Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Журнал The New Times стверджує, що виявив "інтереси кандидата Путіна" в офшорах Панами і Ліхтенштейну

Журнал The New Times стверджує, що виявив "інтереси кандидата Путіна" в офшорах Панами і Ліхтенштейну
Ще на початку минулого року в розпал скандалу з "палацом для Путіна" на Чорному морі бізнесмен Сергій Колесников, який оприлюднив деталі будівництва, розповів в інтерв'ю журналу про це псевдонім Путіна, яким його називали великі підприємці
Потім, стверджує The News Times, були "пожертви" від "Лукойлу", ще 14 млн доларів перерахував нафтотрейдер і близький друг Путіна Геннадій Тимченко, відзначилися і інші олігархи і бізнесмени

Журнал The New Times знову повернувся до регулярно обговорюється в зарубіжних і російських опозиційних ЗМІ теми про "багатства" кандидата в президенти Володимира Путіна. Провівши власне розслідування, видання дійшло висновку, що прем'єр примножує свої кошти через офшори Панами, Ліхтенштейну, Британських Віргінських островів, британські та швейцарські компанії, а свій величезний статок нібито зберігає на рахунках офшорів і в банках Лондона і Цюріха.

Видання стверджує, що отримало доступ до унікальних документів та аудіозаписів, нібито доводить причетність Путіна до мільйонних оборудок. До обговорення цього матеріалу, рекламованого відомим діячем опозиції Олексієм Навальним в своєму ЖЖ , Підключилася російська блогосфера.

У розмовах близьких до прем'єра бізнесменів, які цитує The New Times, Путін фігурує під ім'ям "Михайло Іванович". Ще на початку минулого року в розпал скандалу з "палацом для Путіна" на Чорному морі бізнесмен Сергій Колесников, який оприлюднив деталі будівництва, розповів в інтерв'ю журналу про це псевдонім Путіна, яким його називали великі підприємці. На питання, чому саме "Михайло Іванович" Колесніков тоді сказав, що "якось так склалося". Тим часом в голову при проголошенні цього поєднання відразу приходить епізод з легендарного фільму "Діамантова рука", де таке ім'я носив старший лейтенант, який курирував операцію по затриманню контрабандистів.

Нагадаємо, скандал з "палацом Путіна" вибухнув в кінці 2010 року, коли Сергій Колесников розповів журналістам, що в Геленджику будується розкішна садиба для прем'єра з казино, зимовим театром, літнім амфітеатром, каплицею, басейнами, спорткомплексом, вертолітними майданчиками, ландшафтними парками, чайними будиночками. За оцінкою бізнесмена, вартість комплексу площею десятки тисяч квадратних метрів становить не менше 1 мільярда доларів. В Управлінні справами президента неодноразово відкидали причетність відомства до будівництва маєтку.

Саме тема будівництва цього палацу в Геленджику обговорювалася в аудіозапису розмови на нараді в жовтні 2010 року в офісі холдингу "Петромед", розшифровку якого опублікував журнал The New Times, нагадавши, що компанія "Петромед" була створена в 90-х роках під контролем Комітету з зовнішніх зв'язків мерії Санкт-Петербурга, яким керував відставник КДБ Володимир Путін.

Із запису випливає, що Путіну хотів зробити і пізніше дійсно зробив "подарунок" Зіяд Манасір, глава холдингу "Стройгазконсалтінг", одного з основних підрядників "Газпрому", безкоштовно побудувавши деякі об'єкти в маєток на Чорному морі - наприклад, вертолітний майданчик. Сергій Колесников теж був присутній на цій нараді і через короткий час розповів журналістам про будівництво, пізніше опинившись у вимушеній еміграції за кордоном.

Крім того, на аудіозаписи близькі друзі Путіна - президент холдингу "Петромед", полковник КДБ у відставці і акціонер банку "Росія" Дмитро Горєлов і Микола Шамалов, також акціонер банку "Росія" і співзасновник дачного кооперативу "Озеро" - обговорюють інвестування в так званий "Ліс". Під цією кодовою назвою фігурує целюлозно-паперовий комбінат в Троїцько-Печерську (Республіка Комі), стверджує The New Times. За даними журналу, в грудні 2008 року цей комбінат розпорядженням першого віце-прем'єра Віктора Зубкова було включено до переліку федеральних пріоритетних проектів. Колесніков же розповів журналістам, що він особисто домовлявся про "Лесі" з Зубковим, так як це був один з 15 проектів ТОВ "Росинвест", який нібито "кришував" фінансову імперію Путіна і його друзів.

У "Михайла Івановича" на офшорі - майже 440 млн доларів

З ще одного запису, опублікованій The News Times, розмови Колеснікова з Шамаловим, що відбувся в грудні 2009 року, випливає, що на офшорі Rollins International Ltd, зареєстрованому на Британські Віргінські острови, нібито лежать гроші "Михайла Івановича" - 439 мільйонів 968 тисяч доларів.

Намагаючись відновити хроніку подій, журнал з'ясував, що Шамалова з Горєловим звів сам Путін в кінці 1999 року. Тодішній прем'єра Путін на зустрічі з главою "Петромед" Дмитром Горєловим запропонував йому співпрацювати з його другом по кооперативу "Озеро" Миколою Шамаловим. В активі Шамалова були зв'язку та знижки в німецькому концерні Siеmens, російська ж компанія Горєлова дозволяла укладати потрібні для відкатів контракти.

Шамалов 16 років пропрацював представником німецького гіганта в Росії - до 2008 року, коли Міністерство юстиції США пред'явило Siеmens звинувачення в дачі хабарів в багатьох країнах світу загальною сумою 1,4 млрд доларів (на РФ з цієї суми припало 55 млн доларів). В результаті Siеmens заплатив великий штраф, а Шамалов втратив вигідного роботодавця, пише The New Times, пов'язуючи різко посилився антиамериканізм Путіна, нібито скривдженого за одного, саме з цим скандалом.

"Відкати" від Абрамовича, Мордашова і інших

Колесніков в лютому минулого року в інтерв'ю журналу розповів, що на початку 2001 року Шамалов передав своїм новим партнерам, що його колега по кооперативу "Озеро" президент Путін запропонував їм зустрітися з власником "Сибнефти" Романом Абрамовичем, який повинен дати гроші на закупівлю медичного обладнання , а 35% суми, за пропозицією Путіна, повинні були піти в офшор. На питання, чи всім було зрозуміло, що це "відкат", Колесніков відповів ствердно.

Весною 2001 року Сергій Колесников зустрівся з Романом Абрамовичем, вже в липні, за словами бізнесмена, через громадські фонду "Петромед" "Освіта" і фонд Абрамовича "Полюс Надії" пішли перші 203 млн доларів з цієї домовленості, з яких 35% пішли в офшори Rollins International (Британські Віргінські острови) і Santal Trading (Панама). Потім таким же чином була проведена у вересні 2001 року угода на суму в 14,9 млн доларів з главою "Северстали" Олексієм Мордашовим.

Потім, стверджує The News Times, були "пожертви" від "Лукойлу", ще 14 млн доларів перерахував нафтотрейдер і близький друг Путіна Геннадій Тимченко, відзначилися і інші олігархи і бізнесмени. У підсумку на рахунках офшорів скупчилися ті самі 400 млн, про які йшла мова в аудіозапису.

Як з'ясував журнал, партнери купували медичне обладнання для лікарень через лондонську компанію EM & PS - у Medical Engineering Group і Siеmens. В офшорі Santal гроші лише зберігалися, в Rollins вони працювали: звідси бралися кошти на інвестиції і виплачувалися дивіденди - мова йде про десятки мільйонів.

Сергій Колесников стверджує, що на ці кошти були куплені акції банку "Росія", справжнім власником яких, за його твердженнями, став "Михайло Іванович". Нещодавно прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков в інтерв'ю англійській газеті Financial Times категорично спростував будь-які зв'язки свого патрона з банком "Росія".

The News Times стверджує, що права власності Путіна без імені і без підпису забезпечили відкриттям в князівстві Ліхтенштейн компанії, акції якої виписуються на пред'явника. Так в Вадуці, пише газета, з'явилася компанія Lirus Holding AG: було випущено 100 акцій. На рахунку цієї компанії вносилися гроші з офшорів. Одночасно в швейцарському Цюріху, розповів Колесніков журналістам, була зареєстрована керуюча компанія Lirus Management AG, яка утворювала російську "дочку" - ТОВ "Росинвест".

До Росії гроші легально завозилися через статутний капітал "РОСИНВЕСТ", а звідти гроші інвестувалися в різні проекти, стверджує бізнесмен.

Cвой бізнес Путін нібито будував як справжній чекіст

Сергій Колесников розповів журналу, що свій бізнес Путін вибудував, мабуть, спираючись на свій досвід роботи в КДБ, як розвідувальну мережу. Люди, які працювали в його інтересах, представляли різні бізнеси і між собою не перетиналися. В цьому випадку був шанс, що при провалі однієї ланки, вся інша ланцюг вистоїть, пояснив бізнесмен.

Але основу фінансової імперії Путіна, стверджує газета, складають його друзі. В "ближнє коло" Путіна, з'ясувало видання, входять 10-15 осіб. У числі таких друзів, за даними The New Times: один з найбільших акціонерів банку "Росія" Юрій Ковальчук (відомий приятелям під кличкою Косий), нафтотрейдер Геннадій Тимченко (кличка Гангрена), глава "Газпрому" Олексій Міллер (Солдат), керуючий справами президента РФ Володимир Кожин (тужурка), керівник Служби безпеки президента, заступник директора ФСТ генерал Віктор Золотов (Генералісимус), Микола Шамалов (кличка професор Преображенський). Тільки Дмитро Горєлов клички не має, стверджує журнал. Вони часто збираються разом на будь-які свята - наприклад, в резиденції "Валдай".

Нагадаємо, що тема про "багатства" Путіна, а також про його передбачувані зв'язки з мафією, неодноразово піднімалася в пресі, в тому числі в іноземній. Однак усі звинувачення висувалися лише на підставі недоведених фактів. У Кремлі щоразу спростовували подібні підозри.

Обговорювала західна преса і підозріло успішний бізнес друзів прем'єра. Так, в листопаді минулого року британська The Sunday Times написала, що компанії, які знаходять під контролем "знайомих" і "друзів" Путіна оцінюються в суму 130 млрд доларів . А в грудні сайт британської газети Financial Times опублікував список з 25 росіян, які, на думку видання, є "рушійною силою" Росії. Половина списку бізнесменів, за даними видання, склали друзі прем'єра Путіна по кооперативу "Озеро".