Реклама
Реклама
Реклама

Бізнес на прописку: хто, навіщо і за скільки підселювати "мертві душі"

Фото: stlad.ru

В Україні процвітає напівлегальний "бізнес" на прописку. Так, за заповітний штамп про реєстрацію в Одесі посередники беруть від $ 200 до 300. "Сегодня" з'ясувала, хто і навіщо підселювати "мертві душі".

Через тиждень після покупки "однушки" на Молдаванці 47-річна одеситка Тетяна Кудрявцева була шокована - з'ясувалося, що в квартирі прописано шестеро китайців! "Іноземців нелегально реєструвала попередня власниця. У паспортному столі відомості про це" загубилися ". Але через тиждень після вселення до нас прийшов дільничний і заявив, що за цією адресою, крім мене і дочки, нібито" проживає "купа народу! Міліціонер показав нам ксерокопії паспортів китайців - в них штампи з реєстрацією в моїй квартирі. Колишня власниця квартири виїхала жити до Росії, довелося виписувати "квартирантів" через суд ", - розповіла нам постраждала.

За словами співробітника Одеської облміліції, прописка іноземців в Одесі - вигідний бізнес. Їм вона потрібна для отримання посвідки на проживання в Україні. А жителям області та інших регіонів - щоб влаштуватися на пристойну роботу. "Головну прибуток отримують посередники, які відкрито рекламують свої послуги навіть в маршрутках. Середня вартість реєстрації однієї людини - $ 250. З них $ 50-100 посередник виплачує власнику квартири - як правило, пенсіонеру. $ 100-150 - частка посередника. У їх" картотеках " іноді числиться до 30-40 пенсіонерів, згодних за гроші реєструвати людей в своїх квартирах. Раніше доводилося давати хабар паспортистці, а зараз для реєстрації досить заяви відповідального квартиронаймача зі згодою прописати людини. Тому паспо ртістку лише "дякують" цукерками і шампанським. На приватну житлову площу можна прописати необмежену кількість людей. Іноді доходить до абсурду: в комунальній кімнаті 6 на 6 м можуть "проживати" до 20 осіб ", - розповів правоохоронець. Ми вирішили провести експеримент, зателефонувавши за оголошенням в інтернеті: "Прописка в Одесі". "Через 3 дні прописка в центрі міста буде у вас в кишені, гроші - вперед. Ціна питання - $ 300. Не забудьте виписатися з колишнього місця реєстрації", - заявили нам.

За словами начальника Одеського облуправління паспортної роботи і громадянства Ігоря Евстратова, практика реєстрації людини за адресою, де він ніколи не буде проживати, - на "межі закону": "Відповідно до законів України, людина має право вільно вибирати, де жити і реєструватися. Але реєструватися необхідно за місцем фактичного проживання. Тому наша служба негативно ставиться до "продажу прописки", але законних важелів впливати на ситуацію немає ". А юрист Ігор Завальнюк нагадує: прописка не дає права претендувати на житло.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку