Реклама
Реклама
Реклама

«У« Газпрому »мрія збувається, а у нас не збулася». Як скорочують працівників липецкой Roshen

«Чорта« євромайдан » «Чорта« євромайдан »   Будівля фабрики Roshen на вулиці Доватора в Липецьку

Будівля фабрики Roshen на вулиці Доватора в Липецьку. Дарина Раздуміна / BFM.ru

Ціни на продукти в Липецьку кусаються, зате кафе набагато дешевше столичних. Пивні заклади та бари зустрічаються на кожному кроці, особливо на проспекті Перемоги. З працівниками фабрики Roshen на Доватора ми сидимо в одному з місцевих непітейних закладів.

Павло проходив практику на майбутньої Roshen в 1999 році, в столярному цеху, неодноразово йшов і повертався, в 2010-му дослужився до бригадира. Потім відбулося скорочення, але можливість працювати з'явилася і пізніше, більш того - з підвищеннями.

Павло: Я йшов, хотів свій бізнес і казково розбагатіти. Але сталася криза 2008 року - залишився тільки повинен. Працював на першому хлібозаводі «Лімак», на «Прогресі» торговим представником, тому що на Roshen місця завжди були зайняті. Я одне можу сказати точно: в Липецьку краще, ніж на Roshen, немає ніде. Просто останнім часом зарплата впала відсотків на 30 точно. У 2011-му, коли я працював бригадиром, у нас різниця з оператором лінії була незначна, я отримував 40 тисяч.

Петро: Для того року це було супер. Я тоді отримував 30 тисяч, у мене дружина не працювала. Не бракувало однієї зарплати. А зараз 20 тисяч, не працюємо тільки півмісяця, по вісім змін. Продаж немає, реалізації ніякої. Кажуть: поки вийдете з таким-то днях, а зарплата - відповідно відпрацьованим годинах. Але все одно ніхто не пішов сам. Дуже добре поставлена ​​робота.

Петро - металург, на фабриці працює з 2009 року. Він теж йшов і повертався, на відміну від Павла, всього раз.

Петро: Коли на Україні сталася колотнеча, зарплати почали падати. Є шанс назад повернутися на фабрику після консервації, якщо за новою запустять. Ми на це сподіваємося. Люди, яких скоротять, офіційно роботу, між нами кажучи, не будуть шукати. Перетерпимо, десь неофіційно пошабашити літо, на будівництві. Потім повернемося назад. До цього, коли нас скорочували, всім дзвонили, говорили: набір, повертайтеся. Все-таки краще взяти старих, перевірених.

Артем - один з наймолодших співробітників Roshen, йому 25. На підприємстві він з 2013 року. Кар'єра стрімко пішла вгору і різко впала 20 січня, за кілька днів до його підвищення.

Артем: У мене взагалі образливий випадок вийшов з цим закриттям. Мені начальник цеху запропонував стати майстром виробництва. Буквально тижні два-три не довчився. Отримував б більше 1000 доларів, тисяч 60.

60 тисяч рублів - це найвища зарплата, озвучена усіма співрозмовниками в Липецьку. Однак влаштовував навіть такий розклад, коли потрібно було працювати дві-три тижні і по десять днів сидіти вдома, отримуючи 25 тисяч. Петро пояснює: «Думали, гірше не буде. Виявилося - може бути гірше ».

Павло: В нашій адміністрації кажуть: «Ми влаштуємо всіх без проблем, у нас 8 000 вакансій» ... Так, є у них 8 000 робочих місць, але які! До цього ми стояли на біржі - 7 тисяч рублів зарплата.

Петро: Спеціальність дають за дипломом. Я металург, мені навряд чи щось нададуть. А так, на власний розсуд, - будь ласка! Робота є, але вона низькооплачувана.

Павло: Я закінчив училище: столяр, тесляр, паркетник-мебляр. Ось що мені пропонує біржа - теслею на будівництві, 8,5 тисячі рублів. Я цим 15 років не займався.

Артем: У мене дві освіти: майстер будівельно-оздоблювальних робіт і зараз вчуся на юриста. Коли тільки прийшов на Roshen, влаштувався оператором приготування розчинів і сумішей. Раніше за 12-13 змін отримували від 28 тисяч до 32 тисяч.
Петро: Раніше - це до 2013 року, можна прямо межу ставити: до і після «євромайдан».

За словами робітників, до 2014-го в місті продавалося багато продукції Roshen, і перш вона користувалася попитом. Посеред супермаркетів стояли великі стенди, навіть при самому заводі був кіоск. Зараз цукерки ще можна знайти в мережі магазину «Магніт», на центральному ринку, але їх дуже мало. Співробітники фабрики вважають, що «деякі мережі відмовилися з політичних міркувань». «Їм негласно заборонили, ось і все», - резюмує Павло.

Петро: У 2013 році Росспоживнагляд заявив, що в продукції Roshen є бензопірен. Люди повірили, великі мережі відмовилися від нашої продукції. Нам ніхто нічого не забороняв, але продажу враз упали. Але я-то знаю, що я роблю. Я знаю, що моя дитина з'їсть. Ми сподіваємося, що все владнається. По-перше, керівництво не дало остаточну відповідь, що закрилися і не буде працювати. Нам сказали: можливо, відкриється. Справа часу. А що можна сказати щодо Порошенко як про керівника, власника - нічого поганого. Як бізнес-керівник він ідеальний. У нього вигострить, побудовано все, обладнання він завіз.

На кожному кроці в Липецьку кидається в очі напис «Лімак» - це підприємство займається хлібобулочної й макаронної промисловістю. «Все буде шоколадно!» - говорить стенд в магазині торгового центру. Roshen ж прозводит цукерки, льодяники. «Вершки-ленивки», «Шоколадний замок», «Шалена бджілка» - відомі продукти компанії. Працівники пояснюють: за підприємством «Лімак» - хлібобулочна продукція. «Вони не випускають цукерки. З нами якщо і конкурували, то тільки вафельними тортиками », - сміється Павло.

Павло: Косиревка поки не будуть добудовувати. Наскільки ми чули, Порошенко почав на території України аналогічну споруду.

Петро: Відкривають нову «Рів'єру», там люди потрібні, це торговий комплекс. Я навіть не можу себе уявити продавцем. Це від безвиході. Перебитися, запчастини продавати ... це можна.

Артем: Офіціантом.
Петро: Офіціантом немає. Це точно.

Дарина Раздуміна / BFM.ru

Як люди дізналися про те, що їх скоротять у 2017 році? Спочатку повідомлялося, що на зборах робочі «непритомніли », Проте співробітники підприємства просять таких публікацій не вірити.

Петро: Ми йшли з нічної зміни, в 8 ранку, а вже буквально днем в 2-3 години хлопці зателефонували, сказали, що оголосили про закриття. Все несподівано, все різко обрубати. Збіг чи ні - в цей день був саміт у Давосі у Порошенка. Чомусь різко все сталося.

Як розповідають співробітники фабрики, можна звернутися до профспілки, хоча він і «незрозуміло, за якими справами». Проте одного разу його на допомогу все-таки закликали і не без успіху.

Петро: Коли ОМОН приїжджав. Трошки подіяло. Осторонь не залишилися, але більше допоміг не профосюз, а саме керівництво фабрики, Казаков. Він взагалі людина хороша, підняв фабрику.

Павло: Зараз велика частина людей з іпотекою. Все взяли відстрочки.
Петро: Раніше банки були дуже добродушно налаштовані, коли бачили наші зарплати. Але тепер максимально - реструктуризація. Назустріч трошки пішли, але саме що трошки. Навіть у свій час і кредити нам не давали. Якраз 2015 рік. Чоловік з дружиною втрачають роботу, дитина, іпотека - якщо все в купу зібрати, це катастрофа.

Павло: Просто якщо навіть відразу двом шукати роботу, поки ти її знайдеш ... Банки не чекають. У мене знайомий намагався в Москву влаштуватися теж на кондитерську фабрику. Коли побачили у трудовій, що він на Roshen працював, йому відразу відмовили без пояснення причин. А щодо того, чи справедливо, що у нас були вище зарплати ... ну, дивлячись що виробляють. А справедливо, як «Газпром» отримує? У нас біла зарплата - низька, але премію платили від 350% до 620%. Коли у нас була повна зарплата на Roshen, все набрали кредитів ...

Петро: Купили автомобілі, квартири. Це все три роки тому, до «євромайдан». Як тільки Порошенко став президентом - все, можна сказати, у «Газпрому» мрія збувається, а у нас не збулася. Пропонують тепер - двірники, прибиральники, охоронці, вахтери. Ми ж харчовики! Надайте нам харчову вакансію! На той же «Лімак». Немає таких вакансій за фахом. Навіть мене, металурга, не факт що чекають на великому металургійному заводі. Липецький трубний завод припинив існування ... Ми думали, що гірші часи вже пройшли.

Далі: «Ми розуміємо стан людей»

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

А справедливо, як «Газпром» отримує?
Ru в ваші джерела новин?