Реклама
Реклама
Реклама

Куди поїхати відпочити і скільки це буде коштувати

Сезон відпусток в Україні вже почався, але при цьому ціни на оренду житла на курортах ще не встигли злетіти. Але це поки що. За нашими розрахунками ціни цього літа на житло біля моря виростуть до 15%. Адже після 2014 року, коли український туризм знаходився в ямі, ціни з кожним роком стабільно росли приблизно на 10-15%.

Найбільшим і затребуваним містом-курортом на сьогоднішній день в нашій країні залишається Одеса. Ціни на житло в цьому місті в новому сезоні виростуть приблизно на 10-12%. І якщо в 2017 році зняти однокімнатну квартиру на добу в червні коштувало трохи більше 600 грн, то вже в новому сезоні доведеться заплатити майже 770 грн. При цьому самий піковий місяць за цінами - серпень. Вартість добової оренди зросте до 900 грн. Роком раніше ціна варіювалася в районі 800 грн.

При цьому пік цін на знімання двокімнатних квартир припаде на липень. У 2017 році за двокімнатні апартаменти орендодавці хотіли близько 1 тис. Грн, в 2018 році ціни переступлять позначку в 1 200 за добу.

Якщо ж розглядати менш популярні напрямки - маленькі міста-курей орти, то ціни в цих напрямках, досить доступні. Виняток - Лазурне, де ціни будуть досягати 1 700.

У найближчому майбутньому ми не побачимо кардинальних змін в маленьких курортних містах. Можливо, точкові зміни можуть бути, такі як: нові бази відпочинку, міні-готелі, але без державних інвестицій в інфраструктуру (побудова і реконструкція доріг, мостів, і в цілому комфортних умов для розвитку бізнесу в цих регіонах) ніякого розвитку туризму в цих регіонах чекати не доведеться. Які б "палаци" не будували приватні сектори для туристів, поки туди фізично важко добиратися на машині, на поїзді, на автобусі, туризм там процвітати не буде.

Яскравий приклад - Буковель. Цю локацію так само, як і Одесу, можна назвати затребуваним курортом. Подивіться, наскільки там правильно організована вся інфраструктура і відразу зрозуміло, чому це місце користується попитом. Там проведені не точкові інвестиції, а об'ємні. Абсолютно весь спектр інфраструктурних об'єктів побудований в цьому регіоні. Там не тільки приємно знаходиться в номері, туди комфортно добиратися і там комфортно переміщатися. І якщо держава подивиться в сторону прибережних курортів України під таким же кутом і займеться розвитком інфраструктури, то я думаю, приватний бізнес миттєво відреагує і почне разом розвиватися, інвестувати і будувати житло для відпочинку.

Виходить, відсутність інвестицій призводить до відсутності умов. А немає умов - немає попиту. Там де немає попиту, немає сервісу і клієнтів теж немає, а там де немає клієнтів це означає, що і бажання розвиватися у приватного сектора теж не буде. Ось таке замкнене коло.

Ситуація на сьогоднішній день така, що люди, які територіально близько живуть до дрібних міст-курортів, проводитимуть там свої відпустки, тим більше якщо їм байдужий сервіс, або просто звикли відпочивати поблизу до будинку. Але навряд чи ці міста привернуть туристів з Києва, Харкова, Львова або Дніпра.

Не пропустіть найважливіші новини і цікаву аналітику. Підпишіться на Delo.ua в Telegram