Реклама
Реклама
Реклама

«Невській ратуші» гаражі не потрібні

Сім'ї ветеранів ВВВ можуть втратити гаражів в центрі Петербурга. Смольний вимагає, щоб вони залишили дільницю і заплатили майже 3 млн рублів за його незаконне використання. Сім'ї ветеранів ВВВ можуть втратити гаражів в центрі Петербурга

Євген Павленко / Коммерсант

7 листопада арбітраж Петербурга почав розгляд позову комітету майнових відносин (КВО) до гаражного кооперативу «КАС № 29 ЛенВО». Реорганізація структур Міноборони не дозволила ветеранам та їхнім спадкоємцям вчасно підтвердити права на ділянку, отриману за часів СРСР в безстрокове користування. Крапку в багаторічній боротьбі за ласий шматок землі в безпосередній близькості від «Невській ратуші» може поставити суд. За розвитком подій пильно стежать міські девелопери.

Як випливає з позовної заяви КИО (є в розпорядженні у «Фонтанки»), в квітні 2017 року міська влада виявила на перетині Кірочной і Новгородської вулиць незаконну гаражний стоянку. Було встановлено, що ділянка в 3 тис. Кв. м займає кооператив «КАС № 29 ЛенВО». Від нього чиновники зажадали звільнити землю і повернути ті гроші, які пройшли повз міського бюджету. Оскільки договору між кооперативом і містом ніколи не існувало, орендну ставку оцінили приблизно в 5 млн рублів на квартал. Всього з урахуванням пені чиновники розраховують отримати від кооперативу 2,9 млн рублів за користування землею з 12 квітня по 1 червня.

Для самих власників гаражів звинувачення в самозахоплення стали сюрпризом: більше десяти років вони намагаються домогтися визнання прав оренди ділянки від міста. Власники будівель - сім'ї військовослужбовців і спадкоємці ветеранів Великої Вітчизняної війни, яким ще в 1960 році Смольнинский райрада виділила цю землю для гаражів, розповів «Фонтанці» голова правління «КАС № 29 ЛенВО» Борис Нєчкіної. З ними ж уклав безстроковий договір оренди 442-й військовий окружний госпіталь на Суворовському. Однак у 2000-х після ряду реорганізацій структур Міноборони сам госпіталь дістався Військово-медичної академії, тоді як ділянку з гаражами перейшов до міста. Але з ним, незважаючи на всі спроби, узгодити договір оренди так і не вдалося.

Перша спроба була здійснена в 2005 році. За словами Бориса Нечкина, на вимогу міських чиновників кооператив справив межування ділянки. Однак поки ветерани готували пакет документів для укладення договору з КУГИ, землю віддали компанії «Вимпел» під вишукувальні роботи. Та за кілька років на ділянці так і не з'явилася. Тим часом власники гаражів, які так і не отримали офіційної відмови, продовжували закидати листами міську адміністрацію, просити зустрічі з представниками влади та навіть дзвонили на пряму лінію з президентом. «Письмових відповідей не було, але по телефону нам говорили, що втратили документи, і просили прислати ще раз», - зазначає Борис Нєчкіної.

У 2016 році несподівано для гаражників міська влада перейшли до наступальних дій. 8 листопада 2016 року будівельна техніка знесла ворота гаражної стоянки. Оскільки договори з КИО не було, звільненням ділянки керувала адміністрація Центрального району. Однак після того, як кооператив нагадав чиновникам про спірний статус землі, демонтаж припинився.

У 2017 році учасники кооперативу спробували оформити землю у власність. Таке право гаражники дає Земельний кодекс за умови, що договір безстрокового користування укладено до 1998 року. Однак Росреестр відповів відмовою, вважаючи надані документи радянського періоду недостатньо переконливими. Через кілька місяців КИО вирішив раз і назавжди визначити статус ділянки через суд. «У рамках розгляду спору кооператив може представити наявні у нього документи, на підставі яких кооперативом здійснюється використання спірної земельної ділянки, для оцінки судом їх правового статусу», - прокоментували в комітеті.

Цікаво, що і штурм воріт, і слухання за позовом КИО відбулися напередодні річниці Жовтневої революції. «Гримаса історії», - жартують учасники кооперативу.

Прагнення чиновників затвердити за містом землю поблизу від «Невській ратуші» цілком зрозуміло. Незважаючи на невелику площу, ділянку цікавий як для будівництва елітної нерухомості, так і для невеликого бізнес-центру, каже партнер консалтингової компанії Rusland SP Андрій Бойків. «Чи знайдеться достатня кількість компаній, які захочуть орендувати офіс по сусідству з комітетами Смольного», - коментує він. За оцінкою експерта, в оцінці упущеної вигоди, яку КИО намагається стягнути з кооперативу, закладена та сума, яку він міг би отримати від девелоперів. «У випадку з гаражами вартість повинна бути в два рази нижче», - вважає він.

Як саме місто планує використовувати землю, в Смольному поки не визначилися. Раніше чиновники хотіли передати ділянку компанії «Культурний центр« Дарго » петербурзькому партнеру ГК «Ташир» Самвела Карапетяна . У комітеті з інвестицій підтвердили, що претендента як і раніше в силі. Зводити вона планує якийсь «об'єкт культури і мистецтва», але подробиць не уточнили.

Остання надія власників гаражів на Міноборони. В ході попереднього засідання 7 листопада суддя дала добро на залучення в якості третьої особи ФГБУ «Північно-Західне територіальне управління майнових відносин Міністерства оборони РФ». За словами представників «КАС № 29 ЛенВО», воно є правонаступником Квартирно-експлуатаційної частини (КЕЧ), з якої ще за радянських часів у військових був укладений договір.

Галина Бояркова, «Фонтанка.ру»