Реклама
Реклама
Реклама

Повідомлення ФНС про чеських рахунках

  1. Валютний резидент Росії
  2. Повідомлення про закордонні рахунки і рухах по ним
  3. Податковий резидент Росії
  4. ПДФО на іпотеку за кордоном
  5. Повідомлення про зарубіжному рахунку
  6. Разом

Весна виявилася багатою на вести з Батьківщини: повідомлення про закордонні рахунки, надання виписок з рахунків, податок на іпотеку за кордоном та ін. Ми поїхали, а Батьківщина про нас пам'ятає! Паніки серед живуть в Чехії росіян це навело чимало, питання сипалися як з рогу достатку і тому спробуємо покроково розібратися, чи не так страшний вовк.

Паніки серед живуть в Чехії росіян це навело чимало, питання сипалися як з рогу достатку і тому спробуємо покроково розібратися, чи не так страшний вовк

Найбільше клопоту постійно живуть в Чехії створює поява поняття податкового резидента, через якого поїздка на вихідні до батьків у Росію може вилитися в численні походи в податкову з нотаріально завіреними виписками з чеського рахунки . Без рахунку адже не може обійтися студент чеського вузу. А це я ще не вспоміінаю про повідомленні ФМС про ВНЖ, ПМЖ або громадянство, там понині темний ліс і немає чітких інструкцій про те, чи повинні студенти подавати документи або не повинні.

Валютний резидент Росії

У 2012 році в ст. 1 закону « Про валютне регулювання »З'явилося злободенне нині поняття валютного резидента:

6) резиденти:
а) фізичні особи, які є громадянами Російської Федерації, за винятком громадян Російської Федерації, які постійно проживають в іноземній державі не менше одного року, в тому числі що мають виданий уповноваженим державним органом відповідної іноземної держави вид на проживання, або тимчасово перебувають в іноземній державі не менше одного року на підставі робочої візи або навчальної візи з терміном дії не менше одного року або на підставі сукупності таких віз із загальним терміном дії не менше про ного року;

Говорячи простою мовою, якщо ви їздили в Росію хоча б один день в році на канікули, то ви є валютним резидентом в даному році. раніше валютними резидентами будь-які проживають за кордоном росіяни не були.

Повідомлення про закордонні рахунки і рухах по ним

В результаті поправок до вищезазначеного закону і уточнюючого постановою Уряду РФ від 12 грудня 2015 року всі валютні резиденти Росії зобов'язані повідомляти ФНС Росії про наявність у них рахунків і рухів по ним не пізніше 1 червня наступного року. Відповідно, якщо ви в 2015 році хоча б день провели в Росії, то до 1 червня 2016 року вам було необхідно повідомити про наявність у вас в 2015 році рахунків за кордоном і прикласти нотаріально завірені переклади виписок операцій по цих рахунках. ФНС неодмінно хоче знати, скільки ви витратили на носки в Теско і на яку суму пополнілілі баланс картою в Водафон .

Один з валютних резидентів повідомив Business FM, що таким чином він витратив 10 000 € на підготовку повідомлення. І хоча окремі чиновники говорять про опціонально подачі перекладу виписки з рахунку і наявності печаток, щонайменше інспекція ФНС по м Москві розсилає однозначні письмові запити:

Благо, штрафи за неудомленіе цілком скромні. Так у разі неповідомлення ФНС про вашому закордонному рахунку штраф складе від 4 000 до 5 000 рублів, при несвоєчасному повідомленні - від 1 000 до 1 500 рублів. Запізнення до 10 днів з подачею виписок обійдеться в 300-500 рублів, а більш ніж місяць - вже в 2 500 до 3 000 рублів. За повторні порушення передбачений штраф в 20 000 рублів.

З панського плеча ФНС в цьому році проводить амністію капіталу, все злісні порушники можуть «здатися» до 1 липня і будуть великодушно прощені.

Податковий резидент Росії

На відміну від маревного валютного резидента, поняття податкового резидента цілком логічно - це те, де ви платите податки в зазначеному році. У Чехії та Росії ще з 1995 року є конвенція « Про усунення подвійного оподаткування »І тому податки досить заплатити в одній країні. Якщо ви перебуваєте в Росії більше 183 днів в році, то є податковим резіденом Росії і платите їх за цей рік в Росії, а якщо більше 183 днів в році були в Чехії - є податковим резидентом Чехії, декларуєте і платите в Чехії.

У статусі податкового резидента Росії студенти знаходяться фактично тільки в перший рік свого перебування в Чехії, тому що перші 8 місяців року вони пробули вдома. Далі протягом навчання на курсах і в вузі мало кому вдається пробути вдома більше півроку і податковими резидентами Росії вони не є.

ПДФО на іпотеку за кордоном

Податкові резиденти Росії традиційно платять зі своїх чеських доходів податки в Росії, але тут приспіла феєрична звістку: Мінфін вирішив оподаткувати зарубіжні іпотеки!

Так-так, ви не помилилися, лист від 12 травня поточного року вказує на закордонні іпотеки і в цілому кредити з річною ставкою нижче 9% як засобу збагачення (дослівно «економію відсотків») податковими резидентами Росії, а тому з цієї різниці необхідно сплатити ПДФО по його максимальної ставкою , 35%! Податок на витрати, каламбур.

Це масштабна проблема, адже ставки на іпотеки в Європі становлять лише кілька відсотків: нині в Чехії це близько 1,7% при наявності доходів у Чехії, для інших іноземців 3-5%. Таким чином, нововведення торкнеться всіх росіян, які купили нерухомість в Європі по іпотеці, але продовжують більшу частину року жити в Росії. Взяли 200 000 € під 4% - будьте ласкаві заплатити до скарбниці 3 500 € (200000 × 35 × (9-4) / 100).

У разі великих іпотек уникати сплати цього податку досить небезпечно, тому що при перевищення сумою невиплачених податків позначки в 600 000 рублів (всього 8 200 € за поточним курсом) настає кримінальна відповідальність за ст. 198 КК РФ з відповідним штрафом від 100 000 до 300 000 рублів, примусовими роботами на строк до 1 року або іншим.

Повідомлення про зарубіжному рахунку

До чудових нововведень цього року єдиною турботою живуть в Чехії росіян було повідомлення ФНС про наявність закордонного рахунку. Але, відповідно, тільки якщо ви в зазначеному році пробули в Росії не менше 183 днів - тому найкраще відкривати рахунок в Чехії в наступному році після приїзду. Самі посудіть, в рік приїзду на курси ви 8 місяців жили в Росії і були податковим резидентом Росії, а в наступному ви явно більше половини року проведете в Чехії і тому вже податковий резидент Чехії.

Повідомляти ФНС про чеському рахунку чи ні - вирішувати вам. Робили це раніше тільки ті, хто перекладав гроші зі свого рахунку в Росії на рахунок в Чехії, без повідомлення банк не пропускав оплату.

Я зі свого боку можу лише сказати про те, що максимальний штраф за неповідомлення становить лише 5 000 рублів, а російські податківці самі поки не можуть дізнатися про наявність у вас зарубіжних рахунків і не будуть вас дошкуляти вимогами принести виписки, довідки, переклади та іншу маячню . Змінитися ситуація може після приблизно 2018 року, коли Росія почне автоматично отримувати дані про стан рахунків своїх громадян за станом на 2017 рік і далі в більш ніж 100 країнах світу.

Разом

Коли я тільки почав збирати матеріал для статті, то мені здавалася паніка трохи роздутою. Але ж ні, від статті до статті волосся на моїй голові починалися ворушитися і я радів, що вже 4 роки не був у Росії, тому обійшов стороною повідомлення ФМС про ВНЖ , Не є валютним резидентом і в цілому живу собі спокійно. Можна, звичайно, ігнорувати закон і ризикувати, але я віддаю перевагу триматися в стороні і, наприклад, нині остаточно припиняю користуватися російськими банками.

Якщо ви їздите на канікули додому, то ви неминуче потрапите під вимогу про повідомлення про наявність закордонного рахунку, надання виписок, а то і перекладів виписок. Ви не зможете обійтися без ліку під час навчання в Чехії: вуз перераховує стипендію тільки на чеський рахунок, потрібно користуватися інкасо для сплати гуртожитку вузу (А часом це єдино можливий варіант), банківський переказ по Чехії є необхідним в цілому ряді онлайн-магазинів.

Свою думку про авторів цих нововведень і причини даних інновацій я залишу при собі. На жаль, не порушувати закон і при цьому не наражати себе на небезпеку можна лише одним шляхом - не їздити в Росію. Взагалі не їздити.

UPD 09.06.2018 Чорт ногу зломить в російському законодавстві, але по новому роз'ясненню не потрібно податковим резидентам Чехії (тим, хто знаходиться в Чехії більше 183 днів в році) подавати повідомлення в ФНС про рахунки за кордоном.

Інші замітки по темі