Реклама
Реклама
Реклама

Гостинний двір

XIX століття залишився в історії Кронштадта століттям масштабного громадянського будівництва. В цей час тут зводиться Гостинний двір під керівництвом відомого зодчого своєї епохи - Маслова В.І. Облаштування площі було пов'язано з приїздом Імператора Миколи Першого в Кронштадт. У 1827 році самодержець вказав на неналежний стан торгового кварталу, після чого міська влада почала покращувати район. XIX століття залишився в історії Кронштадта століттям масштабного громадянського будівництва

Торгівля в кронштадтському Гостиному дворі йшла дуже жваво. Порядку півсотні лавок і магазинів представляли гостям і жителям міста найрізноманітніші товари. У 1870-х роках комплекс споруд сильно постраждав через пожежу. Реставрація багато в чому змінила вигляд Гостинного двору, але до цього дня в ньому можна прочитати сліди архітектурних традицій першої чверті дев'ятнадцятого століття.

Під час відновлення будівлі довго не могли визначитися з фарбуванням стін, одні пропонували пофарбувати їх жовтими, інші сірими кольорами. До 1890 року все-таки визначилися з кольором і фасад був пофарбований в початковий жовтий колір.

Гостинний двір, як і належить, подібного роду споруд, знаходиться в самому центрі міста. Комплекс будівель займає цілий квартал між вулицями Радянської, Карла Маркса, Громадянської і проспектом Леніна. Сьогодні через Гостинний двір проходять всі міські автобуси, біля розташовується кінцева зупинка приміських маршрутів.

З 1990-х років і аж до 2007 року на території Гостиного двору в Кронштадті здійснювалися відновлювальні роботи. Сьогодні будовою повернутий статус центру комерції міста.