Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати материнський капітал | Юридична компанія "Щит", юрист в Севастополі, адвокат в Севастополі

Юристи ЮК «Щит» дають поради читачам інтернет-видання ruinformer з актуальних правових питань Юристи ЮК «Щит» дають поради читачам інтернет-видання ruinformer з актуальних правових питань. У сьогоднішньому матеріалі ми розглянемо в деталях питання, що стосуються процедури отримання материнського капіталу.

Родині, яка наважилася на народження або усиновлення другого і наступну дитину, материнський капітал може відчутно допомогти в майбутньому. Батьки дитини має право витратити ці гроші на його освіту, вирішення житлового питання або просто поліпшення умов життя дитини. Однак законодавче поле, яке регулює питання, пов'язані з отриманням материнського капіталу, постійно змінюється і вимагає від нас додаткового вивчення. З якими проблемами доведеться зіткнутися при отриманні материнського капіталу, розповість ця стаття.

Підставою для отримання материнського капіталу батьками, які призвели на світло або усиновили другого і наступну дитину, є ФЗ №256 «Про додаткові заходи державної підтримки сімей з дітьми» від 29.12.2006.
Суть його прикінцевих та перехідних положень полягає в тому, що нормативний документ підлягав застосуванню до відносин, які виникли з 01.01.2007 по 31.12.2016. Федеральним законом від 30.12.2015 р №433-ФЗ в програму були внесені відповідні зміни - тепер вона поширюється на всі сім'ї, які народили або усиновили другого, третього або наступної дитини до 31 грудня 2018 року включно.

Щоб батьки могли претендувати на державну субсидію, їх дитина повинна:
1. народитися або усиновлення в зазначеному діапазоні часу;
2. бути другим, третім або наступним за рахунком, тобто - не бути первістком.

Таким чином, можливість отримати допомогу по ФЗ №256 чітко прив'язана до дати народження дитини.
Щодо отримання та використання державного сертифікату на батьківський капітал названий закон ніяких обмежень не передбачає. Статті 5 і 7 вказують, що особи, які мають право на МК:
- мають право в будь-який час звернутися в багатофункціональний центр територіального відділення ПФ РФ і отримати сертифікат;
- в будь-який час розпорядитися всіма або частиною грошей МК по досягненню дитиною, у зв'язку з народженням якого він наданий, 3 років, а в разі рішення за рахунок цих коштів житлових проблем - негайно.
Таким чином:
- щоб гарантовано отримати материнський капітал в тому вигляді, як він існує сьогодні, другого або наступної дитини потрібно народити до 31.12.2018 року;
- не встигли звернутися до Пенсійного фонду за що підтверджує сертифікатом або реалізацією передбачених ним коштів нічого не втратять.

Материнський капітал: новини та зміни в 2016 році

Розмір
Материнський капітал в 2016 році становить - 453 тисяч 026 рублів (Федеральний закон від 14.12.2015 р №359-ФЗ)
спрямування коштів
До трьох існували раніше основними напрямками використання материнського капіталу додалося четверте - тепер гроші за сертифікатом можна направляти також на соціальну адаптацію та інтеграцію в суспільство дітей-інвалідів незалежно від часу, що пройшов з моменту їх народження або усиновлення, тобто, не чекаючи 3 років;
При цьому, як і в попередні роки, кошти по сертифікату можна витрачати сім'ям з дітьми за такими основними напрямками:
- на поліпшення житлових умов (покупку, реконструкцію або будівництво житла), в тому числі і на компенсацію раніше понесених витрат на будівництво житла;
- на оплату освітніх послуг, одержуваних дітьми (в будь-яких освітніх установах Російської Федерації, що мають акредитацію);
- на формування накопичувальної частини пенсії для матері.

Трішки історії

З моменту початку дії державної програми в 2007 році материнський капітал можна було витратити на поліпшення житлових умов сім'ї, на формування накопичувальної пенсії мами і на оплату навчання дитини. Потім було прийнято рішення про використання сімейної субсидії на погашення виданих раніше іпотечних кредитів.
У 2011 році закон дозволив використовувати кошти маткапіталу для перерахування на особовий рахунок власника сертифіката, щоб сім'я могла побудувати або реконструювати будинок самостійно.
У 2015 році було знято обмеження на розпорядження коштами сімейного капіталу до досягнення дитиною трьох років на оплату початкового внеску по іпотеці.

Використання

Визначивши для себе необхідний напрям використання коштів маткапіталу, необхідно звернутися в територіальне відділення Пенсійного фонду Росії (ПФР) із заявою про розпорядження встановленої форми, до якого необхідно докласти необхідні документи.
Незалежно від прийнятого напрямку заявниками повинні бути представлені наступні документи:
- заповнену заяву про розпорядження коштами материнського капіталу;
- страхове пенсійне свідоцтво власника сертифіката на мат. капітал;
- документи, що засвідчують особу власника сертифіката і місце його проживання (перебування).
Додатковий пакет необхідних документів визначається в кожному конкретному випадку в залежності від обраного напрямку використання мат. капіталу відповідно до закону від 29 грудня 2006 року №256-ФЗ «Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей».

Надати допомогу в отриманні і використанні материнського капіталу вам зможе юридична компанія Севастополя, послугами якої ви вирішите скористатися. Кваліфіковані фахівці вкажуть вам на всі законодавчі тонкощі даного питання, підготують необхідний пакет документів і допоможуть пройти формальні процедури.

джерело: Юридична компанія "ЩИТ" 2016-05-25