Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити закордонний паспорт через МФЦ покроково в 2019 році

  1. Покрокова інструкція для дорослого
  2. Терміни виготовлення і вартість
  3. Подача документів
  4. Як зробити закордонний паспорт для дитини
  5. Підстави для можливої ​​відмови в оформленні
  6. Переваги оформлення через МФЦ

При необхідності оформити закордонний паспорт, багато громадян звертаються в МФЦ. Такий варіант несе за собою чимало переваг. Щоб виключити ймовірність відмови, варто знати про наявні нюансах.

Щоб виключити ймовірність відмови, варто знати про наявні нюансах

Покрокова інструкція для дорослого

За допомогою багатофункціональних центрів є можливість оформлення закордонного паспорта нового і старого зразка.

Офіційне найменування послуги - "Оформлення та надання паспортів громадянам Росії, здатних засвідчити особу за межами РФ".

Для можливості оформлення закордонного паспорта старого зразка, повнолітнім громадянам необхідно дотримуватися чітку послідовність дій, а саме:

  1. Спочатку слід звернутися до найближчого відділення МФЦ. Для можливості дізнатися графік роботи та години прийому настійно рекомендується ознайомитися з інформацією на офіційному сайті. При бажанні можна зателефонувати на гарячу лінію.
  2. Далі слід зібрати необхідний пакет документів, встановленого правилами федерального законодавства, без якого неможливо подати запит на отримання закордонного паспорта.
  3. Записати на прийом до фахівця в зручне для себе час. На сьогодні для цього модно скористатися кількома методами: шляхом звернення до адміністратора МФЦ, оформивши талон електронної черги спеціалізованому терміналі, через офіційний сайт центру.
  4. У призначений час потрібно звернутися до співробітника центру "Мої документи" і подати заяву разом з встановленим пакетом документів.
  5. Після цього залишається повторно звернутися в МФЦ в зазначений фахівцем день і забрати готовий документ.

Допускається можливість періодичної самостійної перевірки ступеня готовності документа шляхом звернення по телефону. Фахівці центру йдуть назустріч своїм клієнтам і надають всі необхідні дані таким способом.

Велика частина багатофункціональних центрів передбачає можливість оформлення біометричного закордонного паспорта. Причому така послуга надається безпосередньо фахівцями ГУВМ МВС, які працюють в центрах "Мої документи".

При оформленні документа нового зразка, послідовність дій в 2019 році полягає в наступному (на прикладі сайту МФЦ в Москві):

  1. Записатися зручним для себе способом на прийом до фахівця. Це можна зробити через сайт mos.ru . Для цього потрібно вибрати категорію "Послуги", потім перейти в "Документи", після цього в "Особисті документи" і зробити запис на зручний для себе час.
  2. Після цього користувач натискає на "Отримати послугу". На підставі зробленого запиту в пошуковому рядку вказується "закордонний", після чого вибирається "Оформлення біометричного закордонного паспорта громадянина Росії".
  3. На наступному етапі вибирається найбільш оптимальний Центр державних послуг, далі позначається день і час відвідування. При необхідності допускається можливість в подальшому скоригувати час або день.
  4. У призначений час заявник звертається в МФЦ, попередньо зібравши стандартний пакет документів.
  5. Складання спільно з фахівцями центру заяви, проставлення персональних підписів в зазначених місцях.
  6. Повторне звернення до МФЦ, щоб забрати готовий закордонний. Слід звертати увагу на те, що при неможливості відвідати центр в призначений час, це можна зробити в інший день, попередньо записавшись на прийом.

Слід пам'ятати, що деякі багатофункціональні центри не володіють необхідним обладнанням для подачі заяви на паспорт нового зразка, однак надається послуга з надання допомоги в його формуванні. З її допомогою можна виключити ймовірність допущення помилок і, як наслідок, відмови.

Вартість послуги становить 350 рублів - фіксований розмір, що діє у всіх російських регіонах.

Терміни виготовлення і вартість

Стандартний термін виготовлення закордонного паспорта залежить від місця подачі заяви:

  • протягом місяця за умови подачі за місцем реєстрації;
  • до 4 місяців - за місцем фактичного перебування або проживання.

Допускається можливість оформлення в терміновому порядку, однак це можливо лише у виняткових ситуаціях:

  • при необхідності термінового лікування за кордоном;
  • для можливості відвідати важкохворого родича, що проживає за межами Росії.

У кожному разі необхідності дозволяти причину документально. Вартість оформлення закордонного паспорта безпосередньо залежить від його різновиду.

Наприклад, оформляючи документ старого зразка, термін дії якого 5 років, розмір держмита становить:

  • 2000 рублів для повнолітніх;
  • 1000 руб. - для дітей, вік яких не перевищує 14 років.

При подачі документів на оформлення нового зразка закордонного паспорта з періодом дії в 10 років, розмір мита становить 5000 рублів.

Готовий документ можна забрати в тому відділенні МФЦ, в яке раніше було сформовано відповідний запит.

Повідомлення про необхідність в зверненні буде направлено заявнику:

  • по телефону - в усному режимі;
  • по електронній пошті.

У разі оплати держмита через офіційний сайт держпослуги , Встановлюється знижка в розмірі 30%. Завдяки цьому можна істотно заощадити.

Подача документів

З метою оформлення закордонного паспорта, незалежно від того, куди саме було звернення, потрібно підготувати наступні документи:

  • кілька екземплярів заповненої належним чином Анкети (в обов'язковому порядку документ включає в себе відомості про заявника щодо: сфери трудової діяльності, освіти, проходження військової служби (за останні 10 років));
  • 2 фотографії дитини - при бажанні вписати його в закордонний паспорт (якщо його вік менше 14 років), свідоцтво про народження;
  • російський паспорт;
  • квитанцію про оплату держмита в установленому розмірі;
  • старий закордонний паспорт - якщо виникла необхідність в його заміні, наприклад, через закінчення терміну дії;
  • військовий квиток - обов'язковий для громадян чоловічої статі у віці від 18 до 27 років, які постійно проживають в Росії;
  • 3 фотографії стандартного розміру (35 х 45 мм), виконані на матовому папері, анфас.

При необхідності уповноважений орган залишає за собою право вимагати інші документи для підтвердження автентичності наданих даних.

Як зробити закордонний паспорт для дитини

Багатофункціональні центри передбачають можливість оформлення закордонного паспорта на дитину у віці від 14 до 18 років, причому не тільки нового, а й старого зразка.

Щоб виключити ймовірність отримання відмови, потрібно підготувати наступний пакет документів:

  • оригінал свідоцтва про народження дитини - за умови, що йому ще не виповнилося 14 років;
  • російський паспорт - якщо дитині вже 14 років або він старше;
  • документ, здатний підтвердити російське громадянство - потрібно у виняткових ситуаціях, наприклад, коли зазначені вище документи неможливо передати на розгляд;
  • посвідчення особи законного представника дитини - їм може виступати один з батьків, усиновитель або опікун.

До відома, при зверненні опікуна разом з батьком, додатково потрібно надати підтверджуючий його статус акт з органів опіки та піклування.

Підстави для можливої ​​відмови в оформленні

У федеральному законодавстві чітко вказані випадки, при яких є ймовірність отримати відмову в оформленні закордонного паспорта, причому будь-якого зразка.

Згідно №114-ФЗ "Про правила виїзду з Росії і в'їзду в РФ", причинами відмови можуть стати:

  • на обличчя було накладено тимчасове обмеження в сфері прав на виїзд за межі Росії, згідно зі ст. 15 (це може статися, наприклад, через борги з аліментів, податків, кредитів та ін.);
  • наявність незгоди одного із батьків або законних представників дитини на його виїзд за межі Росії (правило актуально щодо неповнолітніх дітей).

Типові причини відмови можуть виражатися в наявності помилок в заяві, надання неповного пакета документів.

Переваги оформлення через МФЦ

Процедура оформлення закордонного паспорта в МФЦ несе за собою певні переваги. Серед найбільш значущих виділяють:

  • швидкість обслуговування фахівцем на порядок вище, ніж при зверненні в ГУВМ;
  • наявність електронної черги, завдяки чому можна істотно заощадити особистого часу;
  • завдяки зручному режиму роботи передбачається можливість формування заявки не тільки в робочі години, але також, наприклад, рано вранці або ж пізно ввечері;
  • оплату держмита встановленого розміру можна виконати безпосередньо під час звернення (завдяки цьому можна не тільки виключити необхідність йти в банки, простоювати довгі черги, а й розраховувати на допомогу в заповненні платіжних реквізитів з боку адміністратора МФЦ);
  • всі необхідні копії документів можна зробити відразу на місці, причому ціна низька, що є ще однією перевагою;
  • вартість надання послуг не відрізняється від тих, які встановлені структурними підрозділами ГУВМ по місцях.

Незважаючи на відносно недавнє впровадження багатофункціональних центрів, в густонаселених містах вони розташовані практично у всіх районах.

Це досить зручно, оскільки відсутня необхідність їхати на інший кінець міста і втрачати свій дорогоцінний час, адже подати документи тепер стало можливим поблизу свого будинку.

Коментарі від співробітника «Мої документи» представлені нижче на відео.