Реклама
Реклама
Реклама

DOM.RIA - Перепланування трикімнатної квартири: 5 варіантів

  1. Об'єднання житлової кімнати та кухні
  2. Квартира студія
  3. З трикімнатної в чотирикімнатну
  4. З незручною «троячки» в комфортну «двушку»
  5. Нове планування з нуля

Площі трикімнатної квартири, навіть якщо це хрущовка, досить, щоб реалізувати практично будь-які дизайнерські ідеї. Таке житло вийде зробити зручним як для одного-двох чоловік, так і для великої родини.

Як узаконити перепланування в квартирі

Якщо в ході перепланування не будуть зачіпатися несучі конструкції та інженерні комунікації, отримувати дозвіл на проведення робіт не потрібно. Тому в більшості випадків оформляти дозвільну документацію і вводити об'єкт в експлуатацію не доведеться. Розглянемо популярні варіанти перепланування 3-х кімнатної квартири.

Об'єднання житлової кімнати та кухні

Часто в трикімнатних квартирах, особливо старого житлового фонду, тісні і незручні кухні. Але при цьому тут досить житлового простору, щоб частина його задіяти під їдальню зону. Це актуальний варіант перепланування 3-кімнатної хрущовки.

Знісши перегородку між кухнею і кімнатою, ви отримаєте простору студію, в якій зможете розташувати:

  • місце для готування;
  • обідню зону;
  • вітальню.

Розташувавши обідній стіл між кухнею та вітальні, вдасться візуально розмежувати простір. Крім того, зону для приготування їжі можна зробити на невеликій височині. Для ефектного зонування також задійте:

  • незалежне висвітлення кожної функціональної зони;
  • декор і меблі;
  • розсувні перегородки та ін.

Перепланування двокімнатної квартири: 3 способи оновити квартиру

Особливість такого перепланування трикімнатної квартири в тому, що тут все ще залишаються дві окремі спальні, які можна використовувати під кімнату для господарів, дитячу, кабінет і ін. В той же час з'являється просторе приміщення для проведення часу з сім'єю, прийому гостей, відпочинку і роботи.

Квартира студія

Щоб максимально розширити простір і зробити його ще більш відкритим, приберіть перегородки не тільки між кухнею та кімнатою, а й ті, що відокремлюють коридор або передпокій. Цей варіант перепланування підійде, якщо ви хочете:

  • облаштувати зручне житло з модним, сучасним інтер'єром;
  • домогтися максимальної просторості і відкритості.

облаштувати зручне житло з модним, сучасним інтер'єром;   домогтися максимальної просторості і відкритості

Людям з консервативними поглядами, цінителям затишку така обстановка може здатися не дуже комфортною, так як вхід в квартиру розташовується прямо в житловій кімнаті. Хоча при грамотному зонуванні ви завжди зможете упорядкувати приміщення під власний смак і побажання. Невелика етажерка або стелаж відокремлять зону для взуття і верхнього одягу, зберігши затишок і акуратність інтер'єру.

З трикімнатної в чотирикімнатну

Якщо попередній варіант мав на увазі розширення житлового простору за рахунок об'єднання приміщень, то тут діяти потрібно в протилежному напрямку. При досить просторій спальні або вітальні, а також в разі вільного планування, що характерно для новобудов , У вас з'являється можливість розділити простір так, щоб вийшла ще одна кімната. Це актуально в таких випадках

  • в квартирі проживає велика родина з 4 або більше осіб;
  • вам потрібен окремий кабінет або гостьова кімната;
  • недостатньо особистого простору для мешканців і т.п.

Проблемним моментом в даному випадку перепланування може стати відсутність потрібної кількості віконних прорізів. Кожна житлова кімната повинна мати природне освітлення. У разі, якщо одна з них все ж залишається без вікон, можна відокремити її при допомозі не стаціонарної, а розсувний перегородки, ширми, стелажів та ін. В такому випадку простір залишиться відкритим і отримає денне світло з інших кімнат.

Як зробити окремий вхід в квартиру

Поділяючи приміщення, врахуйте наявність балкона. По можливості зробіть житло просторіше за рахунок нього.

З незручною «троячки» в комфортну «двушку»

Наступний варіант перепланування на увазі об'єднання пари тісних житлових кімнат в одну. Для невеликої родини з 2-3 чоловік досить квартири з двома житловими приміщеннями. Якщо спочатку в трикімнатній квартирі суміжні спальні тісні і незручні, з них можна зробити одну простору, комфортну кімнату.

Це особливо актуально, якщо в квартирі проживає одна людина. В такому випадку з двох спалень можна зробити одну, а решта житловий простір перетворити в студію. Нове планування позбавить житло від будь-яких ознак типової забудови. Але для великої родини цей варіант непрактичний. Крім того, він не підійде, якщо ви хочете мати окрему гостьову кімнату або кабінет.

Крім того, він не підійде, якщо ви хочете мати окрему гостьову кімнату або кабінет

Як перетворити «однушку» в «двушку»: 5 способів

У цьому випадку також актуально розширити санвузол за рахунок площі коридору. Два-три квадрата можна задіяти під ванну. Для зручності і просторості санвузла ця площа зіграє велику роль, а ось на житловому просторі це практично не позначиться.

Нове планування з нуля

У разі вільного планування можна знести всі перегородки в квартирі, отримавши єдиний житловий простір. Тепер цю житлоплощу розділяйте як завгодно за власним бажанням. Професійний дизайнер оптимально розмістить зони і кімнати в квартирі під ваші потреби. Житлоплощу буде задіяна максимально раціонально.

При такому варіанті перепланування 3-х кімнатної квартири житло буде повністю відповідати індивідуальним потребам кожного члена сім'ї. Але це, в свою чергу, і найдорожчий варіант через трудомісткість і необхідність використовувати велику кількість будматеріалів.

Але це, в свою чергу, і найдорожчий варіант через трудомісткість і необхідність використовувати велику кількість будматеріалів

Таким чином, з трикімнатної квартири вийде зробити житло практично будь-який іншій конфігурації (не більше 4 кімнат). Зупиняйтеся на певному варіанті з огляду на таке:

  • кількість мешканців;
  • вік і стать дітей;
  • потреби і інтереси членів сім'ї;
  • необхідну функціональність квартири;
  • власні побажання до інтер'єру і ін.

Як об'єднати дві квартири в одну

У квартирах з несучими стінами реалізація того чи іншого варіанту може бути неможливою. Тому проаналізуйте технічну документацію, порадьтеся з дизайнером, і тільки тоді приймайте рішення щодо знесення існуючих і зведення нових перегородок.