Реклама
Реклама
Реклама

Монети Китаю і китайське ворожіння на монетах

  1. монети Китаю
  2. Китайське ворожіння на монетах
  3. Про історію Книги Змін

Китайське ворожіння на монетах - це давня традиція, що має давню історію і свої специфічні особливості Китайське ворожіння на монетах - це давня традиція, що має давню історію і свої специфічні особливості. У цій статті ми розкриємо цю тему докладніше, а також розповімо вам окремо про монети Китаю. Відразу варто відзначити, що хоча тут і використовується слово "ворожіння", слід відрізняти даний метод від передбачення майбутнього. Швидше люди ворожать на монетах для того, щоб розібратися з будь-якої життєвої ситуацією. Детальніше про монетах Китаю і про методи ворожіння на них Ви дізнаєтеся з цієї статті.

Перш, ніж перейти до безпосередньо ворожіння, варто трохи розповісти про самих китайських монетах. Ця тема не менш цікава, ніж Книга Змін. Протягом одного лише ХХ століття Китай змінювався і змінювався досить істотно. Це торкнулося навіть такі, здавалося б, "незначні" дрібниці, як форма монет, їх розмір, малюнок на монетах і багато іншого.

монети Китаю

китайська валюта   змінювалася разом з епохами китайська валюта змінювалася разом з епохами. Колись, за часів імператорів, це були ляни, потім юані, і, нарешті, сворміровалась китайська валюта в тому вигляді, в якому ми її знаємо сьогодні. Але то просто валюта, набагато різноманітніше самі по собі монети Китаю. У різні часи, століття і навіть десятиліття вони змінювали зовнішність. Крім того, розрізняються вони і в плані розподілу. Свій вигляд є у юаня, у чжао, у фень. А якщо зануритися в історію, то все стає ще цікавіше.

Тут вам і маньчжурські центи з характерним зображенням дракона, і кеш дев'ятнадцятого століття, де також були свої унікальні і назви провінцій і багато чого ще. Найпростішим був імперський кеш Чонг Нинг, який існував і іспользоволся, починаючи з 1102 до 1106. Монети Китайської Народної Республіки відрізняються найбільшою різноманітністю. Особливо юані, де зображуються дракони, серпи, молоти, зірки, урбаністичні або природні пейзажі, історичні сцени і багато чого ще.

Китайське ворожіння на монетах

Китайське ворожіння на монетах нерозривно пов'язане з Книгою Змін (易经, Yì Jīng) - одним з найдавніших філософських трактатів в історії Китаю Китайське ворожіння на монетах нерозривно пов'язане з Книгою Змін (易经, Yì Jīng) - одним з найдавніших філософських трактатів в історії Китаю. Є частиною конфуціанського канону і традиції. У російській транслітерації назва книги звучить як "І Цзин". Головне призначення книги полягає в ворожінні. Тут використовується особлива система гексаграмм, які є виразами різних життєвих ситуацій з позицій їх поступового розвитку. В цілому в Книзі Змін можна знайти 64 гексаграми.

Кожна з них складається з шести рис, кожна з яких символізує послідовність розвитку тієї чи іншої ситуації. Традиційно ці риси називаються яо і, як правило, вони діляться на дев'ятки (цільні риси) і шістки (перервані посередині). Шістки і дев'ятки уособлюють Інь і Янь, дев'ятки - це активний стан і колір, а шістки - це пасивність і податливість. Читати ці риси треба знизу вгору (хоча тут думки можуть варіюватися). Таке читання - це читання життя.

Але це все теорія, а як все виглядає на практиці? Звичайно людина формулює питання в своїх думках. Це повинен бути саме те питання, яке зараз його найбільше займає. Коли він сформульований, то слід підкинути вгору три монетки. Робиться це, як правило, шість разів. Чому саме таке число? Просто саме таким чином можливо сформувати гексаграми з шести отриманих рис.

Отже, справа зроблена, що ж далі? А в подальшому слід дивитися на обставини. Якщо дві або три монети ляжуть вгору "орлом", слід взяти папір і провести по ній одну суцільну лінію. Але що робити, якщо монети лягли "решкою" вгору? В такому випадку слід провести по паперу одну переривчасту межу. Самі риси починаються знизу і одна риса розташовується на інший. Зробили? Значить, гексаграма готова! Що ж робити тепер?

А тепер вам потрібно подивитися в таблицю і знайти там номер гексаграми. Щоб це зробити, вам потрібно розділити її навпіл і серед триграм знайти верхню частину. Коли побачите точку перетину, то там слід натиснути на номер гексаграми, яка вам випала. Там ви прочитаєте тлумачення і дізнаєтеся відповідь на поставлене запитання. Ось так ось!

Вам варто врахувати ряд важливих нюансів, якщо ви вирішите використовувати китайське ворожіння на монетах. Зокрема, не слід ставити Книзі Змін повторно один і той же питання. Зрозуміло, початковий відповідь вам може не сподобатися, може здатися чрезчур похмурим, але не слудует все одно робити це. У кінченому підсумку, можна просто не починати гадати. Крім того, не треба задавати купу питань відразу протягом тільки одного сеансу. Одного питання буде досить. Адже не просто так спочатку вам потрібно подумати над питанням. Це повинно бути щось дуже важливе для вас в конкретний момент.

І не треба засмучуватися і турбуватися, якщо вам випала гексаграмма під такими номерами, як 3, 47, 29 або 39. Це не прогноз майбутнього в строгому сенсі слова. Це всього лише рекомендації, покажчик. Слідувати йому чи ні - залежить тільки від вас і не від кого іншого. Час не може відібрати у вас свободу. Книга Змін не говорить вам про ваше майбутнє, вона створює його, допомагає вам створити його. Це принциповий момент. Вона спрямовує, а не тягне за собою насильно. Ваша воля - йти по запропонованому шляху чи ні.

Про історію Книги Змін

Як вже було сказано вище, Книга Змін є одним з найбільш древніх пам'яток китайської культури Як вже було сказано вище, Книга Змін є одним з найбільш древніх пам'яток китайської культури. Крім того, її цілком можна назвати культурним мемом Китаю нарвне з Великою Китайською Стіною і багатьма іншими культурними артефактами. Книга Змін (вона ж "І Цзин" і "Чжоу І"), проте, мала і своїх попередників. Швидше, було б правильніше сказати про те, що вона є найбільш відомою зі збережених творів подібного роду.

Згідно ряду древніх джерел, таких як "Го юй", "Чжоу чи" і інші середньовічні тексти, в давнину існували схожі трактати і твори. Наприклад, "Ляньшань" або "Гуйцан". Однак їх згадки є уривчастими, про них мало чого відомо насправді. Ці твори покриті таємницею. А ось "І Цзин" пощастило, він не тільки зберігся, а й став невіддільною частиною конфуціанської традиції і одним з канонів конфуціанського П'ятикнижжя. Це сталося вже в другому столітті до нашої ери.

Книгу Змін регулярно переписували і перевидавали, завдяки чому вона і дійшла до наших днів. Згідно з дослідженнями, найбільш ранній твір датується аж 700 роком до нашої ери. Тобто по суті можна говорити про те, що книга була написана десь три тисячі років тому. Варто зазначити, що набагато правильніше було б переводити назва "І Цзин" як "Канон Змін", а не "Книга Змін", хоча таке іменування є менш милозвучною.

Чому саме таке число?
Отже, справа зроблена, що ж далі?
Але що робити, якщо монети лягли "решкою" вгору?
Зробили?
Що ж робити тепер?