склад сім'ї;
  • довідки про доходи самого заявники, а також всіх працюючих членів його сім'ї;
  • підтвердження відсутності поточної заборгованості з оплати ЖКП;
  • документи про мають місце пільги та компенсації, які вже діють стосовно заявнику і членам його сім'ї (не є перешкодою для отримання субсидії);
  • вказується лицьової банківський рахунок майбутнього одержувача. У Москві це може бути т.зв. соціальна карта, спеціально призначена для подібних виплат.

Окремо потрібно сказати, що документи, які підтверджують доходи, можуть і повинні бути замінені на довідку про відсутність таких. Іншими словами, Вам потрібно надати всю вичерпну інформацію, яка дозволить розрахувати перевищена чи регіональна норма, яку потрібно витрачати на ЖКП, в вашому сімейному бюджеті.

Такими документами виступають:

  • для осіб від 16 до 18 років - довідка про навчання в загальноосвітньому закладі;
  • виписка про стипендії / її відсутності для учнів в установах, де стипендії передбачені (звертатися потрібно в бухгалтерію, навчальну частину і т.д., в залежності від внутрішніх правил закладу);
  • відсутність виплат з безробіття, або їх розмір для безробітних громадян;
  • довідка, що підтверджує поважні причини відсутності заробітку у зареєстрованого на жив. площі особи (ув'язнені, тяжкохворі, жінки у відпустці по догляду за дитиною і т.д.).

Всі документи звіряються приймаючою стороною при особистому зверненні, або вже в процесі розгляду заявки, якщо така була подана дистанційно.

Особливості столичного регіону

Оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у 2017 році в Москві здійснюється за місцевими правилами. Згідно п. 6 ст. 159 Житлового кодексу, кожен регіон має право на встановлення своїх стандартів, які будуть застосовуватися при розрахунку субсидій.

Рівень життя, так само як і її дорожнеча, в Москві значно відрізняється від решти Росії, а це в свою чергу відбивається на вартості ЖКГ, стандартною нормою житлоплощі і т. Д.

На поточний момент законом № 56 м Москва встановлені стандарти площі житлового приміщення, в залежності від кількості людей на ній проживає. Вони такі:

  1. 33 кв. м. для 1 людини.
  2. Якщо проживають двоє, то стандартними є 42 кв. м. житлової площі.
  3. при кількості членів сім'ї від 3-х і більше, стандарт встановлений з розрахунку 18 кв. м. на людину.

Увага! Сімейні узи не є обов'язковою умовою для включення громадян у ці розрахунки. Так, якщо в квартирі проживають не тільки родичі заявника, а й інші, офіційно зареєстровані особи, то всі вони визнаються членами сім'ї. При цьому наявність у кожного з них особистих підстав для оформлення субсидій зовсім не обов'язково.

Спеціальною постановою Уряду міста були засновані 4 види стандартів вартості послуг ЖКГ. Розрізняються вони залежно від власника / наймача житлового приміщення:

  • для користувачів житлового приміщення, що входить до складу муніципального, державного, приватного фонду без оформлення такого житла у власність. Іншими словами це люди, які живуть у неприватизованих квартирах;
  • для користувачів міського житла, на яких вже поширюються (і виявляються) заходи соціальної підтримки громадян на території м Москва, пов'язані з оплатою комунальних послуг;
  • проживають в багатоквартирних будинках громадяни, які приватизували своє житло і зобов'язані, згідно із законодавством, робити внески за капітальний ремонт;
  • для користувачів житла, які від цього виду платежів звільнені.

Встановлено в Москві і максимально допустима частина витрат, яка сім'я змушена витрачати на оплату ЖКП. Вона досить низька - всього 10% (це при максимально можливої ​​в 22% по країні). Всі громадяни, які витрачають більше однієї десятої на «комуналку» можуть претендувати на оформленні субсидії.

Хто може розраховувати на субсидії?
Хто може розраховувати на субсидії?