Реклама
Реклама
Реклама

Атмосферний тиск і кльов щуки - Від чого залежить клювання. - Риболовля - Рибалкам - Річкова Риболовля

Коливання атмосферного тиску деякі люди відчувають дуже сильно. Головні болі, які передвіщають опади, прогнозують погоду краще всякого метеобюро. Що поробиш, адже тисне на нас атмосфера, тисне ...

А ось представникам іхтіофауни доводиться подвійно важко - на них тисне ще й водна товща. Тому риби відчувають коливання атмосферного тиску набагато більше, ніж ми з вами. Але чи так це критично?

У першому наближенні рибі, щоб зменшити вплив високого тиску, варто просто-напросто піднятися в більш високі шари води. І, навпаки, при низькому - опуститися глибше. Таку думку дуже часто доводиться чути. Але якщо б це було так, то той же судак здійснював би міграції з більш дрібних місць на більш глибокі і назад при кожній зміні величини ртутного стовпа! Однак цього звичайно ж не відбувається, і ми ловимо судака там, де він в цей час року і часу доби зазвичай присутній. Це добре, коли є, куди піти, а на ставку з глибиною метр куди рибі мігрувати?

Атмосферний тиск і, перш за все, динаміка його зміни впливають на активність риби. Це факт! І доводити це, впевнений, зайвий раз не варто.

щука воліє низький тиск, судак з окунем - висока. Це така, я б сказав, «стандартно завуальована схема». Відхилення можливі як в ту, так і в іншу сторону.

Як показує практика, важливо не саме значення атмосферного тиску, а його динаміка - зниження або підвищення. Якщо день-два постояло стабільне (незмінний) тиск (середнє, низьке або високе), то це явно йде на користь кльову риби.

Ну а якщо розглядати динаміку, то при плавно змінюється (зростаючий або падаючому) атмосферному тиску клювання риби, відповідно, також плавно поліпшується або затихає Ну а якщо розглядати динаміку, то при плавно змінюється (зростаючий або падаючому) атмосферному тиску клювання риби, відповідно, також плавно поліпшується або затихає.
При різко падає або зростаючий тиск часто спостерігається або різке припинення клювання, або різке, але короткочасне поліпшення, в залежності від того, який вид риби при якому значенні тиску краще себе почуває.

У щуки перед різким підвищенням атмосферного тиску спостерігається якийсь жор, але короткочасний. І як тільки тиск почне різко йти вгору - клювання затихає, а при подальшому підвищенні і зовсім зловити плямисту стає справою не з легких ...

Одним з найбільш вдалих за кльову щуки періодів, пов'язаних з тиском - період, коли тиск кілька днів знижувалося, а потім раптом почала зростати. Так ось на час цього «мінімуму» тиску (тобто сама нижня відмітка, до якої воно впало) і доводиться найактивніший кльов за весь час його зниження. Це перевірено неодноразово, причому на різних водоймах.

Або ось інша протилежність - ловля щуки при високому значенні атмосферного тиску. При високому його значенні вона клює помітно гірше.

Звичайно, атмосферний тиск впливає на клювання, але не варто так вже звеличувати цей фактор. Однак і списувати його з рахунків було б великою помилкою. Просто досить важко звести все в одну загальну схему. Кожна водойма індивідуальний, і доводиться щоразу пристосовуватися до його особливостям.

З сататьі Олексія Федорова ( '' Риболовля на Русі '' 05/2012)


Поділіться з друзями:


Але чи так це критично?
Це добре, коли є, куди піти, а на ставку з глибиною метр куди рибі мігрувати?