Реклама
Реклама
Реклама

Що дає прописка в квартирі власника і муніципальної: які права?

  1. Навіщо потрібна прописка?
  2. Що дає прописка за місцем проживання?
  3. Прописка в муніципальній квартирі
  4. Прописка в приватизованій квартирі
  5. Чи можна жити без прописки в Росії?
  6. Хто повинен платити за комунальні платежі?
  7. Ризики для власника
  8. висновок

Незважаючи на те, що законодавством не передбачено термін «прописка», його часто вживають для позначення як постійної, так і тимчасової реєстрації.

Незважаючи на те, що законодавством не передбачено термін «прописка», його часто вживають для позначення як постійної, так і тимчасової реєстрації

За радянських часів вона була обов'язковою, а що тепер? Яка різниця між постійної і тимчасової, які нюанси реєстрації в муніципальному і приватизованому житлі? Яких умов потрібно дотриматись, щоб не ризикувати, прописуючи когось до себе на житлоплощу?

Постараємося відповісти на ці та інші питання, що виникають при оформленні реєстрації.

Навіщо потрібна прописка?

Прописка, або правильніше сказати, реєстрація за місцем проживання / перебування громадян не є строго обов'язковим документом, однак його наявність дозволяє оперативніше вирішувати питання з отриманням особистих документів з державних органів (ІПН, ССПС, МСП) та оформленням дітей до державних установ.

Що дає прописка за місцем проживання?

По суті, постійна реєстрація зі штампом у паспорті дозволяє громадянину отримувати пільги і соціальні виплати, передбачені в даному регіоні, а також розраховувати на пристрій його дітей в садок або школу за місцем проживання,

Вимога прописки при оформленні на роботу і при отриманні медичної допомоги не є законним.

Громадянин, який має постійну прописку, має право:

  • проживати в зареєстрованому приміщенні, відповідно, користуючись ним;
  • прописувати в приміщення власних дітей до 18 років - без згоди власника.

Однак прописаний громадянин, який не є власником, не має ніяких прав за розпорядженням житловим приміщенням. Це означає, по-перше, що він не може його продавати і дарувати, а по-друге, що не потрібно його згоди під час продажу житлового приміщення. Виписка прописаного відбувається або з його згоди, або через суд. При цьому надання йому іншого приміщення законом не передбачено.

У разі, коли потрібно виписати власного неповнолітню дитину, йому необхідно надати інше приміщення, де буде прописаний один з батьків дитини.

Прописка в муніципальній квартирі

Щоб зареєструватися в муніципальній власності, потрібно з'явитися в місцевий відділ вселення або місцеве відділення МФЦ, яке проводить реєстрацію.

В оригіналах і копіях має бути поданий ряд документів:

  1. паспорт;
  2. лист вибуття;
  3. договір соцнайму муніципального житла;
  4. ордер на квартиру;
  5. дозвіл на прописку від всіх квартирантів;
  6. заяву з даними прописуємо.

На момент подачі потрібно явка всіх зареєстрованих в квартирі. При відсутності можливості особистої присутності надається нотаріально завірене «Згода».

Без схвалення ВСІХ мешканців прописка там стане неможливою.

Мешканець, який має договір найму, має право прописуватися або реєструвати своїх родичів. А ось прописати людини, який родичем не доводиться, проблематично.

Переваги такої прописки в тому, що крім права на проживання вона дає одну унікальну можливість в разі приватизації квартири. Фактично, кожен прописаний там чоловік автоматично буде визнаний учасником приватизації. Як дізнатися хто прописаний в квартирі ?

Які існують підстави для виписування громадянина з квартири муніципального фонду?

  1. По-перше, це можливо на добровільних засадах, тоді договір буде розірваний в двосторонньому порядку.
  2. По-друге, це смерть мешканця.
  3. Решта підстави пов'язані з порушенням мешканцем запропонованих в договорі правил, застосування житла не за призначенням, псування приміщень, відмова від оплати квитанцій (несплата понад 6 місяців). На цих підставах виписати мешканця можна тільки через суд.

Прописка в приватизованій квартирі

Прописуючи людини в приватизовану квартиру, звертаються до місцевого ФМС.

З собою потрібно взяти документи:

  • підтверджують право власності та приватизацію;
  • паспорт власника і прописуємо;
  • домову книгу;
  • свідоцтво про шлюб (з ксерокопією) для прописують;
  • техпаспорт на квартиру.

Щоб пройти процедуру реєстрації, в обов'язковому порядку слід з'явитися власнику квартири і тому, хто приписується.

У законі не прописана неодмінність присутності всіх власників. Але на практиці багато працівників ЖЕКу відмовляють якщо з'явилися не всі власники ..

Коли власник один, а прописано кілька мешканців, то при реєстрації інших людей схвалення квартирантів не потрібно.

При позитивному розгляді заяв від прописувати і прописуємо через встановлений час дані заносяться в домову книгу і паспорт прописуємо людини. У разі, якщо запитується тимчасова прописка, в паспорті штампу стояти не буде. Паспортист видасть документ зі штампом ФМС.

У чому переваги такої прописки, крім можливості проживання? Відразу відзначимо, що майнові права на житлоплощу від неї не виникають.

Що стосується прописки дитини в приватну квартиру рід Що стосується прописки дитини в приватну квартиру рід   ітелем- квартирантом не власником, - таке практикується ітелем- квартирантом не власником, - таке практикується. За Цивільним Кодексом місцем реєстрації дитини автоматично може стати місце прописки одного з його батьків.

За Житлового Кодексу батькові дитини надається право не питати думку власника, щоб прописати дитину на житлоплощу, де прописаний сам батько.

Багато хто прагне зробити постійну прописку дитині, оскільки тоді у батька дитини виникне ряд переваг для влаштування у дитячі дошкільні і шкільні установи та дитячу поліклініку.

Слід зауважити, що анулювати реєстрацію людини в квартирі без його бажання складно, питання можна вирішити в судовому порядку або продати наявну власність.

Чи можна жити без прописки в Росії?

За Конституцією і Федеральному Закону №5442 від 1993 року - так. Чи не оформлена реєстрація не є приводом для дискримінації прав, в тому числі на житло.

У зв'язку з цим відсутність реєстрації не повинно бути перешкодою для прийому громадянина в державних органах, при зарахуванні дитини в дошкільні та шкільні установи.

Забороняється також мотивувати відмову від прийому на роботу наявністю або відсутністю реєстрації за місцем проживання або перебування.

З іншого боку, існує й інша норма. згідно ст. 19.15 КоАП РФ на громадянина, який проживає не менше 90 днів без реєстрації за місцем перебування або місцем проживання, може бути накладено штраф розміром від 1 500 до 2 500 рублів.

Хто повинен платити за комунальні платежі?

згідно статті 153 ЖК РФ обов'язок по внесенню плати за житлове приміщення і комунальні послуги виникає у наступних категорій осіб:

  1. наймач житлового приміщення за договором соціального найму - з моменту укладення договору соціального найму;
  2. орендар житлового приміщення - з моменту укладення договору оренди
  3. член кооперативу - з моменту надання житлового приміщення кооперативом;
  4. власник житлового приміщення - з моменту виникнення права власності.

До заселення в муніципальний фонд витрати на утримання житлових приміщень та комунальні послуги здійснюються з місцевих бюджетів.

згідно частини 11 статті 155 Житлового Кодексу РФ невикористання власниками, наймачами і іншими особами приміщень не є підставою несплати комунальних платежів.

При тимчасовій відсутності громадянина в житловому приміщенні, окремі види комунальних платежів здійснюють виходячи з нормативів споживання, а окремі статті платежів можуть і зовсім відсутні.

Так, до перших належать утримання спільного майна, опалення, електропостачання, вивезення та утилізація ТПВ, до других - ХВП, ГВП, водовідведення, газопостачання.

Заява про перерахунок необхідно подавати в обслуговуючу компанію, що управляє по ЖКГ із зазначенням періоду тимчасової відсутності громадянина, відповідно до Правил надання комунальних послуг. До такої заяви потрібно прикласти підтверджує тимчасову відсутність документ.

Ті, хто мають оформлене право власності на житлоплощу, самостійно проводять реєстрацію, звернувшись в паспортний стіл за місцем знаходження об'єкта власності.

Реєстрацію за заявою проводять протягом тижня при наявності наступних документів:

  • паспорт;
  • підтверджують право власності на нерухомість;
  • в разі, якщо прописуються діти, надаються також їх свідоцтва про народження.

Після закінчення встановленого терміну власник отримує штамп в паспорті, а діти до 14 років - свідоцтва про реєстрацію за місцем проживання.

Ризики для власника

ес ес   Чи з пропискою в муніципальному фонді ризик полягає в додатковому співвласників Чи з пропискою в муніципальному фонді ризик полягає в додатковому співвласників.

У разі, якщо дана площа буде приватизована, то для власника вже приватизованої квартири є підступ.

А криється він у тому, що

при продажу квартири права на проживання в ній прописаних осіб зберігаються. Це означає, що такий об'єкт нерухомості буде з такою «родзинкою», придбати який мало хто наважиться.

Ціна на таку житлоплощу значно нижчою за ринкову. На стадії складання договору-купівлі продажу покупцеві повинні бути надані відповідні форми про прописаних на житлоплощі громадян.

висновок

Прописуючи кого-небудь на жілплошадь, потрібно чітко уявляти всі наслідки. Особливо це торкається власників приватизованих квартир.

Як бути в ситуації, коли треба зробити прописку, але в людині немає остаточної впевненості? Як варіант, зробити тимчасову прописку в реєстраційному органі. Так, після закінчення терміну (скажімо, 1 року) її можна буде знову оформити.

Тим, хто хоче оформити прописку в зв'язку з становить труднощів при прийомі на роботу, а також при оформленні дітей у садок або школу, слід пам'ятати, що все це можливо і без постійної реєстрації, досить вчасно і належним чином реєструвати факт свого перебування в певному місці .

Навіщо потрібна прописка?
Що дає прописка за місцем проживання?
Хто повинен платити за комунальні платежі?
За радянських часів вона була обов'язковою, а що тепер?
Яка різниця між постійної і тимчасової, які нюанси реєстрації в муніципальному і приватизованому житлі?
Яких умов потрібно дотриматись, щоб не ризикувати, прописуючи когось до себе на житлоплощу?
Навіщо потрібна прописка?
Що дає прописка за місцем проживання?
Які існують підстави для виписування громадянина з квартири муніципального фонду?
Чи можна жити без прописки в Росії?