Реклама
Реклама
Реклама

З'їв і не подавився. Як банкомати Ощадбанку з'їдають гроші і як їх повернути?

Ви підходите до банкомату, по купюрі запихаєте енну суму в приймач і ось вже готові нарешті натиснути горезвісне "зарахувати", як раптом з'являється запис, що "операція неможлива", або зовсім вас перекидає на головну сторінку. Як виявилося, з подібним клієнти Ощадбанку стикаються регулярно. Що ж робити в даній ситуації - розбирався Лайф.

На сайті кредитної установи гордо повідомляється про те, що "Ощадбанк не тільки крокує в ногу з сучасними тенденціями ринку, а й випереджає їх". Тільки в Росії у Ощадбанку клієнтів понад 110 мільйонів (більше половини населення країни).

- У банку одна з найбільших в світі мереж банкоматів і терміналів самообслуговування (більше 90 тис. Пристроїв), - зазначається на сайті. Наявність такої масштабної мережі зручно для клієнтів, якщо все працює як годинник. Зате будь-який збій в роботі банкоматів такого великого банку призводить до серйозних проблем - і вирішувати їх частенько доводиться самим клієнтам.

"Ми вас почули"

У селищі Нахабіно 1 травня клієнт вніс близько 7,5 тис. Руб. в банкомат Ощадбанку. Після того як апарат прийняв гроші, на табло несподівано висвітилося, що грошей немає, і карта була повернута. Кошти на рахунку не з'явились.

Кошти на рахунку не з'явились

- Я подзвонив на номер 900, і оператор сформувала звернення №180501-0704-216100 від 01.05.2018 р з терміном розгляду до 08.05.2018.

Розуміючи, що підтверджують документів про транзакції у мене немає (банкомат не видав чека) і, в принципі, неясно, як працює система, банк став відсилати з похвальною регулярністю СМС зі зміщенням строків розгляду мого запиту.

З огляду на, що черговий термін рішення перевалив на літо, думаю, співвідношення ціни і якості я не побачу, - пише користувач під ніком alex.puzi на "Банкі.ру".

Відгук від представників "Ощад" світла на історію він не пролив.

- Шкодую, що ви зіткнулися з подібною ситуацією. Я передала ваше запитання колегам, обов'язково проведемо перевірку. Як тільки мені надійдуть її результати, я вам повідомлю, - відповіла обуреному клієнту Марія Александрова, представниця Служби турботи про клієнтів ПАТ "Сбербанк". Це стандартна відповідь співробітників головного банку країни.

Залишив без зарплати

У Красноярську клієнтку залишили без зарплати, яку вона намагалася внести на карту через банкомат в місцевому торговому центрі "Оптима".

- вносити 38 тисяч готівкою в банкомат на вулиці Молокова. Вставила карту, внесла гроші пачкою. На екрані з'явився напис: "Заберіть зайві купюри", - а їх за фактом немає, вони залишилися всередині, все зажувало. Потім екран вантажився пару хвилин - і все повернулося в головне меню. Гроші і карту банкомат не повернув. Подала заявку, якої не займаються. Інкасації не передбачається найближчим часом. Це була вся моя заробітна плата в цей день. Хотіла покласти на карту - і залишилася абсолютно без грошей, - поскаржилася клієнтка .

Через пару годин представники Ощадбанку відповіли, що проблемою займаються.

Які 2000 високоефективних?

Виявляється, деякі банкомати "Ощад" ще "не навчилися" приймати нові купюри номіналом 200 і 2000 рублів. Хоча в минулому році співробітники прес-служби обіцяли: до кінця березня 2018 го все налаштуємо.

Цей відгук на "Банкі.ру" мешканка Тюмені залишила 20 травня. У відповідь - "вибачте, але поки ніяк".

- З технічних причин деякі наші банкомати дійсно не приймають купюри номіналом 200 і 2000 рублів. Приносимо вибачення за доставлені незручності, - підкреслили в службі турботи про клієнтів.

Забрати гроші у багатодітній

Банкомати "з'їдають" гроші не тільки в торгових центрах, але і в самих відділеннях. Співробітникам потім, здається, байдуже, хто просить повернути власні кошти - студент, глава багатодітного сімейства або пенсіонер. Відповідь, ймовірно, буде один, сенс зводиться до наступного: "почекаєш, що не переламати". Подібна ситуація сталася в Санкт-Петербурзі в відділенні на Новочеркаському проспекті.

- 16 травня я скористався послугою по зарахуванню готівкових коштів на рахунок карти через банкомат ПАТ "Сбербанк Росії" (№ банкомату 177 045). Коли в банкомат була внесена сума 26 000, стався збій в його роботі, в результаті чого кошти не були зараховані на рахунок карти. Карта була витягнута з банкомату, виданий чек з інформацією про те, що стався технічний збій. Відразу після цього мною було подано звернення до філії ПАТ "Сбербанк Росії" № 55/9055/00789, - пише клієнт кредитної установи .

Звернення прийняли, зареєстрували і навіть прислали СМС про його прийнятті до розгляду.

- Співробітник Ощадбанку 16.05.18 пообіцяла повернення грошей протягом двох днів, але цього не сталося. У досудової претензії (18 травня) вказав термін два дні. Якщо нічого не зміниться, то 21.05.18 пишу позовну заяву в суд. У мене троє дітей, і ця сума для моєї сім'ї значна, - зазначив клієнт.

19 травня йому відповіли, що в профільний підрозділ банку направили заяву для перевірки. На 21 травня ні слова про розвиток історії або успішному її завершенні.

"Нам шкода"

В одному американському мультсеріалі є серія про банках, де постійно фігурують дві фрази: "Грошей немає" і "Нам шкода" (відповідь банку). У якийсь момент починає здаватися, що співробітники Ощадбанку навчають новачків подібним словами в першу чергу.

Завдяки роботі банкомату "Ощад" у Владивостоці одна з клієнток залишилася з останньої тисячею рублів в кишені на, судячи з усього, невизначений термін.

Завдяки роботі банкомату Ощад у Владивостоці одна з клієнток залишилася з останньої тисячею рублів в кишені на, судячи з усього, невизначений термін

- Чи не прийшли гроші на карту 11 травня, 16 000 рублів. Банкомат видав технічну помилку, роздрукував чек про те, що гроші не перераховані, повернув 4000 рублів, а решта 16 000 - немає! Відразу ж зателефонувала на 900, прийняли звернення. Написала ще одне звернення - у відділенні, де сталася ця ситуація. З номера 900 надійшло повідомлення, що звернення прийнято і буде розглянуто не пізніше 18 травня. Пізніше банк відправив повідомлення, що термін обробки продовжений до 24.05. Що робити? В кишені залишилася остання тисяча рублів, - пише користувач alenasergeevna14 .

А як платити за іпотеку?

Добре, якщо ви переводите невелику суму на певні цілі і вам не потрібно за щось платити в терміновому порядку. А якщо кредит, іпотека? Що робити тоді?

- 15 травня намагалася внести на свою дебетову карту 36 000 крб., Щоб далі оплатити кредит та іпотеку в цьому ж банку. В результаті стався технічний збій, гроші залишилися в банкоматі, але на карту не зарахований. Я тут же звернулася в банк, написала заяву, мила дівчина заспокоїла і запевнила, що проблема буде вирішена протягом трьох робочих днів, хоча в зверненні термін стояв сім днів. Мене сім днів не влаштовують, так як підходить термін з оплати іпотеки, - зазначає клієнтка .

Вона стала дзвонити в банк і пояснювати, чому проблему треба вирішити терміново, а у відповідь чула, що скоро все вирішать.

- Мені довелося зайняти грошей і внести їх за іпотеку, так як я не хочу все-таки допускати прострочення по кредиту, хоча співробітники банку запевняли, що в разі прострочення з їх вини моя кредитна історія не зіпсується. Але я в це не вірю.

Сьогодні платіж за іпотеку вже списаний, а грошей на карті так і немає.

Чому не можуть повернути мої гроші, якщо інкасація банкомату вже проведена, як мені сказали? - цікавиться клієнтка.

Крім платежів по кредитах і іпотеці, на карту внесли всю зарплату, щоб оплатити кредити і потім розраховуватися за покупки по безналу.

- У підсумку грошей у людини просто немає, кредити не оплачені, потрібно шукати інші засоби, щоб не допустити прострочення по кредиту! І ще потрібно на щось жити. Будь ласка, поверни мої гроші! - просить вона.

Про - оперативність

- 28 квітень я намагалася зробити операцію внесення готівки через банкомат № 287780. Чорт смикнув зробити саме через банкомат. Внесла 190 000 рублей. Він почав вважати купюри і відключився, написав на екрані: "Обслуговування клієнтів тимчасово не проводиться". Відразу зателефонувала на гарячу лінію - мене запевнили, що з моїх слів вони зареєстрували заяву № 180428-0581-599700. Сказали, що розглянуть до 5.05, а віз і нині там (11 травня. - Прим. Ред.). Думаю йти в суд, - написала на " Банкі.ру "Відгук клієнтка з Вологди.

Відповідь від Служби турботи про клієнтів прийшов, але тільки 15 травня. Кажуть, що гроші зарахували.

Три обов'язкових кроку

Якщо раптом з вами трапилася подібна ситуація - як діяти? По-перше, зберігаємо чек (якщо він, звичайно, є). У ньому відбивається час технічної помилки або факт коректного зарахування коштів. А в суді він може стати доказом.

Потім відразу звертаємося в цілодобовий контактний центр за телефонами 900 або 8 (800) 555-55-50. Пояснюємо проблему, реєструємо скаргу.

Якщо ситуація сталася у відділенні Ощадбанку, неодмінно звертаємося до співробітників і розповідаємо про те, що сталося. Реєструємо звернення.

Що ще можна зробити

Якщо ви впевнені, що затягуються терміни або з яких-небудь причин вашу заяву "втратили" (при виконанні вищевказаних пунктів шанси зіткнутися з подібним мінімальні), можна відправити в банк телеграму-претензію з повідомленням про вручення. Копію телеграми необхідно взяти на пошті як доказ вашого звернення.

- Надішліть на адресу банку телеграму-претензію. Так чинять ті, хто хоче максимально швидкого повернення коштів. Її відправляють з повідомленням про вручення. Після того як відправили, берете копію телеграми на пошті, щоб мати доказ, що ви зверталися в банк з метою внести гроші на рахунок, - радять фахівці інформаційно-правового порталу "Шерлок".

Повідомлення, яке прийде на Вашу електронну адресу, стане підтвердженням того, що ваша телеграма отримана і на неї хтось із співробітників банку повинен відповісти.

Юристи відзначають, що в ряді випадків ефективніше звертатися в прокуратуру. Ну і ваш випадок буде далеко не першим.

- Прокуратура проведе перевірку за фактом незаконного утримання грошових коштів і, в разі виявлення порушень з боку банку, видасть банку припис про повернення. Також ви можете звернутися до суду з позовом про повернення коштів та стягнення моральної шкоди. Однак даний спосіб має на увазі витрати на оплату послуг представника і судові витрати, які, звичайно, можна повернути в разі винесення рішення суду на вашу користь. Судові тяжби можуть тривати не один місяць, - зазначив фахівець Максим Мякотін.

Як зазначається, за чинним законодавством у Ощадбанку є 30 днів на те, щоб розглянути вашу заявку. Втім, найчастіше гроші повертають раніше цього терміну.

Які 2000 високоефективних?
24.05. Що робити?
А як платити за іпотеку?
А якщо кредит, іпотека?
Що робити тоді?
Чому не можуть повернути мої гроші, якщо інкасація банкомату вже проведена, як мені сказали?