Реклама
Реклама
Реклама

Як накопичити на ремонт

Обсипається штукатурка, стара плитка набридла, шпалери вицвіли, інтер'єр застарів. В таких умовах зберігати душевний спокій важко, але що робити, якщо грошей немає.

Є практичний шлях - всього 7 кроків. Непростих, що вимагають точного розрахунку, виміряних практикою. Озброїмося здоровим глуздом і калькулятором, замість того, щоб йти в банк за кредитом.

Крок 1. Почніть з планування

Чітко визначте, який ремонт і в якому обсязі вам потрібен. Заміряйте все поверхні, які намітили відремонтувати, разом з усіма закутками, щоб не було непередбачених робіт згодом. Зафіксуйте все площі і розміри.

Обзаведіться дизайн-проектом. Він допоможе вам зробити майбутню компоновку квартири, з якої ви точно будете знати, що змінити в конструкції приміщень, як розставити техніку і меблі.

Переваги дизайн-проекту з точки зору економії:

  • ви зможете більш точно розрахувати обсяг необхідних матеріалів, так як всі деталі ремонту будуть зафіксовані наочно;
  • більш реально можна буде прикинути і вартість ремонту, вибравши оптимальні конструкторські рішення і матеріали;
  • ви врятуєте себе від переробок, неминучих при відсутності проекту;
  • ви отримаєте зручне житловий простір з розетками близько освітлювальних приладів, а не за диванами, з виходами труб на потрібній висоті для санвузла та багатьма іншими дрібницями, які важко передбачити, коли ремонт робиться "наосліп".

ви зможете більш точно розрахувати обсяг необхідних матеріалів, так як всі деталі ремонту будуть зафіксовані наочно;   більш реально можна буде прикинути і вартість ремонту, вибравши оптимальні конструкторські рішення і матеріали;   ви врятуєте себе від переробок, неминучих при відсутності проекту;   ви отримаєте зручне житловий простір з розетками близько освітлювальних приладів, а не за диванами, з виходами труб на потрібній висоті для санвузла та багатьма іншими дрібницями, які важко передбачити, коли ремонт робиться наосліп

Замовлення дизайн-проекту в професійній студії коштує недешево, але навіть в цьому випадку ви виграєте. Можна зробити дизайн-проект самостійно, за допомогою комп'ютерної програми, наприклад, "Дизайн інтер'єру 3D". Програми простіше: Planner 5D, IKEA Home Planner, Google ScketchUp, Sweet Home 3D; складніші - 3D Max, ArchiCAD. Деякі програми пропонують готові рішення, ваше завдання зводиться до редагування.

Від чого відмовитися в дизайн-проект

  • Від стилів, які потребують дорогих інтер'єрних рішень (наприклад, традиційна класика з її натуральними оздоблювальними матеріалами і складним декором). Серед сучасних стилів є менш затратні - лофт і Скандинавія.
  • Від складних конструкцій (наприклад, багаторівневі стелі), так як це дорого.
  • Від занадто модних елементів, які через 5-6 років набриднуть, вийдуть з моди і вам захочеться їх поміняти.
  • Від кричущих квітів і фактур стін, покриття для підлоги, це дозволить в подальшому освіжати дизайн тільки елементами декору.
  • Від дорогих фінішних оздоблювальних матеріалів. Можна замінити їх повністю або частково якісними аналогами: натуральний паркет - ламінатом, дорогі шпалери - бюджетними або інтер'єрної фарбою, гіпсокартон - фанерою. До речі, цей матеріал годиться на багато: меблі, декоративні панно, стіни, перегородки, тому що фанеру можна фарбувати, тонувати, покривати лаком.
  • Від дорогих елементів в колекціях плитки - бордюрів і декоративних вставок. Їх з успіхом замінять дзеркала і стельові карнизи. Поєднуйте плитку з інтер'єрної фарбою.
  • Від точкових світильників, якщо для цього потрібно спеціально робити підвісну стелю.

На чому не варто економити

  • На "чорнових роботах" по підготовці стін, стелі та підлоги. Це підстава, без якого неможливий хороший результат.
  • На підлогові покриття. Якщо вибираєте між плиткою і керамогранітом, зупиніться на останньому, він довговічніше і міцніше. Якщо мова йде про ламінат - купуйте матеріал не нижче 32 класу.
  • На інженерних комунікаціях.

Крок 2. Підготуйте кошторис

На основі дизайн-проекту складіть приблизний кошторис. Основну її частину за вартістю займуть матеріали - чорнові та оздоблювальні. Всі майбутні витрати згрупуйте: вартість послуг будівельної бригади / фірми, чорнові будівельні матеріали, оздоблювальні матеріали, виклик сантехніка , Меблі, освітлення, техніка, декор, доставка і розвантаження, непередбачені витрати. Порахуйте, як можна в кожній групі оптимізувати витрати.

Порахуйте, як можна в кожній групі оптимізувати витрати

Приклад: оздоблювальні матеріали

Поцікавтеся у найближчого оточення, хто робив ремонт. Напевно залишилися зайві матеріали. Напишіть також пост в соцмережах про те, що вам потрібно. Подивіться будівельні форуми, де люди часто пропонують безкоштовно те, що у них залишилося від ремонту. Все піде в справу, дизайн-проект допоможе знайти місце їх застосування.

  • Різнобарвна плитка - це майбутній кухонний фартух, який може виявитися цікавіше однотонної колекції з гіпермаркету.
  • Фарба різного кольору - зробіть на тлі стриманих тонів кімнати акцентні стіни більш яскравого кольору. Модно і ефектно. Фарбою іншого кольору можна пофарбувати ніші, полки, двері.
  • Знайшлися бабусині шпалери в гаражі - прекрасно, одну кімнату можна оформити в ретро-стилі або зробити ретро-панно.

Визначте остаточну суму. Тут потрібно заручитися допомогою професіоналів. Викличте заміряють від декількох фірм, зазвичай це безкоштовна послуга. Послухайте, як вони ведуть розрахунок, порівняйте їх підходи, щоб придивитися до майбутніх виконавцям. Наприклад, ціни на основні видаткові матеріали деякі підрядники називають нижче, ніж у інших, але якщо ви поцікавитеся цінами на "дрібниці" (шурупи, петлі, добори для дверей, ручки і так далі), то можете виявити перевищення вартості в рази.

Нарешті ви визначили, наприклад, що вам потрібні для ремонту з урахуванням всіх заощаджують кроків 680 тисяч рублів.

Крок 3. Проаналізуйте свої можливості

Починати ремонт, не маючи впевненості, що до терміну знайдеться необхідна сума - провальний варіант. Через брак грошей може виникнути пауза, будівельники підуть на інший об'єкт, а ви будете нескінченно чекати продовження робіт. Тому порахуйте, за який час ви можете накопичити необхідну суму. Спочатку визначте, скільки ви зможете відкладати на місяць на ремонт за класичною формулою 10 + 50 + 100, а саме: складіть 10% від загального доходу сім'ї, 50% від додаткових надходжень (премія, приробіток), 100% від всіх знижок, які ви отримуєте в торгових точках.

Ці гроші, на думку економістів, можуть бути відкладені без шкоди для якості життя будь-якої сім'єю, крім малозабезпечених.

Якщо отримана сума здається вам незначною, включіть режим економії для витрат, що створюють комфорт. Складіть їх список і подумайте, від чого ви можете відмовитися в першу чергу.

Складіть їх список і подумайте, від чого ви можете відмовитися в першу чергу

Приклади: економимо на приємні дрібниці

  • Послуги маршрутних і звичайних таксі замініть проїзним на громадському транспорті.
  • Відмовтеся від вечерь в ресторанах і щоденної чашечки кави в кафетерії.
  • Глянцеві журнали, бестселери, DVD - фільми купуйте тільки в разі крайньої необхідності.
  • Скажіть "ні" імпульсивних покупок дешевше 150 руб.

Наприклад, ви визначили, що зможете таким чином відкладати на місяць по 35 000 руб.

Далі розрахунок піде так: помножте отриману суму на кількість місяців, протягом яких необхідно зробити ремонт. Наприклад, ви хочете приурочити загальний ремонт на той час, коли дитина піде в перший клас, адже все одно потрібно готувати для нього робоче місце. До початку ремонту у вас є 11 місяців. 35 000 руб. х11 = 385 000 руб.

Часто буває, що на ремонт вже відкладена деяка сума (припустимо, це 130 000 руб. - накопичення, подарунок, допомога батьків), додайте її до суми очікуваної економії. 385 000 руб. +130 000 руб. = 515 000 руб.

Відніміть це з суми загальних витрат. 680 000 руб. - 515 000 руб. = 165 000 руб.

Отже, залишається ще 165 000 руб. Де їх взяти? Вважаємо далі.

Крок 4. Шукайте виконавця з розстрочкою

Якщо не поспішати, то можна знайти хорошу бригаду, яка пропонує послуги з розстрочкою. Оформляється це без участі банку, через письмовий нотаріальний договір. Це дасть вам ще кілька місяців, щоб поповнити бюджет ремонту. Ви оплатите будматеріали, а за роботу будете віддавати частинами.

Більш надійний шлях - скористатися послугами банку-партнера обраної фірми. Фінансові партнери будівельних компаній дають безпроцентну розстрочку з цільовою установкою на ремонт і на конкретну суму.

Крок 5. Заробіть на непотребі

Деяким вдається до чверті вартості ремонту окупити розпродажем зайвих речей. Щось продасте за копійки, а щось принесе істотний дохід.

Оцініть всі - меблі, гаджети, техніку, посуд, сувеніри, одяг, декор. Задайте питання:

  • приносить ця річ користь і наскільки;
  • чи є у вас що-небудь рівнозначне цієї речі, що приносить більше користі;
  • якщо ви залишаєте цю річ, то де вона буде стояти / лежати;
  • скільки часу ця річ не використовується.

Якщо з'ясується, що від речі ніякої користі немає, що за останні півроку нею ніхто не користувався, або її нема де розмістити, висновок один - позбудьтеся від неї.

Електроплити і пральні машини можна здати приймальникам металу. У деяких предметах побутової техніки є кольорові метали. Наприклад, під непоказним корпусом старої газового пальника знаходиться мідний теплообмінник - цінний елемент.

Приклади: де продати непотрібне

  • в "IRR" - популярний ресурс, особливо в великих містах;
  • на Avito - активне місце продажів з великою кількістю учасників;
  • через Youla - новий сайт для купівлі / продажу між живуть поруч;
  • на регіональних форумах - самий виграшний варіант;
  • в соцмережах - спеціальні групи - "барахолки".

в IRR - популярний ресурс, особливо в великих містах;   на Avito - активне місце продажів з великою кількістю учасників;   через Youla - новий сайт для купівлі / продажу між живуть поруч;   на регіональних форумах - самий виграшний варіант;   в соцмережах - спеціальні групи - барахолки

Крок 6. Пошукайте додаткові джерела економії

Ще раз перегляньте кошторису і подумайте, які роботи ви можете зробити самі. Це можуть бути як оздоблювальні роботи, так і виготовлення меблів, декору.

На формат "зроби сам" - DIY (Do-It-Yourself), працює потужна індустрія. У гіпермаркетах можна купити повний набір для будь-яких ремонтних робіт, ремесла і рукоділля. В Інтернеті знайдуться навчальні ролики, покрокові інструкції для самого недосвідченого майстра.

Але будьте реалістами. Оцініть свої навики і порахуйте, скільки часу ви витратите на ремонтні роботи і заощадите чи в результаті на цьому. Можливо, ви більше заробите, маючи приробіток за своєю спеціальністю. Не варто також заради ремонту жертвувати своїм здоров'ям. Якщо ви не будете висипатися, а трудові зусилля по ремонту будуть занадто важкими для вас, то на кілька місяців вас не вистачить.

Зверніть увагу на інші джерела економії:

  • Закуповуйте матеріали великими партіями - доставка буде безкоштовною.
  • Заплануйте ремонт на "мертвий сезон" (зима-весна), ціни на послуги будівельників і матеріали можуть бути в півтора рази нижче, ніж влітку.
  • Скооперуйтеся з сусідами, що роблять ремонт. Якщо разом замовити, наприклад, машину для вивозу сміття, то ЗІЛ-пятитонними на двох вийде майже вдвічі дешевше, ніж ГАЗель на 1,5 тонни, яку ви замовите для себе одного.
  • Більшість матеріалів можна, без шкоди для якості ремонту, замінити вітчизняними марками замість імпортних (шпаклівку, клей, наливні підлоги, ґрунтовку, лаки, фарби та ін.).
  • Скористайтеся стічними колекціями будматеріалів: шпалер, плитки, ламінату. Це можуть бути залишки колекції, партії, виставкові зразки, зняті з виробництва марки. Різниця в ціні відчутна - в рази.

Наприклад, придбані по стокової ціною елітні шпалери, які продаються навіть не рулонами, а метрами, можна витратити на декорування стін, роблячи фрагменти і обрамляючи їх молдінгами. Основний фон стіни можна тоді створити бюджетними однотонними шпалерами або фарбуванням недорогий водоемульсіонкой.

Шпалерами також можна обклеїти міжкімнатні двері замість покупки нової. Покриті ґрунтовкою і лаком, вони цілком можуть достояти до тих часів, коли з'являться гроші на нові двері.

Ну і, звичайно, можна клеїти шпалери в стилі "печворк". Тут підуть в справу навіть невеликі шматочки.

Крок 7. Виберіть надійний спосіб зберігання грошей

Це допоможе впоратися з такою дивовижною особливістю грошей, як плинність. Вибір залежить від того, наскільки ви непохитно в своїх прагненнях накопичити.

будинки

Якщо ніщо не може спокусити вас на витрати не за призначенням. Витрачений, як правило, вже не повернути.

На накопичувальному рахунку

Створіть рахунок в банку з автоматичним перерахуванням зі своєї карти.

У батьків

У разі, якщо ви не можете встояти перед спокусами. Наприклад, розщедрюватися в пориві гостинності перед друзями.

На банківському депозиті

Оптимально на 4 місяці, щоб не позначилася інфляція. Щоб частково її компенсувати, можна відкрити банківський вклад.

висновки

Квартиру або будинок цілком можна відремонтувати без банківського кредиту і за реальний термін, якщо дружити з калькулятором.

  • Головні "підказки" економії містяться в дизайн-проект.
  • З струмовими бувають не тільки речі, але й будматеріали.
  • Звільняючись від непотрібних речей, можна і заробити.
  • DIY для людини з початковими майстрами навичками - джерело реальної економії.

Де їх взяти?