Реклама
Реклама
Реклама

Знищення окупантами Ханського палацу в Криму в Мінкульті назвали порушенням міжнародних конвенцій

Ханський палац у 2013 році був номінований для попереднього включення в список ЮНЕСКО / фото УНІАН

Міністр культури України Євген Нищук підкреслює, що Росія порушує не тільки права України, а й всі міжнародні конвенції, проводячи "реставрацію" Ханського палацу в окупованому Бахчисараї (Крим).

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр сказав під час міжнародної конференції "Крим 2014-2017: анексована культура".

Говорячи про події навколо ханського палацу , Нищук нагадав, що там проводиться так звана "реставрація", і "ось-ось з'явиться" оновлений "палац".

Читайте також У Криму окупанти руйнують історичні пам'ятки в Бахчисарайському заповіднику

"Разом з тим, думаю, за спиною будуть паралельно показувати фотографії, де практично йде підміна всіх понять цивілізованої реставрації. Де просто заливають бетоном те, що мало б бути навпаки відновлено: автентичні дерев'яні балки, черепиця", - сказав міністр.

Він підкреслив, що саме завдяки цим елементам Ханський палац у 2013 році був включений в номінаційне досьє України для попереднього включення в список ЮНЕСКО.

Як зазначив Нищук, мова йде не тільки про порушення прав держави Україна. "Це порушення всіх міжнародних конвенцій державою, яка здійснила анексію, яке окупувала територію, і яке, врешті-решт, за міжнародним правом має робити все, щоб зберегти на той час, до будь-яких судових процесів або до будь-яких політичних рішень, має зберегти всі ті об'єкти і ті елементи, які належать світовому надбання ", - сказав Нищук.

Як повідомляв УНІАН, російська фірма під час "реставрації" Ханського палацу демонтувала і знищила конструктивні елементи історичної будівлі .

За інформацією колишнього голови Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едему Дудакова, який побував на місці проведення робіт, "реставратори" знищили все балки, які є об'єктом культурної спадщини, частина з яких була вивезена, частина - розпиляна.

За словами Дудакова, за даними інституту "УкрНДІпроектреставрація", потрібно було замінити тільки чотири балки, а "реставратори" замінили 100%. Проект реставрації підготувала фірма "Кірамет" з Сімферополя, генпідрядник - московська Atta-group. Обидві фірми не мають досвіду в сфері реставрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter