Реклама
Реклама
Реклама

Як замовити та отримати ІПН онлайн через сайт держпослуг або налог.ру?

  1. Як замовити ІПН на сайті держпослуг онлайн
  2. Як отримати ІПН через сайт налог.ру онлайн
  3. Які переваги використання ЕЦП для отримання ІПН

У сучасній Росії громадянам отримувати документи та державні послуги стало набагато простіше - це можна зробити сидячи за комп'ютером в офісі або вдома, маючи вихід в інтернет. На порталі державних послуг доступна нова можливість - отримання ІПН через інтернет.

Але перед тим, як скористатися такою можливістю, потрібно звернути увагу на те, що для отримання деяких держпослуг, крім початкової реєстрації аккаунта на gosuslugi.ru, ви повинні підтвердити обліковий запис для даного сайту. До речі, обліковий запис на порталі держпослуг дозволяє авторизуватися і на сайті налог.ру, що дає додаткові плюси - немає необхідності заводити і тримати два окремих аккаунта на сайті nalog.ru і на gosuslugi.ru.

Якщо у вас немає облікового запису на порталі податкової або офіційному інтернет-порталі державних послуг, то отримати ІПН онлайн буде неможливо і вас необхідно буде особисте відвідування в податковій інспекції, розташованої територіально близько до місця вашого проживання для отримання документів про присвоєння індивідуального номера платника податків. Але, давайте ж скористаємося перевагами інтернету і розберемо, як замовити і отримати ІПН онлайн.

Але, давайте ж скористаємося перевагами інтернету і розберемо, як замовити і отримати ІПН онлайн

Як замовити ІПН на сайті держпослуг онлайн

Сьогодні російським громадянам надана можливість отримати ІПН через інтернет. Для цього необхідно зареєструватися на порталі державних послуг і авторизуватися.

Процедура реєстрації на сайті держпослуг не представляє складності - вам знадобиться вказати прізвище, ім'я, мобільний телефон або e-mail в реєстраційній формі. Після кліка на кнопку реєстрації ви отримаєте посилання на сторінку оформлення пароля для доступу до сайту державних послуг.

Наступним етапом є підтвердження особистих даних і створення на їх базі «стандартної облікового запису», для чого вам необхідно буде вказати СНІЛС і паспортні дані. Після перевірки введених даних на Вашу електронну адресу вашої електронної пошти буде надіслано повідомлення про результати перевірки та створення «стандартної облікового запису».

  • отримати код підтвердження особи у відділенні Пошти Росії;
  • звернутися в Центр обслуговування (МФЦ - Багатофункціональні центри надання державних і муніципальних послуг);
  • скористатися Посиленою кваліфікованої електронним підписом ( ЕЦП ) Або Універсальної електронною картою ( УЕК ).

Тепер заходимо на сайт держпослуги і потрапляємо в свій особистий кабінет. В якості логіна до паролю від сайту держпослуг можна використовувати зазначену в анкеті електронну пошту, СНІЛС або номер телефону.

Первинне свідоцтво ІПН, за яке вам нічого не потрібно платити, можна замовити досить швидко: на сайті держпослуг знадобиться заповнити заяву за формою ФНС. Дану форму ви можете знайти на сайті податкової інспекції, переглянувши список надаваних електронних послуг. Послуга називається так: «Постановка на облік фізичної особи, яка не є індивідуальним підприємцем, в податковому органі на підставі заяви».

Готове свідоцтво ІПН можна в подальшому забрати в інспекції за місцем проживання, і не забудьте захопити з собою паспорт. Якщо ви з якихось причин не можете самостійно відвідати податковий орган, можна вдатися до послуг поручителя, але в такому випадку вам знадобиться оформити на нього довіреність і завірити її у нотаріуса.

На жаль, якщо потрібна повторна видача документа (при його втраті) - отримати свідоцтво про присвоєння ІПН через державні послуги сьогодні не представляється можливим.

Це дуже засмучує громадян, які звикли економити свій час. За дану послугу доведеться сплатити держмито. Отримати свідоцтво ІПН повторно можна буде після особистого звернення до інспекції, розташовану в вашому районі. Також можна подати документи за допомогою письмового звернення, скориставшись послугами пошти Росії.

Як отримати ІПН через сайт налог.ру онлайн

Громадянам доступний ще один спосіб отримання ІПН через інтернет. На сайті Федеральної податкової служби можна не тільки замовити, але і отримати свідоцтво.

Згідно із законом податковий орган зобов'язаний на підставі заяви, зробленої такою фізичної особи здійснити постановку його на облік протягом 5 днів з дня отримання такої заяви податковою інспекцією і в той же термін видати йому свідоцтво про постановку на облік в податковому органі (якщо раніше таку довідку не видавався) .

У разі, якщо заяву фізособи надіслано поштою рекомендованим листом або передано в електронній формі телекомунікаційними каналами зв'язку в ФНС, податковий орган здійснює постановку на облік фізичної особи на підставі такої заяви протягом 5 днів з дня отримання та підтвердження містяться в цій заяві відомостей і в той же термін видає (надсилає) фізичній особі свідоцтво про постановку на облік в податковому органі (якщо раніше таку довідку не видавався), згідно з п. 3 і 8 ст. 85 НК РФ.

Зверніть увагу, сформувати заяву про взяття фізособи на податковий облік якщо у вас немає електронного підпису (ЕЦП), ви можете заповнивши форму Заяви безпосередньо на сайті nalog.ru (офіційний сайт ФНС Росії) відповідно до полями форми і з сайту ФНС Росії направити Заява до податкового органу.

У цьому випадку Ви зможете отримати Свідоцтво про присвоєння ІПН при особистому відвідуванні податкового органу за місцем проживання (або за місцем перебування - при відсутності місця проживання на території Російської Федерації).

Якщо у Вас є ЕЦП, що видається одним з центрів, що засвідчують, акредитованим в Мінкомзв'язку Росії, то ви можете отримати Свідоцтво ІПН в електронному вигляді або поштою рекомендованим листом, то Вам слід:

  1. встановити програму " Платник податків ЮЛ »І заповнити з її допомогою Заява (форма № 2-2-Облік). У разі Вашого бажання отримати Свідоцтво в електронному вигляді разом з Заявою заповнюється Запит організації або фізичної особи, в тому числі індивідуального підприємця, про направлення свідоцтва про постановку на облік в податковому органі і (або) повідомлення про взяття на облік в податковому органі (повідомлення про зняття з обліку в податковому органі) в електронному вигляді (далі - Запит) за формою № 3-Облік, затвердженої наказом ФНС Росії від 11.08.2011 № яК-7-6 / 488 @);
  2. підготувати за допомогою програми «Платник податків ЮЛ» транспортний контейнер, що містить зашифроване, підписана електронним підписом заявника Заява та, в разі Вашого бажання отримати Свідоцтво в електронному вигляді, зашифрований підписаний електронним підписом заявника Запит;
  3. відправити підготовлений транспортний контейнер на обробку, дізнатися результати обробки та отримати Свідоцтво.

В результаті ви зможете отримати свідоцтво ІПН або на паперовому носії, або в електронному вигляді - у вигляді файлу формату .pdf, підписаного електронним підписом посадової особи податкового органу, який надсилається на адресу електронної пошти заявника, вказаною в Запиті, або може бути «викачаний» з сайту. А також можете отримати свідоцтво ІПН поштою рекомендованим листом за адресою місця проживання або адресою для взаємодії, вказаною в Заяві (якщо фізична особа проживає не за адресою місця проживання).

Які переваги використання ЕЦП для отримання ІПН

Зрозуміло справа, що за електронний підпис доведеться заплатити і, щоб отримати її, знадобиться докласти певних зусиль. Але переваги очевидні:

  • Немає необхідності чекати 14 днів, поки вам надішлють пароль для особистого кабінету поштою.
  • Після отримання ЕЦП через сайт держпослуг ІПН ви можете не тільки замовити, але і отримати, причому будинок залишати не доведеться. Документ прийде або поштою або на ваш e-mail.
  • Якщо у вас є ЕЦП, то при авторизації на ЕПГУ вводити логін і пароль не потрібно - вам потрібно тільки вставити токен з підписом в роз'єм для USB на комп'ютері або ноутбуці.

Отже, схема отримання та видачі ІПН на сайті державних послуг через інтернет дає можливість подати заяву про взяття на податковий облік.

А якщо ви придбали електронний цифровий підпис, ІПН можна отримати по Пошті Росії або на вашу електронну пошту у вигляді pdf-файлу.

А якщо ви придбали електронний цифровий підпис, ІПН можна отримати по Пошті Росії або на вашу електронну пошту у вигляді pdf-файлу

До того ж, авторизація відкриває доступ до ряду інших корисних послуг, які надаються державними органами через інтернет. І не важливо, з Технічного ви за допомогою електронного ключа або пароля.