Реклама
Реклама
Реклама

Колишня дружина не дає бачиться з дитиною - що робити? Як часто може батько бачитися з дитиною?

  1. Що робити, якщо колишня дружина не дає бачитися з дитиною?
  2. Як скласти позов до суду?
  3. Як часто може батько бачитися з дитиною?
  4. Чи можливі обмеження при зустрічах?
  5. Як правильно боротися за своє право на спілкування з дитиною?

Після розлучення чоловік може зіткнутися з ситуацією, коли колишня дружина забороняє спілкування з дітьми. Подібні дії є незаконними.

Відстояти свої права на дитину можна, якщо вжити відповідних заходів.

Що робити, якщо колишня дружина не дає бачитися з дитиною?

Обоє батьків мають рівні права і обов'язки по відношенню до спільних дітей. Навіть якщо чоловік і жінка розведені або ніколи не перебували в офіційних стосунках, батько зберігає своє право бачитися з дитиною та брати участь у її вихованні і розвитку.

Мати не повинна перешкоджати зустрічам, якщо вони не завдають шкоди неповнолітній особі.

Порядок спілкування між батьком і його дитина визначається одним з 2 способів:

  • по згодою подружжя (Документ оформляється в письмовому вигляді, запевнення в нотаріальній конторі необов'язково, однак важливо врахувати думку дитини, яка досягла десятирічного віку);
  • за висновком судової інстанції (розглядом справи займається районний суд за участю органів опіки та піклування, інакше ООП).

В останньому випадку зацікавлена ​​особа (батько або мати дитини) відправляють відповідну позовну заяву в судовий орган за місцем знаходження відповідача. При цьому заявник звільняється від сплати державного мита за подачу позову.

Рішення суду повинно виконуватися обома сторонами. У разі недотримання вимог батьком, якому дозволено бачитися з дитиною в певний час, суд має право обмежити час зустрічей або зовсім заборонити спілкування (застосовується вкрай рідко, якщо зустрічі завдають шкоди неповнолітньому).

Мати, яка забороняє побачення колишнього чоловіка з дитиною, також не повинна порушувати приписів суду, інакше суддя може винести рішення про передачу дитини батькові.

Якщо колишня дружина перешкоджає спілкуванню з дітьми, насамперед запропонуйте їй добровільно укласти угоду про порядок зустрічей. У разі її відмови рекомендується негайно звернутися до суду з відповідним позовом.

Як скласти позов до суду?

Позовну заяву складається в простому письмовому вигляді і містить перераховану нижче інформацію:

  • найменування судової інстанції;
  • назва документу;
  • дату звернення до суду;
  • паспортні дані позивача;
  • персональні відомості відповідача та дитини (дітей);
  • опис ситуації, що склалася;
  • прохання про визначення порядку спілкування з дитиною (дітьми);
  • перелік документів, що приєднуються до позову;
  • підпис заявника.

Крім позову, до суду надаються докази, здатні підтвердити порушення права на участь у вихованні дитини (наприклад, записи телефонної розмови, показання свідків, особисте листування колишнього подружжя і т. Д.).

Як часто може батько бачитися з дитиною?

Як часто може батько бачитися з дитиною

Як зазначалося вище, порядок спілкування батька з дитиною визначається по угодою колишнього подружжя або за висновком суду. Законних підстав для обмеження часу побачень до 1-2 годин в тиждень після розлучення не може бути встановлено (виняток становить постанову уповноваженого органу).

На час спілкування впливають різні чинники, перераховані нижче:

  • режим роботи матері і батька;
  • вік і фізичний стан дитини;
  • ступінь прихильності малюка до кожного з батьків;
  • режим дня неповнолітньої особи;
  • наявність умов для виховання дітей у кожного з колишнього подружжя;
  • віддаленість місця проживання батька від місця проживання дитини.

В ході розгляду справи суддя враховується всі перелічені фактори і визначає час спілкування батька з дитиною. кщо неповнолітня особа досягла десятирічного віку, суд зобов'язаний дізнатися його думку перед винесенням остаточного рішення. Крім цього, важливе значення має позиція ООП.

Таким чином, найпростіше добитися зручного для батька графіка зустрічей з дитиною мирним шляхом, тобто через угоду з колишньою дружиною. При зверненні в судову інстанцію суддя виносить постанову, орієнтуючись на інтереси неповнолітньої особи.

Чи можливі обмеження при зустрічах?

Обмеження встановлюються за бажанням сторін, якщо колишнє подружжя укладають угоду (в цьому випадку кожне обмеження повинно бути зазначено в тексті документа), або за рішенням суду.

Наприклад, однією з умов зустрічей з дитиною може бути спілкування при свідках (наприклад, в присутності бабусі, няні, матері і т. Д.). Якщо батько не згоден з подібними обмеженнями, він має право звернутися до суду і оскаржити угоду або прийняте раніше рішення у справі.

Найчастіше подібні умови встановлюються з поважних причин (при наявності у батька боргу позовів про аліменти виплат, кримінальне минуле і т. Д.).

Як правильно боротися за своє право на спілкування з дитиною?

Щоб реалізувати право на спілкування з власними дітьми, важливо правильно підійти до ситуації. На практиці найчастіше суд стає на бік матері, так як саме з нею залишаються діти. Якщо ви хочете відстояти своє право на зустрічі або домогтися передачі дітей вам, прислухайтеся до порад юристів, наведеними нижче.

По-перше, перш ніж звертатися до суду проконсультуйтеся з адвокатом. У більшості випадків допомога фахівців платна, проте деякі юристи пропонують безкоштовні консультації. Адвокат не тільки визначить ваші шанси на отримання позитивного рішення судді, але і допоможе скласти позов.

По-друге, якщо колишня дружина забороняє бачитися з дитиною і після винесення судового висновку, ви маєте право повторно звернутися до суду. На практиці чоловіка або буде зобов'язана надати можливість спілкуватися з дітьми, або буде позбавлена ​​їх (суддя має право прийняти рішення про передачу дітей батькові).

Крім цього, під час спілкування не ображайте при дитині колишню дружину, яка не налаштовуйте його проти неї. Юристи рекомендують проводити зустрічі в присутності третіх осіб (бабусі, няні), здатних виступити в ролі свідка при необхідності, якщо ви вирішите відсудити дітей. Таким чином ви продемонструєте суду, що ви неконфліктний і врівноважена людина.

Ви зіткнулися з ситуацією, коли колишня дружина налаштовує дитину проти вас? Якщо у вас визначений порядок спілкування судовим рішенням, ви маєте право прийти на зустріч з судовим приставом. Неправомірні дії дружини будуть зафіксовані уповноваженою особою.

Оцініть матеріал




Що робити, якщо колишня дружина не дає бачитися з дитиною?
Як скласти позов до суду?
Як часто може батько бачитися з дитиною?
Чи можливі обмеження при зустрічах?
Як правильно боротися за своє право на спілкування з дитиною?
Що робити, якщо колишня дружина не дає бачитися з дитиною?
Як скласти позов до суду?
Як часто може батько бачитися з дитиною?
Чи можливі обмеження при зустрічах?
Як правильно боротися за своє право на спілкування з дитиною?