Реклама
Реклама
Реклама

Як з однокімнатної зробити двокімнатну квартиру

  1. перепланування
  2. зонування
  3. 5 основних плюсів перепланування
  4. З чого почати?
  5. Що законно, а що - ні
джерело фотографії

Багато хто мріє про придбання власного житла, а мріям властиво збуватися. На жаль, не всім сім'ям вдається придбати квартиру з великою кількістю кімнат, деколи доводиться тулитися в однокімнатній квартирі. Квартирне питання здатний порушити сімейну ідилію. Він часто призводить до сварок, адже кожному хочеться мати свій відокремлений куточок. В квартирі у подружжя з дітьми повинна бути спальня, кімната для ігор і кухня-їдальня. Але як усім розміститися, якщо кімната всього одна? На жаль, варіантів не так багато, адже в малогабаритній квартирі політ фантазії обмежується декількома метрами.

Але безвихідних ситуацій не буває, і в цьому випадку з однушки теж можна зробити двушку, причому різними способами.

перепланування

Даний варіант підійде тим, у кого площа однокімнатної квартири становить не менше 40 квадратних метрів. До того ж не можна перевищувати навантаження на стелю квартири, що розташовується поверхом нижче.

В однокімнатній квартирі можна встановити гіпсокартонні стіни. Вони можуть бути суцільними або мати додаткові проходи. Так можна розділити кімнату, зробивши з однушки двушку. Стіни можна утеплити або звукоизолировать. Але мінус такого перепланування - зменшення дорогоцінних метрів площі, адже перегородка вимагає місця для установки. До того ж гіпсокартон не відрізняється високою міцністю, неакуратне поводження може призвести до його деформації.

Замість гіпсокартонних стін можна використовувати дерев'яні каркаси, які додатково обшиваються або встановлюються, як наскрізні споруди. Ці конструкції доступні у продажу, але при бажанні їх можна виготовити самостійно.

Нерідко приміщення прикрашають розділові перегородки зі скла. Виглядають вони дуже ефектно, але з монтажем можуть виникнути проблеми. Установку подібних конструкцій краще довірити професіоналам.

Залишитися непоміченим за склом досить складно, тому скла краще вибирати матові або використовувати тонування.

Крім всіх перерахованих вище способів додати кімнат можна, використовуючи пересувні конструкції. Такий спосіб перепланування дозволить усамітнитися на час відпочинку або роботи, а потім перегородку можна знову повернути в початкове положення. Дані конструкції виготовляються з будь-яких матеріалів: дерево, скло, пластик та ін. Вони дуже зручні і недорогі.

зонування

Якщо квартира по площі не перевищує 40 квадратних метрів, то додаткові перегородки або стіни можуть тільки посилити проблему. І без того компактне приміщення буде захаращене непотрібними деталями. У таких мініатюрних квартирах краще розділяти простір на ділянки.

Можна перетворити квартиру в студію, де межами між кухнею, спальнею і передпокої будуть відокремлені подіумами, сходинками, арками та ін. Або ж приміщення розділити по зонам, підійшовши до питання нестандартно. Ділянки можуть відрізнятися один від одного кольором і фактурою стін, елементами декору і текстилем. Важливо не створювати дисонанс, все повинно поєднуватися і гармоніювати між собою.

5 основних плюсів перепланування

- З'являється можливість розширити простір, візуально збільшивши кімнату;
- можна стати дизайнером своєї квартири, «викроївши» її на свій смак;
- в однокімнатній квартирі замість однієї кімнати можуть з'явитися дві і навіть більше;
- у кожного члена сім'ї з'являється своє місце в будинку, де можна усамітнитися і зайнятися своїми справами;
- при наявності будь-яких недоліків в первісному дизайні приміщення, їх можна усунути.

З чого почати?

Для початку потрібно подумати над тим, які варіанти планування вас влаштовують і наскільки серйозними будуть зміни. Якщо потрібно перепланування, тоді необхідно звернутися з проектом майбутньої квартири до відповідних органів для узгодження. Перш ніж приступати до активних дій, потрібно серйозно подумати і зважити всі за і проти. Коли справа стосується знесення стін або зведення нових, то без офіційного дозволу державних органів самовільно займатися переплануванням заборонено.

Після всіх бюрократичних процедур потрібно подумати про те, кому довірити перепланування. Проведення будь-яких робіт з перебудови приміщення краще довірити професіоналам. Тільки досвідчені фахівці здатні виконати роботу якісно з дотриманням всіх норм і правил.

Що законно, а що - ні

Згідно із законом деякі види робіт знаходяться під суворою забороною. Категорично забороняється:

- зносити несучі конструкції;
- збільшувати розміри ванної кімнати або кухні, тим самим зменшуючи площу інших приміщень;
- руйнувати вентиляційні короба в тому випадку, якщо в квартирі є газове обладнання;
- переносити газові стояки;
- монтувати систему центрального опалення таким чином, щоб опалювалися балкони і лоджії;
- перевищувати допустимі навантаження на несучі стіни;
- проводити перепланування в будинках, визнаних аварійними.

Хоча список заборон досить великий, проте, існують способи, які дозволяють проводити перепланування на законних підставах. Можна створювати додаткові проходи в несучих стінах, поєднувати кімнату з лоджією та інше, тільки всі операції повинні бути узгоджені. Щоб все пройшло гладко, а в процесі узгодження не виникало питань краще заздалегідь скласти проект, подати всі необхідні документи (технічний паспорт, заяву, документ, що підтверджує право власності) в державні органи. Як тільки дозвіл буде отримано можна сміливо брати за роботу.

При передруці матеріалів вказівку автора і активне посилання на сайт обов'язкове!

Але як усім розміститися, якщо кімната всього одна?
З чого почати?