Реклама
Реклама
Реклама

Охоронна зона газу середнього і високого тиску

  1. Порядок встановлення охоронних зон магістральних газопроводів
  2. Правила охорони газопроводів високого тиску
  3. Навіщо потрібна охоронна зона магістрального газопроводу?

У цій статті ми розглянемо, що називається охоронною зоною магістрального газопроводу, яким чином встановлюються такі території для трубопроводів високого та середнього тиску (від 3 до 10 кг / см і понад 10 кг / см відповідно).

Охоронна зона (охоронна територія, зона відчуження) - територія уздовж газопроводу, на якій вводиться особливий правовий режим з метою виключити зовнішній вплив і, як наслідок, збої в роботі газових систем трубопроводів.

Для початку слід зазначити, що встановлення охоронної зони газопроводу будь-яким спеціальним розпорядженням не потрібно. Вони вже встановлені Правилами охорони магістральних трубопроводів (затв. Постановою Держгіртехнагляду РФ від 24 квітня 1992 р N 9- далі Постанова). Невирішеним в деяких випадках залишається лише питання визначення їх меж на місцевості та в картографічних матеріалах.

Для того щоб встановити на місцевості кордон охоронної зони магістрального газопроводу високого тиску попередньо необхідно внести відомості про неї в держреєстр нерухомості.

Всі необхідні супровідні роботи проведе для Вас кадастровий інженер. Нижче наведемо детальний порядок дій, здійснюваних кадастровим інженером.

Порядок встановлення охоронних зон магістральних газопроводів

Найперше, що необхідно зробити кадастровому інженеру перед визначенням межі охоронної зони газопроводу високого тиску та середнього тиску, це поставити на реєстровий облік сам трубопровід. Для цього здійснюється кадастрова зйомка об'єкта нерухомості - трубопроводу, по результату якої розробляють робочий план. З технічної точки зору обов'язково повинні обґрунтовуватися всі унікальні характеристики об'єкта (наприклад, протяжність трубопроводу повинна відповідати інформації, що міститься в акті введення в експлуатацію). На підставі технічного плану в Росреестра одночасно відбуваються реєстрація прав та державний кадастровий облік трубопроводу. Після цього правовласник отримує на нього виписку з держреєстру нерухомості.

Наступним етапом встановлення охоронних зон газопроводів високого тиску і середнього тиску є координування меж такої території Наступним етапом встановлення охоронних зон газопроводів високого тиску і середнього тиску є координування меж такої території. Кадастровий інженер може здійснити це картометричних (вже без виїзду на місце) на підставі раніше зібраних даних. Після цього всі дані про координати території заносяться в карту (план) і здаються в кадастрову палату для внесення в ЕГРН. Для того щоб перевірити коректність внесення координат, можна замовити виписку на кадастровий квартал або ж виписки на земельні ділянки, по яких проходить газопровід. У виписці (в розділі «обмеження») має бути зазначено обтяження «охоронна зона газопроводу» (середнього тиску або високого тиску).

Важливо знати! Незалежно від сили тиску зона відчуження магістрального газопроводу (для природного газу) буде дорівнювати 25 м в кожну сторону від осі.

Правила охорони газопроводів високого тиску

З метою виключення пошкодження магістральних трубопроводів в межах охоронних територій вводиться ряд заборон на здійснення господарської діяльності. Деякі види робіт допускається проводити тільки з узгодження і під контролем фахівців експлуатуючої газової організації.

Важливо знати! Вимоги до охоронної зони газопроводу середнього тиску і високого тиску не розрізняються.

У межах охоронних територій газових трубопроводів в безумовному порядку забороняється:

- проводити демонтаж кілометрових покажчиків газу, контрольно-вимірювальних пунктів (КВП), інших об'єктів газопроводу, що виходять на поверхню;

- зливати в межах охоронної зони рідини з високим вмістом кислот, лугу і солі;

- розводити багаття;

- здійснювати інші види діяльності, передбачені законодавством.

У межах охоронної зони газопроводів високого тиску, середнього тиску без узгодження власника нитки газової труби забороняється:

-возводіть об'єкти капітельного будівництва, тимчасові споруди;

- здійснювати посадку дерев, здійснювати випас худоби, складувати корм для сільськогосподарських тварин;

-будь-види земляних, вогневих, вибухових робіт;

- здійснювати інші види діяльності, передбачені законодавством.

Вирішення питання за погодженням будівництва в охоронній зоні магістрального газопроводу проводиться в експлуатуючої організації.

Повний детальний перелік обмежень по господарської діяльності зазначений у Правилах охорони магістральних трубопроводів (затв. Мінпаливенерго РФ 29.04.1992, Постановою Держгіртехнагляду РФ від 22.04.1992 N 9).

Постанова уряду про охоронних зонах магістральних трубопроводів як таке відсутнє.

Навіщо потрібна охоронна зона магістрального газопроводу?

Встановлена ​​і внесена належним чином до держреєстру нерухомості зона відчуження магістрального газопроводу середнього тиску юридично захищає власника нитки від наслідків втручання в роботу системи. Охорона газопроводу високого тиску в такому випадку буде забезпечена належним чином.

Так, наприклад, в разі аварії на газопровідної гілці внаслідок несанкціонованих земляних робіт при наявності внесеної в ЕГРН охоронної території відповідальним за наслідок однозначно буде особа, яка проводила такі роботи.

Якщо межа території була встановлена, особа, яка планує правомірно провести земляні роботи в охоронній зоні газопроводу високого тиску, буде поінформоване про наявність даного об'єкта. На місцевості розпізнавальні знаки будуть вказувати місце проходження нитки і розмір охоронної території від осі газопроводу. При замовленні відомостей з Державного реєстру нерухомості на земельну ділянку в розділі обмеження / обтяження буде вказано, що по ділянці проходить територія відчуження з позначенням частини обтяження.

Навпаки, відсутність охоронної зони газової магістралі в Державному реєстрі нерухомості може до непоправних наслідків. Наприклад, проведення вогневих робіт без контролю фахівців газової організації може призвести до вибуху з великою кількістю постраждалих. Відповідальними за нещасні випадки будуть, швидше за все, визнані співробітники газових організацій.

Попередити такі наслідки допоможе наша компанія. Наш кадастровий інженер проведе всі необхідні роботи по постановці на державний кадастровий облік охоронної зони магістрального газопроводу і самої нитки.

Деякі особливості обліку магістральних газопроводів і їх охоронних зон

  1. При постановці на державний кадастровий облік магістральних трубопроводів оформляти права на земельні ділянки, під яким вони проходять, не потрібно (що прямо вказується в п.8 ст.90 Земельного кодексу РФ). Оформлення вимагають лише земельні ділянки під об'єктами, які виходять на поверхню: контрольно-вимірювальні пункти, газорозподільні станції, покажчики газу і т.д. Також потрібно встановлення охоронної зони газопроводу - кадастровий облік / незрозуміло /, тобто оформлення кордону такий території. Земельні ділянки, під якими проходить магістральна газова труба, у власників не вилучаються і використовуються ними з урахуванням встановлених обмежень. При цьому власники таких земельних ділянок мають право вимагати відшкодування збитків.
  2. Слід відрізняти магістральні газові трубопроводи від газорозподільних мереж. Магістральні трубопроводи виконують функцію з транспортування газу між містами, суб'єктами і навіть країнами. У той же час газорапсределітельние мережі призначені для транспортування газу від магістрального трубопроводу до кінцевого споживача. Природно, що обсяги газу, що поставляється магістральних труб і газорозподільних мереж непорівнянні. Тому для більшості видів газорозподільних мереж встановлюється зона 2 м від осі. Правила використання охоронних зон газорозподільних мереж містить постанову про охоронних зонах газопроводів середнього та високого тиску (Постанова Уряду РФ від 20 листопада 2000 р N 878 «Про затвердження Правил охорони газорозподільних мереж»).
  3. Охоронні зони магістральних газових трубопроводу можуть ставитися на облік шляхом подання відповідних заяв в Росреестр. При подачі заяви до нього додається землеустроительное справа, що включає в себе карту (план) і пояснювальний матеріал. Карти (плани), що визначають межі зони, готуються у вигляді електронного документи -xml файлу.
  4. Надання земельних ділянок в охоронній зоні магістрального газопроводу відбувається в звичайному порядку з урахуванням вимог Земельного кодексу. При цьому при визначенні виду дозволеного використання, на наш погляд, повинна враховуватися позиція експлуатуючої організації.

Часті питання по зонах відчуження магістральних газопроводів

  1. Що таке охоронна зона газопроводу високого тиску?

Під охоронною зоною розуміється певна територія уздовж газового трубопроводу, в межах якої вводиться ряд встановлених нормативно-правовими документами заборон щодо здійснення діяльності. Така територія встановлюється з метою виключити вплив на трубопровід, яке може привести до збою його роботи.

Обмеження діють як для співвласників земельних ділянок, в межах яких виявився газопровід, так і для осіб, які не є власниками землі.

  1. Чому на моєму земельній ділянці охоронні зони магістральних газопроводів високого тиску не оформлені? Які можуть бути наслідки?

Така ситуація може виникнути, якщо експлуатуючої газової Організацією не було вжито заходів щодо визначення на місцевості і внесення до Державного кадастру / реєстр нерухомості відомостей про охоронних зонах. Чи не встановлення зони може призвести до нещасного випадку через те, що особа, яка проводить роботи поблизу небезпечного об'єкта, не знало і не могло знати про наявність під землею небезпечного об'єкта.

  1. Яка охоронна зона магістрального газопроводу високого тиску?

Для середнього і високого тиску - це 25 метрів від осі газопроводу.

Разом з цим читають:

Навіщо потрібна охоронна зона магістрального газопроводу?
Чому на моєму земельній ділянці охоронні зони магістральних газопроводів високого тиску не оформлені?
Які можуть бути наслідки?
Яка охоронна зона магістрального газопроводу високого тиску?