Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна ламінувати документи: юридична значимість

  1. визначення
  2. Законодавство
  3. Не можна ламінувати
  4. Як зняти плівку
  5. оформлення дубліката
ламіновані документи

Законодавство нашої країни не вводить заборону на ламінування всієї поспіль документації.

Також не існує заборони державним органам приймати подібні папери.

Є обмеження тільки певного списку документів.

Деякі папери вже видаються в ламінованому вигляді. Наприклад, СНІЛС або поліс . Тому, чи можна ламінувати документи, залежить від їх найменування.

Прирівняють до зіпсованому документу, ламіноване свідоцтво, видане реєструючим органом, так як воно входить спеціальний затверджений перелік. На будь-яку іншу документацію обмеження не поширюються, навіть якщо там є гербова печатка.

Навігація по статті

визначення

Ламінування документів різної товщини

Ламінувати - це значить з'єднувати матеріал зі спеціальною прозорою плівкою.

Покривати нею можна папір, візитки, креслення тощо.

Процедура відбувається з використанням тиску та гарячої температури.

Це своєрідне термальне запечатування.

Для цього використовується спеціальна плівка, яка складається з полімерного клею.

У процесі підвищення температури плівка плавиться і рівно запечатує документ. Вона рівномірно розподіляється по всій поверхні.

Ця процедура підвищує експлуатаційний термін використання поліграфічної продукції. Адже папір має властивість швидкого зношування. Плівка захищає папір від тертя, бруду вологи і механічних пошкоджень.

У той же час, ламінування документації практично зовсім виключає шанси проведення експертизи достовірності документів. Наприклад, нотаріус здатний відмовитися фіксувати угоду, так як не можна встановити справжність запечатаного документа. Для цього доведеться провести заміну паперу, а це додатковий час. Тому, не рекомендується піддавати паперу ламінування.

Законодавство

Часом людей цікавить тема, чи можна ламінувати документи з печаткою. Законодавство нашої країни дозволяє робити це з певними паперами. Більш того, багато паперів уже видаються запечатаними спеціальною плівкою. Наприклад:

  • внутрішня сторінка паспорта
  • СНІЛС
  • поліс

Подібна документація і пред'являється в тому вигляді, як і оформлена. З цими паперами не може виникнути труднощів.

Не слід ламінувати паперу реєструючих органів. Це може привести до проблем з підтвердженням справжності в нотаріуса або судової інстанції.

Закон дозволяє запечатувати навіть державні папери з гербовою печаткою. При цьому юридичної сили вони не втратять. Єдине, рекомендується перед ламінуванням зняти копію з документа, а також зберегти його скан на флеш карті. Дана інформація згодом може стане в нагоді для її розмноження. З запечатаного документа виходять неякісні ксерокопії.

Не можна ламінувати

Починаючи з 2013 року, законодавством встановлено певний перелік документації, яку забороняється ламінувати. Сюди включені акти громадянського стану, підтверджуються події:

  • поява на світ малюка
  • реєстрація шлюбних відносин
  • усиновлення дитини
  • зміна особистих даних
  • встановлення батьківства
  • відхід з життя

Закон говорить, якщо документ втрачено, зіпсований або відсутній можливість використання через старості або НЕ читання, а також в разі, якщо людина вирішила його ламінувати, реєструючий орган повинен видати дублікат документа. При повторній видачі папері, заявнику доведеться сплатити данину в бюджет держави.

На підставі ФЗ № 183 від 12 листопада 2012 р паперу, що видаються органом ЗАГС і ламіновані, прирівнюються до зіпсованим документам.

Не завжди фахівці органу ЗАГС обтяжують себе інформуванням заявників. Та й самі звернулися люди рідко коли цікавляться можливостями запечатування документації.

Свідоцтво про народження ламінувати не можна

При цьому, не варто забувати, при виконанні синові чотирнадцяти років в свідоцтво додається відмітка про отримання паспорта .

Тому, перш ніж запечатувати документи, рекомендується зважити всі за і проти.

Уникнути різних клопотів можна залишивши документ в первозданному вигляді.

Тим більше, що зараз продаються всілякі тверді обкладинки для різної документації.

Виходячи з життєвої практики, не приймають до відома документи реєструючих органів тільки нотаріуси або суди. Інші інстанції не звертають особливої ​​уваги на те: запечатаний документ плівкою чи ні. Пов'язано це тільки з можливістю підтвердження автентичності паперу.

Як зняти плівку

У певний день людини відвідує думка, не потрібно було ламінувати документ. Тоді його починає цікавити, як зняти плівку самостійно, щоб не витрачати час на отримання дубліката.

Звичайно, робота ця копітка, але все можливо. Зняти плівку допустимо за допомогою:

  • фена
  • праски
  • леза

Плівка, сама по собі, чутлива до високих температур. Тому звільнити папір від неї можна при використанні саме цього чинника. Для цього можна використовувати фен. Включивши його на максимальну температуру і направивши на укол можна помітити, що куточок починає відходити. Тут можна пускати в хід лезо.

Якщо для зняття використовувати праску, то попередньо документ потрібно накрити матеріалом, інакше плівка просто буде плавитися. Пропрасувавши папір гарячою праскою через тканину, можна легко зняти плівку.

Проте, сто відсоткової гарантії ці способи не дають. Іноді плівка досить щільно пристає в папері. Відповідно, знімаючи її можна пошкодити документ. Тоді, вже точно доведеться робити заміну в ЗАГСі.

оформлення дубліката

оформлення дубліката

Якщо людина не задумався заздалегідь, чи можна ламінувати документи в Росії, йому доведеться отримувати дублікат.

Деякі інстанції не приймуть ламіновану документацію, видану реєструючими органами.

Тому, швидше за все, власникові паперу доведеться звертатися за видачею нового документа.

Це не клопітна процедура і займе не більше одного дня. При цьому необхідно принести наступний пакет документації:

  • посвідчення особи
  • документ, який свідчить про шлюб
  • зіпсована папір
  • платіжний документ про оплату мита
  • заяву, пишеться в органі, що реєструє

У заяві вказується повна інформація про заявника та причина заміни документа. Проблеми у видачі дубліката можуть виникнути, якщо люди поїхали жити в інше місто . Тоді часу на оформлення дубліката піде набагато більше. Зазвичай, це займає близько одного місяця.

Щоб уникнути додаткової біганини і непорозумінь краще не ламінувати документи. Це дозволить захистити себе від проблем, конфліктів і зайвих рухів. У той же час, закони не забороняють розміщувати документацію в тверду обкладинку. Вона захистить паперу від псування, зносу і пошкоджень. Зараз в магазинах продають безліч різних папок і обкладинок для документів.

На відео представлено разламінірованіе своїми руками:

Ще по цій темі: