Реклама
Реклама
Реклама

Названо найкращі грибні місця в Україні

Опублікована карта для грибників Опублікована карта для грибників.

Де і які гриби можна зібрати восени в різних регіонах України і як туди дістатися, передає Хроніка.інфо з посиланням на комсомольську Правду .

Київ і передмістя

Село Нижня Дубечня - відстань 39 км. Дістатися можна автобусом зі станції метро «Героїв Дніпра». У село Миколаївка (42 км) ходять автобуси від станції метро «Святошин». Село Клавдієво (49 км) - можна дістатися від станції «Святошин», а також від метро «Академмістечко».

До багатьох грибних місць можна дістатися з київської автостанції «Полісся». Розташована вона на площі Тараса Шевченка. Хоча такі місця далі від столиці, але і конкурентів-грибників тут поменше.

Також є село Феневичі, розташоване в 65 км від Києва. На відстані 100-120 км розташовуються селища Блідча і Красятичі. Популярні серед грибників місця зустрічаються в напрямку Ясногородки (31 км) і Лютежа (55 км). Розташовані вони, відповідно, на захід і північ від Києва.

До Лютіж можна дістатися маршруткою з автостанції «Полісся» або від метро «Героїв Дніпра». До Ясногородки можна дістатися з автостанції «Дачна», що розташована у метро «Житомирська».

Одним з найближчих місць біля Києва будуть лісу в напрямку Обухова. Чимало грибних галявин можна знайти, якщо їхати по Новообухівській шосе. Маршрутки в сторону Обухова від'їжджають від автостанції «Видубичі».

У Вишгородському напрямку в районі Бородянки вздовж річки Здвиж (Катюжанка, Мірча і Димер) можна знайти лисички.

У Бориспільському напрямку можна відправитися на тихе полювання в район сіл Старе, Бориспільські Дачі, Хоцьки. Тут зустрічаються маслюки, підберезники, підосичники, білі, рижики і сироїжки.

Крім того, в букових і хвойних лісах Закарпаття можна зустріти багато білих грибів і лисичок. Грибні місця - біля озера Синевир і села Лумшори. Також можна розраховувати на хорошу здобич в околицях сіл Драгово, Вишка і Колочава. Неподалік від Сваляви Закарпатської області для завзятих грибників підійдуть такі села: Рудніковка Гута і Солочин. Поблизу Мукачево: Микулинці, Ільківці, Щасливе, Крите.

У Харківській області широко відомими локаціями збору грибів є села Мохнач, Андріївка, Бишкин, Шелудьківка, Васищеве. Крім того, в околицях Руській Лозовій можна зібрати досить багато опеньків, а в Коробчастих хуторах молоді еловнікі повні маслюків, а іноді там навіть зустрічаються білі гриби.

Непогані природні локації є в Дніпропетровській і Полтавській областях, де багато лісів і посадок. Цілу кошик грибів можна назбирати біля селища Гвардійське і села Орлик.

В Одеській області пошукати гриби можна шукати в Дальницькому лісі і в районі села Алтестово. Досвідчені грибники знаходять там рижики, парасольки і печериці, але часто зустрічаються і поганки.

Гриби в житомирських лісах варто шукати на околицях сіл Слобідка, Висока Піч, Перлявка, Оліївка, Білокоровичі. Також грибними вважаються Радомишль, Коростишів (автобуси відправляються від АС «Дачна», відстань - трохи більше 100 км), Малин (можна доїхати електричкою від станції Київ-Пасажирський або «Святошин», зі «Святошина» ходять і автобуси) та смт. Іршанськ на півночі області (теж з «Дачній», але це цілих 154 км).

У Чернігівському напрямку часто їздять за Остер, до лісу, що оточує танковий полігон військової частини, поблизу сіл Крехаїв і Євминка. Тут можна знайти польські гриби, підберезники, маслюки, сироїжки, козляки і строкаті. Найчистішими зараз вважаються території західної частини Полісся.

З Чернігова і Києва в села ходять маршрутки. З Києва дістатися можна від автостанції «Чернігівська» біля однойменної станції метро.

Тихе полювання хороша і в лісництві Уманського району, яке розташовується між селами Синиця і Паланка. Тут можна знайти грузді, печериці, лисички, поддубнікі і білі гриби. Ще одне багате на гриби лісництво розташовується біля села Городецьке. Воно значно ближче від Умані. До всіх сіл з міською автостанції курсує громадський транспорт.

На Львівщині гриби варто у лісистій гірській місцевості. Вважається, що найбільше грибів в селах Дубина, Східниця, Славське, Лихобора поблизу гори Пікуй. Тут багато красноголовців, підберезників, опеньків та білих грибів.

Одне з найцікавіших місць для пошуку грибів - Сколе. Біля міста розташований Національний природний парк «Сколівські бескиди». Тут можна прогулятися екскурсійними стежками і пожити в одному з будинків відпочинку. Туди можна дістатися громадським транспортом зі Львова.

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ

Не збирайте незнайомі гриби або ті, в яких невпевнені
Не збирайте пластинчастого гриби, тому що саме замість них можна знайти білу або бліду поганку - вони дуже схожі
Не збирайте пошкоджені, які переросли, мляві, трухляві гриби
Не збирайте гриби, які ростуть уздовж доріг, звалищ, на територіях промислових підприємств
зібрані гриби промийте проточною водою і відварюють кілька разів не менше 35 хвилин, кожен раз зливаючи відвар
зберігайте свіжі гриби при температурі + 2-6 градусів С.

симптоми отруєння

нудота
блювота
головний біль
галлюцинаци
болі в животі
перші ознаки можуть з'явитися вже через 30 хвилин після їжі

Читайте також: «Мова Троля»: скеля для найвідважніших. фото

Що робити

викличте швидку
не чекаючи приїзду швидкої допомоги, починайте промивання шлунка (приготуйте 1-2 літри слабкого розчину марганцівки)
пийте більше води
навіть якщо вам стало легше, не відкладайте виклик медиків - це може бути оманливе стан
Не викидайте приготовані гриби - їх аналіз допоможе лікарям встановити, чим викликана отруєння