Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати свій номер ІПН через інтернет

  1. Навіщо це потрібно
  2. Як його отримати фізичній особі
  3. Особливості отримання номера онлайн
  4. Переваги оформлення таким способом
  5. Як оформляється ІПН на дітей
  6. Як дізнатися свій ІПН по Інтернету
  7. Особливості відновлення ІПН

У сучасному законодавстві під ІПН маються на увазі ідентифікаційні номери платників податків У сучасному законодавстві під ІПН маються на увазі ідентифікаційні номери платників податків. За допомогою цього цифрового коду систематизується облік платників податків в РФ. Стосується це і юридичних, і фізичних осіб.

ІПН платника податків присвоюється на все життя, а після смерті він уже не дійсний. У двох платників податків однакових номерів бути не може.

Навіщо це потрібно

Присвоєння ІПН є обов'язковим не тільки для ІП, а для всіх фізосіб-платників податків. Сьогодні при оформленні на кожну роботу необхідною умовою є пред'явлення ідентифікаційного номера (при поданні податкової декларації роботодавцем повинні згадуватися все офіційно зареєстровані працівники).

У той же час в НК РФ прописано, що для фізичних осіб, які ІП не є, а податки платять, зовсім не обов'язково в декларації вказувати ІПН, а відповідно і отримувати його.

А ось для держслужбовців, керівників підприємств, головних бухгалтерів і т А ось для держслужбовців, керівників підприємств, головних бухгалтерів і т. П. Отримання такого свідоцтва є обов'язковою, оскільки виконання їх професійних обов'язків передбачає його вказівку.

Згідно з чинним законодавством (ст. 65 Трудового Кодексу) наявність ІПН не є обов'язковою умовою при прийомі на роботу (крім вищеописаних випадків), отже, вимагати його надання, а тим більше отримання в разі відсутності, роботодавець не має права. Але на практиці все зовсім інакше.

Як його отримати фізичній особі

Для присвоєння ІПН фізособі слід подати заяву до відділення податкової інспекції за місцем реєстрації, що складається за формою № 2-2 ( «Про постановку на облік в податкових органах»). Щоб воно було прийнято, необхідно надати документ (в окремих випадках навіть кілька), що підтверджує особу, і реєстрацію з місця проживання. Подати таку заяву платнику податків можна трьома способами:

  • відвідавши відділення в податковій інспекції;
  • відправити поштою заповнену форму і копії необхідних документів, завірені нотаріально;
  • по інтернету.

Сьогодні оформлення заявки для отримання ІПН онлайн стає все більш популярною і доступною. Зробити це можна двома способами:

  • на офіційному сайті ФНС (Потрібно просто зайти на сайт, знайти вкладку «Електронні послуги», за допомогою рубрикатора перейти на сторінку подачі заяв фізособами про присвоєння ІПН та заповнити спеціальну форму відповідно до вимог);
  • на сайті держпослуг (Працює аналогічно до сервісу ФНС, але для отримання ІПН тут потрібно ще надання СНІЛС).

В обох випадках можна без проблем замовити і отримати свідоцтво ІПН, не виходячи з дому, приблизно через 5 днів.

Детальніше про способи отримання можна дізнатися з відео:

Особливості отримання номера онлайн

Щоб швидко оформити ІПН цим способом, важливо звернути увагу на такі аспекти, як грамотність заповнення граф: кожна помилка / помилка в даній ситуації може перетворити одну фізособу в інше або взагалі викликати у податківців сумнів в його існуванні Щоб швидко оформити ІПН цим способом, важливо звернути увагу на такі аспекти, як грамотність заповнення граф: кожна помилка / помилка в даній ситуації може перетворити одну фізособу в інше або взагалі викликати у податківців сумнів в його існуванні. Тому електронна форма заяви може зберігатися і в разі необхідності редагуватися.

Форма складається з восьми окремих розділів, після заповнення кожного з яких обов'язково потрібно «зберегти» дані, потім перейти до заповнення наступного, в іншому випадку все доведеться починати спочатку. Заява ви можете заповнювати не за один підхід.

Не менш важливо звернути увагу на графи електронної форми, обов'язкові для заповнення. У них вказуються основні відомості про платника податків (ПІБ, стать, дата і місце народження, громадянство, паспортні дані, адреса фактичного проживання, номер телефону, e-mail). Решта відомості не є обов'язковими. Відстежити стадії проходження заявки можна на порталі держпослуг або по електронній пошті.

Переваги оформлення таким способом

Безперечно, головною перевагою тут є заощаджений час. Форма заповнюється будинку, виключається необхідність черговості та інших бюрократичних безглуздостей. Вам потрібно просто забрати готовий документ в відділенні місцевої податкової інспекції. На обробку заяви може піти від 5 до 15 днів, потім вам по електронній пошті прийде повідомлення із зазначенням дати і адреси, де можна отримати саме свідоцтво.

Ще однією перевагою оформлення заявки по Інтернету є відсутність необхідності в заповненні паперових бланків, при помилковому заповненні яких пишеться новий екземпляр.

Електронна форма допускає редагування, чим значно спрощує і прискорює процедуру. До того ж тут є можливість дізнатися адресу податкового відділення, де вам повинні видати ІПН, і оформити заяву для роздруківки з подальшим наданням в ці органи особисто.

Фізичним особам, які оформили заяву на електронному ресурсі госууслуг, надається право пріоритетного отримання свідоцтва у відповідних органах. Таким чином економиться ще приблизно 30 хвилин.

Як оформляється ІПН на дітей

Щоб отримати номер на дитину до 14 років одному з батьків / опікуна необхідно звернутися із заявою до податкового органу. Цей код присвоюється навіть немовлятам, у яких вже є свідоцтво про народження і реєстрація з місця проживання. Щоб оформити ІПН за допомогою онлайн сервісів, будуть потрібні такі документи:

  • паспорт одного з батьків, який підписує заявку;
  • свідоцтво про народження;
  • прописка (видається в паспортному столі).

Бланком електронної форми № 2-2 «Облік» передбачається наявність окремого документа про реєстрацію: через інтернет подача заяви без такого свідоцтва не виконується. До того ж знадобиться наявність електронного підпису, що видається тільки центрами, акредитованими МКС. Для цього на ресурсі ФНС є безкоштовний додаток для ЕЦП. Зате в разі підписання електронної форми такої заяви, заявник зможе отримати ІПН в форматі PDF по електронній пошті або завантажити з порталу «держпослуги».

Починаючи з 14-річного віку, підлітки можуть самі звертатися до податкового відділення за місцем прописки для отримання номера зі своїм паспортом. Процедура подачі заяви та видачі свідоцтва виконується як для дорослих.
Починаючи з 14-річного віку, підлітки можуть самі звертатися до податкового відділення за місцем прописки для отримання номера зі своїм паспортом

Як дізнатися свій ІПН по Інтернету

Якщо вам вже присвоєно ІПН, але в даний момент ви не можете скористатися цим свідченням з якоїсь причини, його легко дізнатися на електронному ресурсі ФНС. Потрібно всього лише зайти на сайт і вибрати в меню вкладку «Дізнайся свій ІПН». Оформляєте запит, заповнюючи відповідні поля, відправляєте і чекаєте кілька хвилин, потім на моніторі побачите свій номер. Аналогічна послуга є і на ресурсі «держпослуги».

Будьте уважні в разі зміни паспортних даних: якщо ІПН видавався за попереднім паспортом, в форму запиту необхідно вводити його дані.

Якщо у вас змінилися дані паспорта, наприклад, жінка після заміжжя змінила прізвище, необхідно отримати нове свідоцтво, яке підтверджує ІПН з урахуванням цих змін, при цьому цифри не міняються.

Особливості відновлення ІПН

У випадках втрати / втрати свідоцтва ви маєте право звернутися за видачею його дубліката. Але запам'ятайте: ІПН не відновлюється онлайн. Повторно отримати його можна одним з трьох способів:

  • особисто звернувшись до податкового органу та надавши необхідні документи (заява на видачу дубліката, документи, що засвідчують особу та реєстрацію, квитанцію про оплату держмита);
  • оформити заяву у відділенні через повіреного (подається такий же пакет документів плюс копія документа, що підтверджує його повноваження);
  • відправити заяву з необхідними документами поштою (в даному випадку подаються завірені копії, що підтверджують особу та прописку фізособи).

Сплатити держмито за видачу дубліката можна у відділеннях банку, а можна скористатися онлайн ресурсом ФНС (вкладка «Сплата держмита»). Врахуйте, що в разі термінового відновлення сума плати подвоїться і складе 400 руб.

Отримання свідоцтва може відбуватися через представника (по завіреної у нотаріуса доручення), фізособою особисто (обов'язково мати з собою паспорт і квитанцію про сплату мита) і може бути відправлено рекомендованим листом (якщо після закінчення 5 днів за свідченням ніхто не з'явився).