Реклама
Реклама
Реклама

Хроніки Льодового палацу: від проекту до відкриття

  1. «Ми будували, будували ...» Будівельна епопея почалася при губернаторі Бориса Говоріна. У 1999 році...
  2. Крига зрушила
  3. Щасливий фінал?

«Ми будували, будували ...»

Будівельна епопея почалася при губернаторі Бориса Говоріна. У 1999 році група архітекторів підготувала проект Льодового палацу на три тисячі глядацьких місць. Затвердили майданчик, підготували ескізи, один з них, ступінчасту піраміду, взяли за основу. Як повідомляє «Іркіпедія», цей варіант вдало підкреслював особливості рельєфу, перепади в сторону Ангари.

Палац активно зводили до кінця 2002 року, коли з'ясувалося, що для продовження робіт в міському бюджеті не вистачає грошей. Об'єкт заморозили. Всього на першій фазі будівництва встигли освоїти близько 150 мільйонів рублів.

Проект Льодового палацу. Зображення з сайту «Іркіпедіі»

Конструкції палацу, ніким не охороняються і нічим не захищені, залишилися під відкритим небом до кінця 2010 року. Недобудова облюбували роуп-джампери (люди, які вчиняють стрибки з мотузкою з високого об'єкта. - Прим. Ред.), А особливо підприємливі громадяни навіть організовували там дискотеки. Дійшло до втручання наглядових органів - 21 червень 2010 прокуратура Свердловського району заборонила проводити масові заходи на території об'єкта.

Перші спроби підключити до будівництва федеральні кошти успіхом не увінчалися. У 2010 році іркутські ЗМІ повідомили про інтерес угорського державного банку «Exim» і будівельної групи Obuda-Ujlak до недобудованого палацу. Інтересом, правда, справа і обмежилося.

Рятівної для Льодового палацу виявилася ювілейна дата - фінансування його добудови приурочили до 350-річчя Іркутська. Сталося це вже при губернаторі Дмитрові Мезенцева. Роботи поновилися в січні 2011 року.

Проект Льодового палацу. Зображення з сайту «Іркіпедіі»

Конкурс на добудову виграла московська компанія «Спецбуд-7». Іржавіє «скелет» Льодового палацу почав перетворюватися: підвели комунікації, посилили перекриття, змонтували металеві сендвіч-панелі. Як матеріал для фасаду вибрали дорогий алюмінієвий профіль з Німеччини - кальціп. Як цей вибір позначився на зовнішньому вигляді об'єкта - залишається судити городянам.

перший хокейний матч у палаці відбувся задовго до офіційного відкриття - 30 грудня 2011 року. Роботи на той момент були далекі від завершення - залишалися недоробки по частині вентиляції, освітлення, автоматики. В об'єкт потрібно вкласти ще не менше 150 мільйонів рублів. Відкриття намічали на перше півріччя 2012 року.

Суд та діло

Льодовий палац став не тільки слизькій темою для ряду політиків, а й приводом для трьох кримінальних справ стосовно причетних до будівництва осіб. До 2012 року обсяг невиконаних робіт становив 211 мільйонів 606 тисяч рублів. У жовтні глава регіонального управління капітального будівництва Павло Таюрскій заявив про необхідність виділення додаткових 180 мільйонів рублів і про виявлення дефектів частини несучих конструкцій, які, за його словами, знаходилися в аварійному стані.

Проведена низка переносів дати відкриття Льодового палацу укупі зі зростаючими бюджетними витратами зацікавили слідчих органів. В кінці 2013 року в відношенні керівника УКБ Павла Таюрскій порушили кримінальну справу за перевищення посадових повноважень.

За даними слідства, він незаконно уклав з ТОВ «Спецбуд-7» додаткову угоду і виплатив аванс в розмірі 192 мільйонів 857 тисяч рублів. Друге справу порушили в серпні 2014 по статті «Шахрайство, вчинене особою з використанням свого службового становища».

Друге справу порушили в серпні 2014 по статті «Шахрайство, вчинене особою з використанням свого службового становища»

Льодовий палац в 2011 році. Автор фото - Юрій Назиров

Встановлено, що директор «Спецбуд-7» Максим Ковпак обманом заволодів сумою з авансу в розмірі 139 мільйонів 758 тисяч рублів. Крім того, УКБ прийняв і оплатив невиконані за фактом роботи на суму понад 22 мільйонів рублів.

Про ситуацію в лютому 2016 року розповідав в інтерв'ю «Іркутськ онлайн» начальник слідчого управління Слідчого комітету Росії по Іркутській області Андрій Бунёв:

- Павло Таюрскій, колишній директор УКБ, та людина, яка підписав документи, по ним Ковпак отримав з бюджету авансовий платіж, каже: «Підписав сам, по таким-то підстав». Ми запитуємо: ти що, дійсно сам вирішив питання? Він відповідає: «Мені сказали, щоб я забезпечив будівництво, а я знаю, що вони на ці гроші добудують, бо фірма величезна, по всій Росії будувала. Я перерахував авансовий платіж, якщо б не банкрутство, вони б добудували ».

Андрій Бунёв. Фото прес-служби СУ СКР по Іркутській області

В результаті дії керівників УКБ і «Спецбуд-7» завдали шкоди бюджету регіону в розмірі 161 мільйона 853 тисяч 327 рублів. Суд визнав Павла Таюрскій винним і призначив покарання у вигляді чотирьох років виправної колонії загального режиму. Розгляд справи Максима Ковпака триває.

Нарешті, в серпні 2015 року порушено кримінальну справу за статтею «Недбалість» стосовно посадових осіб адміністрації Іркутська і обласного уряду через неналежне виконання посадових обов'язків при будівництві Льодового палацу і витрачання 971 мільйона 641 тисячі рублів без досягнення результату.

- Я читаю газету 2010 року, - прокоментував ситуацію Андрій Бунёв, - «Льодовий палац і унікальна бібліотека будуть здані в строк» ​​- станом на 1 вересня 2011 року. Такі обіцянки дав міністр будівництва і дорожнього господарства Іркутської області Руслан Болотов. Знайоме прізвище в нинішньому уряді, чи не так?

Глава регіонального СУ СК зауважив, що дії Руслана Болотова і президента Союзу будівельників Іркутської області Юрія Шкуропата пильно перевірялися.

- Зрозуміло, що є ситуація, ситуація кримінальна. І слідство має вестися в тиші, нормально і спокійно. Мають допитувати люди, повинні вивчатися документи, - сказав Андрій Бунёв.

Нецільового витрачання коштів, втім, не зафіксували - експертиза зробила висновок, що всі розрахунки в кошторисах відповідали нормам.

Крига зрушила

Будівельна чехарда завершилася лише при губернаторі Сергія Ерощенко. У листопаді 2014 року стало відомо, що для завершення Льодового палацу залучать позабюджетні кошти. З січня 2015 роки за добудову об'єкта взялася «Фізкультурно-будівельна організація" Алекс "».

Представник компанії Олександр Биков розповів, що добудувати і відкрити Льодовий палац компанія планувала за рік. Але пішли судові тяжби змусили чекати відкриття в два рази довше. Поки об'єкт простоював, компанія «Алекс» оплачувала його обслуговування. На утримання щомісяця йшов майже мільйон рублів.

- Нашою метою було ввести каток і розвивати в нашому місті хокей і фігурне катання. Основна складність була в тому, щоб переконати тих людей, від яких залежав введення, що цей палац дійсно потрібен місту, що без нього спорту буде нелегко розвиватися.
За словами Олександра Бикова, компанія повністю добудувала об'єкт і усунула всі виявлені порушення. Незважаючи на це, в січні 2016 року Руслан Болотов, вже на посаді заступника голови уряду Іркутської області, заявив про необхідність додаткових експертиз несучих конструкцій. «Жоден вузол несучих конструкцій не було нормально виконаний. Це не просто наші побоювання, а то, що відомо за результатами обстеження », - говорив він.

Суд зажадав провести нову експертизу, до якої залучили фахівців з ІрНІТУ. Вони також визнали, що об'єкт безпечний.

- По документації, яку організації надав замовник, ми все зробили вчасно, але відкрити палац нам не дозволяють, - розповідав на початку жовтня 2016 року Олександр Биков в інтерв'ю «Східно-Сибірської Правді». - Якщо судовий процес затягнеться, можливо, ми розірвемо концесійну угоду. Ми вклали в розвиток обласної власності велику суму і будемо вимагати її назад.

Під час останнього дослідження виявилася заважала формальність: палац не відповідав нормам пожежної безпеки в редакції 2009 року. За ним, для подібних будівель місткістю понад 800 осіб необхідна перша ступінь вогнестійкості. Проект же Льодового палацу був схвалений в 2006 році і забезпечував лише другий ступінь.

Остання експертиза постановила: всі виявлені порушення будівельних норм і правил несуттєві і переборні. За запевненням Олександра Бикова, компанія «Алекс» роботи з пожежної безпеки за новими нормами успішно провела.

Щасливий фінал?

Після тривалих позовів суд визнав будівлю Льодового палацу «відповідним вимогам чинного законодавства, що регулює безпеку будівель і споруд».

Більш ніж довгоочікуване відкриття Льодового палацу відбулося в листопаді 2016 року. Воно пройшло тихо, без зайвої помпи. 19 листопада, через майже п'ять років після «відкриття» в грудні 2011 року, під склепіннями іркутської піраміди відбувся хокейний матч, а 11 грудня завершилися перші офіційні змагання з фігурного катання.

На базі Льодового палацу тепер можуть працювати три дитячі спортивні секції: з фігурного катання, хокею з шайбою і шорт-треку. Секції розраховані на відвідування близько 500 дітей і роботу п'яти тренерів.

За словами Олександра Бикова, представники компанії-концесіонера оголосили конкурс на кращу назву для Льодового палацу. Він проходить в два етапи: на першому городяни пропонували свої варіанти, з яких журі відібрало найбільш популярні.

На другому етапі в ході голосування в інтернеті визначать переможця. За допомогою аналогічної схеми в Іркутську вже вибрали назву для водно-спортивного комплексу в мікрорайоні Сонячному. Тоді за підсумками конкурсу його назвали ... «Сонячний». Організатори від компанії «Алекс», втім, чекають від городян оригінальні і звучні варіанти.

Ледь завершився будівельний хоррор Льодового палацу, а в Іркутську вже запланований новий спортивний об'єкт - влади регіону взялися за створення центру з хокею з м'ячем. Зав'язка нової історії така: конкурс на виконання проекту виграли конструктори Льодового палацу.

Автор фото - Валерія Алтарьов Дмитро Володимирович

Ми запитуємо: ти що, дійсно сам вирішив питання?
Знайоме прізвище в нинішньому уряді, чи не так?
Щасливий фінал?