Реклама
Реклама
Реклама

Розписка в отриманні грошових коштів за квартиру: зразок на прикладі

  1. Юридична значимість
  2. Правила складання
  3. форма документа
  4. Як правильно підтвердити отримання грошей по угоді
  5. зразок розписки

Розписка в отриманні грошових коштів за квартиру є доказом відчуження житла новому власнику, свідченням передачі грошових коштів власнику житла від нового власника нерухомого майна.

Якщо власниками житлового приміщення є кілька продавців - слід отримати такі свідчення від всіх. Загальна сума угоди повинна відповідати сумі, зазначеній у всіх розписках.

Бувають випадки, що учасники угоди, оформляючи нерухомість, обмінюються засвідчують актами. Покупець майна підтверджує, що він передав конкретну суму продавцеві, отримавши житло. Продавець - підтверджує передачу нерухомості, отримавши від покупця гроші.

Продавець - підтверджує передачу нерухомості, отримавши від покупця гроші

Чинне законодавчі норми цивільного права не передбачають обов'язкового складання учасниками угоди такого паперу. Однак, цим підтверджується сам факт виконання учасниками своїх зобов'язань за договорами купівлі-продажу квартири.

Юридична значимість

Розписка в отриманні грошей за квартиру складається відповідно до певним вимогам, які виробила практика. Вони дозволяють надати йому юридичну силу.

Текст розписки повинен відповідати таким критеріям:

  • виконуватися одержувачем коштів, яким є власник продаваного нерухомого майна;
  • містити дані, що гроші отримані саме при продажу конкретного житлового приміщення;
  • підтверджувати виконання зобов'язань з боку продає особи;
  • мати необхідні реквізити аналогічно основному документу щодо відчуження нерухомого майна;
  • містити вказівку про отриманої покупцем сумі в текстовому, цифровому вираженні;
  • мати розшифровку підпису укладача, з повним зазначенням анкетних даних колишнього власника.

При відсутності деяких із зазначених даних, розписка при продажу квартири втрачає свою юридичну значимість. Тому при судовому розгляді вона виключається з переліку доказів.

Розписка має юридичну силу в судах, якщо за бажанням сторін, вона засвідчена підписом свідків. Зазначені особи зможуть підтвердити фактичне виконання зобов'язань учасниками угоди, тому суд приймає розписку як письмовий доказ.

Правила складання

Фахівці в юридичній практиці виробили певні вимоги, згідно з якими складаються розписки в отриманні грошових коштів за будь-яку квартиру:

  1. Власник житла самостійно готує даний коносамент, вказуючи детально анкетні, паспортні, реєстраційні дані. Дата складання повинна відповідати дню оплати.
  2. Уникайте паперових посвідчень, виконаних машинописним текстом або шляхом комп'ютерного набору. Текст виконується від руки пастою синього кольору. Це дозволить підтвердити його оригінальність навіть через тривалий час.
  3. Якщо продавця представляє довірена особа, яка має довіреність, засвідчену нотаріусом -слід написати розписку про отримання грошових коштів, приклавши її копію.
  4. Розписку в отриманні грошових коштів треба отримати одночасно з передачею грошей.
  5. Розписка і акт прийому-передачі квартири зберігаються разом з договором, так як є його невід'ємною частиною.

Завірена нотаріально ксерокопія розписки надається колишньому власнику нерухомості для цілей оподаткування.

За умови, що розрахунок проводиться частинами, заключна частина повинна містити дані про виконання зобов'язань, відсутність претензій з боку старого власника житла.

Якщо з боку продавців виступає неповнолітній власник житла, який має паспорт, слід від нього вимагати аналогічне свідчення оплати. Надання розписки в отриманні грошових коштів за квартиру засвідчується одним з батьків. Він підписує текст неповнолітнього як його законний представник.

форма документа

Як вже було зазначено, законодавець не передбачив складання такого підтвердження, тому папір має довільну форму письмового виду. Складається на звичайному чистому аркуші від руки, виповнюється машинописним текстом друкарською машинкою або комп'ютерним набором.

Однак юридична практика свідчить про те, що рукописний текст надійніший. При судових розглядах, укладенням почеркознавчої експертизи можна точно встановити підпис одержувача грошових коштів на розписці.

Оскільки вона є одностороннім коносаментом, то до її складання слід поставитися серйозно. Тільки правильно складена папір має юридичне значення докази, є перешкодою для несумлінного власника відчужуваної нерухомості.

Угодою учасників або відповідно до вимог покупця проводиться завірення розписки у нотаріуса. Така форма - незаперечний доказ покупця при виникненні спірних ситуацій, підтвердження того, що одержувачем коштів є саме власник житла.

Як правильно підтвердити отримання грошей по угоді

Здійснюючи угоду, учасники велику увагу надають фактичного виконання взятих зобов'язань. Особа, яка продає, підтверджує фактичну передачу покупцеві житла, маючи відповідний акт, а покупець підтверджує передачу йому грошей взамін придбаної нерухомості.

Таким свідченням є письмова розписка, виконана власноруч продавцем, оскільки судом приймаються до розгляду тільки письмові докази.

Слід мати на увазі, що копія - це не підтвердження угоди, а незначна доказ. Тому оригінал нікому не слід передавати. Крім того, текст не повинен містити різного роду помилок, підчисток, виправлень.

зразок розписки

Коносамент, який підтверджує факт розрахунку при відчуженні нерухомості, як і розписка в отриманні грошових коштів за оренду квартири, викладається в простій довільною формою.

завантажити приклад розписки про отримання людиною грошей за будинок, квартиру, дачу в форматі MS Word.

завантажити   приклад розписки про отримання людиною грошей за будинок, квартиру, дачу в форматі MS Word

Для правильного викладу можна застосувати наступний зразок розписки отримання грошових коштів (в будь-якій валюті) за квартиру:

  1. Назва.
  2. Населений пункт місця складання.
  3. Повна дата, прописом число, місяць, рік.
  4. Докладні анкетні, паспортні та адресні дані продавця.
  5. Вказівка ​​про те, що грошові кошти отримані в повному розмірі, який відповідає умовам угоди за договором.
  6. Вказати про наявність або відсутність претензій до покупця з оплати угоди.
  7. Учинити підпис з написанням повністю анкетних даних продає.

Слід зробити прив'язку до іноземної валюти, вказуючи суму отриманих грошових коштів в національній валюті. Це виключить завдання матеріальної шкоди у разі розірвання угоди судом за позовом продавця або його родичів, за різними підставами.