Реклама
Реклама
Реклама

Вчені знову запускають адронний коллайдер

Фахівці Європейської організації ядерних досліджень сьогодні знову запустять Великий адронний коллайдер (ВАК) Фахівці Європейської організації ядерних досліджень сьогодні знову запустять Великий адронний коллайдер (ВАК). Уже через кілька днів вчені зможуть провести перші експерименти.

Всі технічні роботи, що тривали більше місяця, закінчені. За словами вчених, енергія протонів буде в два рази нижче проектної. В цьому режимі БАК буде працювати до літа або осені 2011 року, після чого він знову буде закритий на ремонт.

Адронний коллайдер: сценарії катастрофи

Нагадаємо, що найдорожчий фізичний прилад і найбільший прискорювач елементарних частинок в історії - БАК - розташований на кордоні Швейцарії та Франції. Він був запущений у вересні 2008 року, проте вже через кілька днів зупинений через аварію, викликаної дефектом в електричному контакті.

У ніч на 21 листопада вчені знову запустили колайдер. У його 27-кілометровому кільці стикатимуться пучки протонів, розігнані до майже світлової швидкості. В середині грудня минулого року вчений завершили перший цикл роботи ВАК.